Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Alianța dintre Rusia și Ungaria durează de pe vremea lui Boris Elțîn. De 30 de ani, adică

Iulie 2022. Războiul ruso- ucrainean intră nu peste mult timp în a cincea lună. Pretextul intervenției rusești și astfel pretextul declanșării conflictului pe cale de a deveni mondial îl reprezintă acuzațiile Moscovei că minoritatea rusă din Ucraina e asuprită. Federația Rusă și a făcut un steag de luptă din apărarea drepturilor minorităților ruse din țările devenite independente după Căderea comunismului.

De la începutul Războiului Ungaria, membră a NATO și a UE, a avut o poziție aparte față de Rusia, declarată de Occident Marele Dușman. Printre alte motive ale poziției aparte Budapesta a invocat asuprirea minorității maghiare din Ucraina.

Vineri, 13 noiembrie 1992 publicam în Evenimentul zilei comentariul intitulat O alianţă neliniştitoare pentru România.
Alianța la care mă refeream în urmă cu 30 de ani era cea dintre Federația Rusă și Ungaria.

Ea avea drept temei Documentul semnat de Boris Elțîn aflat în vizită la Budapesta intitulat „Declaraţia privind principiile de colaborare între Federaţia Rusă şi Republica Ungaria referitoare la asigurarea drepturilor minorităţilor naţionale, etnice, religioase şi lingvistice“.
Redau mai jos comentariul din 13 noiembrie 1992 convins că el lămurește multe dintre misterele alianței de azi dintre Rusia și Ungaria.


Cufundaţi pînă peste cap în ciorovăiala internă, nu mai găsim nici timpul, nici puterea sufletească pentru a vedea ce se întîmplă în jurul nostru, al românilor. O greşeală care, aşa cum arată istoria, ne poate fi fatală. Pentru că nu de puţine ori soarta României a depins şi de mişcările mai mari sau mai mici din viaţa internaţională. O greşeală pe care riscăm s-o facem şi azi. Azi, cînd, la fel ca altădată, ne măcinăm în absurde bătălii interne. În timp ce Partida Naţională hărţuia în Senat – pe cît de inutil, pe atît de demagogic – guvernul Stolojan, la cîteva sute de kilometri de Bucureşti, la Budapesta, se petrecea un eveniment cu consecinţe incalculabile pentru liniştea României. Aflat în vizită în Ungaria, după o călătorie triumfală în Anglia, Boris Elţîn semna „Declaraţia privind principiile de colaborare între Federaţia Rusă şi Republica Ungaria referitoare la asigurarea drepturilor minorităţilor naţionale, etnice, religioase şi lingvistice“. Potrivit precizărilor făcute atît de partea rusă, cît şi de cea maghiară, Declaraţia reprezintă platform eforturilor conjugate ale Rusiei şi Ungariei în instanţele internaţionale pentru apărarea drepturilor minorităţilor. Eforturi care, potrivit aceloraşi precizări, se vor intensifica în perioada următoare.

Pentru România, lucrurile sînt pe cît de limpezi, pe atît de dramatice. Ungaria duce de mai mult timp, în presa lumii, în instanţele internaţionale o bătălie înverşunată pentru ceea ce ea numeşte protejarea minorităţii maghiare din ţările vecine. Plecînd de la premisa că minoritatea maghiară e persecutată în aceste ţări, Ungaria se străduie să smulgă instanţelor internaţionale presiuni politice şi economice asupra statelor respective, pentru ca acestea să asigure ceea ce Budapesta înţelege prin drepturile minorităţilor. Inutil să mai reamintesc că între aceste ţări vizate de campania Budapestei locul de frunte îl ocupă România. Cum inutil e să mai reamintesc că, din cauza acestei campanii, ţara noastră a întîmpinat multe dificultăţi în instanţele internaţionale. Din nefericire, unele mari puteri au sprijinit, mai mult sau mai puţin discret, scandalul făcut de Ungaria pe tema asupririi minorităţii maghiare din România. Fie din interes, fie din necunoaşterea realităţilor din ţara noastră. Acestor puteri li se adaugă acum Rusia. Declaraţia pe care Rusia şi Ungaria înţeleg să-şi bazeze bătălia în instanţele internaţionale conţine principii neliniştitoare pentru România. Astfel, punctul 5 enumeră printre drepturile minorităţilor din interiorul unui stat şi pe cel la autonomie cu caracter teritorial sau pe cel la autoguvernare.

Înţelegerea de la Budapesta nu e deloc surprinzătoare. Ea îşi are explicaţia în doi factori principali. E vorba, mai întîi, de extraordinarul dinamism al politicii internaţionale a Ungariei. Lipsită de complexul situaţiei interne, putîndu-se făli cu un uriaş avans la capitolul tranziţie şi economie de piaţă, Ungaria din ultimul timp şi-a axat politica pe atragerea de partea ei a marilor puteri. Si, aşa cum o arată chiar această alianţă cu Federaţia Rusă, ea a reuşit din plin.

O altă explicaţie a înţelegerii ruso-maghiare trimite la interesele actuale ale Moscovei. Prin destrămarea Uniunii Sovietice, Rusia a ajuns printre ţările cu o puternică minoritate aflată în graniţele altor state. Un timp, chestiunea minorităţii rusofone din fostele ţări componente ale URSS n-a interesat prea mult Kremlinul. Treptat-treptat, tema a devenit însă dominantă în politica Rusiei. Au contribuit la aceasta nu numai accentuarea naţionalismului local în fostele state ale Uniunii Sovietice, dar şi spectaculoasa ascensiune a naţionalismului rus în bătălia pentru putere de la Moscova. Boris Elţîn s-a văzut deodată confruntat cu un adversar redutabil: forţele conservatoare care, bazîndu-se pe faimosul naţionalism imperial rus, bat monedă pe tema umilirii ruşilor în statele unde pînă nu demult aceştia erau stăpîni. Cu poziţiile şubrezite de dificultăţile reformei, liderul de la Moscova a fost nevoit să joace cartea naţionalismului. Protejarea minorităţii ruse din fostele state ale URSS a devenit unul dintre stindardele politicii sale. Şi cum bătălia pentru putere se accentuează la Moscova, e de aşeptat ca Boris Elţîn să pluseze la acest capitol. Mai mult ca sigur, Kremlinul va flutura în toate instanţele internaţionale stindardul apărării drepturilor minorităţilor pe baza principiilor evidenţiate de Declaraţia comună ruso-maghiară.
Se înţelege că Ungaria nu va scăpa prilejul de a profita cît mai mult de această nouă situaţie. În detrimentul cui, n-are rost să mai precizez.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

11 comentarii pentru articolul „Alianța dintre Rusia și Ungaria durează de pe vremea lui Boris Elțîn. De 30 de ani, adică”

  • Salutari dle Cristoiu
    Stimati si distinse…bonsoar
    Pai deci..sa purcedem….
    Duioasa si cool exprimare Mai aveti…misterele aliantei de Azi dintre rusi si unguri.
    Candoare fantastica.
    Pai asea jurnalisti si esperti si politica esterna avuram.Patrioti,competenti stilpi ai Babuiniei propasite.
    Pa astia I am avut cu astia defilam.
    Astia au batjocorit Istoria si Tara si …pe dvs.Si asta I chiar afront.
    In perioada urmatoare vor fi zgiltieli sociale acolo unde guvernantii au alte agende decit popoarele Lor
    Se distinge cine e stat si cine e colonie
    Natiuni adevarate,oameni adevarati nu travestiti .
    Mai are Romania vreo vlaga social sindicala?Spirit critic ,instinct de conservare,fronda?
    La 10 August a fost o reactie la ceva nu neaparat
    Mortal.
    Nu Mai conteaza daca Vaca era sau nu Mai destept ca Rugina.Nu Mai conteaza daca nea Ilie e sau nu Mai economist ca Caciu.
    Sesizorii de integritate vor reactiona la orice abatere .Orice abordare economics pragmatica sau avantajoasa care nu dauneaza rusilor va bizii la avertizorii competenti.
    Felucitari romanilor pentru asociatia Pro American din Parliament.
    Pentru parteneriatul strategic cu SUA.25 de ani?
    DA e ceva.
    Privim la Citi eram in 97.Si Citi sintem acum?
    Eee…dar peste Inca 25 de ani?
    Eram aproape 24 de milioane in 89.
    Al dreaq Putin.

    • Scuze si omagii aproape civililor de veghe ,post si somn care vegheaza la traiul nostru

  • Ma adresez colegilor de pe acest forum.Inteleg ca aceasta Comisie Europeana face numai lucruri bune si folositoare in folosul popoarelor europene adica greendeal-frig si intuneric,abandonarea fortata a terenurilor agricole,agenda LGBT ,avorturi fara numar,imigratie fara numar .Se gasi unul Viktor Orban ,marioneta lui Putin ,sa vrea altceva ,o Europa normala ,sanatoasa si crestina.Nu sunt din cei care considera ca Orban si Putin trebuie sa primeasca cec-uri in alb insa nici nu cred in fatalaii de la Bruxelles care se sterg la fund cu valorile noastre.Pana la urma istoria o sa isi faca treaba.

  • Marele om de cultură, de litere ,dar și un politician naționalist convins ,Corneliu Vadim Tudor -de foarte multe ori -a avertizat România și pe conducătorii ei de pericolul reprezentat de iredentiștii maghiari pentru națiunea română ,dar multă lume nu l-a luat im seamă și i-a persiflat opiniile obiective și corecte !Au scris colaboratorii dumneavoastră despre o posibilă utilizare a armei geoclimatice de către SUA pentru o „restabilire „a Noii Ordini Mondiale impuse de Oculta Mondială prin instrumentul ei și al Satanei,așa-zisa Elită Mondială actuală ,lucru care s-ar putea întâmpla cât de curând ! Să sperăm că statele lumii și , în primul rând ,ale Europei nu vor mușca din această momeală otrăvită aruncată de americani pentru a atrage bunăvoința Europei și a Întregii lumi și pentru a o exploata mai ușor ! Vă mulțumim, Maestre !

  • Maestre Ion Cristoiu
    Da Aveti Dreptate,doar ca Ungaria are Probleme si cu Slovacia Ucraina Serbia asta in afara de Romania strict referitor la minoritatea maghiara.
    S-au intamplat si se pare se vor mai intampla multe in aceasta saptamana
    1.Viktor Orban trece la fapte şi joacă după cum îi cântă Putin: cere DESFIINŢAREA Comisiei Europene-o faca voalat dar mesajul e clar
    2.Polonia sare la beregata UE! „Ajunge, până aici! Nu avem nicio obligație…”-subiect-„justitie”
    3.Biden ar putea declara stare de urgență climatică în această săptămână – surse Washington Post-subiect-stare urgenta,lege martiala,limitare atributii congres si camera reprezentantilor si 400 milioane arme de foc probabil in SUA….
    4.În acest moment, livrările de gaze din Rusia spre Germania și restul Europei sunt oprite momentan din cauza intrării în revizie anuală a conductei Nord Stream 1.Livrările ar urma teoretic să fie reluate pe 22 iulie.Mulți spun chiar că Putin nu va mai livra deloc gaze.De aceea, data de 22 iulie a fost numită de unii „Ziua Apocalipsei”. Nu doar pentru Germania ci și pentru întreaga Europă.
    5.Falimentul global: După Liban și Sri Lanka alte 12 țări sunt aproape de a intra în incapacitate de plată!

    • Toata Stima Maestre Ion Cristoiu !!!

    • @
      stare de urgență climatică…
      pai…’dinamica anotimpurilor Naturii’ o va lua razna in mod natural. procesul rezulta din echilibrarea absoluta pe care Natura o genereaza dezechilibrandu se pe sine, ca urmare a manifestarii Artificialului.

      prin urmare ‘starea de urgenta climatica’, odata inceputa…va fi perpetua, ca nu prea cred ca cercetarea si dezvoltarea ‘noului Turn Babel’, poreclit si Computer Cuantic, va fi stopata brusc, astfel, odata cu ea, fiind intrerupta si manifestarea Artificialului, deci si a nevoii de echilibrare absoluta.

      ‘starea de urgenta climatica’ sau ‘starea de revolutie mondiala’…tot aia e.

      prin urmare povestea fiind cu ‘mondiala’ s-ar putea sa asistam la o pandemie de ‘stare de urgenta climatica’
      ‘pandemia de stare de urgenta climatica’ are potential, pentru ca ea hraneste Marele Reflux, ca odata cu manifestarea noii pandemii tarile se vor avea tendinta sa se manifeste in carapace…

      deci…din cele cinci ‘intamplari’ asta sare in ochi, in fapt cresterea brusca a probabilitatii de manifestare a ‘pandemiei de stare de urgenta climatica’

    • @vali
      cu ‘Ajunge, până aici!’

      pare a fi un calapod, aici. presiunea e crescuta, crescuta, iar crescuta,
      …pina cind unora,
      ei fiind, probabil, chiar cei vizati cf profilelor psihologice ‘de tara’,
      le sar sigurantele, spunind ‘Ajunge, până aici!’

      tot calapod pare a fi si ceea ce urmeaza zicerii…

    • D-le Cristoiu jocurile sunt facute. Unii vor pierde si va fi vai de capul lor iar altii vor castiga si vor fi cei fericiti. Din pacate tradatorii din fruntea Romaniei au ales din nou tabara pierzatoare. Seceta e trimisa de Cel de Sus. Si asta se intampla pentru ca se duce un razboi al Sfantului Bunului Dumnezeu cu slujbasii Satanei ai Ocultei Mondiale care vor sa reduca populatia Pamantului la 500 milioane de sclavi prin virusi mortali creati in laboratoare, foamete, razboaie si revolutii colorate si care vor sa implementeze imorala LGTB ca mod de viata in societatea umana. Cine va castiga aceasta lupta dusa de Sfanta Treime impotriva lui Soros, Schwab, Rothschild, Clubul de la Roma, G7, NATO, UE…. e lesne de ghicit? Tic-Tac, Tic-Tac, Tic-Tac!

    • pina acum s ar parea ca am avut
      o pandemie de ‘stare de urgenta’, ucigatoare a „miscarii’,
      o pandemie de efecte ale sanctiunilor, ucigatoare de ‘sisteme generatoare de miscare’,
      si…s ar parea ca urmeaza o pandemie de stare de urgenta climatica, care sa le catalizeze pe precedentele

      • ah, …am uitat o paia importanta, pandemia de destepti capabili sa le implementeze pe toaaate pe toate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *