Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Africanul care a declarat război chinezilor din țara sa

Vicepreședintele Kenyei și candidat la președinție, William Ruto, a declarat că va expulza cetățenii chinezi de la locurile de muncă care ar putea fi ocupate de către kenyeni dacă va fi ales în august. Alegerile prezidențiale, parlamentare și locale din data de 9 august au loc în condițiile în care cea mai mare economie din Africa de Est se confruntă cu dificultăți economice însemnate, cauzate de pandemia Covid-19 și de războiul din Ucraina.

„Lăsați cetățenii chinezi să prăjească porumb și să vândă telefoane mobile. Îi vom expulza pe toți înapoi în țările lor”, a declarat marți William Ruto la un forum economic. „Toate aceste activități sunt pentru kenyeni. Nu vă faceți griji pentru străinii implicați în aceste activități. Avem suficiente avioane pentru a-i deporta”, a insistat el. Ambasada Chinei la Nairobi nu a răspuns la o solicitare de comentarii din partea AFP.

Ruto, în vârstă de 55 de ani, vrea să-i succeadă președintelui Uhuru Kenyatta, care nu este eligibil pentru un al treilea mandat. El se prezintă drept un apărător al oamenilor obișnuiți și „descurcăreți” împotriva „dinastiilor” care conduc Kenya de atâta vreme, din punctul său de vedere. El a criticat și politicile economice ale președintelui Kenyatta, promițând să anuleze datoria țării, estimată la aproximativ 70 de miliarde de dolari, dacă va câștiga alegerile în luna august. China este al doilea cel mai mare creditor al Kenyei, după Banca Mondială, și a finanțat proiecte de infrastructură. Din anul 2017, RPC a alocat 4,7 miliarde de euro pentru cel mai scump proiect de infrastructură de la independența țării încoace, mai precis din anul 1963: linia de tren care leagă orașul portuar Mombasa de Naivasha, în Valea Riftului, prin capitala Nairobi.

Toate aceste investiții au fost adesea însoțite și de un aflux de muncitori chinezi. Anunțul lui William Ruto a stârnit diverse reacții în mediul online, prezentate de site-ul africanews. „Datorăm miliarde de dolari Chinei. Făcând acest lucru, vom tensiona relația noastră cu această țară și ei vor avea, de asemenea, o reacție impulsivă cu privire la rambursarea împrumuturilor”, a scris un utilizator Twitter. Alții aprobă propunerea. „Este bine, așa ceva nu se întâmplă în alte țări. Locurile de muncă locale nu pot fi luate de către străini”, a scris pe Twitter un alt utilizator. Și, mai mult ca sigur, această știre va avea ecou în întreaga bătrână și fragilă (din absolut toate punctele de vedere) Africă.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *