Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Alegeri prezidențiale în Ciad. Cine va decide soarta petrolului?

Duminică s-au deschis urnele de vot pentru alegerile prezidențiale din Ciad, iar Idriss Deby, actualul președinte, a fost unul dintre primii cetățeni care au votat. În vârstă de 68 de ani, este de așteptat să își prelungească „domnia” de trei decenii în cursa cu șapte candidați, fără rivali importanți și cu o campanie în care demonstrațiile au fost interzise sau dispersate violent. Liderii opoziției au făcut apel la boicot, în semn de protest față de conducerea lui Deby. Ciadul a fost un aliat cheie în campania anti-jihadistă a Occidentului în Sahel, iar Deby a făcut campanie pe o platformă și a promis securitate.

Din capitala N’Djamena, corespondentul Africanews, Joel Kouam, a consemnat: ,,Primele secții de votare au fost deschise de la ora 7:00 dimineața în capitala N’Djamena. 7,4 milioane de alegători sunt chemați la urne pentru a decide între șapte candidați, inclusiv președintele în exercițiu Idriss Deby. Nu există încă o mare aglomerație la ora 7:00 dimineața, dar cei care și-au îndeplinit deja datoria civică se așteaptă la o participare masivă”. Deby este un fost rebel și soldat de carieră care a preluat puterea printr-o lovitură de stat în anul 1990. După ce a fost votat, el a modificat constituția, în anul 2018, pentru a-i permite să rămână la putere până în anul 2033. A menținut un control ferm asupra armatei și a instituțiilor de stat pentru a dăinui la putere. În afară de Deby, printre cei șase candidați se numără: Albert Pahimi Padacke, în vârstă de 55 de ani, fost prim-ministru în timpul lui Deby și Felix Nialbe Romadoumngar, în vârstă de 64 de ani, un nou venit în politică, care este oficial „liderul opoziției”. Partidul său, URD, este al doilea ca mărime în Adunarea Națională, cu opt locuri, după cele 160 ale PDS al lui Deby. Mai există și Lydie Beassemda, 54 de ani, prima femeie care a candidat la președinție în istoria Ciadului. Dar șapte candidaturi au fost respinse de Curtea Supremă și trei s-au retras, inclusiv politicianul de opoziție de lungă durată Saleh Kebzabo, care a demisionat în semn de protest față de violențele comise de forțele de securitate. La data de 28 februarie, poliția și soldații au efectuat un raid sângeros în stil comando asupra locuinței unui important candidat potențial, Yaya Dillo Djerou. Mama acestuia s-a numărat printre cele trei persoane ucise, iar el este acum fugar.

Ciadul s-a confruntat cu sărăcie și instabilitate de la obținerea independenței față de Franța, în anul 1960. Țara are, de asemenea, probleme adânc înrădăcinate în ceea ce privește șomajul și sărăcia. Banca Mondială a declarat, în anul 2018, că 42% din populație trăiește sub pragul sărăciei și că șomajul afectează 22% din persoanele sub 25 de ani. Deși este a cincea țară ca mărime de pe continent (o mare parte din zona de nord se află în Sahara), are o densitate a populației de numai 20 de persoane pe milă pătrată (8 persoane pe km pătrat). Cea mai mare parte a populației trăiește din agricultură, în sud se cultivă bumbac, iar în regiunea centrală se cresc vite. Ciadul a intrat în rândul țărilor producătoare de petrol în anul 2003, ceea ce a dat naștere la speranța că veniturile generate vor îmbunătăți situația economică a țării. Din punctul meu de vedere, un vis care s-a dovedit a fi un coșmar.

Foto: Encyclopedia Britannica


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *