Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Arhiva Afectivă. Roata cu pedale

Mirel a trecut în clasa a patra. Cu acest prilej, bunica a hotărât să-i cumpere o bicicletă trei sferturi din economiile ei adunate vreme de doi ani jumate. Acum Mirel e la școală, iar bunica are mult de gătit.
— Am să-i anunț pe părinții băiatului că vreau să fiu și eu de față când vor alege modelul de bicicletă, spuse bunica și merse în bucătărie unde urma să pornească spălatul legumelor și zarzavaturilor aflate în două sacoșe mari. Le cărase singură de la lift în hol, din hol în antreu și din antreu în cămara de lângă bucătărie.

Părinții băiatului, ambii vegetarieni, erau foarte atenți la meniul zilnic. Încă de prin anii 1999— 2000, odată cu intrarea în librării a cărților despre mâncarea sănătoasă, au început să fie foarte atenți câte grăsimi animale, grăsimi vegetale și carbohidrați se află în hrana zilnică. O contribuție substanțială la opțiunea lor pentru alimentația vegetariană au avut-o nu doar declarațiile câtorva celebrități din lumea filmului, vedete care trăiau doar cu ceapă și mărar, cât mai ales emisiunile din seria „Magia înlocuitorilor de carne”. Părinții lui Mirel urmăreau aceste emisiuni cu sufletul la gură deși, pe vremea aceea, frigiderul încă era deschis de câteva ori pe zi pentru copănele sau sarmalele, care așteptau să fie consumate înaintea termenului de expirare. Povestea trecerii lor de la faza de foști cantiniști mereu hămesiți la cea de aprigi luptători pentru cauza supei de pătrunjel și a chifteluțelor din ridichi nu e doar fascinantă, dar și plină de învățăminte. E de menționat faptul că ”revelația” lor s-a produs în momentul în care l-au văzut — într-un interviu — pe John Travolta obez. Când părinții lui Mirel au privit îngroziți osânza în care se rătăcise cel care fusese odinioară idolul lor, s-au speriat și din șocul acela nu și-au revenit decât mâncând grisine și tarhon în oțet vreme de câteva săptămâni. Televiziunea, a zis bunica, și-a arătat și de data aceasta puternicul ei caracter mobilizator.

Cu gândul la economiile făcute pentru bicicleta lui Mirel, bunica spăla salate, ridichi, morcovi, păstârnac și țelină, varză, spanac, pătrunjel și mărar. Avea să pregătească din toate acestea felurite bunătăți, între care varza la grătar și supa de morcovi ocupau un loc de cinste în meniul zilei. Bunica nu era vegetariană, deoarece postea de trei ori pe săptămână și de două ori pe an, câte două luni. Ea rămăsese singura din casă care se hrănea tradițional fără să se îngrașe și fără să aibă diabet. Părinții lui Mirel explicau acest miracol prin faptul că bunica dormea opt ore, nu punea la inimă orice știre radio sau tv și nu folosea tramvaiul și nici metroul.

Mirel, mai „postea” și el ori de câte ori exagera cu dulciurile. Când îl apuca durerea de burtă, era clar că trebuia să înceapă un mic regim.
E ora două după amiaza. Sună soneria și iată-l pe nepoțel! Vesel, transpirat și însetat se duce ață la cana cu apă de pe bufet și deșartă în ea un praf portocaliu.
— Ce faci, năzdrăvane?, îl întreabă bunica.
— Am primit de la tanti Lori un plic de oranjadă. Și uite ce scrie aici ”a se dizolva într-o cană cu apă”
— Cine-i tanti Lori?
— O tanti de la parter care, odată, m-a rugat să-i cumpăr niște țigări.
— De când cumperi tu țigări la cucoanele din bloc? Se poate așa ceva?
— Tanti Lori nu e cucoană. E vecina noastră și lucrează la CEC. Ea i-a împrumutat mamei cartea aia de slăbit fără gimnastică. Era o carte importantă, așa țin minte.
— Nu te las să bei porcăria asta!
— Dar e bună! La chioșcul de lângă școala noastră toți copiii cumpără. Eu niciodată nu am.. nu am îndrăznit să… Și acum, dacă în sfârșit am primit și eu praf de oranjadă, tu nu mă lași să beau! Ești împotriva oranjadei instant. Chiar o dușmănești. De ce ești rea, bunico?
— Eu sunt rea?
— Da, ești rea.
— Hai Mirel să citim ce conține plicul ăsta, vrei?
— Nu. Prima dată l-a citit în clasă doamna învățătoare. Doamna învățătoare ne-a povestit că ea a crescut la țară și că în livada dumneaei nu a cultivat niciodată fructe sub formă de prafuri.
— Și tu ce crezi? A zis ceva rău?
— Nu, dar nici tu, nici doamna învățătoare nu știți că un plic de făcut oranjadă e mult mai ieftin decât un kilogram de portocale.
— Bravo, spuse încântată bunica, acum ai spus un lucru adevărat. E mult mai ieftin și total lipsit de vitamine. Dar ia spune-mi Mirel, ai putea sa te plimbi călare pe o roată de bicicletă?
— Nu. Doar acrobații știu să se țină în echilibru pe o roată cu pedale.
— Ei bine, spuse bunica, atunci când bei oranjadă instant, când mănânci dulciuri în neștire, pui stomacul să facă acrobații. Numai că bietul stomac nu poate să se țină în echilibru singur și nici pedale nu are.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *