Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Adevărata imagine a unei Guvernări o dă Viața, nu Presa

A făcut ocolul televiziunilor filmul care o surprindea pe ministra Sănătății, Ioana Mihăilă, descinsă în satul Vedea din Giurgiu, pentru a vaccina cu mîna ei ruralii presupuși copleșiți de gîndul că le vor face injecție, nu felcerul satului, ci ditamai demnitarul.

N-aș fi tresărit dacă n-aș fi recunoscut, dincolo de știre, un moment dintr-un Program de muncă și viață al demnitarilor și primarilor din noul regim, Regimul Meu, al lui Klaus Iohannis. Pe vremea lui Adrian Năstase s-a numit Cizmele de cauciuc și desemna mai multe descinderi ale guvernanților din birourile capitonate în noroaiele patriei. Și cum oricărui demnitar care-și respectă labele nu-i place să și le mînjească prin noroaie, cizmele de cauciuc erau puse la marginea noroaielor în care trăiau alegătorii, pe ascuns, înainte de coborîrea din mașină.

Acum, Programul s-ar putea numi Dăm o mână de ajutor cetățenilor și ar desemna vasta Operațiune de imagine a Guvernului Florin Cîțu pentru a dovedi românilor că ei dau o mînă de ajutor cetățenilor. Ministrul Sănătății e medic. Ea a venit în ajutorul cetățenilor făcîndu-le injecții. Klaus Iohannis, după cum a mărturisit în Pas cu pas, e un Cioca-boca prin casă. Nu ne-am mira să-l vedem mergînd cu televiziunile după el la un cetățean acasă pentru a-i repara chiuveta.

Sînt dovezi ale unei obsesii care străbate toate regimurile postdecembriste:
Cea a imaginii în presă.

Cu ani în urmă, mai precis în 1 februarie 1997 am publicat în Evenimentul zilei un text consacrat acestei obsesii. Guvernarea de Centru Dreapta CDR-PD era la început de drum. Ca și Guvernarea de Centru Dreapta de după alegerile din decembrie 2020. Poate și de aceea observațiile de acum aproape un sfert de secol sînt valabile și azi:

„În volumul Lacrimile dimineții, scris și tipărit la vremea cînd se afla în opoziție, Adrian Severin fixează, printre slăbiciunile de fond ale guvernului Roman, ceea ce domnia sa numește proasta gestionare a imaginii în presă. Fostul stîlp al executivului Roman și actualul stîlp al guvernului Ciorbea e convins că alta ar fi fost soarta cabinetului Roman dacă s-ar fi reușit realizarea unei bune imagini în presă. Tot pe seama imaginii în mass-media au pus eșecul electoral din 1996 și liderii PDSR, în frunte cu Ion lliescu. Atît alocuțiunea președintelui PDSR, cît și Raportul lui Adrian Năstase la Conferința extraordinară a partidului, sînt bîntuite de nostalgia după o presă care să le fi fost amică. Luînd în serios aceste explicații, jurnaliștii au simțit, după noiembrie 1996, cum le creștea cocoșește pieptul. Presa a început să nu-și mai încapă în piele de atîta trufie. Noi doborîm guverne, facem și desfacem partide, urcăm și coborîm oameni politici, îmbogățim sau sărăcim oameni de afaceri! Cam acestea par a fi lucrurile pe care și le șoptesc, privindu-se dimineața în oglindă, cît timp lama le rade obrazul, redactorii-șefi și directorii de ziare.

Deși aparțin breslei gazetarilor, îmi permit să am cîteva îndoieli față de această teză a rolului covîrșitor jucat, după decembrie 1989, în România, de imaginea politicienilor și partidelor în mass-media. După cum am mai spus și la unele emisiuni televizate, consider că jurnaliștii n-au puterea pe care le-o împrumută politicienii și că n-are rost ca noi, oameni lucizi, cum ne credem toți lucrătorii din presă, să toarcem pisicește la aceste mîngîieri pe burtă. Adevărata forță cu care se confruntă un partid, mai ales cînd ajunge la putere, o reprezintă realitatea. Desigur, sedusă de șoaptele dulci ale Puterii în unele cazuri, cumpărată pur și simplu, în altele, presa poate confecționa o imagine sulemenită a realității. O asemenea întreprindere seamănă însă cu o beție. După ce trec fantasmagoriile plăcute, te trezești la realitatea amară a mahmurelii. Oricît de frumos s-ar înfățișa un guvern în presă și la TVR, judecata esențială asupra prestației sale o dă viața. Or, dacă viața e dură, dacă oamenii ajung sub guvernarea respectivă la limita subzistenței, dacă bîlbîielile ministeriale se văd cu ochiul liber, dacă faptelor le sînt preferate discursurile, poate să aibă un guvern în mîinile sale nu numai TVR-ul, dar și CNN-ul și BBC-ul la un loc: nu-i va folosi la nimic! Adevărata televiziune, cea care influențează decisiv părerea oamenilor despre cei aflați la putere, o reprezintă realitatea.”


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

11 comentarii pentru articolul „Adevărata imagine a unei Guvernări o dă Viața, nu Presa”

  • Ar trebui sa le spuna cineva guvernantilor ca nu au fost alesi, ma rog vorba vine ca nu i-a ales nimeni sau pus ei intre ei, sa faca injectii sau sa coseasca iarba din fata ministerului cum facea mai de mult un ministru udemerist.Sau sa planteze pomi. Sa opreasca taierea lor ilegala,da. Si nu ne intereseaza daca stiu cat costa o paine sau un bilet de tramvai cum intreba glorioasa o ziarizda ,poate-i prinde in ofsaid si i-a prins ! Sa-si faca treaba in functia in care au fost numiti si pentru care sunt platiti. Injectii poate sa faca si moasa comunala iar mai nou romanii au invatat sa se injecteze singuri si nu ma refer la drogati.

  • Maestre , dezastrul PSD din 1996 s-a datorat votului ardelenilor care au penalizat ambiguitatile Tratatului cu Ungaria , si pasii care au dus la instalarea statuii ” Ungaria Mare” ( stiu mai telectoalilor , fost botezata Monumentul Libertatii ) la Arad . Apropo , nu s-a reusit inca amplasarea la Arad a Monumentului Marii Uniri , amplasare preogramata pt sarbatorirea a 100 de ani de la Marea Unire . Din 1996 , votul transilvanenilor a mers in marile orase impotriva PSD , alde Boc si alde Falca obtinand fluierand voturile necesare alegerii ca primari .
    @Adriana Petrescu : asa gandesc si eu .

  • Maestre, deci..cu extraterestri cum ramane?! :))
    Din punct de vedere filozofic treaba e… cam complexa, zdai seama. evz zice ca…ei sint printre noi. Io..nuştu ce sa zic…:))))

    -or fi avand ministru de externe?:)))
    -filozofia lor…care o fi?!
    -Revolutia Mondiala, aia despre care am tot povestit, o avea treaba cu ei?

    Propunere: putem sa i trimitem pe politicienii planetei la…universitatea galactica la care ei, extraterestri fiind, si au facut..scoala politica? Ar putea sa si dea si doctoratul tot pacolo, vro cativa ani in plus? :))))

  • Masurile pomipieristice, habarnismul, mitomania cleptocratica si jocurile politice meschine ale corifeilor regimului Iohannis+PNL+Noua Securitate au facut mai multe victime si au produs mai multe prejudicii economiei nationale si populatiei decat a facut-o coronavirusul insusi..!

  • Nu e chiar asa. Da, daca guvernarea e catastrofala, daca ne aduce la saracie si la disperare, desigur ca n-o sa credem in „epoca de aur” pe care o infatiseaza presa. Dar daca guvernarea are si bune si rele, daca se pastreaza in acelasi trend al vietii noastre obisnuite, atunci ce zice presa e crucial. Ca presa poate sa umfle plusurile sau poate sa critice minusurile. Si nu o face cu moderatie, presa exagereaza intr-atat incat ceea ce era un crepuscul devine brusc o zi stralucitoare sau o noapte neagra. Desigur, poporul se trezeste din betie, dar de obicei o face dupa alegeri.
    De cand au intrat generalii in presa, ea este acum organizata si stie ce vrea. Si mai ales pe cine.

  • ‘Adevărata imagine a unei Guvernări o dă Viața, nu Presa.’

    cu vreme n urma…creca asa era.
    azi e altfel.
    Viata a fost definita, intre timp, matematic.
    Matematic sint definite Dorintele.
    Tot matematic, ele sint implinite.
    Cei care implinesc Dorintele sint unii, adica cei care guverneaza, iarcei care…le definesc! sint cei care…Guverneaza!:)))

    lumea mare…moare de dragul ‘dorintelor implinite’!:)), e…fericita, ce mai…:)
    de unde rezulta ca tot spilul e sa le…definesti oamenilor dorintele tocma bune de dorit!,…si dupaia sa le implinesti! :)))
    astfel oamenii vor fi…fericiti ca si au implinit dorintele, iar…Guvernantii vor fi fericiti ca dorintele care tocma ce se mplinesc sint cele pe care Ei! le au definit!:)), deci sint…dupa chipul si asemanarea lor.

    Presa si doar ea e cea care ajuta la definirea dorintelor…tocma bune de dorit!
    Odata ce ‘ taraba dorintelor’ contine exclusiv dorinte definite anterior de catre Guvernanti, …guvernele n au decat sa stabileasca programul de..guvernare, adica programul de vanzare!:))

    Maestre, tot şpilul e sa ajungi sa fii tu cel care ‘defineste’ dorintele bune de dorit!
    Facand asta, lumea mare se misca dupa…dorinta ta!, pentru ca placerea! e…la degetul tau mic!:))), iar asta doar pentru ca placere doar ‘dorinta implinita’ o maste, iar lumea mare dupa asta va alerga, dupa implinirea dorintelor!:))))
    Cui ii mai pasa ca dorintele pe care ti doresti cu atata ardoare sa le impkinesti sint ‘dorinte cal-troian’?:))

    Marstre, daca lumea mare arata intr un fel, atunci arata asa pentru ca cei care Guverneaza au definit…anterior!:))), dorinta pe masura potrivita!

    Realitatea e o suma de dorinte implinite.
    Pe lumea asta guvernantii implinesc dorinte, iar Guvernantii definesc dorintele bune de dorit!:))

  • Astea s fazele grele ale momentului nu injectiile facute de ministri la coada vacii.Da la Tampitica(a se citi Romanica),orice i posibil.Asta e,asteptam sa ne vaccineze ministrii n cur,pe noi tampiteii din Tampitica. 😆 😆 😆

  • Cu ce basini ne ocupam noi Romania,suntem prostii lumii,circ de doi lei,asta i tema prezentata in articol,nici nu vad de ce as comenta o.In schimb faza cu avionul deturnat in Belarus mi se pare o tema serioasa,grava(un avion care zbura intre doua capitale europene,Atena si Vilnius are neinspirata idee de a survola Belarusul,este obligat sa coboare,unii sunt arestati apoi i se da voie avionului sa continue drumul spre Vilnius,iar aia din avion trebuie sa zica mersi ca nu au primit o racheta BUK in cur ca si nefericitii din avionul malaezian spulberat de catre rusii separatisti din estul Ucrainei).Pai Lukasenko si Belarusul sunt anexe ale Rusiei lui Putin,nu facea Lukasenko isprava daca nu avea sustinerea lui Putin si a Rusiei.Si ce face Rusia lui Putin,testeaza reactia Europei,asa cum ferocele rechin taur de pilda ,inainte sa atace prada aplica o mica muscatura exploratorie ca sa vada daca prada riposteaza,daca ea sangereaza,daca o face abundent,ca sa isi dea seama daca prada este buna de a fi mancata sau e bine a fi evitata,fiind o prada prea dificila,rechinul fiind Putin iar prada potentiala este Europa.Numai ca ametita de Europa inca nu si a dat seama nici acum ca e in lista de meniu din care Putin vrea sa comande.Iar urmatoarea faza e posibil sa fie deturnarea spre Rusia si Belarus a unui avion cu disidenti care zboara intre doua orase Europene ce nu zboara deasupra nici a Belarusului,nici a Rusiei,si nici macar a Ucrainei sau Moldovei,ci,integral deasupra teritoriului UE,dar care sa fie la un moment dat”extras”din spatiul aerian UE si redirectionat spre Rusia sau vre un vasal al rusilor,cum este Belarusul.La cat de tampa e Europa,ma astept ca rusilor sa le iasa si o asemenea „isprava”,sa fure un avion european direct din spatiul aerian al UE si sa l duca in Rusia,si mai apoi sa aresteze toti pasagerii in Rusia cum ca ar fi spioni occidentali.Nu m as mira sa le iasa si o asemenea”isprava”. In curand pe micile ecrane… 🙄 🙄 🙄 Eu unul nu as mai zbura cu avionul prin Europa,plus ca ma gandesc si la varianta ca in cativa ani toata proasta de UE si toti cei ce traim in ea,sa ajungem sub regim de ocupatie Rusa(la cum a decazut Occidentul ,si mai ales UE,suntem victime sigure).

    • Nu m as mira daca as ajunge sa ma imbarc intr un avion Bucuresti Madrid ,si pe drum sa aflu ca merg de fapt…la Moscova escortat de vreo doua Suhoaie 57 (monstrii aviatiei ruse)unde cu toti pasagerii ceilalti,sa ma trezesc interogat in arestul central din Moscova despre critici aduse regimului Putin.Nu m as mira deloc. 🙄 🙄 🙄 Si atunci as prefera mai degraba sa conduc trei zile sau sa schimb vreo 3 sau 4 trenuri de noapte pana acolo.

      • Bați câmpii!

        • Asa ziceau si bunicii nostri inainte de 47′ ,dar in fine,Putin are si un fan club numeros,vad.Iar aia 80 000 de soldati(de care stim,ca sunt si altii de care nu stim) pe care i tin rusnacii la granita cu Ucraina pentru ce sunt? Pentru expozitie si parada militara? Si bazele rusesti din Crimeea sunt asa tot pentru expozitie de tehnica militara? Amerlocii sunt ocupati sa se ia de gat cu Chinezoii in Asia,nu vad altceva decat China peste tot,iar noi Europa suntem cam lasati in planul doi.Mai e Biden care se preocupa un pic de zona,dar daca pleaca Biden si vin iar republicanii in USA,Amerlocii se duc sa se ia de gat cu China,si o sa ne lase naibii pe noi Europa sa ne descurcam singuri cu Rusii.Si la cum arata UE acum(divizata si fara armata,cu maimutoi in loc de lideri),suntem mancati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *