Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Are şi Opoziţia binefacerile ei!

1. Convenţia de la Paris (7 august 1858) dădea Principatelor Române şi un soi de Constituţie.
Prin stipulaţiile electorale se înfiinţau trei colegii:

  1. cel al alegătorilor primari din judeţe, cu un venit funciar anual de minimum o sută de galbeni
  2. cel al alegătorilor din judeţe, cu un venit anual de minimum o mie de galbeni, zişi şi alegători direcţi.
  3. cel al alegătorilor din oraşe, cu un capital funciar, industrial sau comercial – personal sau total – de minimum 6000 de galbeni.

Era o lege restrictivă. Condamnată de spiritele democratice. Simpatizată însă de spiritele ironice.
Prin caracteru-i restrictiv, se ajungea la situaţii mai mult decît hazlii. Cum era, de pildă, cea din judeţul Ismail. Potrivit Monitorului Oficial al Moldovei din 16 martie 1860 Colegiul alegătorilor primari e alcătuit dintr-un singur delegat: Costin Vârnav. Se înţelege că domnul respectiv şi-a prezentat candidatura. Şi a cîştigat alegerile cu o unanimitate zdrobitoare: de un vot.
S-a ales pe sine însuşi cu unanimitate!

2. Din cartea lui Ioan Scurtu despre Carol I îmi sare în ochi ceea ce scrie Elencuţa Văcărescu despre ea însăşi la momentul cînd se muncea să pună mîna pe clăpăugul de Ferdinand. Elencuţa, oficial Elena Văcărescu, e dezvăluită de fotografii şi de amintirile contemporanilor ca o duduie scundă, cu forme pline, de puicuţă. De fiecare dată cînd am citit despre momentul în care Prinţul era cît pe-aci să cadă în ghearele junei, împins şi de rătăcirile din capul Reginei Elisabeta, m-am amuzat copios. Mă amuz şi acum citind despre cum se înfăţişa persoana în Memorii:

„Eram tînără şi veselă, cu frumuseţea prospeţimii unui obraz de culoarea garoafelor trandafirii, ochii aurii, vii ca focurile ciobanilor, buzele-mi rumene, dinţii albi ca neaua, mersu-mi sprinten şi hotărît, mîinile-mi gingaşe, dar voluntare, iar între privirea mea şi părul meu ca pana corbului, sprîncenele-mi lungi îmi subliniau aerul de mîndrie. Nimic nu ţinea pasul cu vioiciunea cuvintelor şi mişcărilor mele, cu agerimea gîndului meu şi a izbucnirilor închipuirii mele. Mai degrabă mică de stat, socoteam că prin iuţeala cuvîntului mă ridicam la înălţimea celor care mă înconjurau”.

3. I.G. Duca şi-a putut scrie Memoriile doar după ce PNL a intrat în Opoziţie. 1928-1933 au fost ani nefaşti pentru politician. Pentru scriitor au fost nespus de rodnici.

Un lucru asemănător se petrece şi cu Titu Maiorescu. La finele lui 1895, Partidul Conservator cade de la Putere. Pentru Titu Maiorescu e un moment binevenit. S-a putut consacra asaltului final asupra Studiului introductiv la primul volum al discursurilor parlamentare.

Munca n-a fost uşoară. A avut nevoie de parcurgerea colecţiilor de ziare, a stenogramelor şedinţelor parlamentare din Monitorul Oficial.
Are şi Opoziţia binefacerile ei!

4. În ultimele volume de Însemnări zilnice Constantin Argetoianu îşi notează conştiincios grozăviile naturii. Atît din România, cît şi din din lume. Sînt singurele momente în care-şi pierde cinismul. Singurele momente în care se văicăreşte ca o babă îngrozită că vine sfîrşitul lumii.
Obsesii de bătrîn!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

6 comentarii pentru articolul „Are şi Opoziţia binefacerile ei!”

  • Citesc de ceva vreme peste tot si pe la toti despre ideea aceasta nastrusnica cu Kovesi presedinte. Va dau acum in scris – nu va fi in veci presedinte, nu in aceasta viata, nu cat timp presedintele este votat de popor. Daca se schimba Constitutia si este ales de Parlament, e alta discutie. Poate sa vrea si mama lui Soros sau mama americanilor, ea nu va fi aleasa. In rest, domnule Cristoiu, va ador!

    • Nu va faceti griji, toata lumea normala la cap va impartaseste opinia.Asa este, aceasta cucoana n-ar fi trebuit nici sa fie la DNA, ca presedinte de tara nici atit. Problema e ca ni se joaca sharade imputite. Orice ocazie o au papusarii, o vor folosi ca sa scoata in evidenta pe unii si sa-i ingroape pe altii…Piine si circ, asta e de cind lumea.E o neseriozitate de la cel mai inalt nivel posibil, iar aia din umbra,milionarii si miliardarii rupti de mama realitatii, rid de oamenii care muncesc cu adevarat si se joaca de-a „ordinea si disciplina”pe Pamint. Aia e.

  • Opoziția care se refera la Putere o fi facând barim două parale?
    Opoziția față de deraierile de la Cale e, poate, singura capabilă sa echilibreze dinamici pastrand, concomitent, starea de echilibru.

    Corecția care e de folos e, poate, cea care urmarește suprapunerea ‘stăriii sistemului’ peste cea a Căii, or, asta fiind referința, nepotrivirea pare a fi plenara astazi, pentru ca in timp ce ‘starea sistemului’ e de ‘revoluție in sistem’, starea Caii e de Revolutie Mondiala.

    Daca in al doilea WW s-ar fi intamplat la fel, asta ar fi insemnat ca Opozitia ar fi folosit ‘razboiul mondial’ pentru a accede la Putere.

    Astazi, pe aici, unii se folosesc de efectele ‘razboiului mondial’, ca Marea Revoluție pina la urma chiar asta e, pentru a caștiga ‘războiul’ intern.
    Astfel, cea care se risipește e chiar starea de echilibru.

  • E domnu’ Cristoiu, tineti minte cind ziceati ca o pregatesc maharii pe duduia,coana Codrutza ca sa devina presedinte in Romania????Incep sa se vada „misculatiile”, desi ce urmeaza pare a fi de datoria ei sa ia aminte si sa rezolve, cred ca in realitate ii da ocazia perfecta ca sa se evidentieze cumva pe toata planeta. Uitati la ce ma refer, linkul asta e la un artiol cu un clip cu Cristian terhes postat Joi pe evz:
    https://evz.ro/exclusiv-ancheta-contractelor-pfizer-avanseaza-chris-terhes-anunta-pasul-umator-este-o-surpriza-totala-video.html
    Care-i „ideea” din punctul meu de vedere: Terhes si alti „ioroparlamentatzi” o sa faca plingere impotriva coanei ursula von der lindic pt lipsa de transparenta referitoare la vaccinurile achizitionate de la tilharii de la Pfizer…Coana a facut exact cum v-am scris mai demult, a facut aranjamente in numele tarilor membre UE si acum nu stie cum sa ascunda ca intelegerea facuta are ca scop banii si profitul, nicidecum sanatatea populatiei care n-a fost in pericol indiferent de ce minciuni gogonate ne arunca unii…Daca Terhes impreuna cu altii fac plingere la sportiva noastra Codrutza, ea trebuie sa investigheze si sa dea exemplu, sa arate ca nu te joci cu etica, cu viata oamenilor…ce reclama mai buna ar putea sa-si faca, decit daca o infunda pe escape goat aia de ursula von der lindic?????Ziceti dvs ca pe mine mai mult de atit nu ,a duce capu’…daca lucrurile merg cum am descris aici, inseamna ca din momentul in care duduia codruta va fi nevoita sa inceapa investigarea modului in care au fost achizitionate mizeriile astea numite vaccin, si de pe urma carora s-a facut un prifit de numai 55 miliarde intr-un singur an, atunci o sa auda toata planeta de codruta noastra…ndrangheta e nimic, aia a fost stire locala desi codruta n-avea nici in clin nici in mineca cu investigatu’ nashilor, da’ acum totul va ajunge pe biroul ei si sa vedem ce-o sa faca…eu zic ca o sa faca nu valuri, ci un tzunami de-o sa se auda de ea pina in Galaxia vecina si-n interiorul Soarelui…stati pe faza si-o sa vedeti ca si de data asta am dreptate…acu’ nu mai pun pariu pe-o „Eugenia”, vreau sa cresc potu’: vreau 3 Eugenia, 6 savarine, 8 prajituri Tosca sau Boema(ca-i acelasi lucru) si vreau 12 prajituri de la Mega Image, de la ala intre Dristor si Mihai Bravu, care-s jumate Diplomat si jumate Mascota….Batem palma?????In rest. babuinii care se joaca de-a politica, o sa le vina si lor rindul oricit de siguri pe ei vor sa para…deja m-am plictisit de toti, mai ales ca nici unu’ nu spune nimic inteligent, toti arata cu degetu’ in toate directiile…asa ca daca nu-s in stare, pot sa plece unde-or vedea cu ochii si sa ia dupa ei cacarafati, ciolhanitzi, shmecheri prosti ca nea colonelu sau ce-o fi el Ghiorghitza, alt prost care o sa plateasca oalele sparte de altii….nu mai insir, ca-mi stiti parerea, am scris-o pe aici de luni de zile…miroase a prajituri si nu-mi mai sta capu’ la scris…o sa va plictisesc miine…:) mmm, prajituri..Scuze daca am scris ultimele cuvinte de parca am dat in mintea copiilor,da’ chiar nu rezist la prajituri…n-am vointa, aia e.

    • @Se știe
      De acord până la ultima virgulă – pusă sau nepusă – cu ce ați scris, dar zic și eu, nu dau cu parul. Ceva prevenție din partea Parchetului European, condus cu atâta măiestrie de creanga noastră uscată, n-ar trebui să fie? Mie așa mi s-ar părea corect, că doar în ograda lor au loc fărădelegile! Sau acolo e care pe care, la fel ca pe orice maidan!

      • E care pe care, asta e noua”lege”…sa stiti ca-n clipa asta singura grija pe care mi-o fac , e cum o sa-mi trimita domnul Cristoiu „potu” pe care o sa-l cistig din pariul asta…am mai incercat eu sa aduc savarine din Bucuresti si dupa ce le-am trecut oceanul am ajuns acasa cu un terci de nu mai recunoasteai siropu’, de blat si de frisca…aia e singura mea grija serioasa in clipa asta…cit peiveste politica, asta e ceva ce-ar trebui ras din temelii, criteriile ar trebui regindite si aplicate pedepse serioase celor ce se joaca de-a politica…va pun un clip aici sa vedeti cu ochii dvs si sa trageti propriile concluziiL
        https://www.youtube.com/watch?v=45gV_0owJ20

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *