Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Anul 1 din era turismului spațial

Nu știu dacă ați observat, din mijlocul preocupărilor noastre terestre – criza politică, ascensiunea prețurilor la căldură și electricitate – că am intrat într-o nouă eră.
Este vorba de primul an din era turismului spațial

S-a terminat cu bine prima expediție a turiștilor spațiali, un echipaj exclusiv civil, fără niciun astronaut profesionist la bord – o premieră istorică.
Cei patru turişti spaţiali americani au petrecut zile memorabile la bordul capsulei SpaceX, efectuând cercetări ştiinţifice şi vorbind cu pacienţii unui spital din SUA care tratează copiii bolnavi de cancer.

Copiii de la Spitalul St Jude, unul dintre principalele centre de oncologie pediatrică din Statele Unite ale Americii, au putut discuta cu echipajul misiunii Inspiration4, punându-le întrebarea pe care toată lumea o pune: „Există vaci pe Lună?”, a scris unitatea medicală pe pagina sa de Twitter.

Turiștii au avut la dispoziție cupola capsulei Dragon, un uriaş dom din sticlă instalat pentru a le oferi pasagerilor o vedere la 360 de grade asupra vidului spaţial şi care înlocuieşte sistemul dedicat în mod normal andocării la ISS.

Dar cine sunt oamenii intrați în istorie?
Americanul Jared Isaacman, în vârstă de 38 de ani, fondatorul şi directorul executiv al companiei din domeniul comerţului online Shift4 Payments, şi-a asumat rolul de „comandant” al misiunii. El a fost însoţit de Hayley Arceneaux, de 29 de ani, supravieţuitoare a cancerului osos, care lucrează ca asistentă medicală la spitalul St. Jude, Chris Sembroski, de 42 de ani, veteran din aviaţia americană şi inginer aerospaţial, şi de geoloaga Sian Proctor, în vârstă de 51 de ani.

Misiunea Inspiration4 a avut drept obiectiv să atragă finanţări de 200 de milioane de dolari pentru spitalul de copii St. Jude şi să studieze efectele spaţiului asupra acestui echipaj format doar din astronauți amatori.

Cu toate acestea, scopul final a fost acela de a demonstra că, odată cu lansarea în cursa pentru turismul spaţial a unor companii private precum SpaceX, sejururile în spaţiu sunt accesibile şi persoanelor obişnuite – chiar dacă rămân pentru moment rezervate celor mai bogaţi.

A apărut deja proiectul primului hotel în spațiu.
Cine se înscrie pentru următorul zbor?

Foto: Inspiration4 / Twitter.com


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Anul 1 din era turismului spațial”

  • singura ‘dezvoltare’ acceptata in Univers e cea de tip fibonacci.
    oricum altfel, cea care va creste este presiunea pusa pe manifestarea acestui tip de dezvoltare, la limita prin autoconsumul sistemului vizat.

    Civilizatia e obligata sa se dezvolte in stil fibonacci.
    De altfel ‘dezvoltarea in stil fibonacci’ e implacabila pentru ca ea e singura care e si cale catre starea de echilibru absolut pe care Universul o cauta in mod implacabil.

    insa…civilizatia actuala a inventat ceva ultradeosebit:))) : dezvoltarea fibonacci…pe datorie ! :)))))

    cum vine asta?
    pai…cam asa:
    uite, io acuma nu ma pot dezvolta in stil fibonacci, insa pun pe Masa o demonstratie valabila din care rezulta ca voi fi capabil sa ma aflu intr o stare care demonstreaza o dezvoltare de tip fibonacci…peste 10 ani!:))))))

    gaselnita e tare, n ma ce zice, pentru ca, pe motiv ca demonstratia chiar e valabila, nu se mai manifesta suprapresiunea!, aia care…spre ex…a transformat in Cenusa toate civilizatiile de dinaintea celei curente:)

    amintiti va ca acum o vreme s-a demarat un proiect care l ducea pe om pe…Marte:), si sint o multitudine de proiecte care ‘indreapta’ presiunea pusa pe ‘dezvoltarea de tip fibonacci’ catre…Spatiu!, lasand planeta sa se dezvolte…fara a avea vreo Sabie deasupra capului.

    dezvoltarea care va inflori in mod cu totul spectaculos este indreptata catre Spatiu. iar asta se va si intampla, pentru ca de ea depinde pastrarea intr o stare de relativ echilibru a dinamicilor Civilizatiei ramase pe planeta!:)))

    deci cu cit infloreste dezvoltarea de tip fibonacci pe valenta Spatiu, cu atat va fi mai putina presiunea pusa pe dezvoltarea de tip fibonacci in componenta…Pamant.

    ‘dezvoltare in stil fibonacci’…pe datorie :)) merge mai cu seama in Spatiu, pentru ca fiind un taram virgin va absorbi orice proiectie…in Viitor:)

    se prea poate ca statul care e cel mai indraznet din acest punct de vedere sa fie si statul in care se dezvolta maximal, adica in stil fibonacci, Computerul Cuantic, adica…Noul Turn Babel:)
    ( eu privesc cu oaresce atentie spre Corea, chiar daca momentan nu se dovedesc a fi mari exploratori ai Universului…, pentru ca medicina lor a demonstrat de-a lungul timpului capabilitatea poporului corean de a ‘se juca’ pe Taramul Cuantic… )

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *