Reprezentanții a 14 facțiuni palestiniene, inclusiv Fatah și Hamas, au semnat „Declarația de la Beijing”, document prin care se angajează să pună capăt disputelor interne și să consolideze unitatea palestiniană

Al cui Cot îl simt jurnaliștii cînd vor să scrie despre Războiul din Ucraina?

1. Decembrie 1940. Ștefan, ziaristul din Delirul lui Marin Preda, a fost angajat la Ziua, marea lovitură a vieții sale. Pentru numărul de Crăciun 1941 el lucrează împreună cu Niki, secretarul general de redacție. Cum a luat gratificația, proaspătul ziarist îi face cinste lui Niki la o cîrciumă numită Tunelul norvegian, de pe Bulevardul Elisabeta. Are loc o discuție despre libertatea presei:

„— Ştefane, zise Niki, în statul român au fost patru puteri: legiuitorul, adică parlamentul, executivul, adică guvernul, justiţia şi a patra, ghici!
— Presa, zise Ştefan.
— Ei, nu mai e, zise Niki coborând glasul fiindcă tocmai atunci orchestra se oprise şi membrii ei puneau instrumentele pe scaune, trebuie să-ţi temperez puţin entuziasmul tău de novice. Nu mai suntem ce-am fost! În septembrie, după ce a luat puterea, generalul ne-a chemat la el şi ne-a spus: s-a terminat cu dezmăţul presei (aşa a numit el libertatea noastră!). Trebuie să serviţi interesele poporului român şi nu ale jidanilor! Trebuie să simţiţi cotul! Cotul cu cine? Nu ne-a spus, dar era clar, cu el, cu armata! Presa îşi pierde dreptul de a mai fi în mod direct în serviciul opiniei publice! Dar să nu ne pierdem speranţa! Într-o zi s-ar putea să ne recăpătăm libertatea pierdută! Într-un viitor îndepărtat pe care nu-l întrevăd cu claritate. Când? După terminarea războiului? Se vor întoarce frumoasele zile din Aranjuez ale presei libere? Tu eşti tânăr, s-ar putea să le apuci, eu s-ar putea să mor în acest război al cărui sfârşit e nebulos… Să bem pentru această speranţă, în sănătatea ta!”

Presa de azi simte un Cot alături în ceea ce scrie și comentează despre Războiul din Ucraina.
Cînd dai să scrii ceva despre Război simți imediat un cot. Nu al Armatei, ci al Serviciilor. Și atunci devii deosebit de atent ca nu cumva să deranjezi, cu cotul tău de om liber, care poate da din mîini cît vrea, Serviciile. Și scrii așa cum îți cere cei al căror cot îl simți lîngă tine. Cine i-a chemat pe patroni ca să le spună despre Cot?

2. O fotografie des invocată pe Internet are drept explicație următorul text:

„Maria Tănase cântînd la spectacolul dat pentru sărbătorirea Cuceririi Crimemeii și strîngerea de fonduri dedicate răniților de pe front. iul. 1942”

Fotografia, revendicată de Foto Agerpres, o surprinde pe marea artistă în ținută civilă ( nu în costum popular) cîntînd pe o scenă în aer liber, improvizată avînd în spate orchestra, în ținută civilă, costum și cravată.

M-am grăbit să găsesc în Rampa, revista spectacolului din vremea Războiului Sfînt, amănunte despre acest spectacol, dovadă zdrobitoare că Maria Tănase a cîntat- vorba lui Mihai Beniuc-și pentru fasciști, nu numai pentru comuniști.

N-am găsit nimic, cum n-am găsit nici în marile cotidiane ale Răboiului Sfînt.
De altfel, Maria Tănase nu e una dintre favoritele revistei. Se știe că, înainte de 1945, revistele în genul Rampei erau simple tribune de publicitate pentru autori, actori și mai ales pentru teatre. Nu de puține ori contracost și pe sub mîn

Rampa e o publicație dedicată spectacolului, pentru asta intitulată complet Rampa teatrală și cinematografică. Director e George Gregorian. George Gregorian era autorul mai multor cărți de poezii. CV-ul îl prezintă ca avînd numele real de George Ionescu Bruciu, născut în 1866, mort în 1962. Pe Okazii ro dau de multe oferte din poeziile sale. În Rampa din 28 iunie 1942 el publică pe prima pagină poezia Închinare Mareșalului Desrobitor. Citez doar debutul, deoarece poemul e lung, ca orice poem de închinare:

„El s’a născut din bacii de granit,
Străjeri ai înălţimilor Carpate.
— Odraslă de străvechi voievodate —
In ceasul ce-L aduse, clocotit
Un bucium de pe-o culme L-a vestit,
Şi-a fost pe-atunci o tresărire ‘n toate.
In frunza lor L-au înfăşat gorunii,
L-au legănat cavalul şi dumbrava
Şi a crescut de-o seamă cu străbunii
In frunte cu pecetea din Suceava ! ”

Parcă poemele dedicate lui Ceaușescu erau mai bune!
Pe prima pagină, dreapta sus, o reclamă din seria celor care țin revista în viață:

„De peste 100 de ani în serviciul viniculturei. Nectar Mott peste tot.”

Sub același semn, pagina a treia tipărește în spațiul dreapta sus, cu litere cît mai săritoare în ochi versuri de cîntare a produselor Mott. Ceva în genul textului publicat în 5 iulie 1942:

„Enescu-i prințul partiturii,
Storin e şambelanul gurii,
Iar în domeniul săraturii
Sunt suverane peste tot
Pelinul şi Nectarul Moft.
BACHUS ”

Revista e plină de informații despre arta și cultura din Germania. Lucru normal. Germania era partenerul nostru strategic. După venirea rușilor, e plină de informații despre arta și cultura din URSS.
Lucru normal. Uniunea Sovietică e noul nostru partener strategic!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

16 comentarii pentru articolul „Al cui Cot îl simt jurnaliștii cînd vor să scrie despre Războiul din Ucraina?”

  • 1880, ziaristul John Swinton, cu ocazia unui banchet oferit în cinstea sa de trustul de Presă din New York, a spus următoarele: „Nu există ceea ce se cheamă presă independentă, decât poate în cazul unui ziar local dintr-o mică localitate rurală. Dumneavoastră şi cu mine ştim asta foarte bine. Dintre noi nu e niciunul care să îndrăznească să-şi exprime în scris părerea cinstită, fiindcă dacă ar face-o ştim dinainte că articolul lui nu ar fi publicat niciodată. Sunt plătit cu 150 de dolari pe săptămână ca să nu-mi public opinia cinstită în ziarul la care am lucrat atâţia ani. Mulţi dintre dumneavoastră primesc o plată asemănătoare ca să facă acelaşi lucru…, iar dacă unul din noi ar fi aşa de tont încât să semneze în ziar părerea lui cinstită, s-ar pomeni în mijlocul străzii, căutând orice de lucru, numai în ziaristică nu. Munca de ziarist la New York constă în distrugerea adevărului, în minciuna pe faţă, în pervertire, murdărire, aruncare la picioarele Mammonei, în vânzarea propriei rase şi patrii, pentru câştigarea pâinii cea de toate zilele. Dumneavoastră ştiţi, eu ştiu, prin urmare la ce bun să ciocnim pahare în cinstea unei prese independente? Suntem uneltele şi lacheii unor oameni extrem de bogaţi care se ascund în fundal după cortină. Suntem marionetele lor, păpuşi de mucava: ei trag sforile, iar noi ţopăim în sunetul muzicii puse de ei. Talentele, posibilităţile şi vieţile noastre sunt proprietatea altora. Nu suntem decât prostituate intelectualeˮ.
    Cât de răi au fost „cei Buniˮ? (7) , Mihai Cantuniari 26 Octombrie 2022 ,https://www.art-emis.ro/analize/cat-de-rai-au-fost-cei-buni-7

  • Dle Cristoiu…asta cu libertatea presei…la o spaga, sint 2 miini…una care da spaga si alta care ia spaga….Citi din presa au luat spaga?…si nu numai patronii ci toata clica din presa…foarte putini sint cei care nu au luat spaga din presa, mass-media, etc…ca si doctorii…samd…santajul si etajul…

  • Apoi am ,,călit oțelul”, astăzi ne călim în frig noi…

    • @Petru Jipa a scris pe 28/10/2022 la 16:47 E BINE.SE CALESC TOTZI.
      https: //ortodoxinfo .ro/2022/10/28/politistii-jandarmii-pompierii-cei-din-serviciile-secrete-vor-munci-pana-la-65-de-ani/
      Polițiștii, jandarmii, pompierii, cei din serviciile secrete vor munci până la 65 de ani 28 octombrie 2022
      Zeci de mii de români vor fi amânați cu 20 de ani la pensie, după ce premierul nu a reușit să renegocieze la Bruxelles capitolul pensii din PNRR.
      România va trebui să aplice astfel regulile asumate inițial în privința vârstei de pensionare. Astfel, nu vom mai avea pensionari la 45 de ani, indiferent de domeniu. Toată lumea ar urma să se pensioneze treptat la 65 de ani.
      Măsura are însă două tăișuri. Sunt categorii, precum piloții, militarii sau polițiștii care vor fi nevoiți să lucreze până la 65 de ani, deși aceste meserii cer rezistență fizică și reflexe foarte bune.
      Și pensiile speciale vor fi raționalizate și se vor calcula în baza principiului contributivității.
      Măsura are însă două tăișuri. Sunt categorii, precum piloții, militarii sau polițiștii care vor fi nevoiți să lucreze până la 65 de ani, deși aceste meserii cer rezistență fizică și reflexe foarte bune.
      Pe de altă parte, nicio pensie nu va putea depăși venitul avut în activitate.
      În cazul în care România nu respectă jalonul, atunci va pierde banii din PNRR.
      În acest moment, la vârsta de 45 de ani, se pot pensiona:
      Polițiștii
      Pompierii
      Jandarmii
      Angajații din serviciile secrete
      Militarii
      Magistrații
      Aviatorii

  • Lovitura de Stat din Dec. 89 a fost data de cei ce se lauda c-au bagat Romania in buzunar. Restu-s povesti de adormit copiii.

    • Declaratia o gasiti aici, ca sa nu fim invinuti de anti-semitism. https://www.youtube.com/watch?v=ohtU7x6dKb8

      • Deranjant nu este ca încearcă sa cumpere deranjant este ca nu plătesc prețul corect
        Și acum am sa va pun o întrebare
        Știți care este diferența intre un evreu și un jidan in afaceri
        Evreul face afaceri cu tine și împarte profitul jumate jumate
        Jidanul vrea si jumătatea ta

  • COTUL ERA SI ESTE EGAL CU AVANTAJELE PE CARE LE AI CA UN URS CARE DANSEAZA LA MASA TA. TI SE DA AZI ZAHARELUL SI MAINE-POIMAINE ITI VOR INJUGA COPIII SAU NEPOTII IN LOCUL BOILOR SAU TRASURII. MULTI CRED CA DACA AU COPIII LA STUDII PRIN STRAINATATE S-AU SCOS! GRESIT! DESTINUL DE ROMAN TE URMARESTE PESTE TOT LOCUL. CAT DE NESIMTIT SAU TARE SA FII, TOT NU VEI DEVENI CETATEAN TOTAL AL ALTEI TARI. SI ACOLO VEI SIMTI COTUL! COTUL TE PUNE LA PUNCT SA FII GLOATA. GLOATA NU CONTEAZA IN MINTEA CONDUCATORILOR VREMELNICI. EI UITA CA POPORUL SE INCHINA TOTUSI LA DUMNEZEU LA SUFERINTA SAU NECAZ, NU LA POARTA PRIMARULUI SAU LA PORTRETUL PRESEDINTELUI. SI TOT POPORUL SE BUCURA CAND DA DRACU DE TOTI PERETII CU FAMILIA VREUNUI CONDUCATOR CARE NU ARE MAMA SI NICI TATA, DAR NICI PATRIE ADORATA. AMARATII SUNT TRECATORI, POPORUL ESTE IN VESNICIA LUI DUMNEZEU. CAND VREA EL SA TE PIARDA ITI DA PUTERE CAT SA ITI PIERZI MINTILE! NIMIC NOU SUB SOARE. ORICAT DE BOGATA A FOST SI ESTE TARA, CONDUCATORII FURA SI FURA SI ASUPRESC POPORUL SI IL JEFUIESC SI IL CHINUIESC. DUPA CARE CRAPA INIMA IN EI SI NEAMUL LOR SE RISIPESTE SI AVERILE LI SE SPULBERA SI DIN EI RAMANE PLEAVA. PENTRU CA EI ERAU DIN GLOATA SI AU UITAT CA DE UNDE AI VENIT, ACOLO TE INTORCI, DAR LA OMENIE SI ONOARE NU TE POTI INTOARCE NICIODATA, ODATA CE LE-AI PIERDUT! POPORUL SE ROAGA SI DRACII DE CONDUCATORI RAD DE CEI PE CARE II FURA SI II ASUPRESC. CUM ISI BATE JOC DRACU DE EI SI DE MINTILE LOR RATACITE!

  • Maestre!
    Vă urmăresc cu incântare!
    O observație:
    Vă rog sa schimbați modul in care conjugati verbul „a copia”, verb des folosit in circumstanțele actuale.
    Se spune: ei copiază și nu ” ei copie…”,
    „tu copiezi” și nu ” tu copii „, etc.

  • o teorie interesanta care acopera de ce si in ce mod escalarea nucleara va avea loc:
    https://thesaker.is/nuclear-blackmail-escalation-scenarios-konstantin-sivkov/

  • Al cui este cotul?
    Nici al armatei nici al serviciilor nici al statului
    Cotul este al soacrei cu care stai in casa și care iti creste ultimii copii
    Al nevestei care nu accepta sa iti ratezi cariera pentru moftul de a scrie realitatea
    Al amantei pe care o pierzi dacă iti pierzi locul la ziar
    Al copilului din prima căsătorie care acum studiază in străinătate și căruia trebuie sa-i trimiți lunar bani
    Nici măcar nu este cot este ciot
    Ciot din conștiința de ziarist cit a mai rămas in lungii ani de presa compromisa sau compromisuri in presa la care ai fost coautor
    Casa grea remunerație mică aspirații peste măsura și tu strigi in gura mare ca este cenzura

    • @Tiberiu Tatulescu a scris pe 28/10/2022 la 02:17
      Domnule Tatulescu
      Mare Dreptate Aveti si Bine Ati Facut ca ati plecat din Romania…
      Nu vreti sa stiti sau sa vedeti ce am vazut in ultimii ani…oameni santajati in privat de sefi sau de cei din servicii pentru salarii sub 1000 euro pe luna…unii…aveau 500 euro pe luna…au plecat…din firme…astia din servicii…si-au sapat mormantul lor…copiilor lor…nepotzilor lor…tot sangele lor…ca leul…care cand cucereste haita de leoaice…prima oara omoara si mananca puii adversaului omorat sau invins…Cam Asa Va Fi…
      Chiar Imi E Sila de ce Am Vazut Eu in ultimii 7 ani sa spun…si nu exagerez…2016…dar mizeriile in Romania incepusera din 2015…”promiscuitate morala”…”degradare sufleteasca”…sunt sute de mii…au ajuns atat de infectzi…un nivel de abjectzie nemaintalnit…asta ciolacu…are fosta amanta psiholoaga in puscarie aia cu accidentul cu motociclistul in buzau…boc…youness aia tot in puscarie s-a dus…basescu…udrea…si asta tot in puscarie…adica astia isi trimit femeile la parnaie in locul lor…Dracii au „tzinuta morala” fatza de aceste larve…despre ziaristi…Stiu…unul de la g4media nevasta-sa pe la stat nu stiu ce functie…aia de la spotmedia…barbat-su colonel la sri…cunosc exemplele…”o sa le iasa pe nas”…”serviciile” si „interesele”…un intreg lantz al slabiciunilor…
      Cel Mai Bine
      Fara Nevasta-Un Rau Nenecesar
      Fara Amanta-Te poti insura cu 20 euro lejer in fiecare noapte
      Fara Copii-consuma mult mai mult decat o pisica de exemplu
      Fara Soacra-Nu Cunosc cuvantul
      Toata Stima!!!
      Valentin Constantinescu

  • „a da cu cotul”
    -vezi p-ala,
    tocmai a iesit pe usa?

  • Domnule Ion Cristoiu
    „axa” Bucuresti-Londra-Washington nu o facea basescu in 2004,era „construita” de iliescu-talpes inca din 1991-1992…parteneriatul strategic…1997…povesti de adormit copii…
    Poftiti si probele:
    Cea mai dură pierdere în structurile de Securitate ale CIA este legată şi de Bucureşti. Harold J. Nicholson, ofiţerul cu cea mai înaltă poziţie în cadrul Agenţiei care a trădat în favoarea unei ţări străine, a fost şeful celulei CIA de la Bucureşti în perioada 1990-1992.
    https: //jurnalul. ro/special-jurnalul/anchete/defectorul-cia-cu-cea-mai-inalta-functie-a-lucrat-si-la-bucuresti-646379. html 2013
    https: //www. mediafax. ro/social/istoria-fara-perdea-marius-oprea-ioan-talpes-ne-a-integrat-in-nato-si-ue-printr-o-cirtita-a-rusilor-in-cia-si-un-oficial-nato-traficant-de-droguri-20053357 2021
    Prin ’91-’92, SIE, prin Ioan Talpes, incepuse cu vizitele la Washington, cu dosare ale unor ofiteri prezentati partii americane ca perfect conspirati.
    https: //www.hotnews. ro/stiri-arhiva-1179962-micile-secrete-ale-lui-ioan-talpes. htm 2006
    Rusii au stiut de la bun inceput,in 1993 au intrerupt orice cooperare militara cu Romania(mig23,mig29,submarin delfinul,t72)…nici cu polonezii nu au facut asa ceva…si sunt dusmani „istorici”…
    Poate romanii nu stiu aceste doua expresii…foarte posibil sa „experimenteze”….”intelepciunea” lor…
    We have no lasting friends, no lasting enemies, only lasting interests. Winston Churchill
    “America has no permanent friends or enemies, only interests” Henry Kissinger
    In Presa,relativ recent a aparut „ruperea randurilor”…legat de bani,probabil „o parte a presei” nu isi mai ia „tainul” si de razboiul deja evident intre niste grupuri de interese de aici…unii filo-germani iar ceilalti cu anglo-saxonii…
    Toata Stima Maestre Ion Cristoiu!!!
    Valentin-Ionut Constantinescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *