Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

Alte 21 de secvențe de care vreau să-mi amintesc din călătoria în Moldova de Sus

Alte 21 de secvențe de care vreau să-mi amintesc din călătoria în Moldova de Sus

Penultimul grupaj de secvențe surprinse de mine ca fotoroporter de teren în călătoria în Moldova de Sus. Mă apropii fatal de întoarcerea la postura de comentator politic, abandonată timp de o săptămînă pentru cea de ziarist în deplasare.

 


Foto 1:
Mormîntul Veronicăi Micle de la Văratec. La cimitirul Montmartre din Paris lespedea de pe mormîntul lui Dalida e plină de flori proaspete și de scrisori de la admiratori și admiratoare. Veronica Micle a fost iubita lui Eminescu și a murit prin sinucidere. Note suficiente pentru ca la mormînt să vină admiratori și admiratoare pentru a-i pune flori proaspete și a-i scrie. Din cîte se vede, Dalida a noastră nu se bucură de așa ceva.Foto 2:
Mânăstirea Horaița găzduiește Icoana Maicii Domnului Izbăvitoarea de secetă. E scoasă prin satele din jur în timpul procesiunilor pentru izbăvirea de secetă.Foto 3:
La Mânăstirea Neamț se află o vedetă a icoanelor din România: Icoana Maicii Domnului Făcătoare de Minuni. I-a fost dăruită lui Alexandru cel Bun de Împăratul Bizanțului Ioan al VIII-lea Paleologul în 1429. I se mai spune și Lidianca, deoarece e o copie a unei icoane pictate printr-o minune pe un stîlp al Bisericii Lida din Israelul de azi. În 665, Sfîntul Gherman al Constantinopolului a văzut la Sfîntul Mormînt icoana și a pus să i se picteze o icoană exact ca asta, iar pe verso să fie pus chipul Sfîntului Mare Mucenic Gheorghe, originar din Lida. Împăratul Bizanțului i-a dat-o domnitorului român pentru a o proteja de persecuțiile împotriva icoanelor.Foto 4: Pelerinii se opresc în fața icoanei. O sărută și-i spun Fecioarei în gînd dorințele. După care trec pe sub icoană.


Foto 5: Pe partea cealaltă sărută icoana Sfîntului Gheorghe.


Foto 6: Pe dreapta icoana Sfîntului are o un semn rămas de la încercarea unui turc necredincios de a o sfredeli cu burghiul. N-ar reușit, deoarece burghiul s-a rupt imediat.


Foto 7: Toaca Mânăstirii Neamț stîrnește admirația nu numai prin sunet, dar și prin înfățișare.


Foto 8: Placă pusă pe locul în care în care pe 24 mai 1986 pe aleea ce duce la intrarea în Biserică s-a observat că pietrele din pavaj se ridicaseră cu 15 centimetri. Pentru că s-a crezut într-o defecțiune a unei țevi de canalizare s-a săpat adînc și în zilele următoare s-au descoperit osemintele unui călugăr necunoscut.


Foto 9 și 10: Moaștele au fost ascunse pînă la căderea Comunismului. În ianuarie 1990 au fost așezate în pronaosul mânăstirii.


Foto 11: Icoanele cumpărate la Magazinul bisericesc trebuie atinse de moaștele călugărului necunoscut pentru a fi sfințite.


Foto 12: O altă icoană făcătoare de minuni de la Neamț: Sfînta Fecioară cu trei mîini.


Foto 13: Mitropolitul Varlaam al Moldovei a fost îngropat în zidul de la miazăzi al mânăstiri Secu.


Foto 14: Moaștele Sfîntului sînt obiect de pelerinaj.


Foto 15: Fotografie semnificativă pentru Mihail Sadoveanu la Muzeul memorial Mihail Sadoveanu, casa lui Visarion Puiu, dată de comuniști scriitorului.


Foto 16: Fără cuvinte de la Mânăstirea Secu.


Foto 17-20: Mânăstirea Sihăstria e faimoasă printre pelerini prin faptul că aici a trăit și murit Ilie Cleopa (10 aprilie 1912 – 2 decembrie 1998).


Foto 21: Protosinghelul Nifon Burlacu ține o slujbă pentru cei care vin să vadă chilia lui Ilie Cleopa și-i unge cu Sfîntul Mir.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

11 comentarii pentru articolul „Alte 21 de secvențe de care vreau să-mi amintesc din călătoria în Moldova de Sus”

 • Plina tara de icoane facatoare de minuni. Daca acestea nu ar fi folosite în scopuri comerciale… ar fi chiar o minune!

  • Doamne, ce ne-am fi facut fara cugetarea asta brilianta??
   E de la tine, din putul gandirii, sau de la un intelept??
   Baieticaaa, esti platit la postare?
   ABICTLDAB

  • Una din icoanele făcătoare de MARI „minuni” a fost Zeița!
   Această zeiță iconizată era ÎNCĂ LA APOGEUL RUGĂCIUNILOR, cu puteri depline, cînd ar fi putut (fără neapărat din motive de gelozie – mai ales pe blonde – exprimare ce îi aparține Maestrului) să-i facă ceva dosare (chiar pe bune!) lui Firea. N-a fost să fie.
   De ce?
   Putem doar bănui, nu neapărat specula.
   Sunt sigur că foarte puțini și-au pus această întrebare.
   Nu trebe să-ți spun de realizările lui Băse sau Orban. Fiecare este cu percepția lui.
   Dar, ceea ce trebe a-ți spune este că Firea trebe să cam plece pentru că a fost „deconspirată” la momentul #pucism din interiorul PSD.
   Cam asta a fost ideea distinsei invitate.
   Răspunsul meu este la interpelarea ta, de la articolul Juliei.

  • Ăăă!
   Și, da!!!
   Ești mai mult decît…inconfudabil(ă).
   În orice situație.
   Hi, hi, hiii!
   Apropos!
   Franțuzii tăi, văd că au ceva probleme.
   Ha, ha, haa!

  • Hai! Stai pe „felie” și așteaptă „Gîndul” Maestrului, ca să fii tu, cu un prim comentariu.
   Eu mă bag la somn. E și mîine o zi.
   A!
   Poate te întrebi (mai mereu!) ce-i cu mine pe la orele astea tîrzii.
   Dacă mă întrebi cu…frumosul, poate (POATE, da?) îți voi răspunde.
   Hi, hii, hiiiiii!
   Hai, pa! Ăăă…măi, dragă.

   • Nu te întreb, mosule, fiecare cu insomniile lui.
    D’accord, Firea trebuie sa plece, dar si pentru incompetenta, nu doar din cauze securisto-puciste.
    À propos de „mes” Françaises, stai linistit, astora le merge bine, muult mai bine decât noua, singura lor problema de moment este canicula ce va veni si câstigarea mondialelor de foot féminin. 😛

 • Felicitari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *