Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Arhiva Afectivă. „Din jale s-a întrerupt electrica”

Pe vremea când plopul făcea nu doar pere, ci și mere, și răchita micșunele*, mai ales în cadrul congreselor umanizate prin proverbe și cimilituri, oamenii spuneau tot soiul de bancuri. De fapt, în toată țara găseai mereu pe câte cineva grăbit să-ți spună noi și amuzante vorbe pe șleau având drept temă: vizitele peste hotare, utilizarea cheii de contact la vreo mașină primită cadou, datul din mână la demolări etc.

Recunosc, din toate bancurile, cel cu cheia de contact rămâne de referință. Parcă vezi momentul: președintele se așază la volan și privește mândru prin parbriz. Dar nu știe de unde să pornească mașina. Crede că e automată. Dar nu, mașina are o cheie de contact și îi este oferită în ultimul moment. Ia cheia, o privește și e puțin nedumerit. Atunci cineva din suită îl încurajează: „cu dinții în sus, cu dinții în sus, tovarășe președinte”. Tovarășul, zâmbind, lasă capul pe spate, închide ochii și își dezvelește dinții, ignorând faptul că era vorba despre profilul cheii.
Textele umoristice semnate de Monciu Sudinski1, Teodor Mazilu2, Ion Băieșu3, Ion Cristoiu4, Mircea Horia Simionescu 5, și a multor umoriști din anii 70-80 erau căutate și savurate cu mare bucurie. Era bucuria și mai ales surpriza că se poate spune lucrurilor pe nume. Surpriza era dată de subtilitate, bucuria, de spontaneitatea perfect mimată.

În teatru, un imens succes l-a avut celebra piesă a Ecaterinei Oproiu6 ”Interviu”, în care Tamara Buciuceanu7 în rolul unei destoinice avocate povestea cum cânta ea împreună cu familia cântece mobilizatoare în sufragerie.
„REPORTERA: Sunteţi o familie unită?
AVOCATA: Da. Duminica, aici în sufragerie, tata, adică soţul organizează mese rotunde, mama adică eu, ne vorbeşte cum să ne comportăm în societate. La sărbători deosebite, de exemplu la revelion, înainte să vină Moş Gerilă, avem şi program artistic. Cântăm împreună. Tata recită. Ştie aşa de multe poezii. Eu mai cânt, copiii dansează. Oh, baletul e ceva foarte nobil. Eu sunt îndrăgostită de muzica populară. Când eram în satul meu, mă iubeam cu un flăcău of, of, of.”


În noaptea de revelion nu lipseau niciodată poantele „cu trimitere”. Și erau o mulțime de apropouri, presărate în scheciuri, în scenete sau în melodii umoristice de revistă.
Nu știu cine și când după 89, cu siguranță câțiva disidenți născuți, nu din jale ca Electra, ci pesemne din sapiseala întreruperii programate a electricității, au inventat spusa „rezistentei prin cultură”. De fapt, circula și zicala „din jale s-a întrerupt electrica”.

Nu știm cât de mult îl interesa pe Puiu Călinescu8 sau pe Nicu Constantin9 ”să reziste prin cultură”, chiar nu. Simțeam cu toții, însă, că Toma Caragiu10 era vizibil încântat să aducă pe scenă sau pe ecran portretele de carton ale importanților zilei. Avea în privire scânteia și bucuria nonșalant mascată a satirizării când în 1976 descria „revelionul tovarășului Gârneață”:

„Pentru a combate unele distracții superficiale în noaptea de revelion propun:
sosirea la locul de petrecere să va face la oră fixă, pă bază dă pontaj individual, orice întârziere fiind penalizată cu mustrare scrisă în meniu și dă la caz la caz, cu retrogradare, dă la tacâm confort sporit, cu salam dă Sibiu, fromaj Roquefort – la tacâm confort doi, cașcaval Dalia, brânză dă șaisp’ce, și la fără dă tacâm, adică stai așa și nu mânca. Conform regulamentului dă ordine interioară a revelionului, să recomandă tuturor invitaților a nu folosi măști de carnaval întrucât noi nu avem nimic de ascuns colectivului. O altă problemă este numirea lui Moș Gerilă. Întrucât dîn darea dă seamă dîn ultimul trimestru, rezultă că la noi în întreprindere nu s-a dat suficientă atenție promovării tovarășelor noastre dă muncă, eu propun ca în acest an, funcția dă Moș Gerilă, să fie acordată unei salariate fruntașe, denumite pă scurt-Tanti Gerilă. Petrecerea continuă. Poate se vor întreba antevorbitorii dacă, și unde sunt surprizele serii. Ei bine, ele există, și vor fi afișate la loc vizibil, așa că fiecare invitat să semneze de luare la cunoștință pentru fiecare surpriză în parte! ”


Bancurile cu nebuni – care circulau în anii 70 – nu mai aveau căutare în anii 80.
Acum însă, ele pot fi actualizate.

Din bancul „scrisoare către familie” reținem :
„Dragii mei, aici e frumos și civilizat. Avem condiții minunate. Medicii se poartă admirabil cu noi. Avem chiar și un bazin cu trambulină. De acolo mereu sărim, facem tumbe. Iar doctorul nostru a spus că dacă o să fim cuminți, ne va pune și apă în bazin.”


2020. Bancul „scrisoare către familie” actualizat.
„Dragii mei, dacă primiți această scrisoare înseamnă că eu v-am trimis-o.

Și așa cum bine a zis doamna aceea blondă, cu cărare împletită, care „propaghează” numai idei bune, suntem bine îngrijiți și cu toții depun eforturi „astfel încât omul să aibă garanția că nu se culcă sănătos şi se trezeşte mort”.


Acum, hazul de necaz, așa cum era cunoscut în anii 80, nu mai are putere. E firav. Dar mai ales straniu. „Rezistența prin cultură” s-a făcut hârtie de turnesol. Pamfletul e confundat cu insulta. Umorul e considerat „atac la persoană”.

Bine a zis Pitagora: „Gluma este o sare ce trebuie întrebuinţată cu economie.”


*discursul din 20-24 noiembrie 1989


https://www.observatorcultural.ro/articol/viata-si-gindurile-lui-niuc-monciu-sudinski-1-1-2/

https://www.artline.ro/Teodor-Mazilu-30839-1-n.html

https://www.teatral.ro/artist/ion-baiesu

https://www.targulcartii.ro/ion-cristoiu

http://sst.bibliotheca.ro/membri/simionescu.htm

https://www.cotidianul.ro/ecaterina-oproiu-si-unitatea-morala-a-unei-vieti/

https://ro.wikipedia.org/wiki/Tamara_Buciuceanu

https://jurnalul.ro/special-jurnalul/e-adevarat-ca-dumneavoastra-sunteti-fata-lui-puiu-calinescu-628457.html

https://radioromaniacultural.ro/portret-nicu-constantin-unul-dintre-cei-mai-apreciati-actori-de-comedie-romani/

10 https://ro.wikipedia.org/wiki/Toma_Caragiu


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

5 comentarii pentru articolul „Arhiva Afectivă. „Din jale s-a întrerupt electrica””

  • Saracu’ nea Tomita, azi n-ar fi avut nici o sansa. Comunistii aia ai lu’ nea Nicu parca erau mai umani si cred ca se amuzau si ei la glumele lui. Ca nici ei nu credeau ce propovaduiau. Spre deosebire de cei de azi, care…!

    • @
      exista si antizambet!:))
      iar el e de…antibun-simt!:)))))

      • exista antiintelepti, exista antibun-simt, exista antiinteligenta, exista…toooot ce exista, insa exista si in stil anti:))
        iar asta pentru ca vremurile sint asa: Anti!

        daia exista Comunism ( Pur!, propriu Naturii ) si AntiComunism ( asta e propriu Civilizatiei, ca Civilizatia e AntiNatura:)) )
        :))))
        spune tu ca nu e haioasa, treaba!:)))
        ( dar s-o spui fiind haioasa, nu serioasa, …ca dupaia nu mai are haz!:)))) )

        • AntiComunismul, adica imaginea din oglinda a Comunismului,
          e singura optiune a Civilizatiei:))
          adica…ea nare disponibila decit locatia…din Oglinda!:)))
          deci Anticomunismul, adica Comunismul pe care Civilizatia il testeaza…, e chiar…viitorul!
          lumea mare va fi plina de superpozitiile ‘comunismului:
          -Comunismul Naturii
          -Comunismul Civilizatiei ( care e Anti(Comunismul Naturii) )
          adica lumea mare va fi plina…cammochi!:))), de ‘comunisti’!:))))

  • io cred ca Dumnezeu zambeste vesnic.
    :)))
    si ca e un vesnic glumet!:)))))

    Viata inseamna Zambet. cata vreme zambim, cata vreme glumim, sintem Vii!
    …o fi altfel, habar n-am, insa daca asta cred io, asta e credinta mea!
    si mor cu ea agatata la piept, …pe stanga:))))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *