Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Arhiva Afectivă. Lupeni ’29 nu a fost doar un film

Pe 11 februarie1963, era lansat filmul „Lupeni ‘29“, în regia lui Mircea Drăgan, o evocare a tragicelor evenimente din 5-6 august 1929, soldate cu moartea multor mineri. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Lica Gheorghiu, Colea Răutu și George Calboreanu.
Filmul a primit Premiul de Argint la a treia ediție a Festivalului Internațional de Film de la Moscova.
Scenariul acelui film medaliat se găsește astăzi în anticariat la prețul penibil de zece lei.
Editura: Meridiane, Autor: Tic Nicolae. Anul: 1963, Nr. pagini: 94, Stare: uzată


„La Lupeni n-a fost o potolire a unei revolte, ci o vânătoare de oameni. Autoritățile au băut până la ziuă şi au dat de băut şi la soldați. Un prefect beat a tras cel dintâi după sunarea goarnei. S-au împresurat minerii şi au fost măcelăriţi, fără să li se dea putință de a fugi, apoi, când au reușit să fugă, s-a luat grănicerimea după ei, beată de vin şi de sânge” Panait Istrati, 1929.

„Ele (primele salariale n.a.) dovedesc omului de cea mai rea credinţă că felul cum înţeleg liberalii să se îmbogățească nu mai poate fi numit exploatare crâncenă, ci hoţie, banditism la drumul mare, ciumă, care trebuie numaidecât pedepsită de justiţie […]. Vedem că pe luna decembrie prima începea de la 3,5 vagonete, cu suma de 46 de lei. Că pentru 4 vagonete, omul va primi 50 de lei, iar dacă, plesnind în mină, reușea să scoată 4,5 vagonete, va pune mâna pe 54 de lei. În ianuarie, pentru a primi 54 de lei erau necesare 5,5 vagonete. Pe lângă flagranta tâlhărie cu reducerea primei, pe măsură ce minerul dovedește capacitatea lui de robie, mai are direcţia minei încă un mijloc de a suge sângele sclavului. Acesta e anularea vagonetelor declarate insuficient încărcate, ori conținând piatră.” , Panait Istrati., Exploatarea minerilor, Lupta, 1 octombrie 1929


„În timpul nopții, o companie de frontieră şi un regiment de infanterie a fost adus în Lupeni. Dimineața, cei din companie au încercat să repornească stația electrică pentru a preveni sufocarea minerilor din subteran, dar greviștii au menținut un cordon în jurul acesteia. Trupele au înaintat, iar procurorul de stat a făcut o ultimă cerere către mineri, să se retragă de la stația electrică. Pentru că s-a dovedit fără niciun efect, cinci companii au primit ordin să tragă în mulțime. Când focul a încetat, peste 200 de oameni au rămas căzuți la pământ. Acțiunea militarilor a stârnit o mare indignare minerilor. Unele rapoarte arată că au existat 58 de morți şi sute de răniți. Există îngrijorarea că bătălia se va extinde în întreg districtul Lupeniului”, The New York Times,7 august 1929.

„Cadavrele au fost puse în sicrie rudimentare şi încărcate pe căruțe de cărat bălegar care au fost furnizate la ordinul directoratului minelor. Când au apărut carele şi sicriele au fost încărcate s-au făcut auzite lamentații amare, cortegiul fiind îndemnat de militari să grăbească pasul. Mulțimea imensă adunată lângă cimitir a fost împinsă înapoi mai multe sute de metri, şi la patru ore după înhumarea morților o companie de infanterie încă mai păzea cimitirul în poziție de tragere. După înmormântare, ofițeri precedați de toboșari au citit un ordin prin care se impunea starea de asediu după ora opt seara, ordonând ca toată lumea să fie în casă la acea oră, deși era o seară sufocantă. Toate hotelurile și restaurantele, inclusiv cele ale stațiunii, sunt închise, iar vânzarea de băuturi alcoolice este interzisă până la noi ordine. Există știri despre soldați care caută cadavre în păduri, întrucât mulți din cei grav răniți au fugit panicați după deschiderea focului. N-au fost găsite alte cadavre, dar 25 de mineri încă lipsesc de la căminele lor. Continuă să se mai facă arestări şi trenuri cu trupe încă mai sosesc în regiune”, The New York Times, 10 august 1929.


Din 1929 au trecut nouăzeci și doi de ani.
Suntem în 2021 și minerii din Valea Jiului sunt în continuare nedreptățiți.

Aproximativ 80 de mineri de la exploatarea de cărbune Lupeni au continuat, sâmbătă dimineața, protestul declanșat în subteran, în urmă cu trei zile, din cauză că nu şi-au primit salariile la timp.
Mai mulți mineri de la exploatarea de huilă Vulcan au venit la sediul Minei Lupeni, unde au rămas în sala de apel, în spirit de solidaritate.
„Protestul continuă. În subteran mai sunt aproximativ 80 de oameni. Solidari cu ei sunt câțiva mineri de la Vulcan, dar o parte şi-au predat lămpile şi totul. Au venit din spirit de solidaritate cu ei. Cei de la Vulcan sunt la suprafață, în sala de apel”, a declarat, pentru AGERPRES, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara (CEH), Samuel Dioane.

Femeie: De miercuri e în mină.
Reporter: Băiatul dumneavoastră?
Femeie: Da. Şi nesomn, neodihnă.

Ortacii sunt nemulțumiți de faptul că le întârzie salariile şi n-au primit măririle promise. De luni bune, nu li s-au mai dat nici tichetele de masă şi nici transportul nu le-a mai fost decontat.
Banii, banii prima dată! Nu cedăm, nu cedăm, nu cedăm!”

Cristian Istoc, președinte Sindicat Solidaritatea: Consider că este cel mai critic moment al CE Hunedoara şi se impune prezența guvernanților în teritoriu”.

Florin Cîţu, premierul României: Sper ca situația să se remedieze, sunt în legătură cu prefectul de acolo, am fost şi cu ministerul energiei. Deocamdată, am dorit să dezamorsăm această situație.

Doar că situația nu e nici pe departe rezolvată. Protestul continuă.

„Îl vor pe domnul prim-ministru Cîţu sau pe domnul ministru să vină şi să intre la ei în subteran să discute”.

Locuitorii orașului Deva, victimele colaterale ale protestului
Victimele colaterale ale protestului din Valea Jiului sunt locuitorii orașului Deva. 56 de mii de oameni au rămas fără apă caldă şi căldură pentru că termocentrala a rămas fără rezerve de cărbune.

Reporter: Când a fost ultima oară când ați spălat vase așa?
Femeie: Pe vremea lui Ceaușescu, atunci mai spălam.

Din această cauză, elevii vor continua, de luni, cel mai probabil, școala tot în online.

Reporter: Aveți o soluție pentru ei, înțelegem că acolo se mută în online, că termocentrala Mintia nu mai are cărbune.
Florin Cîţu, premierul României: Se, se mută în online.

Minerii spun că nu au de gând să oprească protestul până nu le vor fi rezolvate revendicările.

Reporter: Ați venit să-l susțineți pe tati?
Copil: Da. Să-i dea banii la tati.
Reporter: Ce vrei să-ți ia ție tati de banii ăștia?
Copil: Mâncare.


https://www.imdb.com/title/tt0056203/

https://adevarul.ro/locale/hunedoara/masacrul-minerilor-lupeni-1929-the-new-york-times-scene-sfasietoare-20-cadavre-fost-puse-balegar-duse-graba-groapa-1_57a491fe5ab6550cb880d701/index.html

https://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1243143-lupeni-1929-conflict-munca-sau-sabotaj.htm

https://www.agerpres.ro/social/2021/02/20/hunedoara-minerii-de-la-lupeni-continua-protestul-declansat-in-subteran–665012

https://observatornews.ro/eveniment/zeci-de-mineri-de-la-lupeni-continua-sa-stea-blocati-in-subteran-diana-sosoaca-intre-protestatari-410535.html


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *