Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Arhiva Afectivă. Pâinea cea de toate zilele și Arta

Ce zici meștere de isprava de la Muzeul Mauritshuis?, întrebă Claude mijindu-și ochii prin fumul de țigară privind când spre Johannes, când spre cartoful aburind în farfuria lui Vincent. Aranjând penajul pălăriei cu boruri largi Vermeer din Delft, sprijinit de unul din scaunele sale cu capete de lei, spuse: Dar domnia ta, domnule Claude Monet, ce zici de sosul de cartofi aruncat peste căpițele dumitale expuse la Postdam?

Cu un aer preocupat, privind când spre fereastră, când spre farfuria cu acel cartof încă fierbinte, Vincent mormăi ca pentru sine – Care sos? Ăla era piure cu unt! O bunătate! Lasă că și cartoful ăsta, cu puțină sare, e totuși „o cină”.

Eu, a trebuit să vând o bună parte din tablouri lui Hendrik van Buyten, brutarul, si altele lui Jacob Dissius, tipograful, adăugă Johannes Vermeer din Delft. Apoi, în 1672 a venit războiul, ne-au invadat soldații lui Ludovic al XIV lea al Franței iar …

Iar în 1675 … fluieră cu năduf Claude Monet, în 1675…
L-a luat Cel de Sus? îl întrebă Vincent van Gogh pe Claude Monet.
Așa a fost, cum a zis Claude, aprobă Johannes Vermeer și mai turnă puțin vin intr-un pahar rămas gol printre celelalte pahare aflate pe masă.

Nu mi-am permis să mă apropii mai mult de masa unde Vermeer din Delft, Van Gogh și Monet sporovăiau despre rostul vieții si al artei lor in timp, dar am reținut faptul că erau „la zi” cu absolut toate știrile, inclusiv cu cele care semnalau acțiuni ale grupării activiștilor JUST STOP OIL.*

Activiştii de mediu au vandalizat un tablou al lui Monet în Germania. Au aruncat cu piure de cartofi pe pictură.*
Membrii unui grup ecologist german au aruncat, duminică, 23 octombrie, cu piure de cartofi peste unul dintre tablourile pictorului Claude Monet, în Muzeul Barberini din Potsdam, în cadrul protestelor climatice legate de alimentaţie, a relatat Mediafax.

Doi activişti din Letzte Generation (n.r. – „Ultima generaţie”) au intrat în Muzeul Barberini şi au stropit tabloul lui Monet „Les Meules” (n.r. – „Căpiţe de fân”), evaluat la 110 milioane de euro, cu piure de cartofi înainte de a-şi lipi mâinile de perete.
Protestatarii germani, care și-au filmat actul de vandalism, au susținut că acţiunea a fost concepută ca un semnal de alarmă în faţa unei catastrofe climatice.

„Oamenii mor de foame, oamenii îngheaţă, oamenii mor”, a spus o activistă în imaginile video postate pe Twitter de Letzte Generation.
„Ne aflăm într-o catastrofă climatică şi tot ce vă este frică este supa de roşii sau piureul de cartofi pe un tablou. Ştiţi de ce mi-e frică? Mi-e frică pentru că ştiinţa ne spune că nu vom putea să ne hrănim familiile în 2050”, a adăugat femeia.
„Este nevoie de piure de cartofi pe un tablou pentru a vă face să ascultaţi? Acest tablou nu va valora nimic dacă va trebui să ne luptăm pentru mâncare. Când veţi începe în sfârşit să ascultaţi? Când veţi începe în sfârşit să ascultaţi şi să opriţi afacerile, ca de obicei?”, a mai spus ea. – Cristian Otopeanu, Duminică, 23 octombrie 2022


Van Gogh

https://www.thesun.co.uk/news/20107128/van-gogh-sunflowers-vandalised-protesters/

 

Vermeer

https://www.designerwomen.co.uk/environmentalists-cling-to-a-painting-by-vermeer/

 

Monet

https://foxmetronews.com/news/monet-painting-in-germany-is-latest-target-of-unhinged-climate-activists/

 

* https://en.wikipedia.org/wiki/Just_Stop_Oil

 

 


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Arhiva Afectivă. Pâinea cea de toate zilele și Arta”

  • „Exaltații sunt drojdia lumii deoarece prin acțiunea lor și a principiilor vagi cu care se înarmează se fac războaiele și revoluțiile.” (Tare îmi place Umberto Eco!)
    Participanții la astfel de filmulețe de scurt metraj îmi repugnă. Îi suspectez de ticăloșie (contra cost) sau de o sărăcie extremă a duhului (n-am putut să scriu prostie periculoasă). Ei fac parte din porția de „circ” servită alături de felia (tot mai subțire) de pâine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *