Premierul Marcel Ciolacu a anunţat luni că propunerea României pentru funcţia de comisar european este Roxana Mînzatu

Arhiva Afectivă. Controversatele vieți ale presupușilor sfinți

„La pomul lăudat să nu mergi cu sacul”, se spune. Și se mai spune că oamenii trecuți prin viață cam știu la ce se referă spusa asta. Ei bine, dar ce vom face când va intra în circulație proverbul „La vaccinul sanctificat să nu bați mătănii”?
Nu există așa ceva, veți riposta cu justificată vehemență.

N-o fi existând, dar trebuie sa recunoaștem că ne amintește, în chip ciudat, versul „azi o vedem și nu e”. Nuu! Vaccinul nu e o stea, dar un STAR sigur este. Și dovada că e un star autentic sunt miile de articole și mai ales controversata lui personalitate. Exact ca o vedetă cu hachițe și preferințe bizare, unora le zâmbește lăsându-i în beatitudinea convingerii protecției veșnice, în timp ce altora le produce febră, emoții coborâte în glezne sau genunchi, iar în cazuri rare, un fel de amețeală asemănătoare răului de vapor. „Bamporu nu piere, dar eu abia mă țin pe picere”, zice câte un vaccinat speriat și de umbra lui. Alt vaccinat, fericit că de acum poate să se ia de piept cu virusul, dă un chef de zile mari în cinstea primei doze, prilej numa’ bun de-o contaminare în grup.

Cum așa? Simplu. Berea nu merge prin mască. Musai să dai masca jos când sufli spuma de bere în halba cu guler, bucuros că tocmai te-ai vaccinat și poți să petreci cu prietenii.

Numai că nu-i așa. Trebuie să porți mască, fie că te-ai vaccinat ori ba; trebuie să te vaccinezi, fie că vei călători ori nu. De ce? Ca să te protejezi pe tine, familia, planeta, galaxia.

Vine cumva vreun vaccin la tine să-ți promită marea cu sarea? Nu vine. Dar tu poți să mergi la vaccinare, după care poți să te testezi, după care poți să dovedești – tot testându-te – care sunt cotele valurilor Covidului: gheață la mal, pod de gheață sau staționar.

Și acum să vedem de unde atâtea controverse? Dialogul ce urmează e autentic neavând nimic de-a face cu faimoasele conversații cu ascultătorii purtate pe vremuri, chipurile, la Radio Erevan. Întrebare: A primit cineva Covid după ce a fost complet vaccinat?

Răspuns: Da, este posibil. În timp ce vaccinarea va proteja majoritatea oamenilor de infectarea cu noul coronavirus, un procent mic din persoanele complet vaccinate vor contracta COVID-19 chiar și după primirea tuturor dozelor de vaccin necesare, așa cum au recunoscut Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).*


Patriarhul Daniel a spus, sâmbătă seară, la ceremonia de primire a Sfintei Lumini, că intrarea mai multor credincioși în Biserica Sfântului Mormânt de la Ierusalim a fost posibilă şi datorită faptului că în Israel, ca urmare a vaccinării unui procent foarte mare din populaţie, au fost relaxate măsurile. Astfel, Patriarhul a adresat un îndemn la imunizare, spunând că „începând cu 23 mai, sperăm şi noi să putem trimite din nou grupuri de pelerini, desigur, de preferinţă pelerini vaccinaţi, care să reia vizitele, pelerinajele în Locurile Sfinte”.**


Controversele anti-vaccinare au o susținere moderată în rândul românilor din mediul urban.
ISOP a testat percepțiile populației urbane cu privire la câteva afirmații despre vaccinul anti-COVID-19, cu intenția de a măsura statistic cât de reale și profunde sunt în realitate unele controverse.

Convingeri.
Românii sunt, în mare măsură, de acord cu următoarele afirmații: “Este mai bine să te imunizezi prin vaccinare decât să te îmbolnăvești de COVID-19” (70% pro și 16% contra), “Dacă se vaccinează cât mai repede majoritatea populației planetei, vom scăpa mai repede de virus” (67% pro versus 19% contra) sau „Dacă personalul medical este deschis la vaccinarea anti-COVID-19, atunci vaccinul este sigur și pentru mine” (63% pro și 27% contra).

Zone gri.
Incertitudinea românilor planează asupra eficienței, siguranței și reacțiilor adverse pe termen lung asociate vaccinului, unde părerile au fost destul de polarizate: „Vaccinul va produce reacții adverse, care se vor vedea abia peste câțiva ani” (38% pro versus 33% contra și un procent mare de persoane care au declarat că nu știu să răspundă – 29%), „Vaccinul nu este eficient pentru că au existat persoane care au fost depistate pozitiv cu Sars-CoV-2 după prima doză” (35% acord, 44% dezacord, 21% nu știu ce să creadă), respectiv „Vaccinul nu e sigur pentru că au fost oameni care au murit după administrarea lui” (31% acord, 49% dezacord).

Mit.
Ideea conform căreia „vaccinul modifică ADN-ul uman” este respinsă de români într-o mare măsură (53% față de 17% care cred acest lucru). De remarcat, totuși, aici procentul de 30% dintre românii de la oraș care nu știu dacă acest lucru este adevărat sau nu – în special persoane nevaccinate și indecise, din urbanul mic (sub 50.000 de locuitori).

Percepția potrivit căreia „Este mai periculos să te vaccinezi decât să faci COVID-19” a fost respinsă într-o mare măsură (58%). Cu toate acestea, există un grup de persoane care percep vaccinul mai periculos (22%), în timp ce 21% nu și-au format încă o opinie.

De asemenea, afirmații precum „Vaccinul nu este util pentru că rata de mortalitate provocată de COVID-19 este mică” și respectiv „Vaccinul poate determina chiar îmbolnăvirea de COVID-19” au fost respinse de peste 50% din populație (în special de către persoanele din grupele de risc, cei peste 55 ani, cei care au avut o persoană apropiată infectată de COVID-19, precum și de către cei cu educație superioară sau din orașele mari). Pe de altă parte, 1 din 5 români crede că aceste afirmații sunt adevărate – în special cei proveniți din orașele mici și medii.***


*https://khn.org/news/article/the-shock-and-reality-of-catching-covid-after-being-vaccinated/

**https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/patriarhul-daniel-prezenta-multor-credinciosi-la-sfantul-mormant-din-ierusalim-s-a-datorat-vaccinarii-1515319

*** https://www.ipsos.com/ro-ro/controverse-si-convingeri-despre-vaccinarea-anti-covid-19-romania


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *