Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Americanii le fac probleme kurzilor

Miercurea aceasta a avut loc un atac asupra unui aeroport din Arbil, capitala Kurdistanului irakian. Atacul a fost efectuat cu o dronă, a declarat ministerul de interne kurd, într-o escaladare fără precedent a armelor folosite pentru a viza soldații americani aflați în această țară. „O dronă încărcată cu TNT a vizat o bază a coaliției de pe aeroportul din Arbil”, a declarat ministerul, adăugând că nimeni nu a fost rănit în explozie, dar o clădire a fost avariată. Un soldat turc a fost ucis de tiruri de rachetă, aproximativ în același timp, la o bază militară aflată la 50 de kilometri Est, la Bashiqa, a precizat Ankara, dar nu a existat nicio confirmare imediată a unei legături între cele două atacuri. „Condamnăm cu fermitate atacurile teroriste din această seară de la Erbil și Bashiqa”, a declarat premierul regiunii kurde, Masrour Barzani, într-un mesaj pe Twitter, după ce a discutat cu ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu. „Am convenit să rămânem în contact strâns pe măsură ce ancheta continuă”. Nu a existat nicio revendicare imediată a responsabilității pentru atacul cu dronă de la aeroport, care a provocat o explozie auzită în toată zona.

Un grup pro-iranian din umbră, care se numește Awliyaa al-Dam (Gardienii Sângelui), care a revendicat un atac similar la aeroport, în luna februarie, a salutat explozia în canalele pro-Teheran de pe aplicația de mesagerie Telegram. Un cordon de securitate a blocat întreg accesul la aeroport, au relatat martorii. Guvernatorul a declarat că legăturile aeriene nu au fost întrerupte. „Revoltat de rapoartele privind atacurile din regiunea Kurdistanului irakian”, a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price. „Poporul irakian suferă de mult prea mult timp de acest tip de violență și de încălcare a suveranității sale”. Aproximativ 20 de atacuri cu bombă sau cu rachete au vizat baze care adăpostesc soldați sau diplomați americani în Irak de la preluarea mandatului de către președintele american Joe Biden, la sfârșitul lunii ianuarie. Alte zeci au avut loc în cele 18 luni precedente, Washingtonul dând în mod constant vina pe facțiunile pro-Iran. Washingtonul și Teheranul sunt amândoi aliați ai Bagdadului, dar rămân puternic în dezacord cu privire la programul nuclear iranian. La data de 15 februarie, peste o duzină de rachete au vizat un complex militar din interiorul aeroportului Arbil, ucigând un civil irakian și un contractor străin care lucra cu trupele conduse de SUA. Complexul găzduiește trupe străine desfășurate în cadrul unei coaliții conduse de SUA, care ajută Irakul să lupte împotriva așa-numitei grupări Stat Islamic, un conflict pe care Bagdadul l-a declarat câștigat la sfârșitul anului 2017. „Se pare că aceleași miliții care au vizat aeroportul în urmă cu două luni sunt din nou la atac”, a postat pe Twitter fostul ministru irakian de externe Hoshyar Zebari, o figură politică kurdă proeminentă, făcând aluzie la facțiunile pro-iraniene. „Aceasta este o escaladare clară & periculoasă”. Grupările pro-Iran și-au intensificat retorica, promițând să multiplice atacurile pentru a forța plecarea forțelor americane „ocupante”, la mai bine de un an după ce parlamentul irakian a votat pentru expulzarea trupelor americane. Turcia are trupe în zonă de mai bine de două decenii, ca parte a încercării sale de a zdrobi rebelii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care duc o insurecție împotriva statului turc din anul 1984.

Statele Unite s-au angajat, săptămâna trecută, să mute toate forțele de luptă rămase din Irak, deși cele două țări nu au stabilit un calendar pentru ceea ce ar fi a doua retragere de la invazia din 2003. Anunțul a fost făcut în momentul în care administrația Biden a reluat un „dialog strategic” cu guvernul premierului Mustafa al-Kadhemi, considerat prea apropiat de Washington de către puternicele facțiuni pro-iraniene din Irak. Regiunea Kurdistan este autonomă din 1991 și are o populație de circa cinci milioane de locuitori.

Forțele de securitate se adună după un atac cu rachete în Arbil, capitala regiunii autonome kurde din nordul Irakului, la 15 februarie 2021. Foto: Al: Safin Hamed/AFP


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *