Tierra del Fuego, cea mai sudică provincie argentiniană, a aprobat un proiect de lege, votat în unanimitate, care interzice creșterea somonului în țarcuri cu plase deschise, considerând practica o amenințare la adresa economiei și a mediului. Proiectul de lege, prezentat de deputatul provincial Pablo Villegas (Movimiento Popular Fueguino), face ca Argentina să fie, în esență, prima țară care se pronunță împotriva acestei practici din industria pescuitului intensiv, având în vedere că Canalul Beagle este singura zonă în care se practică acest tip de creștere. „Cred că este important să subliniem că mesajul este clar: dacă lucrăm cu capul și inima, cu convingere, angajament, pasiune și responsabilitate, acest lucru se traduce în realizări. A spune nu fermelor de somon este posibil”, a declarat Villegas, salutând vestea.
Interdicția acoperă jurisdicțiile maritime și lacurile din Tierra del Fuego, Antarctica și Insulele Atlanticului de Sud – o provincie cu aproximativ 175.000 de locuitori – autorizând doar cultivarea și popularea cu păstrăvi pentru a promova pescuitul sportiv, o atracție turistică și neindustrială a zonei. Salmonicultura este creșterea și recoltarea intensivă a salmonidelor, în condiții controlate, în scopuri comerciale. În acest tip de producție, somonii sunt îngrășați în ,,cuști plutitoare”, situate de obicei în golfuri și fiorduri de-a lungul coastelor, o tehnică introdusă pentru prima dată în Norvegia la sfârșitul anilor 1960, care a crescut exponențial în ultimele decenii. „Creșterea somonului ar fi reprezentat o amenințare la adresa economiei provinciei, întrucât în Ushuaia jumătate dintre familii depind de turism, activitate care nu ar putea coexista cu impactul industriei asupra mediului”, a declarat David López Katz, membru al campaniei Sin Azul No Hay Verde (Fără albastru nu există verde) a ONG-ului Rewilding Argentina. Această lege este un exemplu de grijă față de un model economic și productiv durabil, care respectă tradițiile culturale și practicile artizanale care generează locuri de muncă autentice, a adăugat el.
Organizația globală de mediu Greenpeace a salutat, de asemenea, această hotărâre: „Este o decizie foarte importantă”. Astăzi, Ushuaia (capitala provinciei Tierra del Fuego) este protejată de o industrie dăunătoare care a provocat daune grave fiordurilor chiliene și a afectat grav comunitățile locale timp de decenii. Confruntându-se cu respingerea socială în principalele țări producătoare și cu mai multe scandaluri legate de lipsa de transparență, de evadarea și mortalitatea peștilor și de utilizarea necorespunzătoare a antibioticelor, Norvegia a văzut o oportunitate de a se instala în Țara de Foc, în apele virgine ale Canalului Beagle, semnând un acord în 2019 cu guvernul provincial de la acea vreme. Una dintre fețele vizibile ale campaniei pentru interzicerea acestuia a fost bucătarul local Lino Adillón, o emblemă a apărării resurselor naturale ale provinciei, care a încetat să mai ofere somon în restaurantul său cu ani în urmă. „Industria este la fel de agresivă sau chiar mai agresivă decât cea minieră”, spune Adillón, care afirmă că există produse precum bibanul de mare, argintii, pollock, sardinele, cojinova și măcrișul care pot completa somonul. La începutul lunii aprilie, în Chile, al doilea mare producător mondial de somon, a fost semnalată moartea a circa 5.000 de tone de somon din cauza apariției de alge dăunătoare, fenomen care provoacă reducerea oxigenului din apă și, prin urmare, sufocarea peștilor. Acest lucru s-a întâmplat deja în centrele de creștere care se extind în regiunile Los Lagos și Aysén din sudul Chile. Episodul a reaprins temerile pe partea argentiniană a frontierei, unde activiștii de mediu au desfășurat o acțiune de sensibilizare cu privire la această problemă.
Locuitorii din Tierra del Fuego s-au alăturat comunităților chiliene învecinate, diferitelor organizații de mediu și brandului de îmbrăcăminte outdoor Patagonia (cunoscut pentru inițiativele sale de activism de mediu) pentru a-și ridica vocea prin diferite tipuri de acțiuni și demonstrații. Numărul comunităților de coastă care pun sub semnul întrebării această industrie crește în mod constant. În Statele Unite, Canada, Scoția, Islanda, Tasmania și chiar și în Norvegia, comunitățile locale se opun adesea instalării cuștilor și, deși au încercat de mult timp să le îndepărteze din fiordurile și canalele lor, este pentru prima dată când o țară sau o regiune interzice această industrie înainte de a se instala.
Lasă un răspuns