Ca să n-o mai lungim, erau o dată doi oameni mai în vârstă, dar în poveste, în original, li se spune, pe scurt, moș și babă.
Baba avea o fată, moșul, ce să vezi, avea și el una.
Fata babei era rea și leneșă. Fata moșului era harnică și sufletistă.
(Fix ca în reclamele pentru aparatură electrocasnică.)
Povestea nu spune clar dacă fata moșului era din prima sau din a doua căsătorie, dar e limpede că nu era din căsătoria cu baba actuală. Știm doar că fata moșului beneficia de un tratament dușmănos. Deci, e clar.
Nici despre fata babei nu prea știm din care aventură sau căsnicie provenea, dar asta face și mai actuală povestea. Se pare că fata babei a rezultat (totuși) din mariajul cu moșul.
Moș care era întru totul sub papucul babei. De altfel, autorul îl descrie astfel:
Moşneagul, fiind un gură-cască, sau cum îţi vrea să-i ziceţi, se uita în coarnele ei, şi ce-i spunea ea sfânt era.
Ce mai… Fără să fi fost oștean al sultanilor din Egipt sau cavalerist în garda imperială franceză, moșul era un mameluc. Adică, total lipsit de personalitate, fără să fie înalt. Era de o platitudine desăvârșită lipsindu-i, însă, alura prezidențială. Era un simplu moș din povestea cu tâlc a faimosului humuleștean John Branch.
Fetele, deh, ca surori (mai degrabă ne-surori), nu aveau nici un fel de afinități, dimpotrivă.
Viziunea lor despre gospodărirea casei, sau alte munci obștești, era dramatic diferită.
Datorită animozității crescânde din casă, moșul pur și simplu își alungă într-o bună zi fata, nu înainte de a-i da sfaturi de bună purtare oriunde s-ar duce.
Fata pleacă văzând cu ochii și întâlnește în cale: o cățelușă costelivă, un păr înflorit năpădit de omizi, o fântână părăginită, un cuptor dezlipit și mai apoi o întâlnește pe cea care urma să-i schimbe destinul.
Dar mai bine să citim un fragment edificator din adevărata poveste, și nu trăncănelile mele de arhivistă afectivă.
— Sărmană fată! zise bătrâna. Cu adevărat numai Dumnezeu te-a îndreptat la mine şi te-a scăpat de primejdii. Eu sunt Sfânta Duminică. Slujeşte la mine astăzi şi fii încredinţată că mâine n-ai să ieşi cu mâinile goale de la casa mea.
— Bine, măicuţă, dar nu ştiu ce trebi am să fac., Ia, să-mi lai copilaşii, care dorm acum, şi să-i hrăneşti; apoi să-mi faci bucate; şi, când m-oi întoarce eu de la biserică, să le găsesc nici reci, nici fierbinţi, ci cum îs mai bune de mâncat.
Şi, cum zice, bătrâna porneşte la biserică, iară fata suflecă mânecile şi s-apucă de treabă. Întâi şi-ntâi face lăutoare, apoi iese afară şi începe a striga:
— Copii, copii, copii! Veniţi la mama să vă lăie! Şi când se uită fata, ce să vadă? Ograda se umpluse şi pădurea fojgăia de-o mulţime de balauri şi de tot soiul de jivine mici şi mari! Însă, tare în credinţă şi cu nădejdea la Dumnezeu, fata nu se sperie; ci le ia pe câte una şi le lă şi le îngrijeşte cât nu se poate mai bine. Apoi s-apucă de făcut bucate, şi când a venit Sfânta Duminică de la biserică şi a văzut copiii lăuţi frumos şi toate trebile bine făcute, s-a umplut de bucurie; şi după ce-a şezut la masă, a zis fetei să se suie în pod şi să-şi aleagă de-acolo o ladă, care-a vrea ea, şi să şi-o ia ca simbrie; dar să n-o deschidă pân-acasă, la tată-său. Fata se suie în pod şi vede acolo o mulţime de lăzi: unele mai vechi şi mai urâte, altele mai noi şi mai frumoase. Ea, însă, nefiind lacomă, ş-alege pe cea mai veche şi mai urâtă dintre toate. Şi când se dă cu dânsa jos, Sfânta Duminică cam încreţeşte din sprâncene, dar n-are încotro. Ci binecuvântează pe fată, care îşi ia lada în spate şi se întoarnă spre casa părintească cu bucurie, tot pe drumul pe unde venise.*
Aici, în selecțiile ce mai jos urmează, se regăsesc mai multe povești actualizate laolaltă:
Socrul cu trei nurori; Prâslea cel voinic și parlamentarii de aur; Băieții babei și băieții moșului și, desigur, Șeherezazii, care în fiecare oră cer o altă suspendare a negocierilor.
Iată cum stau (de pe un picior pe altul), lucrurile:
(fundal sonor, melodia aici atașată)**
O nouă rundă de negocieri între PNL, USR și UDMR a eșuat. Liderii celor trei formațiuni politice s-a întâlnit astăzi din nou și au purtat discuții privind împărțirea funcțiilor în viitoarea guvernare, dar și în conducerea Parlamentului. Cei trei nu s-au înțeles nici astăzi, toate propunerile aduse la masă fiind respinse, așa că o nouă rundă de negocieri va avea loc mâine.
„Nu poți să vii să zici vrem asta și asta la începutul negocierilor. Că atunci nu mai sunt negocieri. Dacă ei iau premierul, noi vrem Camera. E atât de simplu”, au explicat lideri ai USR PLUS pentru Digi24.ro.
PNL este reprezentat la negocierile pentru împărțirea funcțiilor de Ludovic Orban, Florin Cîțu, Rareș Bogdan și Robert Sighiartău.
USR PLUS și-a trimis la negocieri o echipă formată din cei mai vocali contestatari ai liberalilor: Dragoș Tudorache, Vlad Vociulescu, Dominic Fritz, Dan Barna, Ionuț Moșteanu.
Cearta între cele două partide se desfășoară în prezența liderilor UDMR, care, prin vocea lui Kelemen Hunor, au cerut de dimineață, înainte de începerea negocierilor, „bună credință”.
Negocierile au fost suspendate după 7 ore, fără niciun rezultat. Discuțiile s-au învârtit în permanență în jurul funcției de președinte al Camerei Deputaților, revendicată atât de Dan Barna cât și de Ludovic Orban. Urmează să fie dat publicității un comunicat în care să se anunțe reluarea discuțiilor mâine.
Mai exact, cei de la USR PLUS cer ca, dacă PNL va avea funcția de premier, ei să o primească obligatoriu pe cea de președinte la Camera Deputaților. Sau, ca variantă, dacă PNL vrea neapărat funcția de președinte la Camera Deputaților, să cedeze la USR PLUS funcția de prim-ministru.
Pentru funcția de premier, USR PLUS îl propune pe Dacian Cioloș, iar pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților, pe Dan Barna.
Funcția de șef la Cameră fusese deja revendicată de PNL pentru președintele partidului, Ludovic Orban.
„De patru ore discutăm numai despre asta”, au declarat pentru Digi24.ro surse participante la negocierile de la Vila Lac.
De partea cealaltă, cei de la USR PLUS susțin că nu este corect ca PNL să își rezerve înainte de negocieri ambele funcții.
E de remarcat aspectul poetic al negocierilor. Spiritul romantic al noilor aleși ai poporului, înmugurește ceas de ceas, în speranța că după atâta codit, scotocit, răsucit, ”și mâine e o zi”…
Orchestra!**
*Fata babei si fata moșneagului, de Ion Creangă
https://www.povesti-pentru-copii.com/ion-creanga/fata-babei-si-fata-mosneagului.html
**https://youtu.be/xCS86bkqj4o
https://www.scritub.com/timp-liber/muzica/Gheorghe-Danga223561211.php
Lasă un răspuns