Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Am dat mîna cu Ramon Castro, fratele lui Fidel Castro!

4. După victoria lui Fidel Castro, Ramon a refuzat orice funcţie înaltă

De precizat, că scriu despre Ramon după moartea lui la timpul prezent, cînd l-am întîlnit.
Ramon Castro seamănă uluitor cu Fidel Castro. Amîndoi diferă stupefiant de Raul Castro, fratele lor mai mic, întărind bănuiala că doar ei sînt fiii lui Angel Castro, Raul fiind făcut de Lina Ruz cu un chinez.
Are o bărbuţă albă, ca şi Fidel Castro. De sub pălăria de cowboy te privesc doi ochi inteligenţi, dar calzi.
Cămaşă cubaneză, pantaloni negri, pantofi negri.
În Cuba, Ramon e cel mai iubit dintre fraţii Castro.

Spre deosebire de Fidel şi Raul, el n-a fost tentat de putere. În timpul gherilei din Sierrra Maestra, a rămas pe hacienda familiei, din Brian, nu numai pentru a o administra, dar şi pentru a-l ajuta financiar pe Fidel.
Coleg cu Fidel şi Raul la colegiul de iezuiţi Dolores din Santiago de Cuba, Ramon va urma Facultatea de Agronomie la Havana. Întors acasă, la Brian, el s-a ocupat cu aprovizionarea rebelilor asediaţi în munţi de Armata lui Batista. Arme, muniţie, medicamente, alimente, chiar şi oamenii ajungeau pe căile secrete stabilite de Ramon Castro pînă la Fidel şi Raul. Biografii notează că, punîndu-şi în joc cunoştinţele sale de fermier, dar şi de inginer, Ramon Castro a inventat un soi de carburant, din alcool fabricat, la rîndu-i, din trestie de zahăr. 20 de galoane, conţinînd 95% alcool, erau amestecate cu o sticlă de petrol. Reglînd aerul în carburator după instrucţiunile lui Ramon Castro, şoferii vehiculelor militare ale rebelilor puteau merge fără carburantul clasic.

După victoria lui Fidel Castro, Ramon a refuzat orice funcţie proeminentă în Cuba, reuşind rara performanţă ca de-a lungul celor aproape cinci decenii de domnie a fraţilor săi să rămînă un om liber. Dedicat total pasiunii sale pentru agricultură, s-a mulţumit cu postul de consilier al mai multor miniştri ai Agriculturii. Stă într-o casă modestă, cu un singur etaj, nu departe de Miramar. O casă dînd peste margini de pomi care produc avocados, portocale, grape-fruit, mango. În grădina sa, el cultivă roşii, ceapă. Ca orice fermier care se respectă, creşte şi păsări de curte.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *