Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale a fost validat. Turul doi are loc în 8 decembrie cu candidații Călin Georgescu și Elena Lasconi

Arhiva Afectivă. Marocco un joc al răbdării

Marocco* e un joc în care atât răbdarea cât și dexteritatea și ingeniozitatea jucătorilor conduc la acumularea de puncte. Dar la fel de tensionați ca jucătorii sunt cei care asistă la joc. În cazul nostru societatea. Vom încerca, în cele ce urmează, să observăm în mici exemple, cât de corect și atent au fost folosite răbdarea, dexteritatea, spiritul de orientare, simțul creativ și cel organizatoric etc. de către doi președinți, care au avut în comun nu doar lupta împotriva unui partid, ci încă ceva – meciul psihologic cu acei de alegători care aveau o altă viziune despre lume, viață și priorități.

Mandatele lui Traian Băsescu și ale lui Klaus Iohannis însumează șaisprezece ani de promisiuni, amenințări și jigniri. Noi nu am fost în totalitate, ca popor, agreat nici de unul, nici de altul. Mă puteți întreba de ce nu fac referire la ceilalți președinți. Fiindcă aceștia doi din urmă, sunt cei care, declarând clar și răspicat că vor condamnarea comunismului, au avut grijă să promită țării tot binele din lume dacă poporul e cuminte, respectă, înțelege și aplică regulile jocului.

La conferințele de presă ce urmau diverselor momente cheie, poporul afla care este traseul pe care se cuvine să-l urmeze ca să merite primirea cu brațele deschise în rândul lumii civilizate.

Lume civilizată care, având experiența democrației, oferea popoarelor lor o viață dreaptă, prosperă, sănătoasă, ferită de corupție și… ferită de corupție. Voiam să adaug ferită de imoralitate, dar mi-am dat seama că pentru justiția unei ”țări normale” este mai important să stârpești corupția decât imoralitatea. Aia e pe planul doi (dacă e).

Un președinte ortodox și apoi unul reformat au condus șaisprezece ani o Românie care este a patra țară din lume ca număr de ortodocși: 18.750.000 de credincioși, adică 7,2% din numărul total de ortodocși. Potrivit unui studiu mondial, „Religiosity and Atheism Index”, realizat de institutul Gallup International, România se află în top 10 cele mai religioase țări din lume. Astfel, România se clasează pe locul șapte în lume, 89% din populație declarând că este religioasă, fiind singura țară din Uniunea Europeană care apare în top 10. Raportul mai arată că România este printre puținele țări în care numărul credincioșilor a crescut din 2005 până în 2012, de la 85% până la 89% persoane care se declară religioase.

În dorința stârpirii corupției și a denigrării permanente a indezirabililor, a fost lăsată în plan secund componenta spirituală. Într-atât de mult s-a apăsat pedală numai în direcția corectitudinii politice încât s-a ajuns să fie total ignorate principii și tradiții vechi. Ignorate și treptat luate în derâdere, umilite. Apoi a venit pandemia.

2020

”Pandemia şi alaiul de restricții care o însoțesc au pus Biserica Ortodoxă Română și Guvernul pe poziții adverse. Cele două mari pelerinaje, de la Iași şi București, de Sfânta Parascheva respectiv de Sfântul Dumitru, supuse unor îngrădiri majore, reprezintă „mărul discordiei”. Starea de tensiune, evidentă, este una fără precedent în epoca post-comunistă, în premieră Patriarhul Daniel având luări de poziţie „contondente” în raport cu autorităţile.”

Comparaţia făcută de acesta legată de interzicerea pelerinajului şi căderea regimului comunist, în decembrie 1990, nu este una întâmplătoare, mai ales că în decembrie au avut loc alegeri parlamentare. De asemenea, Pariarhul a vorbit şi de oamenii persecutaţi de autorităţile statului.5

2010

„În plină criză economică, Traian Băsescu anunța, pe 6 mai, măsuri de austeritate, respectiv reducerea salariilor și pensiilor, ceea ce ulterior a fost numită cea mai grea zi din cei 10 ani de mandat. Anunțul a fost urmat de numeroase proteste în lunile următoare.
Apoi, Guvernul Boc a trecut cu bine de două moțiuni de cenzură, una în luna iunie și cealaltă în luna octombrie. Între cele două evenimente, la începutul lunii iulie, Traian Băsescu a mers în zonele inundate din Moldova.
La sfârșitul anului, în luna noiembrie, președintele a fost acuzat de rasism, după ce a declarat, în cadrul unei vizite în Slovenia, că rromii din România „în mod tradițional, trăiesc din ce fură”. În cele din urmă, în luna februarie 2014, a fost amendat de CNCD pentru discriminare. ” 1
Autor: Florin Necula , 21 decembrie 2014


2014

„Pot să scot o broșură cu calitățile pe care i le-am recunoscut în repetate rânduri domnului Traian Băsescu sau cu acțiuni sau declarații pe care, ce-i drept cu mai mult timp în urmă, i le-am lăudat. Am salutat demersul în sine de condamnare a comunismului, care evident nu este nici ideea, nici meritul exclusiv al lui Traian Băsescu, dar l-am salutat ca atare. Am salutat consecvența pe care Traian Băsescu a declarat-o în raport cu orientările majore, strategice de politică externă românească, pro-NATO, pro-americani şi așa mai departe. Am spus-o de o mie de ori, deși evident nu sunt lucruri realizate, inițiate de Traian Băsescu, dar atașamentul său, cel puţin declarativ la aceste lucruri, a fost de salutat. Am spus că este un om cu multe calități, însă că, din păcate, aceste calități nu au folosit țării și inclusiv vieții politice românești, că nu i-au folosit nici domniei sale în afară de a-şi menține puterea mai mult decât era cazul, asta e cu totul altceva”.

Crin Antonescu într-o intervenție telefonică la emisiunea „Ultima oră” de la Romania TV.

2014

„…când n-ai ce să pui pe masă, în ter­men de obiective de infrastructură, ce poți face decât să vinzi „impalpabilul“, adică siguranța. Folosind un termen hulit în urmă cu 25 de ani, fostul președinte a accentuat că „securitatea“ Ro­mâ­­­niei este acum mai puternică decât niciodată ca urmare a apartenenței la NATO şi ca urmare a parte­ne­riatului spe­­cial cu Statele Unite în interiorul NATO.
„Suntem furnizori de securitate prin scutul de la Deveselu“, „sunt 650 de pușcași marini americani la Kogălni­cea­nu, gata în orice moment să intervină“, „vom avea două comandamente NATO pe terito­riul României“, „ser­viciile românești de informații sunt total co­nectate la serviciile de informații ale aliaților“, „facem exerciții continue în Marea Neagră cu nave ale Marii Bri­tanii, americane şi franceze“, „nu există riscul unei invazii rusești“ – un șir de me­saje care, dintr-un anumit punct de ve­dere, mai mult pot neliniști decât liniști.
Iar cei 600 de pușcași marini nu au fost amintiți doar o dată, ci de câteva ori în discursul preşedintelui.”2
Autor : Sorin Pâslaru 21.12.2014,

2014

„Domnul Iohannis vine cu experiența de primar, un primar respectat și într-o zonă de țară gospodărită. (..) Deci vine cu această încărcătură, cu această marcă a sibienilor care sunt respectați de toată lumea. Dar una este experiența la nivelul unui oraș şi alta este la nivel de țară. Dar, mă rog, este un om dotat cu calitățile necesare ca să învețe, cum am învățat cu toții în fond”, a spus Ion Iliescu, potrivit Mediafax.

Întrebat dacă președintele ales, Iohannis, se va ridica la nivelul așteptărilor create, fostul șef de stat a răspuns: „Nu vreau să dau niciun fel de calificative nimănui şi nici să fac prognoze”.

„Fiecare dintre noi, când am început, eram neștiutori. Deci viața ne învaţă. Pe lângă şcoala pe care o parcurgem cu toţii, viaţa este cea mai mare şcoală. Totul este calitatea fiecăruia să înveţe sau nu din ce-i oferă viaţa”, a completat Ion Iliescu.

2015

Președintele Republicii Moldova i-a acordat Ordinul „Stefan cel Mare” lui Traian Băsescu. Distincția i-a fost acordată lui Traian Băsescu „în semn de profundă gratitudine pentru contribuția sa deosebită la promovarea stabilității, securității și democrației în regiune și pentru sprijinul constant acordat Republicii Moldova în procesul de formare a cadrelor din domeniile apărării, securității şi asigurării ordinii publice”, se arată în comunicat. Autor: Elena Deacu, 14 martie 2015

2020

Preşedintele Klaus Iohannis a primit, miercuri, în Germania, premiul „Otto cel Mare” pentru “onorarea marilor merite în procesul european de unificare”.
„Accept acest premiu european în numele compatrioţilor mei. Susţinerea lor entuziastă pentru cauza europeană, pentru valorile şi principiile care ne unesc în Europa îmi dă încredere să acţionez în continuare pentru ca România să se afle, alături de celelalte state membre, alături de Preşedinţia germană a Consiliului Uniunii Europene, în centrul procesului de consolidare a proiectului european. Consider acest premiu o reconfirmare a crezului permanent al ţării mele într-o Europă unită în pace şi democraţie. Acest premiu este şi un îndemn pentru mine, personal, de a transmite mai departe cetăţenilor români, mai ales tinerilor, convingerea că împreună vom reuşi să depăşim multiplele provocări ale lumii de astăzi”.

Autor : stirile pro.tv

Mai sunt destule ”bețe de Marocco” de extras din grămada de probleme nerezolvate ale României. Multe din ele nu aduc poate un punctaj prea mare, prestigiului și gloriei conducătorilor. Există, însă, din partea celor care i-au ales pe mai marii zilei, speranța de mai bine. Deseori ”mai binele” înseamnă  și rezolvări ale micilor sâcâieli care îngreunează viața de zi cu zi. Acestea ar trebui, în egală măsură, să-i intereseze pe guvernanți, pe președinți. Este de apreciat preocuparea pentru strategii și alianțe benefice. Este important interesul major pentru desființarea corupției, dar chiar așa de greu o fi să dispui instalarea unor oglinzi rutiere în intersecțiile cu vizibilitate redusă? Mai ales că nu sunt scumpe. Oricum sunt mai ieftine decât un banner electoral.


1. https://ziare.com/basescu/presedinte/traian-basescu-istoria-celor-10-ani-furtunosi-1339680

2. https://www.zf.ro/zf-24/bilantul-presedintelui-traian-basescu-daca-isi-continua-politica-de-constructor-din-mandatul-de-primar-romania-ramanea-si-cu-autostrada-basescu-in-urma-mandatului-de-presedinte-13733801

3. Preşedintele Republicii Moldova i-a acordat Ordinul „Ştefan cel Mare” lui Traian Băsescu – 14.03.2015 | BURSA.RO

4. Iohannis a primit premiul ‘Otto cel Mare’: Accept acest premiu european în numele compatrioţilor mei – Stirileprotv.ro

Calităţile lui Traian Băsescu: Ce APRECIAZĂ Crin Antonescu la şeful statului – Romania TV

Ion Iliescu: Klaus Iohannis este om dotat cu calităţile necesare ca să înveţe, cum am învăţat cu toţii (digi24.ro)

*Cum se joacă Marocco

Bețișoarele, strânse mănunchi, se prind cu mâna stângă și se țin vertical pe masă. Apoi se deschide palma și bețișoarele cad liber pe masă.
În continuare, primul jucător începe să strângă bețișoarele unul după altul astfel încât nici un alt bețișor de pe masă să nu se miște în afara celui luat. Oricât de puțin s-ar mișca un alt bețișor se consideră greșeală şi urmează la rând un alt jucător. Un jucător are dreptul sa ia bete atâta timp cat nu mișcă alte bețe din grămadă. Atunci continuă următorul jucător. La final, fiecare jucător adună punctele aferente fiecărui băț. Câștiga cel care are punctajul cel mai mare. Punctaj : băț galben : 2 puncte băț verde: 5 puncte , băț albastru: 10 puncte, băț roșu: 20 puncte, băț negru: 100 puncte . După ce toate bețișoarele au fost luate jucătorii le numără pe cele capturate iar câștigător este declarat cel care a adunat cele mai multe bețișoare.


Countries With The Most Orthodox Christians – WorldAtlas

5. PANDEMIA A RUPT LANŢUL DE IUBIRE Patriarhul Daniel, atac direct la autorităţi – 28.10.2020 | BURSA.RO


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *