Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

Albañilas. Când femeile pun mâna pe baros și pe mistrie

În Argentina, există un număr tot mai mare de grupuri de femei în domeniul construcțiilor, care demontează mitul conform căruia construcțiile reprezintă un domeniu exclusiv pentru bărbați. Îmbrăcată într-o salopetă albastră, Bárbara Burruchaga trage de o frânghie pentru a ridica găleți de nisip până la acoperiș. Alături de alte femei argentiniene, ea sparge piatra, amestecă betonul și construiește ziduri. Aceste doamne și domnișoare nu construiesc doar case, ele sparg bariere. „Faptul că sunt constructor mă face fericită; nouă, femeilor, ni s-a spus mult timp „nu”, a declarat Burruchaga pentru AFP. „Îmi place să-i spun tatălui meu, care este persoana cea mai surprinsă și care avea cea mai puțină încredere”, a adăugat tânăra de 21 de ani în timp ce transporta materiale pentru a renova un vechi centru cultural de la periferia orașului Buenos Aires.

Potrivit sindicatului muncitorilor din construcții UOCRA (Unión Obrera de la Construcción de Argentina), numărul femeilor din acest sector a crescut cu 131% între anii 2003 și 2010, iar în prezent ele reprezintă 5% din forța de muncă. Poate părea puțin, dar în comparație cu alte țări din America Latină, cum ar fi Mexicul (0,4 %), este semnificativ. Burruchaga este una dintre cele opt membre ai Deconstrucción Disidente („Deconstrucția dizidentă”), un colectiv de femei și de genuri minoritare dedicate muncii în construcții. Una dintre ele dărâmă un zid, în timp ce altele amestecă betonul în timp ce ascultă muzică și beau infuzia tradițională locală de mate. „Sistemul patriarhal spune că nu avem puterea necesară pentru aceste sarcini. Dar nu toți constructorii sunt mari și musculoși, cei mai mulți sunt pitici cu burtă. Cei mai mulți dintre ei suferă de dureri de spate, dar nu o spun pentru că nu au voie să pară slabi”, a declarat Eva Iglesias, în vârstă de 36 de ani.

Nosotras lo Arreglamos („Noi îl reparăm”) este un colectiv feminist care publică ateliere de construcții pe Instagram și funcționează ca o rețea profesională. Dissident Deconstruction Network (Rețeaua de deconstrucție disidentă) este un grup WhatsApp cu 90 de membre care lucrează în arhitectură, construcții, instalații sanitare, electricitate și tâmplărie. Unele grupuri, însă, sunt concepute pentru femeile care au nevoie de ajutor pentru bricolaj. Coafeza Valeria Salguero, în vârstă de 34 de ani, nu și-a permis să angajeze un constructor pentru a face un dormitor suplimentar pentru fiica ei. Ea a creat un grup pe Facebook numit: „Construcția, un lucru de femeie”, pentru a cere sfaturi. Rezultatul a fost o nebunie, și o scriu în sensul bun al cuvântului.

În doar o lună, ea a strâns peste 6.000 de adepte, majoritatea mame singure, inclusiv din Uruguay și Costa Rica, toate dornice să-și repare propriile case. În timp ce unele comentarii au fost negative, precum „du-te și spală vasele”, ea a fost recent contactată de o companie internațională de construcții care s-a oferit să instruiască și să angajeze o echipă formată numai din femei. Carolina Gutiérrez, arhitect și constructor, spune că șantierele de construcții rezervate exclusiv femeilor sunt necesare. „Atunci când muncesc bărbați și femei, celor din urmă li se dau automat sarcini de curățenie”, a spus ea. De asemenea, ele suferă de hărțuire și de inegalitate salarială. „Suntem foarte departe de egalitate pe șantierele mixte”, a spus ea. Dar chiar și guvernul este implicat în încurajarea femeilor să se angajeze în meseria de constructor.

În aprilie, președintele Alberto Fernández a inaugurat 48 de locuințe pentru persoane vulnerabile, construite de echipe mixte în Avellaneda, la sud de capitală. Liderul peronist a făcut furori mulțumind în mod special femeilor care au muncit. Douăzeci de femei, cu vârste cuprinse între 29 și 59 de ani, au fost instruite de guvern și angajate la construcția locuințelor, cu salarii egale cu cele ale colegilor lor bărbați.  „Cel mai important lucru este ca ele să aibă acces la independență economică”, a declarat Magdalena Sierra, șefa cabinetului Avellaneda, care a creat proiectul. Andrea Figueras s-a ocupat de femeile din echipă, care erau mult mai atente, au păstrat șantierul și materialele mai curate și nu au pierdut niciodată nicio unealtă. Cu toate acestea, ea spune că mai sunt încă multe de făcut. „Ne întoarcem acasă și acolo sunt copiii, mâncarea, vasele. Ei, bărbații, se duc acasă și li se servește mâncare. Trebuie să creăm drepturi egale în casă”, a subliniat Figueras.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *