Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Arhiva Afectivă. Noutăți din lumea secolului 21

Franța

Luvrul a renunțat la numerotarea antică pentru a desemna secolele, pe motiv că străinii și majoritatea francezilor nu mai știu cum să le descifreze. La Luvru, regii și-au păstrat încă privilegiul și continuăm să-l întâlnim pe Henri IV sau Ludovic al XIV-lea. Nu la fel se întâmplă la muzeul Carnavalet, unde poți vedea Louis 15 și Henri 4 – notație care cam sare în ochi.

Ziarul cotidian francez Le Figaro a publicat astăzi o anchetă care atrage atenția asupra substituirii cifrelor romane cu cele arabe, în contextul în care tinerii francezi, dar și turiștii nu mai sunt capabili să perceapă sensul simbolurilor grafice preluate din alfabetul latin. Mai multe muzee din Franța au renunțat, astfel, la utilizarea numerației romane. România nu e nici ea foarte departe de adoptarea acestei măsuri.
„Turiștii rareori citesc textele expuse, mai ales dacă sunt prea lungi”, este de părere Noémie Giard, șefa departamentului de Servicii Publice din cadrul Muzeului Carnavalet din Paris.

Serviciul de management a cerut reprezentantului Noémie Giard să editeze toate textele expoziționale și panourile din muzeul Carnavalet. Rezultatul s-a concretizat în texte între 1.000 și 1.500 de caractere (maximum!) în cazul expozițiilor pentru adulți și de 500 de caractere în cadrul expozițiilor pentru copii. Bineînțeles, utilizând cifre arabe în locul celor romane, care desemnau secole sau perioadele de guvernare ale regilor, conducătorilor etc, astfel încât informațiile să fie accesibile tuturor celor „descurajați” de scris. Prin urmare, astăzi, francezii și turiștii care vizitează muzeul amintit vor citi despre Henric al 4-lea, Ludovic al 14-lea etc. „Nu suntem împotriva cifrelor romane, însă acestea pot reprezenta un obstacol în calea perceperii mesajului”, a declarat Noémie Giard, invocând penibil nenumăratele situații în care părinții citesc copiilor explicațiile de pe panouri.
Cazul muzeului Carnavalet nu este singular; s-a sugerat substituirea cifrelor romane și în cazul altor muzee din Rouen.

Massimo Gramellini, scriitor şi director adjunct la Corriera della Sera, a publicat un editorial vehement în numărul din 17 martie al prestigiosului cotidian italian. ”Această poveste cu cifrele romane reprezintă sinteza perfectă a catastrofei culturale în curs: mai întâi nu mai predăm anumite lucruri, apoi le eliminăm pentru ca aceia care nu le cunosc să nu se simtă stânjeniți”, a scris Massimo Gramellini în acel editorial publicat pe prima pagină, reamintind că „obstacolele servesc învățării de a sări peste ele”. În paginile aceluiași cotidian, un alt intelectual italian, Luciano Canfora, denunță ”o stupiditate” care participă „la un flagel mai general, cel al conceptului de corectitudine politică”.

„Ar fi de dorit să avem o lege care impune analfabetismul obligatoriu și revenirea doar la comunicarea orală”, a ironizat același scriitor, istoric și filolog, care propune, într-o primă etapă, suprimarea minusculelor și a majusculelor.

România

„…acum câțiva ani am avut un proiect care presupunea realizarea unei picturi pe un perete dintr-o curte interioară, ce reprezenta o evoluție a costumului de epocă, a costumului istoric, între secolele XIII-XIX și în dreptul la fiecare pereche de personaje istorice reproduse în pictură, pe secole, am scris secolul XIII, XIV, XV și așa mai departe.

Vă spun sincer că după ce am discutat cu cei care realizau efectiv pictura, am stabilit și noi să folosim cifre arabe în locul cifrelor romane, tocmai pentru că am avut asemenea momente (…) când foloseam panouri, texte expoziționale cu exprimarea secolelor cu cifre romane, iar oamenii nu erau familiarizați cu simbolurile. Nu se mișcă confortabil în (n.r. acest cadru). Din păcate, da, probabil vom ajunge ziua în care nu vom mai folosi cifre romane. Eu am avut o asemenea speță în care am folosit cifre arabe în locul celor romane”, a dezvăluit Valer Rus, directorul Muzeului Piața Mureșenilor, menționând că substituirea cifrelor romane reprezintă o opțiune, nu o regulă.”


„Cuvinte precum mamă sau tată nu mai pot fi folosite.
Mai multe detalii despre acest subiect aflăm de la corespondentul Realitatea Plus Ana de Hilerin alături de noi.
— Ana, ce presupune acest nou ghid?
— Reporter: Oficialii și politicienii europeni nu vor mai putea vorbi de sex masculin sau sex feminin, ci fi nevoiți să folosească termenul de „gen primit la naștere”, cuvinte precum mama și tata vor fi înlocuite cu termenul generic de părinți. De asemenea, „căsătorie gay” va fi înlocuită de expresia „căsătorie egalitară”. Toată această gândire progresistă va fi impusă oficialilor europeni politicieni printre o nouă lege pe care aceștia vor fi nevoiți să o respecte.”


După ce citești asemenea grozăvii ce îți vine să faci (în timp de pace, bineînțeles)?
Să le povestești celor apropiați ce se petrece în lume, firește. Să le spui părinților, celor care mai sunt în viață, trecuți bine de nouăzeci de ani: Iată, voi care ați învățat latina, ba chiar și elina, ascultați ce „inovații” lansează muzeul Luvru!
Ai dori să le spui: mamă, tată, uitați ce am aflat!
Dar nu-ți va fi permis.

După citirea acestor știri mă gândesc bine dacă să-mi anunț ori ba vreun coleg de liceu, să-i spun „noutatea”. Dar el, colegul ar putea să-mi spună: Aș fi vrut și eu să-i povestesc mamei toate acestea, dar nu mai e în viață. Și crede-mă, Sabina, dacă trăia nu cred că inima ei ar fi rezistat aflând că acest prim cuvânt învățat de toți pruncii lumii va ieși din vorbirea curentă. Chiar crezi că utilizarea lui clandestină va atrage drastice penalizări? Să sperăm că nu.

Am învățat de timpuriu alfabetul slavon, dar în același timp franceza și latina, așadar cunosc bine cifrele romane. Știu să descifrez un manuscris românesc caligrafiat cu litere chirilice. Dar chiar dacă aș dori să transmit mai departe cunoștințele mele, azi aproape nimeni nu mai are nevoie de ele. Cultura universală nu se mai scrie de mult „cu ceruza* pe hârtie.” În formatul digital de editare al textelor multe caractere vechi sunt absolut incompatibile cu aplicațiile și programele moderne.



Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *