Habar n-am să joc cărți. Nici șeptic, nici popa-prostu. Atunci m-am dus pe net să văd cum stau lucrurile. De ce m-am dus? Fiindcă, deși nu știu absolut nimic despre jocul de cărți, mi-am amintit cum în studenție doi colegi de cantină, politehniști, care mai trânteau câte o partidă de poker, povesteau apoi printre chifteluțe marinate (la supliment), de tot soiul de performanțe obținute la acel joc, folosind o sumedenie de expresii cu o încărcătură aparte. Atunci am auzit prima dată de formula de chintă.
O chintă este o mână de poker, cum ar fi Q♣ J♠ 10♠ 9♥ 8♥ , care conține cinci cărți cu valori consecutive în cel puțin două culori diferite.
Am aflat configurația unei Chinte Regale – As, Rege, Damă, Valet și Decar – de aceeași culoare.
Probabilitatea de a face această mână este de 650.000 la 1.
I-am lăsat pe politehniștii antrenați în discuții aprinse și am revenit în realitate. Aha!, mi-am zis, văzându-i cum scriu la masă. De aici s-a pornit gândul cu jocul de cărți, de la „formația” care tocmai a încheiat protocolul. Rând pe rând au semnat cei cinci cu multă seriozitate, pricepere și, mai ales, încredere în programul de guvernare copt-răscopt „în mai puțin de două săptămâni” ca să-l citez pe unul din distinșii semnatari.
Nu trebuie să mă luați în serios când spun chintă. Dar, credeți-mă, troică nu puteam să spun, că-s mai mulți de trei. Cvintet iar nu merge, că domnii nu sunt muzicieni. Dar citind despre valorile și culorile jocului de cărți am zis că s-ar putea să fie cel mai potrivit mod de a defini metaforic lucrurile. Un real ajutor în această estimare cvasi-livrescă l-am primit de la Lewis Caroll. În finalul cărții sale1, scrisă în 1865, Alice este adusă în fața juraților, a regelui și a reginei, ca martoră în procesul fantelui de tobă care – chipurile – ar fi furat o tavă cu plăcințele. În momentul în care este audiată Alice spune: „Nu sunteți cu toții decât un pachet de cărți de joc”. (Alice în Țara Minunilor, ediția 1958, pagina 143.)
Și acum să citim cu atenție declarațiile distinsei coaliții de centru-dreapta, în urma primelor discuții avute cu președintele.
„E o echipă care s-a sudat în aceste zile în care am avut negocieri intense, chiar dacă unora li se pare că am trenat. Să formezi un guvern şi să finalizezi un program de guvernare serios şi cu consistență în câteva zile, în mai puțin de două săptămâni, din punctul meu de vedere e o performanță, dată fiind experiența pe care am avut-o în alte state membre din UE. Deci, cred că din acest punct de vedere începem cu dreptul şi construim, începând de astăzi, un parteneriat între Parlament-Guvern-Președinție pentru a pune în aplicare un program de reforme pentru România.”, a spus Dacian Cioloș.*
„Am transmis președintelui intenția noastră de a colabora şi a de conlucra pentru o perioadă de patru ani de zile. Avem o responsabilitate uriașă, avem o oarecare experiență în a lucra în coaliţie, în echipă şi sunt convins că această perioadă care urmează, cu eforturile necesare, prin colaborare şi prin creşterea gradului de încredere va însemna un lucru bun pentru România. De aceea eu sunt optimist astăzi fiindcă, după câteva zile, am reușit să formăm o echipă, să formăm un program de guvernare şi o echipă de guvernare şi sunt convins că mâine seară, după votul Parlamentului, România va avea un guvern nou şi va începe munca imediat după învestirea Guvernului”, a precizat Kelemen Hunor, la Parlament, într-o declarație de presă comună a liderilor coaliției, după ce au participat împreună la consultările de la Palatul Cotroceni.**
„Din momentul alegerilor, am decis să formăm o coaliție de centru-dreapta, care să ofere României un guvern într-un timp cât mai scurt, care să aibă capacitatea de a face marile reforme de care are nevoie România şi capacitatea de a dezvolta România”, a afirmat liderul liberal la Palatul Parlamentului.
El a spus că la consultările de la Cotroceni i-au prezentat președintelui acordul de coaliție şi voința comună de a lucra împreună.
„Așteptăm decizia președintelui și suntem pregătiți să derulăm toate procedurile pentru învestirea guvernului în cel mai scurt timp posibil”, a subliniat Orban.***
„I-am transmis domnului președinte că sunt gata să-mi asum această guvernare în acest moment dificil pentru România. Vom continua ce am început în acest an și bineînțeles avem un program de guvernare care aduce multe lucruri pentru români în perioada următoare. I-am prezentat și care vor fi măsurile din prima ședință, de mâine seară, după învestire. Am discutat puțin și despre calendarul referitor la bugetul pe anul viitor. Mulțumesc coaliției de centru-dreapta pentru încredere. Mâine seară ne apucăm de lucru”, a declarat Cîţu.****
„A fost o discuție foarte pragmatică Am transmis președintelui că nu suntem o coaliție bazată pe un entuziasm legat de faptul că s-a întâmplat.
Este o coaliție ce își asumă foarte responsabil sarcinile ce vor urma. I-am spus că în programul de guvernare sunt câteva reforme pe care electoratul si oamenii le așteaptă si ca ne bazăm și pe sprijinul dumnealui. De asemenea am convenit ca acest efort și tur de forță din ultimele zile e o aliniere de voință de care Romania are nevoie în lunile și anii următori”, a spus Barna*****.
https://ro.pokernews.com/poker-intrebari/poker-de-baza.htm
Lasă un răspuns