Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Arhiva Afectivă. Zeno și prezentul absolut

Am reușit să dorm fără să mă sinchisesc de „ajustările” făcute de cei care administrează timpul, aici la Salcâmu. Nu-i mai puțin adevărat că „ieri” de câteva ori pe parcursul zilei, fie în miezul ei, fie după apusul soarelui, mă întrebam ce-o fi însemnând „astăzi” pentru sătenii de aici? O asemenea „azi” câte ore de dimineață are? Cât de lungi sunt secundele unei nopți, dacă uneori o noapte e mai scurtă decât un fulger?!

De la picioarele patului până la fereastră sunt opt pași. E mare și răcoroasă camera de dormit. Așa o fi gândit-o familia Medveș. Sau cine a construit casa, înainte să ajungă în proprietatea avocatului. Mă ridic din pat, caut papucii, unde-s papucii? Nu-s. Aha astea-s! Bune și ele. Încălțată în espadrilele mele de umblat prin casă, mă îndrept spre fereastră. Aerul jilav al grădinii năvălește în odaie. Iarbă și frunziș lucesc sub rouă. Și eu nu găsesc niște încălțări de mers prin umezeală. Va trebui să ajung la magazinul sătesc. La fosta cooperativă în care până nu de mult se găseau de toate, de la cuie, sârmă, greble, găleți și stropitori până la carpete de iută, ba și unele de lână, de Cisnădie.

Pe treptele de la intrare aud mișcare. Un scârțâit de ușă și în prag nimeni altul decât Chiflă, zis și Zeno. Făcând câțiva pași spre masa mea și urmărind amuzat aburul cafelei răspândit în aer spuse:

– În relativitatea restrânsă nu există conceptul de prezent absolut. Prezentul este definit ca o mulțime de evenimente simultane din punctul de vedere al unui observator dat. Am citat din lucrarea din 1905 a lui Albert Einstein, Relativitatea restrânsă.

Studioase au fost întotdeauna hoarele din Salcâmu. Cheți știe de legea lui Lorenz, Zeno îl citează pe Einstein. Asta e. Jos pălăria! Mă prefac deloc surprinsă de vizita lui Chiflă și întreb:

– Cum reușesc cei din sat să se adapteze la ritmul acesta bizar?

– „Bizar” în comparație cu „haotic” e acceptabil. Ca să nu spun că în comparație cu absurd, e chiar de preferat. Uite, am să-ți spun o veche superstiție apuseană. Bine că nu e Suzi pe aici să audă. Ar fi destul de neplăcut pentru ea. Se credea despre laptele acru, că devenea de calitate superioară, dacă era preparat pe vreme de furtună. Unii fermieri puneau silex, pietre de tunet, pe pervaz ca să fie siguri de reușita rețetei. Așadar „bizar” e de preferat lui „haotic”.

– Ce știi despre întrunirea de urgență a Comandamentului?

– Ai pus și șefei de la investigații întrebarea asta, mi- a spus chiar ea.

– Cheți e șefă?

– Se dă în vânt după onoruri! Îi place să fie șefă iar noi o lăsăm să creadă că suntem de acord cu vodevilul ei.

– Vodevil?

– Da. Tare îi place să îmbine distracția cu vânatoarea și somnul cu pânda. Iar peste toate ea adaugă „la voix de ville” – glasul, vocea orașului.

– Toți o luați peste picior, dar la nevoie vă folosiți de aptitudinile ei.

– Talent – aptitudini, nu sunt chiar echivalente. Priceperea e una, harul e alta.

– Am înțeles…

– Anume?

– Așa cum lui Zeno, adică ție, nu îi e dragă Cheți, tot așa nici detectivei nu îi e simpatică mâncătoarea de fân, mă rog, rumegătoarea.

– Nu agreez asemenea caracterizări și nici comparații pripite. Dar ești iertată. Nu ești salcâmeancă get beget. Cum nici eu nu sunt. Bântuiam satele în căutarea adevărului. M-a găsit Zeicu. M-a crescut și îi sunt veșnic recunoscător. Câinele din mine vede și pricepe ceea ce tu, ca simplă trăitoare la oraș, doar vezi, fără să înțelegi prea multe.

– Nu cumva izolarea voastră v-a scos din natura inițială?

– Care izolare? Părem noi sălbatici și fără noimă?

– Nu mai sunteți așa cum vă știam …

– Lumea se schimbă. Dacă ne dăm seama că prefacerea lumii tulbură bunul mers al satului, ne retragem până trece prăpădul.

– Care prăpăd?

– Am vorbit așa, în general. Să zicem că mai vin unele anotimpuri sau timpuri mai aspre. Ia gândește-te unde stă grâul până vine vremea lui?

– În pământ.

– Deci stă undeva. Are un adăpost.

– Zeno, exagerezi! E doar un grăunte.

– Dar știi câte pericole pândesc grâul până să ajungă sănătos de la sămânță la spic?

– Știe toată lumea! Seceta îndelungată, alteori inundațiile… Multe.

– Îți spun eu: gândacul ghebos, ploșnița grâului, viermele roșu, cărăbușul, musca neagră, șoarecii. Și sătenii care cunosc toate acestea învață să se ferească din calea prăpădului și de la grâu, și de la stejari, învață și de la …

– Zeno, mare filosof ai devenit! Când erai un pic mai mare ca o chiflă, tot sfătos erai.

– Da, știu. Destinul meu a fost să nu stau locului ci să merg, să înfrunt necunoscutul în căutarea lumii noi și a sensului vieții.

– Cu ce te ocupi în prezent? Te mai întreb odată: ai fost la vreo întrunire a Comandamentului?

– Ești foarte interesată de partea organizatorică a satului. Dar curiozitatea asta nu e utilă acum. Vei afla amănunte, vei afla… Și când totul îți va părea „clarificat” alte nedumeriri se vor naște. Dar cu toții știm că nu știm nimic.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

11 comentarii pentru articolul „Arhiva Afectivă. Zeno și prezentul absolut”

  • De la picioarele patului până la fereastră sunt opt pași.

    insa doar un pas de la fereastra pina la picioarele patului :))))

    • va rescriu zicerea, ca asa mi suna mai bine:
      de la picioarele patului pina la fereastra sint sase pasi. 🙂

      …cei care au definit Cifrele au facut asta mergand pe calea Acumularii.:)
      Cifrele devin noua, daca si numai daca ‘ciopirtesti’ Sfanta Treime, adica ‘Intregul, Singularul, Pluralul’.
      altfel …exista Oul Absolut Crapat in El Insusi , caz in care ‘Intregul Singularul Pluralul’ s-au Oglindit …dincolo de ‘Crapatura’, asa aparand Cele Sapte Cifre ( mari si late :))) )
      ( am explicat paici in detaliu care e treaba cu Cifrele, …nu mai repet 🙂 )

  • 🙂

  • – Dar știi câte pericole pândesc grâul până să ajungă sănătos de la sămânță la spic?

    pentru asta exista Gradinari, adica Intelepti, ei …gradinaresc, gradinarind nu samanta care va ajunge spic de grau, ci samanta din spicul de grau,…asa ochi deosebiti au Gradinarii … 🙂

  • Dar cu toții știm că nu știm nimic.

    …poate pentru ca sintem ‘preocupati’ sa ‘stim’?:))))
    oare nu cumva e suficient …sa recunoastem?!, sa ne folosim …harul, instinctele, toate!, care sint …pe masura Oului Absolut, pe masura Sfintei Treimi,adica Suficiente?!
    🙂

  • în căutarea lumii noi și a sensului vieții

    pai …viata n are sens:)), insa nici directe :)))))
    viata ii da sens directiei si ii da directiei un sens :)))))))

    cum va spuneam ….e invers, oameni inteleg pe dos, adesea :))

    • cum adica …sa cauti lumea noua?!:)))
      pai ce, …te apuci sa cauti ‘primavara ca va veni’ ?:)))))
      …e tot acolo unde a fost de cind e …lumea:)))

      doamna Ivascu, …sinteti glumeata rau, azi :))))

  • Talent – aptitudini, nu sunt chiar echivalente. Priceperea e una, harul e alta.

    Harul e una, priceperea e alta. ( :))) )

    una e povestea Daruirii, cealalta e povestea Acumularii.
    Instinctele omului,…toate!, sint o suma de ‘priceperi’ …haruite!:))

    despre asta si sint Vremurile astea, despre cum ‘priceperea’ tinde sa atinga ‘instinctele’, ‘talentele innascute’ ( care o mai iau si razna, depasit granita Suficientei, atunci cind sint gradinarite pe taramul ‘priceperii’ 🙂 )

    • ‘daruirea de sine’ se numeste haruire :))
      Oul Absolut S-a Daruit pe Sine Insusi daruindu si si Chipul si Asemanarea in facerea Omului 🙂
      si de ai roboti …pina la Infinit …n ai fi in stare sa aduni atata ‘pricepere’ cita e ‘pusa’ in …Haruire :)), in ‘daruirea plenara ‘

      harul si recunoasterea sint legate ombilical
      priceperea si cunoasterea sint legate ombilical
      prima legatura e Vesnica, cealalta e Nemuritoare
      :))

  • În relativitatea restrânsă nu există conceptul de prezent absolut.

    daca acest concept nu exista, la ce mai e buna teoria?!:)))))

    conceptul Spatiu-Timp, daca e vazut prin prisma Yin-Yang, devine …olecut mai la indemana, pentru ca el ne povesteste despre cum in lipsa Timpului poti inunda tot Spatiul, iar in lipsa Spatiului poti inunda tot Timpul

    fundamental in intelegerea conceptului Spatiu-Timp e chia Unicul Foton …care se manifesta in Univers. ‘a treia componenta’ a acestuia e …cea mai nemiscata chestie din Univers, prin urmare e lipsit de temei sa spui ca Unicul Foton se misca cu viteza luminii, pentru ca de fapt noi ne miscam cu viteza luminii fata de …Unicul Foton, faptul ca …toti! ne miscam cu aceeasi viteza consfintind pozitia Absoluta, de Referinta Absoluta pe care o are Unicul Foton, care,…e clara treaba:)), …ne trateaza cu egala consideratie.-

    prin urmare daca tu, cel care te deplasezi cu viteza luminii fata de Unicul Foton, …incepi sa alergi pina cind ‘prinzi’ viteza luminii …vei da de una dintre superpozitiile unicului foton, pe cealalta putind o experimenta daca …fix in acel moment! te intorci in sens invers:)))) :))))

    pur si simplu orice teorie care e despre ceva relativ, …relativa ramane, prin urmare olecut cam departe de o exprimare absoluta,…asa cum e Universul

    acuma …daca oamenii chiar si ‘viteza luminii’ o pricep pe dos, considerind ca Fotonul se misca …cu viteza luminii, nu ei!:))))), mai poate fi o surpriza faptul ca o multime alte chestii sint intelese ‘pe dos’, adica …’in oglinda’ ? 🙂

    timpul meu nu e acelasi cu timpul tau, daca ne miscam diferit, …pentru ca spatiul tau nu e acelasi cu spatiul meu, daca timpul pe care l consumam e diferit :)))

    e ..ca n yin-yang,
    creste unul …scade altul, scade altul cu totul, creste celalalt plenar
    Esenta e SI-ul dintre Yin si Yang, dintre Spatiu si Timp :), adica ‘a treia componenta a Unicului Foton,…spre ex
    🙂

    • cel care e Absolut e …fix Prezentul :)))

      el se suprapune peste Iubire, adica peste Ecuatia de Miscare a Oului Absolut ( daia si e Absolut, Prezentul, pentru ca se suprapune pina la ultima Esenta peste Ecuatia de Miscare a Oului Absolut :))

      sa ne ntoarcem la yin-yang,
      Trecut-Viitor
      se aseamana cu …unda-corpuscul :))
      adica ii lipseste ceva, …’a treia componenta’, adica SI-ul dintre unda si corpuscul, dintre yin si yang, dintre ….Trecut si Viitor 🙂

      acest SI, care e toto una cu Iubirea, adica cu Ecuatia de Miscare a Oului Absolut, e …Prezentul:)))
      Prezentul este …Absolut. el e Iubire …in stare Pura, e …darea la Pace intre Trecut si Viitor :))
      ( am detaliat paici pe larg conceptul de Istorie a Viitorului, de Istoria Trecutului,nu mai repet 🙂 )

      deci nu numai ca prezentul e Absolut, Absolutul e …chiar Prezentul ( oricum ar arata el, …asta e faza tare de tot )

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *