Alegeri locale, rezultate parțiale: – Consilii locale: PSD – 36,26%, PNL – 29,41%, AUR – 9,35% – Primari: PSD – 38,47%, PNL – 32,72%, AUR – 6,29%

Actorul Mișu Fotino îi cere lui Carol al II-lea o Decorație

Am mai consemnat că Scrisorile trimise de oamenii muncii, dar și de oamenii de cultură lui Nicolae Ceaușescu pentru a-i cerși cerși ceva sau pentru a pîrî pe cineva nu sînt o premieră în Istoria Patriei. Cu mult înainte ca în fruntea țării să vină Nicolae Ceaușescu, un alt autocrat (folosesc termenul de autocrat și nu de dictator, deoarece Nicolae Ceaușescu a fost un autocrat) pe numele său Carol al II-lea se complăcea în a primi și a rezolva petiții în care supușii îi cereau ceva. Fondul dedicat lui Carol al II-lea de la Arhivele Naționale păstrează multe petiții adresate Majestății Sale Carol al II-lea de artiști, scriitori, intelectuali și simpli cetățenii. Am scris la un moment dat despre petiția trimisă de actrița Elena Galaction, netalentata fiică a lui Gala Galaction, prin care îi cerea lui Carol al II-lea un rol cît de cît important pe scena Naționalului bucureștean, unde activa. Redau acum petiția semnată de Mișu Fotino, prin care actorul îi cere Regelui o Decorație:

„EXCELENŢĂ,

Teatrul Comedia a luat iniţiativa ca printr-o reprezentaţie festivă dată sub patronajul Domnului Consilier Regal Constantin Argetoianu, să sărbătorească 30 de ani trăiţi de mine în slujba Teatrului Român.
Nu uşor au trecut aceşti 30 de ani, nu uşoară mi-a fost misiunea, nu uşor am putut ajunge ziua de azi, şi dacă nu am primit să fac parte mai mult dintr-o instituţie de Stat pentru a-mi asigura dreptul la pensie, apoi din actele aici alăturate vă dovedesc cu prisosinţă că mi-am îndeplinit misiunea mult mai bine.

Alături aici acte prin care vă dovedesc că sunt întemeietorul Teatrului Naţional din Braşov, nu este puţin lucru şi numai atîtea de aşi fi făcut încă este un act important.
Dar nu, eu am inaugurat Teatrul din Brăila, tot eu am pus primul director al turneului de propagandă în teritoriile alipite şi iarăşi tot eu am fost acela care invitat la Budapesta să joc în româneşte piesa: «FRACUL».

Aşa cum s-a procedat cu toţi camarazii mei, am cerut Domnului Primar al Municipiului Bucureşti, să-mi dea un loc de casă pentru ca să clădesc o locuinţă cît de mică unde să mă pot odihni atunci cînd nu voi mai putea lucra (alătur aici copie de pe cererea adresată Domnului Primar).

Vă alătur asemenea cererile către Domnul Ministru de Interne, către Dl. Rezident Regal, prin care rugam să mi se dea un loc de casă cel puţin în Braşov, sau lîngă Braşov, aveam tot dreptul cred, deoarece eu prin munca mea acum cincisprezece ani dăruisem comunei Braşov o construcţie de zece milioane (Teatrul Naţional) ceream în schimb astăzi un loc cît de mic ori unde ar fi voit – o intervenţie către Domnul Primar al Comunei Braşov ar fi de ajuns.

Alătur aici o adresă către Domnul Ministru al Artelor prin care arăt întreaga mea activitate în timpul celor 30 de ani, rugîndu-l să binevoiască a raporta Majestăţii Sale Regelui, iar Majestatea Sa în nemărginita-i bunătate să-mi acorde şi mie o distincţie în seara jubileului aşa cum tuturor camarazilor mei la reprezentanţii festive similare li s-a acordat.

Ţin să vă notez Excelenţă, că sunt decorat cu: Coroana României în gradul de ofiţer – Meritul Sanitar Cl. I cu Lauri de Război, toate medaliile ostăşeşti din războaiele din 1913 şi 1918; şi distins de Franţa pentru merite artistice cu: Palmele Academice şi Ofiţer al Instrucţiunii Publice.

Supun această cerere aprobării Excelenţei Voastre.
Primiţi, vă rog, Excelenţă, asigurarea profundului meu devotament.

Mişu Fotino
Fost director al Teatrelor Naţional din Cernăuţi şi Craiova.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

6 comentarii pentru articolul „Actorul Mișu Fotino îi cere lui Carol al II-lea o Decorație”

 • Și nu merita?

 • ‘decoratia’ se exprima prin superpozitii.

  neamul va ramane dezechilibrat atita vreme cit lipseste cealalta superpozitie a ‘decoratiei’
  cita vreme nu le vor ridica statui tradatorilor de neam vom ramane dezechilibrati. memoria tradatorilor de neam tre sa ramana vie si sa fie perpetuata din generatie in generatie.
  ‘eroilor neamului’ SI ‘tradatorilor natiei’ se cade sa le fie ridicate statui, intru vesnica, respectiv nemuritoare pomenire.

  atunci cind astepti o decoratie de la ‘cel care decoreaza’ tre sa fii sigur ca primesti una, negresit.

 • Impamintare cu cintec
  Garda de onoare, fanfara, salve, nici nu simți ca nu e nuca in coliva
  Asta și explica de ce azi avem batalia neîncetată pentru gradul de general pentru Steaua României
  Nu de putine ori am văzut decorarea unuia sau altuia și ne-am întrebat cu toții – cum așa ?
  Nu au bani sa tocmeasca o fanfara așa ca sa o dea statul gratis

 • Trebuie mentionat ca este vorba de Misu Fotino senior.A nu se face confuzii.

 • era ta-su!
  (petiția trimisă de actrița Elena Galaction, netalentata fiică
  -ba da,
  petitia era destul de interesanta…..)
  (ce-i scria ana maria patru din pushcarie lu Portocala,procurorului,
  a?)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *