Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

Am citit, am citat: Să ne rugăm la Dumnezeu ca Klaus Iohannis să stea bine după primul tur!

Mă număr printre cei care îi citesc și pe alții nu numai pe el însuși. Pe site-uri, prin cărți, prin reviste, caut textele seducătoare, cele menite să te atragă fie prin opiniile interesante susținute, fie prin ceea ce se numește, cu un termen pretențios, scriitură.

Lipsit de egoism cum mă știu, m-am gîndit să nu țin pentru mine descoperirile de lectură și să le aduc în fața cititorilor mei. Sub acest semn am înființat rubrica Am citit, am citat. Sînt reproduce citate care mi-au atras atenția, însoțite de scurtele mele comentarii.

Într-un comentariu dedicat alegerilor prezidențiale, Dan Andronic evidențiază rolul tot mai mare al diversiunilor în campaniile electorale din ultimii ani. Una dintre aceste diversiuni a fost Diaspora nu e lăsată să voteze! meșterită de Servicii pentru victoria lui Klaus Iohannis în 2014 fără ca acesta să-și asume alt efort decît acela de sta spînzurat pe peretele campaniei pe post de portret cu natură moartă. Plecînd de aici, Dan Andronic trece în revistă diversiunile regizate deja în această campaniei electorală, ultima fiind Filmulețul de la Colectiv sărit din sertare direct în brațele lui Cătălin Tolontan:

„Peste două duminici vom merge la vot. Pentru turul întîi al alegerilor prezidențiale. Un moment care este marcat de emoții, de dorința de a alege un om politic care să fie campionul unei generații. La o asemenea miză și diversiunile sînt pe măsură.

Cred că ne-am obișnuit prea mult cu adrenalina dată de combinațiile politice obscure, menite să arunce în aer votul oamenilor. Mai ales atunci cînd vine vorba despre alegerile prezidențiale. (…)

Poate că ultima confruntare dintre prezidențiabili, cea din 2014, nu a avut parte de un asemenea moment spectaculos între Klaus Iohannis și Victor Ponta, dar bătălia s-a dus tot în afara votului real. A fost momentul în care s-a văzut forța rețelelor sociale, dublată de televiziuni. Indignarea privind modul în care au fost organizate alegerile în diaspora au dus la prăbușirea oricăror șanse de alegere pentru fostul premier și înscăunarea lui Klaus Iohannis. (…)

Ultima zvîcnire a fost publicarea filmului cu intervenția de «Colectiv». După 4 ani de la eveniment, în campanie electorală, de către un ziarist care a mai folosit pentru detonarea unor bombe de presă cu iz de diversiune. Pare că avem toate ingredientele necesare unui scenariu pe care l-am mai trăit, nu-i așa?

Așa că au înflorit toate ipotezele. De la tentativă de spoliere a statului, pînă la reacția rezerviștilor SRI trecuți pe linie moartă, dar care vor să arate că încă mai contează, s-au construit toate răspunsurile. Este greu de spus la acest moment cui îi folosește o asemenea înregistrare.

Poate că este vizat Klaus Iohannis, într-un ultim efort al USR să răspundă coerent la prăbușirea lui Dan Barna. Cum? Prin activarea diasporei pe baza sentimentelor #colectiv și #rezist, pentru că nu trebuie să uităm că în străinătate se votează timp de trei zile, ceea ce poate însemna sute de mii de voturi. Care se vor împărți între cei doi, restul candidaților fiind marginali în preferințele românilor plecați în străinătate. Deci este USR în spate? Probabil, mai ales că un indiciu în acest sens este oferit chiar de către Cătălin Tolontan, într-un articol «explicativ» în care sînt citate surse care au participat la guvernarea Cioloș. Partenerul politic al lui Dan Barna.

Poate că este vizat Victor Ponta, așa cum sugerează Ion Cristoiu. Așa cum spuneam am învățat în atîtea campanii electorale că o asemenea operațiune nu este rodul hazardului, dar rezultatele pot fi altele decît cele estimate inițial.

Aceeași experiență mă face însă să fiu circumspect și să spun: Dar dacă încă nu a venit adevărata diversiune?”
(Dan Andronic, Diversiunea care va arunca în aer campania electorală la prezidențiale, Evenimentul zilei, 27 octombrie 2019)

Diversiunile au rolul de a crea emoțiile care înlocuiesc luptele electorale propriu zise. Diversiunea Diaspora a fost pusă la cale pentru a crea emoția cerută de victoria lui Klaus Iohannis.

Diversiunea Colectiv din 2015 a creat emoția pentru debarcarea Guvernului Ponta și instalarea Guvernului Meu unu.

Da, și eu cred că n-a venit încă adevărata diversiune. Că va veni sînt mai mult decît sigur dacă mă gîndesc la Operațiunea Să-l votăm pe Klaus Iohannis fără a-l trezi din somn! Inițiată de generalii din Clientela cu epoleți de la Cotroceni. Ca și alte diversiuni va fi una costisitoare pentru noi, ceilalți, care nu ne adăpăm din țevile venite de la Președinție. Amploarea ei va depinde de siguranța dată de primul tur lui Klaus Iohannis că va cîștiga al doilea tur fără să se trezească din somn. De aceea, să ne rugăm la Dumnezeu ca Klaus Iohannis să stea bine după primul tur!

Altfel ne așteaptă o diversiune mult mai mare și mai ticăloasă decît Tragedia de la Colectiv.

*

Despre tranzacția prin care ProTv a intrat în posesia unui miliardar ceh, Cozmin Gușă e reprodus pe site-ul Realitatea.net cu un amplu comentariu. Citez din el:

„Această tranzacție spune multe despre cît de inteligenți sînt unii și despre cît de proști sîntem noi. Haideți să vă spun ce s-a întîmplat în mass media românească. Patronii au fost prigoniți, despre ei vorbesc. Au fost vînați, o mare parte dintre ei au fost încarcerați, unii au și murit, cum este și Dinu Patriciu. Practic, a fost o prigoană împotriva patronilor români de mass-media tocmai pentru că influența asupra publicului românesc să fie în mîinile altora și asta nu este un scenariu iluzoriu. (…)

Patronii români, fiind vînați și ajungînd în dificultate, au fost înlocuiți de alții. Europa FM a fost cumpărat, de cine credeți? Tot de către un ceh, un alt miliardar ceh. Acum, faptul că au intrat și pe piața de televiziune, achiziționînd cel mai important difuzor TV, PRO TV, ne arată nouă o opțiune extrem de clară a cehilor asupra pieței de influențare mass media din România. (…)

Sigur că le urăm succes, îi felicităm pentru tranzacție, dar trebuie să ne gîndim cît de slab a fost statul român, care și-a măcelarit patronii din mass media, după modelul celor din fotbal. Dar fotbalul nu este atît de important ca mass media. Și s-a lăsat loc unor achiziții doar străine pe piața românească de mass media.” (Cosmin Gușă, Realitatea net, 28 octombrie 2019)

Cosmin Gușă face o radiografie corectă a stării de fapt a presei din România de azi. Asemenea celor mai multe domenii ale vieții social- economice, domeniul presei e cumpărat pas cu pas de trusturile străine. De regulă sînt trusturi nemțești sau franțuzești sau americane care-și permit asta. Surpriza vine de la pătrunderea pe piața media de la noi a unor miliardari cehi. Am precizat, pe piața media, deoarece prezența unor firme din fostele țări comuniste pe piața noastră nu mai e de mult o surpriză. Normal ar fi fost ca și noi, românii, să fi avut capitaliștii de anvergura internațională a celor cehi sau polonezi sau unguri, ca să dau doar cîteva exemple. N-avem așa ceva, deoarece în cele trei mandate ale lui Traian Băsescu (ultimul a fost mandatul lui Klaus Iohannis, o prelungire a președinției lui Traian Băsescu) Binomul SRI-DNA a distrus capitalismul românesc. Asta deoarece nimic nu deranjează mai mult pe sergenții mesianici ahtiați de putere și bani decît un capitalism autentic. Un capitalism care creează și întreține capitaliști autohtoni puternici. Aceștia nu sînt dispuși să asculte ordinele imbecile ale unui general din instituțiile de forță. Și pentru ca generalii să fie ăi mai tari și mai mari din țara asta, a fost distrus capitalismul din România.

Cum să admită generalii existența unor trusturi românești de presă puternice? Dacă ar exista așa ceva cine ar mai publica textele agramate trimise unităților militare din presă prin poșta electronică și ea militarizată? Așa că locul trusturilor puternice de presă a fost luat de site-uri, bloguri, conturi pe Facebook, finanțate pe sub mînă, dar din bugetul de stat, de generalii din Sistem.

Acest editorial a apărut în ediția print și online a cotidianului Evenimentul Zilei.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

14 comentarii pentru articolul „Am citit, am citat: Să ne rugăm la Dumnezeu ca Klaus Iohannis să stea bine după primul tur!”

 • A reapărut postul Realitatea PLUS, preluat de RCS – RDS, și difuzat în același loc pe grila de cablu !
  Se pare că vizita lui Putin la Budapesta, unde s-a întâlnit cu Marius Vizer, prietenul lui Gușe, a fost de „bun augur” !

 • Știați că ?
  Emerich (Imre) Orban, tatăl premierului „desenat”, a făcut parte dintre cadrele active ale fostei Securități, până în 1956, când a fost trecut în rezervă cu gradul de căpitan!

 • „ProTv a intrat în posesia unui miliardar ceh”

  Un ceh, tot asa cum este si Marie Jana Korbelová.

 • Maestre Cristoiu, nu trebuia sa ocoliti pasajul despre diversiunea lui Base, din articolul lui Andronic.
  Ar fi fost interesant sa ne explicati cu ce l-a lamurit Coldea pe Andronic abia dupa alegeri, ca nu s-a înteles nimic din spusele discipolului dv.

  • … o asa lovitura de teatru mai rar, ar fi tare sa-l auzim pe Iohannis în turul 2, întrebând-o pe Viorica:
   „Ti-a placut aseara la …?”. În loc de Vântu, puncte, puncte… ce nume de mafiot am putea scrie? 😛

 • Nu întamplator am citit, la vremea aparitiei lor, ambele articole. Asa ca am sa comentez la pachet textele cu pricina şi comentariul dvs.. Chiar vad ca din ce in ce mai des ajungem şi la meta-comentarii…

  La primul articol, m-a frapat o indistinctie pe care eu, mai analitic fiind, nu pot sa nu o taxez: una este sa existe o diversiune (de fapt un subiect capabil sa creeze o diversiune) şi alta este ca ea sa fie şi utilizată efectiv. Foarte des am avut, de exemplu, sentimentul justetii anumitor evaluari şi predictii facute de dvs., care ulterior au parut a fi contrazise de evolutia evenimentelor. Oare? Nu cumva asta este doar o iluzie, o interpretarea tip prima facies au unui aparent esec hermeneutic?!… Eu zic ca da. Pe româneşte, aţi avut dreptate şi când, în aparenţă, realitatea v-a contrazis.

  Uneori, când ai pe ţeavă un glonţ de argint, s-ar putea ca, din analize, sa constati ca glontul este prea valoros pentru cat de mare ar fi plus valoarea adusă prin lansarea lui pe piata comunicarii la acel moment dat. Şi, daca nici situatia ta nu este disperata, ba chiar o ai sub un oarecare control, pur şi simplu poţi să tragi concluzia ca e bine sa-l pastrezi pentru altadată. A tras XYZ concluzia că glontul exista? A tras-o. Si este şi corecta. Atata doar ca nimeni din lumea profanilor nu stie de glont pana nu il vede. Iar a-l vedea pentru opinia publică inseamna a constata că este cineva în care care s-a tras. Cam cum a fost cu Barna şi proiectele lui europene. Glontul exista şi era pregatit de mult.

  Nu am nici un dubiu ca numeroase teme şi subiecte de diversiune exista. Şi nici ca ele sunt de mult pregatite de lansare. Numai ca meseriasii nu se pripesc. Daca din analize de risc rezulta ca profitul de imagine este prea mic fata de resursele consumate, mai bine se mai asteapta o vreme. Nu mai degraba pastrezi cartusul pe teava pentru cand esti atacat de tigru, decat sa il tragi cand te miauna in noapte o mâţă lesinata?

  Eu, de pilda, incep sa fiu din ce in ce mai convins ca, odata cu (aproape) neutralizarea lui Barna (care, saracul, era el insusi, in sine şi prin sine, indeajuns de neutralizat de la inceput, ca potenţial vector de imagine), PRINCIPALA INGRIJORARE A LUI JOHANNIS A DEVENIT CUM FACE EL CA, ATUNCI ŞI DOAR ATUNCI CAND VA AVEA GUVERNUL LUI, SA IL TRANTEASCA DE DOUA ORI ŞI SA FACA ANTICIPATE, ORGANIZATE ASTFEL DE UN GUVERN INTERIMAR PNL? Iar asta sa se intample şi repede şi fara ca PNL sa deconteze electoral prea mult acest joc. Asta da, problema! Nu alegerile prezidentiale.

  Criza, dezinformare, emotie, scandal in campanie? Posibil, dar numai facute de altii, nu de KWJ. Care, pervertind vorba lu’ matale, este pe cale sa devina prima frumoasa adormita care castiga prezidentialele. Însă ăștialalții, cei care candideaza pe bune, au interesul sa miste ceva, sa bulverseze mersul natural al lucrurilor. Suprizele de la ei pot sa apara. Insa capacitatea lor de a produce surprize este dependenta şi de cine ii recomanda. Aia doar cu vocea şi talentul… nu prea.

  Maine-poimaine la partide se centralizeaza ultimele sondaje. De pilda, daca lui Ponta ii va fi indusa speranta ca Diaconu chiar are sanse sa intre in turul II, luni vom avea show in Parlament şi zilele viitoare s-ar putea sa apara ceva, ca omu’ asta nu-i chiar singur pe lume. Sigur, nu la adresa lui KWJ, ca duminica viitoare nu el este candidatul, ci ceilalti, cata vreme singura batalie este pentru locul II.

  Daca Diaconu intra in turul II, se crede că, la limita, chiar poate castiga. Desi sunt convins ca exista un glont de argint care asteapta pregătit intr-o teava şi pentru el. Ştiind binişor nu candidatul, dar electoratul lui, cred ca, chiar şi dupa ce promisiunea lui de raget de tigru s-a transformat in mieunat dupa laptic, până şi Barna inca mai are oarece sanse sa il bata pe KWJ. Evident, daca intră in turul II. Desi nu le vedem, câteodată aflăm ca inca mai exista şi se mai şi mai produc minuni. pe vremuri de la TV, de câtiva ani de pe Facebook.

  As mai zice eu destule, chiar mai multe, mult mai multe, şi despre al doilea articol comentat, dar începe o altă zi de munca şi după-amiază mă aşteapta un drum al naibii de lung spre capitala noastra draga, unde ma asteapta cinci-sase zile destul de pline, asa că … poate alta data. Plus ca aici nu doar ca as avea multe de zis, dar ma gandesc daca ar avea rost sa polemizez cu autorul (aka Guşă), cu care nu doar ca nu sunt deloc de acord, dar imi pare ca el, ca mulţi, cei mai mulţi dintre mamuţii media tradiţionale, nu a înţeles mai nimic din revoluţia profundă făcută posibilă de comunicarea liberă şi potenţial universala prin internet.

  Cauza cu efect devastator a quasi-disparitiei presei scrise şi a morţii pe care eu cu resursele mele de Tata Omiduţu prezic că se va produce în următorii cinci, maxim zece ani a televiziunii de opinie politica este faptul că internetul a transformat lumea auctoriatului dintr-una dezechilibrata, adica mono-polară (la sursa) şi multi-destinatar (la receptor) într-un adevarat păineniş (lumea subţire vorbeste de retele şi noduri de reţele) în care, pe rand, in fiecare comunicare, oricare dintre cei implicati este ori măcar poate deveni şi sursa şi destinatar, dupa cum ii vine randul. Sigur, nu neaparat de pe poziţii de egalitate şi nu doar in scopul normal al schimbului de informaţii, opinii şi idei. Unii folosesc prilejul pentru a-şi face igiena intima mentală, cum vad ca sunt o sumedenie şi pe aici.

  Dintre cei care aleg chiar să se exprime, unii sunt privilegiati, sunt ascultati, urmati, chiar cateodata dau tonul, altii sunt complet secundari. Primii sunt influencerii, ceilalti sunt gloata. Dar oricand un influencer poate deveni desuet şi să rămână fară fani, iar din gloată să iasă unul care să dea tonul. Iar procesul acesta este deja prea complex ca să ne imaginăm că poate fi controlat la nivel de detaliu şi individ. Sigur, se pot construi unele trenduri (aka tendinţe), altele se pot deturna, unele chiar inversa. Totul este o chestiune de informatii şi, mai ales, de gestiune a acesteia, astfel încât să poţi să realizezi imaginea globala. Deja intram in alte teritorii…

  Practic internetul a transformat fiecare om cu acces la resursele sistemului într-un potenţial autor. Are Eco nişte luări de poziţie în care îi cam arde pe noii „autori” şi condamna democratizarea auctoriatului. Baiat inteligent, dar şi el oleacă pervertit de abodarea lui traditionalista, de tip old school communication, in mod inevitabil nici el nu a avut cum sa inteleaga cat de profunda este şi va deveni revoluţia comunicării. Cum nici eu şi nici noi sunt sigur ca nu intelegem prea bine incotro se indreapta lucrurile. Ce va fi in 10-15 ani? Habar n-am. Ce stiu sigur este ca singurul raspuns posibil este acesta: ALTCEVA! Zi buna, tuturor!

  • Hmm, nu-i rau. Dar in spatele comunicarii, indiferent cum se face ea si prin ce mijloace, stau banii si interesele celor care-i detin. Intrebare: cine sunt bajetii cu foarte multi bani in Romania si cam ce culoare au ochisorii lor?

   • Simplist. Adica old school. Democratizarea comunicarii este sinonima cu ubicuitatea comunicarii. Iar ubicuitatea comunicarii are drept consecinta imposibilitatea controlului acesteia, la o scala si standarde decente. Underground-ul poate deveni oricand relevant, pentru ca poate deveni rapid fenomen de masa. Trecerea de la underground la mainstream se face si rapid si fara posibilitate de a controla procesul. Sigur, odata ajuns in prim plan, mainstream-ul poate fi controlat, in anumite limite. Dar controlul in limite semnificative a devenit imposibil.

    Asta e cam ca la tema inregistrarii tuturor convorbirilor telefonice. Tehnic, acest lucru este posibil. Ce este imposibil este sa gasesti personalul ori sistemul automat (softul) capabil sa asculte toate convorbirile si sa deceleze elementele relevante pentru cel ce decide si face ascultarea.

    Cam la fel sta treaba si cu serviciile. Pe vremuri, cand accesul la informatii era prohibit, cine avea informatia, avea puterea. Astazi, nu informatia lipseste. Ba, as zice, colcaie pe toate drumurile. Ce face diferenta este prezenta mecanismelor ori, mai degraba, a persoanelor capabile si competente sa discearna informatia relevanta si, mai ales, semnificativa, de buruieni. De asta zic eu ca 20 de civili bine pregatiti pot influenta si schimba o tara mai eficient decat 15.000 de angajati ai unui serviciu traditional. Pentru ca intr-o lume care abunda de informatii, a sti sa le discriminezi si sa le ierarhizezi a devenit miza cea mare. Parerea mea, de civil arogant.

 • @Nicu Cernat
  Ramâne cum am stabilit: SINDROMUL TOURETTE, boala celor care nu se pot abtine sa fie vulgari este de vina. Specialistii spun ca suferi de la vârsta de 7 ani… o viata întreaga ratata, mârlanule!

 • Din câte se pare, PROTv-ul va fi revândut unui miliardar … rus !
  Deci postul va intra sub „influența” … prietenilor din Est !
  Revenind la articolul Maestrului, mai precis la titlu, unele surse, din care „am citit și citez” încearcă să inoculeze ideea câștigării alegerilor chiar din primul tur, de către sas !
  Sau, dacă nu se poate așa, măcar să i se asigure un procentaj „devastator”, in confruntarea cu cel/cea de pe locul doi !
  Pe, într-adevăr acest lucru nu se poate realiza decât printr-o „strânsă colaborare” intre principalele servicii aservite Cotroceniului, „materializată” și prin „jurizarea” … tabletelor Lenovo, ale STS-ului !
  Dacă nu le iese acest PLAN A, se va incerca aplicarea, in turul 2, a așa anumitului PLAN B, despre care nu vă spun nimic, dar vă sugerez că ar fi bine să vă puneți IMAGINAȚIA, la lucru ❗

 • Gușe, sclav mic, dezgustător și rezist. Nu statu romîn a prigonit patronii romîni de presă, ci statu paralel, ăla de la care ai supt și tu și limbricu Raresh Bogdan și alții. Păi Andronic, Diaconescu, Stănescu, Patriciu, articolele jegoase despre Cristoiu, Sîrbu etc au fost hărțuiți pe echipele DNA, iar DNA nu mai aparține demult ministerului decît ptr salarii, ci marmotei KOvesi, avansată acu la Bruxele de aceiași stăpîni din umbră. Principiu e simplu, exersat încă din sua și ue- cine are justiția și presa , își poate permite prostirea populației unei țări. 😀

 • Cătălin Tolontan e un scrib folosit de statu paralel, așa i-a venit și dosaru cu Udrea. Vine unul și îi dă în brațe subiectu, ia bă și publică.Și el e ascultător, tre să și trăiască din ceva acest parazit soros. nu? 😀 😎 Meseria de gunoier a ajuns azi mai prestigioasă decît aia de jurnalist,cu presa infiltrată de toți pigmeii serviciilor gen Tolontanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *