Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Alegerea de a răspunde răului cu rău sau bine ne aparține

Fiecare om are drumul lui, unic, plin de ocolișuri sau neted, uneori domol, alteori abrupt, uneori marcat de dorința schimbării, alteori lăsat într-o letargie totală. Chiar dacă ne dorim schimbări sau să schimbăm anumite lucruri, puterea de a o face nu o avem decât asupra noastră. Nu putem impune trăirile și dorințele noastre, nu putem cere iubire atunci când ea nu există, nu putem cere respect doar pentru că noi știm să respectăm, însă putem spera, ca, prin puterea exemplului, să îi putem determina pe cei ce îi întâlnim în drumul nostru să găsească în ei resursele și dorințele schimbării.
În drumul nostru în această lume, schimbăm sute, poate mii de vieți, de aceea trebuie să avem grijă cum o facem.

În această viață nimic nu este întâmplător. Întâlnim oameni ce pot schimba destine, întâlnim oameni care, chiar dacă nu reușesc, încearcă măcar să introducă soarele în camera întunecată în care noi ne-am cuibărit, întâlnim oameni care întind o mână de ajutor, chiar dacă sunt străini de viața noastră. Întâlnim oameni care nu știm dacă sunt lumină sau întuneric, oameni de care nu știm dacă să ne ferim sau să-i aducem aproape de sufletul nostru. Dar, cel mai important este că omitem, cei mai mulți dintre noi, că nu putem ține pe nimeni, cu nici un mijloc, lângă noi, atât timp cât ei au alt drum. Încercând să faci acest lucru, pe lângă inutilitatea gestului, îți lași sufletul pradă durerii, durerea de a auzi, atunci când vor pleca, acele vorbe pe care nu le-au spus cât timp au pășit pe același drum cu al tău.

Dar, ca pe orice drum, există bifurcații, există trasee, există alegeri.
Nu noi alegem, deși așa ne place să credem. Nici unul dintre noi nu știe unde duce drumul celuilalt, poate nici noi înșine nu ne cunoaștem destinația, chiar dacă ne împopoțonăm, precum păunii, crezând că ceea ce am ales este un drum spre succes. Gândind așa, nu mai avem puterea de a vedea următorul pas, de a vedea dacă treapta la care ajungem este abis sau este cer.

Așa cum scriam mai sus, alegerile nu sunt ale noastre. Uneori alegem contrariul, vedem lumină în oameni care ascund întunericul și răutatea lor, sub chipuri zâmbitoare și pline de amabilitate, ne lăsăm purtați de visarea că toți sunt croiți din același aluat ca noi, că toți au aceleași principii și calități morale ca ale noastre.

Rănile sufletului nu se văd, durerea sufletului nu poate fi comparată, iar un suflet rănit se comportă asemeni unui animal rănit. Va căuta să îi rănească pe cei ce îi va întâlni în cale, deși aceștia nu au nici o vină.

Lucrurile acestea interferează cu noi zilnic, le vedem și le acceptăm, fie de la prieteni, colegi, iubiți, chiar și de la cei dragi sufletului nostru, de la copii și de la cei ce ne conduc.
Sufletul unui om rănit va vedea doar întuneric și doar dușmani aprigi în jurul său, va căuta victime și toate astea doar pentru simplul motiv că el a fost atât de bun, iar alții și-au înfipt colții flămânzi în carnea lui. Iar el se pierde în temeri, în frământări, în neîncredere.

Alegerea de a răspunde răului cu rău ne aparține. Dureros este că acest rău se îndreaptă și asupra unor oameni care nu ne-au rănit.
Suferința trăită de noi, cei răniți cândva, ne determină să ne îndepărtăm de oameni, să ne izolăm și să vedem pericolul în fiecare chip ce ni se perindă în fața ochilor.
Câți dintre noi întoarcem și celălalt obraz, câți dintre noi răspundem cu bine atunci când suntem plesniți cu rău?

Oamenii care apar pe drumul vieții noastre, apar cu un scop, niciodată întâmplător, unii ne bucură, alții ne înșală așteptările, concluziile le tragem singuri, iar drumul nostru va continua așa cum l-am croit. Fie că vei presăra flori, fie cărbuni încinși, nu vor ști decât acei ce te vor cunoaște cu adevărat, acei ce vor parcurge drumul cu tine și lângă tine.

Cine vede lumina în tine, cine are o reală percepție asupra ta, cine te va vedea cu adevărat așa cum ești, te va convinge că poți aduce lumina și în viața altora doar prin simpla ta luminozitate. Cine nu, nu îți va arăta decât întunericul și te va face să crezi că tu ești doar întuneric…
Fii tu lumina, fii tu purtător al luminii, ai curajul de a transmite mai departe lumina, aprinde tu candele și lumânări pe drumul pe care vrei să mergi și luminează și drumul altora!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

4 comentarii pentru articolul „Alegerea de a răspunde răului cu rău sau bine ne aparține”

  • „cu rău sau cu bine”
    „cu rău sau bine” – nici o alegere de facut 🙂
    Gresesc?

  • Puterea sta in varful pustii si adevarul sta in varful sabiei,iar istoria o scriu invingatorii.Asa ca exista un Adevar,in viata trebuie sa fii invingator.Atat.Restul nu conteaza.Imaginea succesului??? Chipul lui Timur Lenk.Si sa nu mi spuneti ca nu i asa.Chiar daca va jurati pe tot ce aveti mai drag ca nu e asa.

  • Viata e o jungla,razbeste cel mai tare,pestele cel mare il inghite pe cel mic,mananca pentru a nu fi mancat,e simplu.Nu exista sentimente,mila ,iubire,astea sunt fantasme.In viata scopul este unul simplu:trebuie sa devii masculul(sau femela) alfa.Asta este singurul scop al vietii.Esecul inseamna ratarea(sau moartea prematura),sau,si una si alta.Daca oamenii te ranesc tu ingroapa i ,simplu,si nu pentru ca esti criminal,sadic sau violent,ci ,pur si simplu,asta i legea vietii,ca sa traiesti tu trebuie ca altii sa dispara(asa a fost creata viata).Si nu pentru ca sunt eu rau,insa asa a fost creata rasa umana ca sa fie.Omul este o fiinta eminamente rea,omul este o fiinta malefica a carei soarta este autodistrugerea.Noi distrugem Planeta pana ce aceasta se va supara si atunci ea Planeta ne va distruge(ca si pe dinozauri).Asa ca nu am asteptari de la oameni.Atata pot,rasa umana.Iar cum trebuie raspuns raului,simplu”raul cu rau se pierde” spune Biblia si este corect.Iar legea Talionului este singurul Adevar.Raul dispare prin Pedeapsa nu prin iertare,iertarea i da Raului senzatia ca el este acceptat si permis.

    • Omul nu e o fiinta rea. Omul e doar un animal ca toate animalele. Doar ca vorbeste. In rest e condus fix de aceleasi instincte atavice. Uite, de cand ne-am inmultit peste masura si blidul s-a redus, ne mancam unii pe altii mai ceva ca animalele. Iar masculii aia alfa au hotarat sa fim mai putini. Sa le intorc si obrazul celalalt? Meh, n-ai sa vezi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *