România a câștigat meciul contra Ucrainei cu 3-0, în primul meci al grupei E de la EURO 2024

Africanul mort pe front în Ucraina și monarhul asasinat

Reprezentanți politici din Zambia au cerut răspunsuri cu privire la moartea unui student care lupta pentru Rusia în Ucraina. Factorii de decizie din Lusaka au cerut Moscovei „să furnizeze urgent informații despre circumstanțele în care a survenit moartea lui Lemekhani Nyirenda”. Tânărul în vârstă de 23 de ani, student la Institutul de Inginerie Fizică din Moscova, ispășea o pedeapsă de nouă ani de închisoare pentru o infracțiune legată de droguri. Familia sa are întrebări fără răspuns și dorește să identifice cadavrul în Rusia. Dl Nyirenda a murit în luna septembrie, dar Rusia a informat abia acum guvernul Zambiei. Ambasada Zambiei în Rusia a stabilit că trupul lui Nyirenda a fost transportat de atunci în orașul Rostov pe Don, la granița sudică a Rusiei, în vederea repatrierii în Zambia. Asta a declarat luni și ministrul afacerilor externe al Zambiei, Stanley Kakubo. „În calitate de ministru, am fost personal în contact și voi menține contactul cu familia defunctului pentru a oferi o actualizare cu privire la mai multe detalii legate de moartea persoanei dragi”, a comentat Kakubo.

Povestea este mult mai complicată. Studentul era și curier, lucra cu jumătate de normă, când o persoană necunoscută i-a înmânat un pachet care conținea droguri, a declarat tatăl său, Edwin Nyirenda, pentru agenția de presă Reuters. Tatăl a mai spus că nu știe cine l-a recrutat pe fiul său din închisoare și a adăugat că familia sa a primit doar „un mesaj de la un bărbat pe care nu îl cunoaștem din Rusia, care ne-a spus că există un testament, pe care fiul nostru l-a lăsat, și că ar trebui să ne deplasăm în Rusia”. Din Zambia se trimit în mod tradițional studenți în Rusia pentru a studia (cu burse), așa cum a fost cazul lui Nyirenda. Circumstanțele eliberării sale din închisoare sunt necunoscute, dar este știut faptul că administrația din Rusia a oferit libertatea unor prizonieri în schimbul prezenței lor pe front în războiul din Ucraina. Zambia, drept actor statal pe Arena Internațională a statelor, a adoptat o poziție neutră cu privire la războiul dintre Rusia și Ucraina, precum multe alte țări africane, dar factorii de decizie africani afirmă că ei condamnă orice formă de război.

Ce s-a întâmplat cu monarhul african Eze Ignatius Asor ? Ei bine, polițiști din Nigeria au declarat că presupușii separatiști biafranieni l-au împușcat mortal pe conducătorul tradițional al Obudi Agwa, din zona guvernamentală locală Oguta a statului Imo, monarh ce purta numele de Eze Ignatius Asor, și pe două dintre ajutoarele sale. Ofițerul de relații publice al poliției din stat, Mike Abattam, a confirmat incidentul, relatează presa locală. Bărbați înarmați au vizitat palatul din Oguta sub pretextul de a raporta o situație de urgență înainte de a deschide focul. Nu a fost imediat clar de ce monarhul Eze Ignatius Asor a fost ținta atacului de luni (14 noiembrie). Autoritățile nigeriene au declarat că oamenii înarmați au atacat, de asemenea, biroul unui grup de vigilență al comunității în timp ce fugeau, bandiții omorând cel puțin o persoană și furând trei motociclete. Grupul secesionist, Indigenous People of Biafra (pe care poliția l-a acuzat de crimă) nu a făcut încă niciun comentariu. Grupul militează pentru un stat separatist (Biafra) în sud-estul țării.

Așa zisa chestiune africană continuă să furnizeze detalii de tip „breaking-news” și implicit să devină din ce în ce mai relevantă, pe plan local, regional, național, continental, internațional și mondial. Asta deoarece „moneda” africană devine din ce în ce mai prețioasă, în chestiuni, politici și ramuri cheie. Însă, această monedă are foarte multe striații, iar nu puțini sunt cei care își vor însângera mâinile încercând să o monopolizeze.

Detalii interesante:

https://www.africanews.com/2022/11/15/ukraine-war-zambia-demands-answers-for-death-of-student/

și

https://www.africanews.com/2022/11/15/nigerian-monarch-shot-dead-inside-palace/


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *