Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Alte noi douăsprezece secvențe cadou din călătoria întreprinsă prin Moldova de Sus

Timp de o săptămînă sînt într-o excursie culturală organizată de Marshal Turism la Iași, în Nordul Moldovei și la Piatra Neamț. Am făcut acest efort – destul de greu, pentru că trebuie să asigur și editorialul zilnic – nu numai pentru că unele obiective din aceste părți ale țării le-am văzut demult, în adolescență sau nu le-am văzut de loc, dar și pentru a verifica cum știm noi să exploatăm din punct de vedere turistic uriașa bogăție de care dispunem. Ca și în călătoriile din străinătate, am luat cu mine aparatul de fotografiat și filmat.

În numărul anterior am postat 10 imagini surprinse la Iași. Postez în acest număr alte 12 secvențe, luate cu mine după popasurile de la Ipotești, Dragomirna, Ciprian Porumbescu, Putna.
Unele comentarii de la fotografii au fost inspirate de lecțiile de Istorie originale ținute în autocar de Ion Antonescu, șeful de la Marshal Turism, pe post de ghid mai mult decît autorizat în acest turneu.

 


Foto 1 și 2: Ipoteștii ar fi la noi ceea ce la englezi e Stratford- upon- Avon. Prăpastia între cele două locuri celebre din lume e uriașă. La Stratford – upon- Avon dă în clocot viața. La Ipotești domnește dezolarea. Drept ghid e o fătucă totalmente frigidă față de tema Eminescu. Bilete se dau din ceva ce amintește de un birou de șef de Piață. Nici un suvenir, nici un pliant. Multimedia nu există. Explicația? Complexul memorial Eminescu, unul dintre cele mai importante obiective culturale ale României, e în administrarea Consiliului Județean Botoșani și nu a Ministerului Culturii.



Foto 3: Mânăstirea Cetate Dragomirna: Credința putea fi în orice clipă luată cu asalt de Păgîni.



Foto 4: Casa Memorială Ciprian Porumbescu – geniile pornesc în lume și din căsuțe.



Foto 5: Chiar și în moarte familia Ciprian Porumbescu se dovedește o familie unită.



Foto 6: Muzeul Ciprian Porumbescu e și o școală a patriotismului.



Foto 7: Între mânăstirea Putna și cerul Bucovinei e o chimie sufletească fără egal.



Foto 8: De Icoana Făcătoare de Minuni de la Putna te apropii cu sufletul.



Foto 9: „Ștefane, Măria Ta/ Tu la Putna nu mai sta” – zicea Mihai Eminescu. Doamne ferește să plece Ștefan Cel Mare de la Putna! Ce-ar mai fotografia turiștii?



Foto 10: La Putna, ca și la Sucevița a pătruns multimedia. Explicabil. Depind de Patriarhie și nu de Consiliul Județean.



Foto 11: Părintele Dosoftei de la Putna primește zilnic ascultarea de a fi ghid competent la Muzeul Mânăstirii.



Foto 12: Cît de delicat sună interdicțiile la Putna!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

5 comentarii pentru articolul „Alte noi douăsprezece secvențe cadou din călătoria întreprinsă prin Moldova de Sus”

  • Maestre!
    Foto 7 și comentariul adiacent, face tot „Gândul” de ieri, azi și mâine.

  • „De Icoana Făcătoare de Minuni de la Putna te apropii cu sufletul.” Frumos.
    De orice icoana si de orice lacas de cult ar trebui sa ne apropiem cu sufletul. Domnule Cristoiu, si ca turist, ati resimtit binefacerea intrarii într-o biserica sau într-o mânastire. Experienta merita repetata si la întoarcerea acasa.

    • Mateo!
      Deci!
      Noi, cititorii, respectiv comentatorii, suntem un fel de pielea p…. în fața ta, n-așa?
      Un fel de rubrica „Diverse” au fost…contrele noastre vis-a-vis de persoana matale.
      Măi, să fie!
      Altminteri, Facebucul ăsta face minuni maxime la blocări!
      Țțțț!

  • Maestre, ai fost și la Moldovița ?
    Te-ai plimbat cu … mocănița ?
    Dar cum ai reușit să faci pozele, dacă există un semn de interdicție ?
    Nu c-am fi curioși, dar, întrebăm … așa, ca să știm ce … urmează !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *