Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Ana Beatrice Ungureanu, o pictoriță de valoare dedicată artei sacre

Scriu aceste rânduri în ultima zi a lunii septembrie, a venit și octombrie, urmează noiembrie, decembrie, Crăciunul. Ne vom aminti atunci de nașterea lui Iisus. Dar sunt oameni care tot anul trăiesc cu gândul la lumea creștină. Printre ei este și doamna Ana Beatrice Ungureanu, un artist plastic de valoare, dedicat trup și suflet artei sacre. Vom avea bucuria să vedem câteva dintre lucrările sale după un dialog lămuritor.

– Vă rugăm să vă prezentați, pentru cei care nu vă cunosc.
– Mă numesc Ana Beatrice Ungureanu, sunt născută în București, în 1995, locuiesc în Argeș, am absolvit studiile de licență și master ale Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, din cadrul Universității din București, secția Artă Sacră, având specializarea în Restaurarea și conservarea patrimoniului cultural, între anii 2014-2019, iar în prezent sunt artist plastic și student doctorand în cadrul Universității de Vest din Timișoara, Facultatea de Arte și Design. Ca domenii de activitate, profesez și ca pictor iconograf, fiind membru în Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a Uniunii Artiștilor Plastici din România, București.

– Cum a fost anul 2021 pentru arta dvs?
– Cred că pentru toată lumea a fost un an dificil, însă eu nu am simțit această apăsare exterioară, deoarece, ca artist plastic, viața profesională este strâns legată de atelier, de spațiul de lucru în sine, unde relaționezi tu cu propria creație și faci abstracție de ceea ce te înconjoară.

– Cum a început anul 2022?
– Într-un fel sau altul, anul 2022 a început promițător, în sensul că am început, încă din primele luni să particip la diferite expoziții colective, atât în țară cât și în străinătate, obținând premii și distincții numeroase. Ca să le menționez pe cele mai importante, în țară am participat în cadrul expoziției Salonului Național de Artă Plastică Mică, ediția XXII, organizată în Brăila; am participat, de asemenea, la expoziția de artă vizuală Valul grecesc, ediția a X-a, desfășurată la Biblioteca Națională a României, București; o altă expoziție la care am participat cu mare bucurie a fost Anuala de Artă Religioasă 2022, creație și restaurare, organizată la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, de către AFAPRR a UAP București, tot așa am participat în cadrul expoziției- Concursului Național „Icoana ortodoxă – lumina credinței”, ediția a XI-a, Palatul Patriarhiei, București; iar în străinătate a fost cu totul special, în sensul că am participat în cadrul expoziției internaționale EL RITMO DEL ARTE RUMENO, la Centro Municipal de las Artes Buero Vallejo – Alcorcon – Madrid, Spania, iar mai apoi am participat în cadrul expoziției internaționale BALCHIK – QUIET NEST, eveniment organizat în perioada 6-13 iulie, la Galeria de Artă din Balchik, Bulgaria, unde am avut imensa bucurie de a fi promovată lucrarea cu care am participat în pliantul expoziției.

Bineînțeles, am continuat să-mi exprim propriile idei și viziuni în compozițiile mele, abordând tema sacralității, al simbolului sacru, în raport cu arta contemporană, ceea ce această direcție, pentru mine, este o nouă provocare de a-mi concretiza propriul demers artistic.

– Ce vă doriți pentru finalul anul 2022, dar și pentru următorii ani?
– Se spune că artiștii sunt niște visători, dar totuși eu nu vreau să visez prea mult, și să mă ancorez în realitate. În prezent, îmi desfășor studiile doctorale ale Facultății de Arte și Design, din cadrul UVT, iar acest lucru mă motivează și mai mult de a avea activitate în domeniul artistic și de a aprofunda mereu noi tehnici, noi concepte și noi provocări, iar de asemenea, să ofer privitorului o nouă perspectivă de a privi partea spirituală a lucrurilor.

Cât despre următorii ani, nu știu exact ce-mi va oferi destinul, noi putem avea niște aspirații în această viață, însă totul ține de pronia divină. Pentru un artist, prezentul contează foarte mult, pentru că ceea ce realizează în prezent, rămâne în eternitate.

– Cum vreți să se desfășoare lumea dvs., lumea artei, lumea în general?
– Din punctul meu de vedere, lumea artei ar trebui să se ghideze după o bază, ce presupune un studiu aprofundat de compoziție, de cromatică, de anatomie, iar după acest lucru, să accedem spre alte gândiri mult mai înalte, de ordin metafizic. Arta, în ziua de astăzi, fie că vorbim de pictură, sculptură sau artă decorativă, are un pronunţat caracter interdisciplinar şi chiar intercultural, prin faptul că face o conexiune între lumea artistului și privitor. Cu toate acestea, „nu tot ce e artă înseamnă artă!”

Lumea ar trebui să-și urmeze firescul lucrurilor, acesta fiind dat încă de la începutul Creației; fiecare om are un dar (talant) pe care trebuie să-l fructifice pentru împlinirea lui, pentru dragostea de aproape și de Hristos. Un lucru foarte important pentru un artist, în această lume, este să investească în artă, prin a pleca în diverse locuri ale lumii și a lua contact cu diferite culturi. Spre exemplu, că tot am vorbit de anul 2022, am fost să vizitez două locuri deosebite, prin însăși istoria lor. Este vorba despre Turcia și Grecia, mai exact Istanbul și Salonic. Specificul acestor zone, din punct de vedere artistic și cultural, este arta bizantină, care este fascinantă, iar prin această călătorie, am avut prilejul de a mă bucura, și în același timp, de a mă transpune în acea perioadă.

– Mulțumesc foarte mult. Să vedem acum niște lucrări impresionante semnate de dumneavoastră, dar și câteva fotografii.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Ana Beatrice Ungureanu, o pictoriță de valoare dedicată artei sacre”

  • Foarte frumoase și foarte interesante, superbe , icoanele, pozele și picturile Anei Beatrice Ungureanu ,dar și stilul în care sunt realizate operele ei ,modul ei de gândire și de exprimare prin idei și culori, prin pictură !Va mulțumim pentru un interviu și un articol de excepție foarte frumoase și foarte interesante !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *