Reprezentanții a 14 facțiuni palestiniene, inclusiv Fatah și Hamas, au semnat „Declarația de la Beijing”, document prin care se angajează să pună capăt disputelor interne și să consolideze unitatea palestiniană

Ambasadoarea Americii la București atacă regimul Iohannis în chestiunea libertății presei

Postul TV Digi 24 a difuzat vineri, 17 februarie 2023, în cadrul emisiunii Pașaport diplomatic, un interviu cu Kathleen Kavalec, noul ambasador al SUA la București. Nu urmăresc această emisiune. Mai întîi pentru că e realizată de un post TV care și-a asumat ipostaza de Scînteia Statului paralel. Emisiunea difuzează interviuri cu ambasadorii țărilor străine la București. Cu excepția cazurilor cînd e la bază ospătar, cum a fost mizerabilul ambasador la București al SUA, Adrian Zuckerman , ambasadorii străini în România folosesc limbajul de lemn al diplomației și cînd trag apa la WC. Cu excepția ambasadorilor unor mari puteri – Anglia, SUA, China, Federația Rusă – de la ambasadorii intervievați de Digi 24 tot în limbaj de lemn, nu te poți aștepta decît la un somnifer audio-video.
Cu toate acestea, am urmărit cu atenție interviul acordat de Kathleen Kavalec, noul ambasador al SUA la București.

Poreclită sugestiv de Traian Băsescu Marele Licurici și de Klaus Iohannis, Partener strategic, America repetă în postdecembrism postura Marii Puteri Protectoare față de Țările Române. Așa a fost Imperiul Otoman, așa a fost Anglia între cele două Războaie, Germania între 1940-1944 și Rusia sovietică între 1944-1989. Ca orice Înaltă Poartă America e urmărită de clasa politică de la București cu atenția încordată cu care un pisoi maidanez te privește în clipa cînd te-ai oprit în dreptul lui. Mesajele de la Washington sînt literă de lege la București. Un zîmbet al Washingtonului produce la Cotroceni o beție vecină cu drogarea. O mustrare, cît de mică, o insomnie cu palpitații.

Înainte de a veni la București, orice ambasador străin trece pe la Ministerul de Externe al țării sale pentru a lua cunoștință de dosarul României. Ce probleme are România, ce relații are cu țara respectivă, ce mesaje trebuie să dea ambasadorul după ce-a ajuns la post. Pentru regimul de la București, singurul ambasador care contează din acest punct de vedere e cel american. Ca reprezentant al Înaltei Curți de la Washington, ambasadorul american e singurul ambasador la București care face ceva pe obligațiile decurgînd din statutul de ambasador. Toți ambasadorii americani din postdecembrism și-au permis să tragă de urechi România în spațiul public, să bată cu pumnul în masă în fața întregii țări, să poruncească în dreapta și-n stînga, într-un cuvînt , să se comporte ca un Megaguvernator al României. De regulă, ambasadorii transmit oficialilor dintr-o țară mesaje în mod discret, în cadrul unor audiențe solicitate. Ambasadorul american nu se ostenește nici măcar să ceară audiență la președinte. Îi transmite ordine, mustrări, pupici în direct la Tv.

Condiția neobișnuită a oricărui ambasador american la București a fost unul dintre motivele pentru care am urmărit interviul de la Digi 24. Eram sigur că doamna ambasador îl va folosi pentru a transmite public președintelui și premierului mesajele trimise României de administrația Biden. Aș adăuga acestui motiv alte cîteva:

  • a) Doamna ambasador a impus temele de abordat și prin asta întrebările.
  • b) Doamna ambasador a venit la București de cîteva zile. Punctele de vedere despre regimul Iohannis nu sînt rezultatul unui contact temeinic cu viața de la noi. Sînt punctele de vedere cu care a venit doamna ambasador la București.
  • c) Acordarea unui interviu la o televiziune nu e o obligație pentru un ambasador străin. De regulă ambasadorii străini nu se prea înghesuie să fie prezenți în presa noastră. Cu atît mai mult ambasadoarea americană putea să refuze interviul, motivînd că abia a sosit. Faptul c-a acceptat , dacă nu chiar a cerut interviul, mărturisește c-a ținut să dea un Mesaj celor de la București în numele administrației Biden.
  • d) Kathleen Kavalec a fost atașat cultural la București în 2000. Interviul putea fi un prilej de a remarca saltul uriaș făcut de România în cei 23 de ani cît a lipsit.

De regulă ambasadorii străini la București se întrec în firitiseli cînd vine vorba de țara noastră, de poporul nostru.
Nici vorbă de așa ceva în cazul doamnei ambasador.
Întrebată despre ce a remarcat bun în România, doamna ambasador s-a rezumat la aprecierea „nivelului de pregătire militară”. Dintr-o realitate doamna ambasador a găsit de cuviință să spună vorbe bune doar despre prezența României în NATO, despre cele 2,5% acordate Apărării și despre faptul că țara noastră „este pregătită să sprijine Ucraina în acest moment critic”.

România e membră NATO, membră UE, partener strategic al SUA. În cei 33 de ani de postdecembrism ea a avut o evoluție spectaculoasă în toate domeniile. Potrivit Americii, toți acești 33 de ani n-au fost altceva decît o pregătire conștiincioasă pentru a ajuta militaricește Ucraina. De altfel, o mare parte a interviului s-a referit nu la România, ci la Ucraina. Era nevoie ca doamna Kavalec să fie numită ambasador în România pentru ca noi, românii, să aflăm opiniile d-sale despre Ucraina?

Interviul se referă însă și la România. Dacă în privința înarmării , a cheltuielilor lor pe pregătire militară, a îndeplinirii condiției de membru NATO, țara noastră merită felicitări, altfel stau lucrurile în privința libertății presei. Un sfert dacă nu și mai mult , din interviu, sînt mustrări ale regimului Iohannis în chestiunea libertății presei. A libertății presei văzute ca o condiție a democrației. Potrivit doamnei ambasador, o democrație autentică înseamnă acces la mass-media liberă. Din acest punct de vedere doamna ambasador transmite Bucureștiului criticile Washingtonului în ce privește libertatea presei în România. Domnia sa nu se dă în lături din a observa că jurnaliștii sînt intimidați, hărțuiți dacă realizează investigații incomode pentru Putere. Cu o astfel de viziune domnia se angajează solemn: „Și voi încuraja politicienii și oficialii cu care mă întîlnesc să sprijine mass-media independentă”.

Înaintea acestui interviu, doamna ambasador și-a prezentat scrisorile de acreditare lui Klaus Iohannis. În discuția care a urmat i-a transmis președintelui mesajul critic transmis prin ea de Washington? Mai mult ca sigur că da.

Numai că doamna ambasador a ținut să transmită acest mesaj și Poporului român.
De ce?

Regimul Klaus Iohannis a apelat la o tipică șmecherie românească.
Ea constă în încercarea de a-i face pe americani să treacă cu vederea încălcările statului de drept, tendințele către dictatură, arătînd strașnică hărnicie în îndeplinirea ordinelor în plan militar.
Prin ambasadoarea Americii la București administrația Biden semnalează poporului român că regimul Iohannis n-a reușit să-i aburească pe americani.
Să știe Poporul român că osîrdia cu care regimul Iohannis slujește Washingtonul din punct de vedere militar, nu aburește administrația Biden în privința respectării statului de drept.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

4 comentarii pentru articolul „Ambasadoarea Americii la București atacă regimul Iohannis în chestiunea libertății presei”

  • Nu-l am la inima pe Iohannis defel. Consider ca acest papitoi a fost la fel de cancerigen precum basau dar… ceva e in neregula aici.
    Daca Marele Licurici ar fi fost multumit de Iohannis in ceea ce proiveste razboiul din Ucraina atunci ar fi fost numai laude la adresa lui. Deci, sa ne lase doamna Kavalec in legatura cu libertatea presei, caci la ei (ca si in tot Vestul) libertatea presei a murit de mult timp.
    Nu, de fapt Iohannis e atentionat aici ca nu face multe legate de Ucraina. De fapt, Iohannis, a cam aratat retinere legat de implicarea in razboiul din Ucraina (comparativ cu Polonia, sa zicem). As merge pana acolo incat as putea spune ca Romania a fost extraordinar de tacuta in legatura cu razboiul din Ucraina.
    Asta deranjeaza Marele Licurici.

    • Tacuta da. Dar activa pe sub masa?

      • Nu stiu cat de activa pe sub masa. Urmaresc presa ruseasca (Svobodnaya Pressa, Pravda, RT) de cand a inceput nebunia.
        Ei au scris ca Ucraina e cam suparata pe noi ca nu le-am trimis armament la greu si ca dragarea canalului Bastroie e de fapt o razbunare. Acum, daca trimeteam arme si armament greu (si usor), rusii ar fi tocat asta mai tot timpul (cum ii toaca pe polaci).
        Deci, nu stiu cat de activa a fost Romania pe sub masa. Tin sa-i cred pe rusi aici pentru ca nu au motive sa minta. Daca eram activi, o spuneau clar si raspicat pe post de porpaganda de razboi.

  • Eu sunt roman,sunt sclav liber ,urmaș al dacilor liberi,sunt mândru de ceea ce am ajuns!Always Coca -Cola!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *