Timp de o săptămînă sînt într-o excursie culturală organizată de Marshal Turism la Iași, în Nordul Moldovei și la Piatra Neamț. Am făcut acest efort – destul de greu, pentru că trebuie să asigur și editorialul zilnic – nu numai pentru că unele obiective din aceste părți ale țării le-am văzut demult, în adolescență sau nu le-am văzut de loc, dar și pentru a verifica cum știm noi să exploatăm din punct de vedere turistic uriașa bogăție de care dispunem. Ca și în călătoriile din străinătate, am luat cu mine aparatul de fotografiat și filmat.
În numărul anterior am postat 10 imagini surprinse la Iași. Postez în acest număr alte 12 secvențe, luate cu mine după popasurile de la Ipotești, Dragomirna, Ciprian Porumbescu, Putna.
Unele comentarii de la fotografii au fost inspirate de lecțiile de Istorie originale ținute în autocar de Ion Antonescu, șeful de la Marshal Turism, pe post de ghid mai mult decît autorizat în acest turneu.
Foto 1 și 2: Ipoteștii ar fi la noi ceea ce la englezi e Stratford- upon- Avon. Prăpastia între cele două locuri celebre din lume e uriașă. La Stratford – upon- Avon dă în clocot viața. La Ipotești domnește dezolarea. Drept ghid e o fătucă totalmente frigidă față de tema Eminescu. Bilete se dau din ceva ce amintește de un birou de șef de Piață. Nici un suvenir, nici un pliant. Multimedia nu există. Explicația? Complexul memorial Eminescu, unul dintre cele mai importante obiective culturale ale României, e în administrarea Consiliului Județean Botoșani și nu a Ministerului Culturii.
Foto 3: Mânăstirea Cetate Dragomirna: Credința putea fi în orice clipă luată cu asalt de Păgîni.
Foto 4: Casa Memorială Ciprian Porumbescu – geniile pornesc în lume și din căsuțe.
Foto 5: Chiar și în moarte familia Ciprian Porumbescu se dovedește o familie unită.
Foto 6: Muzeul Ciprian Porumbescu e și o școală a patriotismului.
Foto 7: Între mânăstirea Putna și cerul Bucovinei e o chimie sufletească fără egal.
Foto 8: De Icoana Făcătoare de Minuni de la Putna te apropii cu sufletul.
Foto 9: „Ștefane, Măria Ta/ Tu la Putna nu mai sta” – zicea Mihai Eminescu. Doamne ferește să plece Ștefan Cel Mare de la Putna! Ce-ar mai fotografia turiștii?
Foto 10: La Putna, ca și la Sucevița a pătruns multimedia. Explicabil. Depind de Patriarhie și nu de Consiliul Județean.
Foto 11: Părintele Dosoftei de la Putna primește zilnic ascultarea de a fi ghid competent la Muzeul Mânăstirii.
Foto 12: Cît de delicat sună interdicțiile la Putna!
Maestre!
Foto 7 și comentariul adiacent, face tot „Gândul” de ieri, azi și mâine.
„De Icoana Făcătoare de Minuni de la Putna te apropii cu sufletul.” Frumos.
De orice icoana si de orice lacas de cult ar trebui sa ne apropiem cu sufletul. Domnule Cristoiu, si ca turist, ati resimtit binefacerea intrarii într-o biserica sau într-o mânastire. Experienta merita repetata si la întoarcerea acasa.
Mateo!
Deci!
Noi, cititorii, respectiv comentatorii, suntem un fel de pielea p…. în fața ta, n-așa?
Un fel de rubrica „Diverse” au fost…contrele noastre vis-a-vis de persoana matale.
Măi, să fie!
Altminteri, Facebucul ăsta face minuni maxime la blocări!
Țțțț!
Maestre, ai fost și la Moldovița ?
Te-ai plimbat cu … mocănița ?
Dar cum ai reușit să faci pozele, dacă există un semn de interdicție ?
Nu c-am fi curioși, dar, întrebăm … așa, ca să știm ce … urmează !
Băi, ăsta! Pe pagina domniei sale, toată lumea se adresează cu..DVS.