Marcel Ciolacu: Săptămâna viitoare stabilim la care dintre cele două date, 15 sau 29 septembrie, se va desfăşura primul tur al alegerilor prezidențiale

Administrarea Pandemiei sau Guvernul lui Dănilă Prepeleac

Luni, 18 mai 2020, starea de alertă era reglementată în România de două legi care se băteau cap în cap:
Ordonanța de urgență nr. 68/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative cu incidență în domeniul managementului situațiilor de urgență și al protecției civile (publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 391 din 14 mai 2020. În vigoare de la 14 mai 2020), adoptată în ședința de guvern din seara lui 14 mai 2020 și Legea nr. 55 din 15 mai 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19 (publicată în Monitorul Oficial nr. 396 din 15 mai 2020), adoptată de parlamentul României în 14 mai 2020 și promulgată de președinte în 15 mai 2020.

Pentru a ieși din impas Guvernul a optat pentru o variantă gen Dănilă Prepeleac. A lăsat ambele legi în vigoare (n-a dat OUG de anulare a OUG de joi spre vineri) și a ales din fiecare ce i-a convenit. Din Legea aprobată de Parlament, justificare juridică a amenzilor, și din OUG, șefia Departamentului pentru situații de urgență atribuită lui Ludovic Orban.

Pentru ca balamucul să fie total, într-o ședință de Guvern extraordinară s-a decretat o nouă stare de alertă. Cea de joi spre vineri s-a încheiat luni dimineața, astfel că în decurs de nici o săptămînă, România a avut succesiv două stări de alertă. Situația, unică în felul ei în postdecembrism, și-a avut cauza în întîrzierea cu care Guvernul a trimis Parlamentului proiectul de lege privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19. Deși Parlamentul s-a dat peste cap, nu s-a reușit ca legea să fie promulgată decît vineri dimineața. Asta a făcut ca starea de alertă potrivit OUG să fie o stare de luat la mișto a autorităților de către românii care și-au dat seama că nu pot fi amendați dacă încalcă restricțiile.

Nu e singura bîlbîială din timpul Crizei de Coronavirus.
Politologul clujean Ionuț Apahideanu a publicat pe Facebook un inventar al bîlbelor comise de Guvern în administrarea Pandemiei sub titlul „Antologia bâlbelor, contradicțiilor și știrilor false emise pe perioada pandemiei de chiar autoritățile române”. Din știrea publicată pe cristoiublog.ro despre această inițiativă, trecută sub tăcere de Presa Miluită, trebuie reținut despre autor:

„El își publică toate materialele, bine documentate și argumentate, doar pe pagina de Facebook.
Spune despre sine că este un simplu cetățean care nu vrea publicitate și reacționează «ceva mai virulent» cînd simte că se aduce atingere libertății lui, așa cum se întîmplă acum.
În 201?-2015, a făcut studii la Școala Doctorală de Științe Politice la Universitatea București.”

Postarea lui Ionuț Apahideanu ar fi dat lui Gogol satisfacția de a găsi și în România democratică nu numai în Rusia țaristă fapte comice de a gata, create de o birocrație căreia îi pute scaunul de sub fund de atîta prostie. Iată cîteva exemple, desprinse de mine din textul tînărului clujean:

„1 martie. Începe să fie difuzat intens, la televiziuni și pe platformele sociale, infograficul Grupului de Comunicare Strategică, care recomandă: «Folosiți masca de protecție numai dacă suspectați că sînteți răcit sau sînteți în apropierea unor oameni bolnavi». Două luni și jumătate mai tîrziu, portul măștii în spații publice închise devine obligatoriu prin lege.

2 aprilie. GCS anunță pentru județul Caraș-Severin 13 cazuri de persoane depistate pozitiv, din care s-au vindecat și au fost externate… 23.

4 aprilie. GCS anunță un total de 141 morți. În scurt timp, INSP corectează informația: cazul 137, al unei bătrâne de 82 de ani din Galați, de fapt nu decedase.

17 aprilie. GCS prezintă decesul nr. 402: femeie de 84 ani, din Vrancea, testată pozitiv pe 11 aprilie, decedată pe 17 aprilie, se internează la spital pe… 23 aprilie.

Iași, tot luna aprilie: în interval de 17 zile, o infirmieră este testată de patru ori (toate testele fiind moleculare). Rezultatele testelor, în ordine: negativ, pozitiv, negativ, pozitiv.

4-7 mai. Iohannis vs. Vela vs. Orban cu privire la deplasările în afara localității după 15 mai:
– Klaus Iohannis (4 mai): «Deplasările, în esență, vor fi restricționate pentru plecările din localități cu excepția situațiilor de serviciu, medicale, sporturi individuale, mersul cu bicicleta»;
– Marcel Vela (6 mai, video pe pagina FB): deplasările în afara localității se vor putea face «fără a ţine cont de limita de municipiu sau de judeţ»;
– Ludovic Orban (7 mai): «Suntem într-o analiză, există mai multe variante […] Suntem într-o analiză a acestor motive de părăsire a localității. Cînd vom lua o decizie o vom anunța».”

Vineri, 15 mai 2020, la interviurile de la cristoiuTv l-am avut interlocutor pe Kelemen Hunor, președintele UDMR. UDMR-iștii sînt un exemplu de politicieni dedicați lucrului bine făcut. Era de așteptat ca împreună cu domnia sa să abordăm bizareria celor două legi. Deși nu numai Ludovic Orban, dar chiar și președintele ne anunțau cu două săptămîni în urmă că la încheierea celei de a doua stări de urgență nu va mai fi instituită o prelungire, și prin urmare sînt deja pregătite legile și măsurile stării de alertă, Guvernul a trimis proiectul de lege la Parlament nepermis de tîrziu, astfel că practic Legea, deși adoptată în procedură de urgență, n-a putut intra în vigoare în noaptea de 14 spre 15 mai 2020, cînd se încheia starea de urgență. Prin urmare a fost nevoie de adoptarea în viteză a unei OUG pe temeiul căreia să se poată institui de către Comitet starea de alertă. S-a ajuns pînă acolo că, așa cum arăta Kelemen Hunor, mai era puțin timp pînă la ora 24, întreaga țară aștepta să vadă ce poate face a doua zi și măsurile stării de alertă nu fuseseră adoptate.

Despre motivele acestor bîlbîieli am avut cu Kelemen Hunor această discuție:

Ion Cristoiu: Guvernul are în față, la ora actuală, trei programe. Unul este cel de ieșire din criză. Credeți că trebuiau să-l anunțe etapizat, cum au făcut în alte țări, că deocamdată au anunțat numai de 15 mai. Adică noi să știm: în 15 mai se deschid, nu știu, magazinele, în 30 mai, terasele. Adică, în alte țări s-a prezentat programul și chiar s-a prezentat Parlamentului. Noi de ce nu avem etape?
Kelemen Hunor: Și s-au prezentat și propunerile și gîndirea economică. Eu cred că da. Și aici iar vorbim despre esența politicii de a da speranță, dar dacă nu știi ce faci azi, nu știi ce faci mîine, ce să spui oamenilor că vei face peste două săptămîni? Peste o lună de zile. Cînd tu, acum o săptămînă, încă nu știai dacă luni vei da un proiect de lege, vei da o Ordonanță de urgență pentru a reglementa starea de alertă. Ai dat în ultima clipă, după care ai venit peste legea aprobată în Parlament cu o Ordonanță de urgență. Nici ei nu știu ce să facă. Nu știu ce să spună oamenilor.

Ion Cristoiu: Domnule Kelemen Hunor, era 12 fără 5 și românii nu știau ce vor face mîine. Oamenii voiau să-și facă un plan pentru a doua zi.
Kelemen Hunor: Eu, la ora 11.00, am renunțat să mai urmăresc ce se va întîmpla. Am mai citit un pic, am adormit, dimineață m-am trezit și am văzut că sînt regulă. Dar nu se poate să stai pînă la 12 fără cinci minute.

Ion Cristoiu: Domnule Kelemen Hunor, eu știu viața politică de 30 de ani, o știți și dumneavoastră, ceva este în neregulă. Actualul guvern este alcătuit din două partide: PNL și PDL, care au fost la guvernare. Între noi fie vorba, nu poți să spui că este USR sau CDR-ul din ’96, mai țineți minte? Cum vă explicați, totuși, aceste bîlbe de administrare a țării, la un guvern alcătuit din două partide care au fost la guvernare, au fost și în funcții administrative. Nu poți să spui că sînt veniți, hai să spunem ca Guvernul Cioloș, am înțeles, erau oameni care nu mai exersaseră niciodată administrația, nici locală, nici centrală. Cum vă explicați?
Kelemen Hunor: Bun, dacă facem o comparație între vechiul PNL și vechiul PDL și noua formațiune numită PNL e o diferență uriașă. E adevărat, Ludovic Orban a fost ministru, a fost viceprimar general, are o experiență administrativă, dar nu știu dacă are și talentul, pregătirea necesară pentru a fi prim ministru într-o situație de criză. Ceilalți miniștri, nu vă supărați, dar n-au, acum învață, ce-au învățat din noiembrie, dar am dubii. Nu vreau să critic guvernul permanent.
Dar se vede că lipsește experiența, experiența lor este foarte, foarte puțină în administrația centrală.

Interviul s-a terminat. După asta mi-am dat seama c-ar fi trebuit să-l întreb pe Kelemen Hunor dacă n-ar trebui noi, românii, să facem o lege prin care să se impună la promovarea cuiva într-un post de ministru, criteriul unui stagiu de activitate în administrație. Dacă nu centrală, măcar locală.
N-am pus această întrebare pe parcursul interviului.
O pun acum.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

29 comentarii pentru articolul „Administrarea Pandemiei sau Guvernul lui Dănilă Prepeleac”

 • ‘modelul suedez’ e de fapt referinta impulsului care va darama sistemul politic.

  referinta, adica ‘modelul suedez’ e oglinda in care sistemul politic isi priveste reactia absolut disproportionata manifestata in fata virusului.

  crizele generate de impulsul energizat de sistemul politic, prin reactia lipsita de echilibru,
  si care vor acoperi toate sistemele sociale demolindu-le mai mult sau mai putin controlat,
  vor culmina cu manifestarea unui sistem social unic, care inglobeaza inclusiv sistemul politic
  si care va fi gestionat unitar de catre o inteligenta artificiala.

  e mai probabil ca trecerea de la sistemul politic actual la sistemul social unic sa fie o poveste in doi pasi, ca tot doi au fost pasii care au definit precedenta revolutie, aia care a fost asamblata din doua razboaie mondiale.

  actuala revolutie mondiala, chiar prin componenta sa mondiala, defineste urmatorul tip de revolutie: revolutia perpetua

  revolutia perpetua e sinonima cu perpetuum mobile.

  actuala revolutia mondiala se va finaliza atunci si numai atunci cind ea se va putea manifesta perpetuu.
  prin urmare singurul viitor posibil este cel care i permite acestei civilizatii, deci si omului, o miscare perpetua. mai simplu spus, nemurirea.
  prin urmare singurul viitor posibil e cel care i permite acestei revolutii mondiale o manifestare perpetua.

  cu o alta civilizatie a inceput desavarsirea civilizatiilor, cu aceasta desavarsirea va deveni realitate.

  actuala civilizatie va pricepe pe ce lume traieste daca si numai daca va intelege ca e suma tuturor celorlalte civilizatii care s-au manifestat pe aceasta planeta, intelegind astfel ca s-a hranit cu cenusa acestora. intelegind astfel ca din celelalte civilizatii a mai ramas doar cenusa, atunci cind acestea au ajuns la Nivelul la care civilizatia curenta a ajuns cu Dezvoltarea Fibonacci.

  singura cale prin care aceasta civilizatie poate atinge visul tuturor celorlalte civilizatii, adica desavarsirea, adica Nemurirea, este clonarea ecuatiei de miscare a Naturii si…intoarcerea ei pe dos.

  Natura si Civilizatia nu au intersectie, dar au aceeasi Cauza, Omega. Care e si Alfa.
  ‘Natura SI Civilizatia’ sint raspunsul la intrebare,
  ‘a fi SI a nu fi’.

  Civilizatia doar poate tinde spre Infinit, tot asa cum Infinit tinde catre Zero, neputind sa si fie Zero,
  Zero fiind Totul, nu Nimicul.

  pentru ‘a fi’ omul are nevoie de ‘Civilizatie’, care e ‘ a nu fi’, asa si numa asa omul E!

 • Doi oameni aprofesionali, integrati politic, care pun umarul la distrugerea Romaniei. Pacat ca au titulatura de doctori. Este vorba despre Rafila si Arafat. Vorbesc despre TERMOSCANAREA obligatorie la intrarea in spatii inchise. Prin ordin se stabileste triajul epidemiologic, lucru greu de inteles pentru un politruc. Nu se poate incredinta un triaj epidemiologic, cu termometrie, verificare stare de sanatate, tuse, etc. unei persoane poate si cu 4 clase. Se face de rusine meseria de cadru medical.marile magazine, pot angaja cadre medicale, pensionari, etc. care pot face legal TRIAJ EPIDEMIOLOGIC. UN Medic nu face termoscanare, dl Rafila.

 • @medicului fricos
  Vezi ca sunt cam multi care s-au prins de „pandemie”. Si printre ei medici legisti adevarati. De ce nu se fac autopsii? De ce sunt spitalele goale? Suedia are multi morti de „covid” pentru ca are nivel foarte ridicat de trai, speranta mare de viata si in consecinta au murit foarte multi batrani cu nenumarate comorbiditati. Ca si in Italia, unde traiesc multe generatii in aceeasi casa. Ca au murit si tineri da dar sunt accidente gen obezi, diabetici, probleme cu droguri si altele. Numai ca mucles ca e bine in dictatura militiano-doctoreasca. Ramai sub pat si tine lumina stinsa sa nu te vada covrigu!

 • Acest Guvern are misiunea istoricà , sub bagheta Presedintelui , sà distrugà „ccidentul istoric”PSD si tot ce acest Partid a fàcut timp de 30 de ani pentru tarà ! Autorul necontestat al càderii comunismului , PSD nu convine unor liberli a càror devizà ideologicà este : o Societate de Stàpâni si Sclavi ! Acest Guvern reprezintà MILENARISTII ! Cei ce se cred instalati la Putere pentru o mie de ani ! ! Ei se cred nemuritori ! Numai dictatorii se cred nemuritori !

 • Presedinte: El dulapo, Rata mecanica, Ficusul, Plavanul, Mutul din deal
  Prim: Sica mandolina alias Lucovid
  Viceprim : Bisisica Turcana
  Viceprim: Desis Batistuta , El muscoi politico
  Min: Daravela liberala
  Violeta liftiera
  Monica usiera
  Fane grinda inversa
  Secretar: Danca Langa-Langa Danca la guvernare e TALANGA

  Mai avem o saltelista emancipata prea datatoare de pareri si gorjeanu-valceanu( pres-ul pnl gorj se intituleaza valceanu)!
  O COMEDIE DE GUVERN SI POLITICA!
  Dulapul ,ca are timp sunt convins, ce-o zice in sinea lui cand vede ca Ciuma lui Caragea va avea un continuator in cartile de istorie in COVIDUL si LUCOVIDUL lui Johianis!
  Niciu presedinte nu a avut atatea titulaturi neaose!
  Natiunea romana a progresat vizibil in patru ani.
  Am avut guvernul ZERO, guvernul Veoricai si acum am progresat la MULTIMEA VIDA!

  • Dulapule, să nu uităm peRadu Tudor, bardul oficial al lu Guvernul Orban de la Antena3. Are capul mare,umerii înguști, e cam pigmeu din fire, lu ăla poți să=i zici QuasimodoA3

  • Tare,tare de tot

 • Ziceti ca asta e guvern?! Eu cred ca este o pacoste pentru intreaga tara si cetatenii sai.
  Guvernantii au excelat in masuri aiuritoare in toate domeniile. Imprumuturile fara numar si specificatie a destinatiei, scumpirea utilitatilor si a alimentelor de baza, lipsa planurilor de redresare economica, amenintarile fara limita la adresa libertatilor cetatenesti, scoala online in conditiile unei saracii extreme, sistemul medical dedicat exclusiv noului virus de parca disparusera restul afectiunilor cronice si acute, exportul de muncitori necalificati in conditii sclavagiste, jocurile de prost gust legate de majorarea pensiilor minuscule calculate pe contributivitate precum si a majorarii alocatiilor pentru copii sunt cateva din „realizarile” PNL-ului zilelor noastre. Nu stiu cine ii minte ca sunt pe val la viitoarele alegeri, dar ii minte crunt.

  • He, he, nu-i minte nimeni sau mai bine zis baietii au garantia tabletei. Tableta e-n toate, e-n cele ce…!

  • Sînt pe val , doar că e val de fund :
   „Rețeta PNL. Cum să pierzi 10 procente în șase luni

   După victoria lui Iohannis la prezidențiale, PNL conducea detașat lupta electorală și nimeni nu-și imagina că liberalii vor scădea prea curând. Mai multe sondaje îi creditau pe cu 42-45%, iar Orban deja se vedea la Palatul Victoria pentru următorii patru ani. La prima vedere, pare că scăderea a fost cauzată de criza medicală, dar nu este așa. Criza cauzată de coronavirus a fost doar un factor agravant, principala cauză a fost preluarea guvernării.
   Conform ultimului sondaj CURS, PNL și-a accentuat scăderea, PSD și-a consolidat poziția, în timp ce USR-PLUS stagnează. Mai exact, PNL este cotat cu 32% încredere pe când PSD are 29%, USR+PLUS – 13%, ProRomânia – 6%, ALDE – 5%, PMP – 5% și UDMR tot 5%.„

   Și încă n-am juns la partea cu economia leșinată complet pe bază de covid , cînd or veni niște tăieri de salarii , măriri de TVA și din ăstea , atunci să vezi .
   La parlamentare nu se prea fură cu tableta ,Cibe, că-și fac toți numărători paralele ,și-s verificabile 90 %, doar la alea o să mai particip .
   La președinte însă, din clipa în care ai dat buletinul tutei cu tableta de la ușă și l-a scanat , poți considera că ai votat richtig , sau comme il faut , să priceapă și Ghyo , restul , ștampilă , liste , tuș , buletin , urnă ,sînt doar pt impresie artistică

   • Asa ma gandeam si eu dar ne, unii chiar viseaza cu ochii deschisi!

    • N-am vazut-o pe aia cu parlamentarele. Si oricum nu conteaza, ai istoria recenta drept marturie. Si ce daca a avut pesedeaua 66%? Ca tot cine trebuie conduce!

     • Da , dar măcar mi-au mărit mie salariul cu 300 % și penzia lu mama cu 60 % . Că dacă luau 30 % , nici aia nu se întîmpla

   • Si valul erodează puternic in condițiile in care sunt 900 mii de someri, economia scartie momentan…si dacă luăm in considerare și faptul că o scaldă cu majorarea pensiilor, dacă vor obține 10% să zică merci sfintei tablete!
    N-are deja nicio importanță manipularea mediatică pe care o vor face Pieleanu si RTudor .

   • Absolut ! Singura tarà unde alegeril sunt „autentificate” de Armatà ! Armatà care este condusà de un COMANDANTT SUPREM : PRESEDINTELE ROMÂNIEI I
    Romania este pe culmele Democratiei ! Odatà cu disparitia (mult dorità!) a PSD ului , România va ajunge
    în PARADISUL iohanoorbian ! Acum este cu un pas !
    Si cu un pas va ràmâ!ne âne .

  • Gurile rele (luati-o strict cu titlu de barfa printre IT-isiti!!!) supun este ca versiunea curenta a soft-ului folosit in alegeri cu caracter national permite alterarea rezultatului cu pana la 1 milion de voturi intr-o anumita directie. Legat de rezultatul alegerilor din 2016 se uita un lucru esential (nu ma refer la detalii sociologice, gen alegerile urmau unei guvernari dezastruoase a guvernului Zero, etc.)
   Spre disperarea lui Joha, Dragnea a cerut / si surprinzator primit din partea AEP acceptul ca IT-istii tocmiti de PSD sa verifice codul sursa al softului si sa asiste la compilarea finala cu semnatura digitala.
   However, nevertheless, whatever…a crede ca sistemul se bazeaza strict pe controlul digital al votului este o mare greseala. Este infinit mai usor sa prostesti mase mari de oameni decat sa obligi un numar nu tocmai mic de programatori sa comita ilegalitati si sa-i sperii ca-i ia mama dracului daca ciripesc ceva, Vorbeam de „diaspora” si de faptul ca cine plateste hotaraste si muzica. Fiecare „diasporean” convins sa voteze intr-un anumit fel automat va face ca tot cercul pe care-l finanteaza cu banii pe care-i trimite acasa (parinti, soti, copii, poate si rude ceva mai indepartate) sa voteze in acelasi fel.

   • Nu conteaza. Solutiile sunt date de actiuni concertate IT-media-servicii. Deci ramane cum a zis tovarasul Stalin. Si daca ar reusi opozitia ceva, pai ce, astia n-au bajetii lor cu ochi albastri. Ca si bajetii e-n toate, e-n cele ce…

    • Corect cib, nimeni nu contesta asta…ca intodeuna in viata, totul este alcatuit dintro multitudine de fatete…multe nuante de gri (nu 50 ca se interpreteaza altfel)

 • Mihai Eminescu
  Scrisoarea I

  Când cu gene ostenite sara suflu-n lumânare,
  Doar ceasornicul urmează lung-a timpului cărare,
  Căci perdelele-ntr-o parte când le dai, şi în odaie
  Luna varsă peste toate voluptoasa ei văpaie,
  Ea din noaptea amintirii o vecie-ntreagă scoate
  De dureri, pe care însă le simţim ca-n vis pe toate.

  Lună tu, stăpân-a mării, pe a lumii boltă luneci
  Şi gândirilor dând viaţă, suferinţele întuneci;
  Mii pustiuri scânteiază sub lumina ta fecioară,
  Şi câţi codri-ascund în umbră strălucire de izvoară!
  Peste câte mii de valuri stăpânirea ta străbate,
  Când pluteşti pe mişcătoarea mărilor singurătate!
  Câte ţărmuri înflorite, ce palate şi cetăţi,
  Străbătute de-al tău farmec ţie singură-ţi arăţi!
  Şi în câte mii de case lin pătruns-ai prin fereşti,
  Câte frunţi pline de gânduri, gânditoare le priveşti!
  Vezi pe-un rege ce-mpânzeşte globu-n planuri pe un veac,
  Când la ziua cea de mâine abia cuget-un sărac…
  Deşi trepte osebite le-au ieşit din urna sorţii,
  Deopotrivă-i stăpâneşte raza ta şi geniul morţii;
  La acelaşi şir de patimi deopotrivă fiind robi,
  Fie slabi, fie puternici, fie genii ori neghiobi!
  Unul caută-n oglindă de-şi buclează al său păr,
  Altul caută în lume şi în vreme adevăr,
  De pe galbenele file el adună mii de coji,
  A lor nume trecătoare le însamnă pe răboj;
  Iară altu-mparte lumea de pe scândura tărăbii,
  Socotind cât aur marea poartă-n negrele-i corăbii.
  Iar colo bătrânul dascăl, cu-a lui haină roasă-n coate,
  Într-un calcul fără capăt tot socoate şi socoate
  Şi de frig la piept şi-ncheie tremurând halatul vechi,
  Îşi înfundă gâtu-n guler şi bumbacul în urechi;
  Uscăţiv aşa cum este, gârbovit şi de nimic,
  Universul fără margini e în degetul lui mic,
  Căci sub fruntea-i viitorul şi trecutul se încheagă,
  Noaptea-adânc-a veciniciei el în şiruri o dezleagă;
  Precum Atlas în vechime sprijinea cerul pe umăr
  Aşa el sprijină lumea şi vecia într-un număr.

  Pe când luna străluceşte peste-a tomurilor bracuri,
  Într-o clipă-l poartă gândul îndărăt cu mii de veacuri,
  La-nceput, pe când fiinţă nu era, nici nefiinţă,
  Pe când totul era lipsă de viaţă şi voinţă,
  Când nu s-ascundea nimica, deşi tot era ascuns…
  Când pătruns de sine însuşi odihnea cel nepătruns.
  Fu prăpastie? genune? Fu noian întins de apă?
  N-a fost lume pricepută şi nici minte s-o priceapă,
  Căci era un întuneric ca o mare făr-o rază,
  Dar nici de văzut nu fuse şi nici ochi care s-o vază.
  Umbra celor nefăcute nu-ncepuse-a se desface,
  Şi în sine împăcată stăpânea eterna pace!…
  Dar deodat-un punct se mişcă… cel întâi şi singur. Iată-l
  Cum din chaos face mumă, iară el devine Tatăl!…
  Punctu-acela de mişcare, mult mai slab ca boaba spumii,
  E stăpânul fără margini peste marginile lumii…
  De-atunci negura eternă se desface în făşii,
  De atunci răsare lumea, lună, soare şi stihii…
  De atunci şi până astăzi colonii de lumi pierdute
  Vin din sure văi de chaos pe cărări necunoscute
  Şi în roiuri luminoase izvorând din infinit,
  Sunt atrase în viaţă de un dor nemărginit.
  Iar în lumea asta mare, noi copii ai lumii mici,
  Facem pe pământul nostru muşunoaie de furnici;
  Microscopice popoare, regi, oşteni şi învăţaţi
  Ne succedem generaţii şi ne credem minunaţi;
  Muşti de-o zi pe-o lume mică de se măsură cu cotul,
  În acea nemărginire ne-nvârtim uitând cu totul
  Cum că lumea asta-ntreagă e o clipă suspendată,
  Că-ndărătu-i şi-nainte-i întuneric se arată.
  Precum pulberea se joacă în imperiul unei raze,
  Mii de fire viorie ce cu raza încetează,
  Astfel, într-a veciniciei noapte pururea adâncă,
  Avem clipa, avem raza, care tot mai ţine încă…
  Cum s-o stinge, totul piere, ca o umbră-n întuneric,
  Căci e vis al nefiinţei universul cel himeric…

  În prezent cugetătorul nu-şi opreşte a sa minte,
  Ci-ntr-o clipă gându-l duce mii de veacuri înainte;
  Soarele, ce azi e mândru, el îl vede trist şi roş
  Cum se-nchide ca o rană printre nori întunecoşi,
  Cum planeţii toţi îngheaţă şi s-azvârl rebeli în spaţ’
  Ei, din frânele luminii şi ai soarelui scăpaţi;
  Iar catapeteasma lumii în adânc s-au înnegrit,
  Ca şi frunzele de toamnă toate stelele-au pierit;
  Timpul mort şi-ntinde trupul şi devine vecinicie,
  Căci nimic nu se întâmplă în întinderea pustie,
  Şi în noaptea nefiinţii totul cade, totul tace,
  Căci în sine împăcată reîncep-eterna pace…

  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

  Începând la talpa însăşi a mulţimii omeneşti
  Şi suind în susul scării pân’ la frunţile crăieşti,
  De a vieţii lor enigmă îi vedem pe toţi munciţi,
  Făr-a şti să spunem care ar fi mai nenorociţi…
  Unul e în toţi, tot astfel precum una e în toate,
  De asupra tuturora se ridică cine poate,
  Pe când alţii stând în umbră şi cu inima smerită
  Neştiuţi se pierd în taină ca şi spuma nezărită –
  Ce-o să-i pese soartei oarbe ce vor ei sau ce gândesc?…
  Ca şi vântu-n valuri trece peste traiul omenesc.

  Fericească-l scriitorii, toată lumea recunoască-l…
  Ce-o să aibă din acestea pentru el, bătrânul dascăl?
  Nemurire, se va zice. Este drept că viaţa-ntreagă,
  Ca şi iedera de-un arbor, de-o idee i se leagă.
  „De-oi muri – îşi zice-n sine – al meu nume o să-l poarte
  Secolii din gură-n gură şi l-or duce mai departe,
  De a pururi, pretutindeni, în ungherul unori crieri
  Şi-or găsi, cu al meu nume, adăpost a mele scrieri!”
  O, sărmane! ţii tu minte câte-n lume-ai auzit,
  Ce-ţi trecu pe dinainte, câte singur ai vorbit?
  Prea puţin. De ici, de colo de imagine-o făşie,
  Vre o umbră de gândire, ori un petec de hârtie;
  Şi când propria ta viaţă singur n-o ştii pe de rost,
  O să-şi bată alţii capul s-o pătrunză cum a fost?
  Poate vrun pedant cu ochii cei verzui, peste un veac,
  Printre tomuri brăcuite aşezat şi el, un brac,
  Aticismul limbii tale o să-l pună la cântari,
  Colbul ridicat din carte-ţi l-o sufla din ochelari
  Şi te-o strânge-n două şiruri, aşezându-te la coadă,
  În vro notă prizărită sub o pagină neroadă.
  Poţi zidi o lume-ntreagă, poţi s-o sfarămi… orice-ai spune,
  Peste toate o lopată de ţărână se depune.
  Mâna care-au dorit sceptrul universului şi gânduri
  Ce-au cuprins tot universul încap bine-n patru scânduri…
  Or să vie pe-a ta urmă în convoi de-nmormântare,
  Splendid ca o ironie cu priviri nepăsătoare…
  Iar deasupra tuturora va vorbi vrun mititel,
  Nu slăvindu-te pe tine… lustruindu-se pe el
  Sub a numelui tău umbră. Iată tot ce te aşteaptă.
  Ba să vezi… posteritatea este încă şi mai dreaptă.

  Neputând să te ajungă, crezi c-or vrea să te admire?
  Ei vor aplauda desigur biografia subţire
  Care s-o-ncerca s-arate că n-ai fost vrun lucru mare,
  C-ai fost om cum sunt şi dânşii… Măgulit e fiecare
  Că n-ai fost mai mult ca dânsul. Şi prostatecele nări
  Şi le umflă orişicine în savante adunări
  Când de tine se vorbeşte. S-a-nţeles de mai nainte
  C-o ironică grimasă să te laude-n cuvinte.
  Astfel încăput pe mâna a oricărui, te va drege,
  Rele-or zice că sunt toate câte nu vor înţelege…
  Dar afară de acestea, vor căta vieţii tale
  Să-i găsească pete multe, răutăţi şi mici scandale –
  Astea toate te apropie de dânşii… Nu lumina
  Ce în lume-ai revărsat-o, ci păcatele şi vina,
  Oboseala, slăbiciunea, toate relele ce sunt
  Într-un mod fatal legate de o mână de pământ;
  Toate micile mizerii unui suflet chinuit
  Mult mai mult îi vor atrage decât tot ce ai gândit.

  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

  Între ziduri, printre arbori ce se scutură de floare,
  Cum revarsă luna plină liniştita ei splendoare!
  Şi din noaptea amintirii mii de doruri ea ne scoate;
  Amorţită li-i durerea, le simţim ca-n vis pe toate,
  Căci în propria-ne lume ea deschide poarta-ntrării
  Şi ridică mii de umbre după stinsul lumânării…
  Mii pustiuri scânteiază sub lumina ta fecioară,
  Şi câţi codri-ascund în umbră strălucire de izvoară!
  Peste câte mii de valuri stăpânirea ta străbate,
  Când pluteşti pe mişcătoarea mărilor singurătate,
  Şi pe toţi ce-n astă lume sunt supuşi puterii sorţii
  Deopotrivă-i stăpâneşte raza ta şi geniul morţii!

  • Eminescu n-ar fi avut astazi nicio sansa. „Defectul” lui capital e ca scria prea mult. Intr-o lume in care nici titlurile nu mai sunt citite pana la capat daca au mai mult de 4 cuvinte, de ar fi vrut sa aiba un minim succes pe „retelele de socializare” sunt sigur ca ar fi realizat ca trebuie sa-si reduca stihurile la maxim doua randuri. Sper ca din ceruri, Eminescu sa-mi ierte indrazneala de a-i fi smuls doua versuri din scrisoare:

   „Şi pe toţi ce-n astă lume sunt supuşi puterii sorţii
   Deopotrivă-i stăpâneşte raza ta şi geniul morţii!”

  • Dunărene , sper că nu-ți trece prin cap să postezi și Frații Jderi , sau Tînăr și neliniștit , care a avut 44 694 de episoade

   • He, he, era o batranica prin anii aia, care a scris la TV sa dea aia doua episoade odata ca ea nu stia daca mai traieste mult si nu vroia sa piarda sfarsitul. O, Doamne!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *