„Despre asta este vorba, despre obligația prestatorului, pentru că acesta este cadrul general al contractului, despre obligația de a continua furnizarea serviciilor de utilități chiar în situația existenței unor litigii cum este în acest moment. Este o negociere în curs în acest moment. Am vorbit și cu domnul prefect, și cu primarul Sectorului 1 Clotilde Armand. Am văzut că s-a reluat colectarea doar parțial, din păcate, și de aceea poziția dnei Clotilde Armand este una pe care o susținem fără echivoc”, a spus Dan Barna
Iar noi, bucureștenii sectorului unu, cetățeni dornici de dreptate și străzi curate, ne grăbim să oferim sprijin neprecupețit acestei poziții și susținerii ei fără echivoc. Ce-i drept nu cu același entuziasm susținem poziția maldărelor de gunoi și a pubelelor ce se revarsă, dar asta-i o altă problemă. Și nici măcar nu e una veche. Are o durată de doar zece zile, acolo. Afară a fost timp răcoros, noaptea chiar rece, gunoaiele au stat cum se spune la bună păstrare. Mai greu va fi când dă soarele și când resturile vor începe să germineze.
Ce mai avem noi de învățat despre relația cetățean contribuabil – gunoi necolectat – conflict contractual în desfășurare? Multe. Si suntem încă în plin seminar. Cursul despre ”Ce e prestatorii și ce vrea ei” are mai multe capitole decât cele trecute în schema de învățământ a Facultății de Cetățenie și Administrație Contemporană.
Să ne înțelegem, când este vorba de igiena orașului, de aspectul îngrijit al străzilor, nimic nu este mai important decât poziția în activitatea de negociere. Treaba asta cu poziția ține de o anume strategie, pe care dacă nu ți-o asumi, nici nu poți să reclami, nu poți chema în instanță prestatorul atunci când reclamația se arată a fi cea mai puternică armă în problema gunoaielor necolectate la timp. Nu e o activitate de ignorat poziția de a aștepta să se strângă gunoaie, absolut deloc. Desigur, e mult mai ușor să cureți strada, oricine poate să facă asta, (dacă are utilajul necesar), dar e mult mai anevoios să aștepți ca strada să se umple de mizerii, ca prin asta să demonstrezi reaua voință a prestatorului de servicii.
Credeți că am luat-o razna? Nicidecum. Regret că mesajul epocii moderne, mesajul democratic despre adevărata curățenie este pentru unii greu de înțeles. Să dezvoltăm puțin ideea pentru o mai bună deslușire. Firește că orice om cu mintea întreagă știe cum arată o stradă curată. O stradă curată e o încântare și noaptea și ziua în amiaza mare. Bun. Dar o stradă care devine parte a unui conflict nu mai este o stradă oarecare, ea începe să devină o marcă a disputei. Începe să se evidențieze prin particularități. Nu orice stradă poate să transforme viața locuitorilor dacă nu consonează cu spiritul celor care administrează rostul ei. Fiindcă, dacă greșit se credea până nu demult că strada e doar drumul dinspre casă spre oraș și retur, ei bine, strada este mai cu seamă traseul pe care pot fi observate în timp real relațiile armonioase sau năbădăioase dintre prestatori și administratori. Este un traseu modern care oferă cine- vérité, teatru stradal, vivacitate și cruzime, toate gratis, fără bilete de favoare. Nu contează că vine vara, nu contează că ne inundă miasmele și aburii gunoaielor fermentând, atunci când poziția administrației este susținută fără echivoc. Această susținere fără echivoc, asigură procesul lent al împuțirii cu tâlc a străzii. Care anume? În traducere liberă sună așa: Priviți, oameni buni, ce face prestatorul nesimțit! Uitați ce grozăvii face prestatorul care nu-și onorează obligațiile – pare să spună domnul Barna, oripilat nu de putoarea gunoaielor ci de lipsa de corectitudine a Romprest.
Până când nu va fi onorat contractul de colectare a gunoaielor, poa’ să pută tomberoanele cât mai mult, că nu asta-i problema. Nu duhoarea e problema ci nerespectarea contractului. Poate că administrația are, într-adevăr, probleme cu mirosul. Poate au covid în formă ușoară – de genul cartofii cu usturoi n-au damf, poate. Orice e posibil. Așadar, ce atâta scandal, petiții de destabilizare a ordinii în primăria sectorului unu? Până când nu veți înțelege motivul real al împuțirii deliberate a împărăției sectorului unu, nu veți dovedi simț civic autentic.
Sunteți invitați să lăsați deoparte fasoanele cu „pute a mâțe moarte și șobolani activi” și să treceți urgent la susținerea fără echivoc a poziției doamnei primar Clotilde cea plină de pilde.
Exemplele bunei intenții și grijii pentru cetățeni sunt nenumărate. Plimbarea pe alei de nisip cu bicicleta și lipsa oglinzii de avertizare în intersecție, fiind doar câteva din ele.
…..
Morala: Trageți la pompe …
Lasă un răspuns