Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Astăzi în plină pandemie, un fel de război biologic și economic, ne comportăm ciudat

1. În aceste ultime zile am încercat să mă desprind de tot ce înseamnă viața politică românească. Este o cocină a cărui miros îți provoacă stări cumplite. Împreună cu alți colegi minunați de serviciu am participat ca voluntari la acțiunea primăriei sectorului unu pentru împărțirea pachetelor cu mâncare atât de necesare celor aflați în suferință. În rest am petrecut timpul acasă văzând piese de teatru sau ascultând muzică. Muzica întotdeauna aduce lumină în întuneric. În fiecare an in jurul datei de 9 mai sau 6 iunie intru în atmosfera pe care sunt invidios că nu am trăit-o. Toate fătucele din presă se fac utile acum enumerând semnificația acestor date pentru noi, dar și pentru omenire. În primul rând pentru români data de 9 mai are semnificația ruperii de lesa turcească care ne era prinsă de grumaz timp de sute de ani. Le-am învățat apucăturile, limbajul, mâncarea, portul, gesturile dar și alte lucruri mai puțin bune. Jaful în timpul în care am depins de Înalta Poartă a fost de neimaginat. Doar cu ajutorul Rusiei, care începuse acest război, adică la umbra unui alt imperiu, am reușit să scuturăm haina de praful Anatoliei. Așadar ziua de 9 mai 1877 reprezintă ziua declarării independenței de către Principatele Române. Lăsând la o parte vorbele mari scoase în aceste zile, am considerat că cele mai concludente cuvinte sunt ale regelui Carol din testamentul său :

„Având aproape 60 de ani, privesc ca o datorie ca să mă hotărăsc a lua cele din urmă dispoziții. Alcătuind acest testament, mă gândesc, înainte de toate, la iubitul meu popor, pentru care inima mea a bătut neîncetat şi care a avut deplină încredere în mine. Viața mea era așa strâns legată de această de Dumnezeu binecuvântată Țară, că doresc să-i las, şi după moartea mea, dovezi vădite de adâncă simpatie şi de viul interes pe care le-am avut pentru dânsa. Zi şi noapte m-am gândit la fericirea României, care a ajuns să ocupe acuma o poziţie vrednică între statele europene: m-am silit ca simţământul religios să fie ridicat şi dezvoltat în toate straturile societăţii şi ca fiecare să împlinească datoria sa, având ca ţintă numai interesele statului.

Cu toate greutăţile pe care le-am întâlnit, cu toate bănuielile care s-au ridicat, mai ales la începutul Domniei mele, în contra mea, expunându-mă la atacurile cele mai violente, am păşit, fără frică şi fără şovăire, înainte pe calea dreaptă, având nemărginită încredere în Dumnezeu şi în bunul simţ al credinciosului meu popor. Înconjurat şi sprijinit de fruntaşii ţării, pentru care am avut totdeauna o adâncă recunoştinţă şi o vie afecţiune, am reuşit să ridic, la gurile Dunării şi pe Marea Neagră, un stat înzestrat cu o bună armată şi cu toate mijloacele spre a putea menţine frumoasa sa poziţie şi realiza odată înaltele sale aspiraţiuni, Coroana de oţel, făurită dintr-un tun luat pe câmpul de luptă şi stropit cu sângele vitejiilor mei ostaşi, trebuie să fie depusă lângă mine, purtată până la cel din urmă lăcaş al meu şi readusă atunci la palat. Sicriul meu, închis, va fi pus pe afetul unui tun biruit (dacă se poate) la Plevna şi tras de 6 cai din grajdurile mele, fără văluri negre.

Toate steagurile care au fâlfâit pe câmpiile de bătaie vor fi purtate înaintea şi în urma sicriului meu, ca semn că scumpa mea armată a jurat credinţă steagului său şi şefului său suprem, care, prin voinţa lui Dumnezeu, nu mai este în mijlocul credincioşilor săi ostaşi. Tunurile vor bubui din toate forturile din Bucureşti, Focşani şi Galaţi, ridicate de mine ca un scut puternic al vetrei strămoşeşti în timpuri de grele încercări de care Cerul să păzească Ţara. Trimit armatei mele, pe care am îngrijit-o cu dragoste şi căreia i-am închinat toată inima, cea din urmă salutare, rugând-o a-mi păstra o amintire caldă.”

Sacrificiul acestui popor prin tinerii săi în bătăliile ce au fost pentru neatârnarea țarii și independența față de papucul turcesc, vor rămâne în amintirea tuturor celor care simt ceva pentru România.

2. Spuneam că în aceste zile intru personal într-o stare aparte. Aceste zile au și o altă semnificație istorică. În fiecare an privesc cu emoție o pelicula făcută în anul 1963 intitulată „Ziua cea mai lungă”. Actorii care interpretează rolul armatelor aliate care au debarcat în Normandia din 6 iunie 1944 sunt unii dintre cei mai mari ai timpurilor trecute. Richard Burton, Sean Connery, Bourvil, Henry Fonda, Robert Mitchum, John Wayne alături de alți colegi reușesc să creeze o emoție pozitivă puternică pentru telespectator. Sacrificiul acelei generații care a reușit să strivească nazismul este fabulos. Și pentru această zi sunt invidios, că nu am fost prezent pe una din plajele eliberării Utah, Omaha, Gold, Juno și Sword. Aproape de cea mai lovită comunitate din al doilea război mondial Saint – Lo. În aceste zile nimeni nu are starea necesară pentru a face o pauză. Trăim într-un stres permanent. Asemenea evenimente istorice sunt trecute cu vederea sau ești luat peste picior dacă încerci să prezinți faptele arătând adevăratul sacrificiu făcut de generațiile trecute.

Următoarea peliculă din aceste zile este „Night Will Fall”. Documentarul este făcut în 2014 și o are ca narator pe celebra actriță Helena Bonham Carter. Însă acest documentar are la bază de fapt, filmările soldaților care au intrat în lagărele de concentrare naziste pentru prima oară. Toate filmările au trecut apoi prin mâna lui Alfred Hitchcock ca să fie foarte bine aranjate și prezentate ulterior publicului. Documentarul din 2014 are la baza aceste filmări originale. În aceste zile fac acest popas cinematografic asupra celor două pelicule, ca in fiecare an, pentru că îmi este frică să nu uit. Și în această zi când lumea sărbătorește ziua victoriei împotriva răului provocat de niște scelerați, trebuie să avem această obligație morală să nu uităm. Dacă tot vorbim despre sacrificiu e bine să luăm exemplul generațiilor trecute.

Astăzi în plină pandemie, un fel de război biologic și economic, ne comportăm ciudat. De 75 de ani generațiile născute după 9 mai 1945 nu au știut ce înseamnă panica, violența, foametea, boala, moartea violentă. Suntem generațiile cele mai sensibile din toată istoria. Pentru câteva zile petrecute în casă am înnebunit. Dar ei care timp de 5 ani au luptat pe câmpuri, în orașe, pe apă, în aer, văzându-și rudele moarte sau târâte în cuptoarele naziste cum au rezistat ? Ei care apoi au trebuit să trăiască ani de zile cu foamete văzându-și pruncii cum se sting cu zile cum au rezistat ? Lor le datoram ceea ce suntem noi astăzi. Fără ei întunericul urma să domine decenii pe bătrânul continent. Să luăm așadar exemplul lor atunci când astăzi am dat și noi, generația de incubator, piept cu greutățile adevărate ale vieții.

3. După tradiționalul „La mulți ani!” de ziua Europei și a libertății, după ce am făcut o pauză bine meritată în zilele ploioase și ușor răcoroase de început de mai, ne întoarcem din păcate la realitatea momentului. A existat în spațiul românesc o personalitate politică și culturală având numele Dimitrie A. Sturdza. Liberal de profesie, cum spunea Nenea Iancu în Telegrame, cu studii înalte la Berlin, Bonn sau Munchen, Sturdza luptă alături de alți fruntași politici, alături de Cuza. Apoi se îndreptă împotriva domnitorului și este trimis în închisoare fiind membru de marcă în monstruoasa coaliție. Apoi viața i-a surâs din nou, fiind secretar al Academiei Române și apoi de patru ori prim-ministru chiar în timpul înăbușirii revoltei țăranilor din 1907. Însă nu despre activitatea sa politică o să vorbim, ci despre faptul că timp de câțiva ani România a fost condusa din păcate de un nebun cu acte în regula. Datorită închisorii, a stresului din timpul mișcărilor politice sau chiar a presiunii făcute de o fracțiune mai tânără din partid care îl sprijinea pe Ionel Brătianu să preia guvernul și conducerea liberalilor, stimabilul în cauză a cedat nervos. Și nu așa ca o simplă indispoziție sau depresie, ci ca o boală psihică din cea mai gravă. Așadar am fost conduși de un nebun. Doamne ce fericiți să fi fost înaintașii noștri! Bine, dar ce legătură are asta cu prezentul?

Și de ce tocmai acum am adus în discuție persoana în cauză? Pentru că din punctul meu de vedere așa se întâmplă astăzi, nu cu o biată țărișoară de la gurile Dunării, ci cu cea mai mare forță mondială. Donald Rățoiul mai are puțin și ne zvârle datorită alianței cu el, în conflicte diplomatice cu țări cu care avem tratate economice. Doamne ferește de conflicte militare unde soldații români sunt buni, așa cum erau copilașii din Țările Române pentru oastea Sultanului. Am luat țeapă cu toții când am văzut că ne vorbește despre Oculta mondială condusă de companii având în frunte pe democrați, când vorbea despre națiunile de sine stătătoare, că globaliștii sunt răi și tot așa de credeam că a venit Isus pe pământ. În realitate Rățoiul Donald cred că este un Sturdza reîncarnat. Nu mai are mult și o să latre la colegii din guvern sau o să îi ciupească de pantaloni, exact ca al nostru. Noaptea se trezește buimac și postează pe rețele de socializare având în cap conspirații și războaie imaginare. Mă întreb ca simplu cetățean. Este un experiment sau chiar lăsăm lumea pe mâna unui asemenea personaj ? Dacă după ce o să treacă epidemia ne trezim băgați într-un conflict mondial din cauza unui individ care a dormit prost în noaptea respectivă, de cascadorii râsului. Ultima ispravă a Rățoiului Donald a fost întâlnirea cu liderii militari ai SUA într-o sală înghesuită și unde toți nu purtau măști de protecție. CNN se și întrebă prin vocile sale cum este posibil așa ceva din moment ce tu ai pretenția ca supușii tăi să respecte legile pe care tu ca lider le încalci în prima secundă în timp ce oameni importanți din jurul tău se îmbolnăvesc. Invitat la televiziunea Fox, adică la cea care îi mângâie creștetul președintelui, acesta începe să bată câmpii spunând că cetățenii sunt speriați și că trebuie să aflăm adevărul. Bineînteles, vine și bomba afirmând că în China ori sunt incompetent, ori sunt alte motive. Și că trebuie să aflăm care sunt aceste „alte motive „. Ce să mai, scenete din Stan și Bran. Te apucă râsul când vezi pe unul care în campanie spunea că o să fie al doilea Herbert Hoover al Statelor Unite. Dwight D. Eisenhower a câștigat președinția SUA pentru că a câștigat al doilea război mondial împotriva unui dușman real. Rățoiul Donald vrea să câștige al doilea mandat grație coronavirusului și luptând împotriva unui dușman invizibil, inventat, care nu știi dacă este vinovat sau nu de această tragedie. Mai țineti minte cu armele chimice ale lui Saddam Hussein ? Rămân un pro american, un om dedicat valorilor democratice, dar uneori vedem cum istoria se repetă și avem în fruntea noastră niște Sturdza reîncarnați. Știu că omenirea vrea un nou proces Nurnberg, dar hai să îl facem corect și nu după stările unui ins care deține butonul roșu atomic și își pune statele mici să atace dușmanul închipuit sau visat.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

6 comentarii pentru articolul „Astăzi în plină pandemie, un fel de război biologic și economic, ne comportăm ciudat”

  • Si eu personal nu vreau un Nurnberg,si nici lumea normala la cap nu vrea asta,doar cei pe care Coronavirus i a atins la caput(ca afecteaza si acolo).Noi ,astia normali la cap am vrea SOLIDARITATE la nivel global ca sa scapam de beleaua asta cat mai repede,ca sa intram „in normal” ,in asa fel incat sa reconstruim lumea asta cat mai repede,VOM AVEA TREABA DE RECONSTRUIT LUMEA dupa pandemie,nu avem timp de Nurnberg,razboaiele lui Donald Nebunul,si alte tampenii,zau ca nu ne folosesc la nimic,pierdem energie si bani valorosi pentru combaterea pandemiei,si reconstructia lumii de dupa pandemie,scociorind dupa conspiratiile din capul unora.Eu oricum cunosc toate teoriile conspiratiei ,le am studiat pe toate,am o biblioteca de asa ceva,dar niciodata ca si pana acum nu am vazut ca o teorie a conspiratiei sa devina gandire mainstream precum teoriile conspiratiei emise de Trump.Teorie a conspiratiei devenita Adevar Mainstream,pai teoria Conspiratiei prin definitie nu poate deveni adevar mainstream ,de aia e Teoria a conspiratiei pentru ca sa se opuna adevarului Mainstream,nu ca sa devina ea insasi adevar Mainstream.Deci teoriile Conspiratiei Trumpiste,nu sunt teorii ale conspiratiei,ele sunt adevar mainstream ,si atunci care este Adevarata Teorie a Conspiratiei,cea care ne descrie Adevarata Conspiratie,opusa Mainstreamului? Si daca nu e nici o conspiratie? Donald Trump tocmai a inventat un nou concept Teoria Conspiratiei Mainstream,in care cei ce nu cred in Teoria Conspiratiei Mainstream sunt Dusmani ai Poporului American.S a intors lumea cu fundul in sus.Pentru prima data in istorie Teoria Conspiratiei,devine Doctrina de Stat,unde,in America,si in multe zone in Occident.

  • Foarte bun articolul,excelent,doar o mica mentiune,daca nu eram sub cizma turceasca,am fi facut”cunostiinta” cu Sfanta Inchizitie Vest Europeana,(care ne ar fi ars pe rug pe toti,cum au facut cu protestantii nord Europeni),pe langa care condurul Otoman era o dulce adiere de primavara.Doi la mana,adevaru e ca dragii nostrii „parteneri Occidentali”voiau ca sa ramanem sub turci si dupa 9 mai 1877,turci cu care aveau afaceri si interese,am profitat de conjunctura creata de „maica Rusie”,care a sfidat Occidentu ca sa intre in balcani,la „fratii slavi” sarbi si bulgari,iar noi le am fost de folos rusilor,care s au impotmolit in Balcani,plus ca aveam la conducere primul nostru rege,un teuton sadea Carol 1 ,care ,educat in stil prusac ne a dat un pic de virilitate razboinica teutona,si noua molesitilor de romani.

    • Si sunt foarte de acord in ce il priveste pe Trump,nu mai e un secret pentru nimeni ca acest Donald nebunu,nu ratoiul,pentru ca as jigni simpaticele pasari inotatoare,dandu i denumirea lui Trump de ratoi.Omu acuza China,(e drept ca si chinejii au comis niste greseli),de propria lui incompetenta,iar partea proasta e ca au ajuns chinejii sa ne spuna negru pe alb ca au armata mobilizata in caz de atac militar al SUA,iar la cat de instabil e Trump,asta poate arunca omenirea in al Treilea Razboi Mondial,si atunci Dumnezeu(sau Extraterestrii),sau si unii si altii,sa aiba mila de noi(si sa ne salveze de propria imbecilitate).

      • Apropo de nazisti ,ma uit cu groaza la Hitler,si ma mai uit la Trump,si compar,si ma ia cu fiori pe sira spinarii,iar partea proasta e ca Hitler nu avea arma nucleara ,Trump o are,deci HORROR 👿 👿 👿 ,intradevar Democratii Americani sunt cinici ,rai,lacomi de profit,au nemernicia lor,fac totu pentru bani,dar nu le ar trece prin cap sa dea drumu la un razboi atomic care sa distruga planeta,ca sa nu vorbim de faptul ca nici nu se inconjoara precum Trump de neoconservatori habotnici,si de tot felul de generali cu apucaturi neofasciste.

        • Bine,si China a actionat,la inceput,intr un mod cam tembel(prea multa secretomaie,plus ca obiceiurile lor alimentare sunt de toata scroafa,mananca orice tampenie o gasesc,si asta ar fi culpa lor majora),dand cale libera la toate interpretarile aiuristice.Ceea ce ma mira este ca Occidentul,in mod traditional adept al logicii,si a rigorii stiintifice,creator al stiintei si inovatiei moderne,si a gandirii critice,abandoneaza tocmai aceste valori ale sale,care i au adus suprematia mondiala,si ia in brate Marea Teorie a Conspiratiei Mainstream Trumpista,ca pe o Dogma de necombatut,Adevar Suprem,fara sa aiba acea minima indoiala pe care ne au inoculat o la nasterea civilizatiei noastre filosofii Eladei,acolo pe malurile insoritei mediterane,locul nostru de nastere.”Indoieste te de toate”,ne ar spune ei,dar noi am inlocuit acest Adevar,cu Adevarul Suprem Al Conspiratiei Mainstream emisa de Marele Guru Interplanetar DONALD DONALDISSIMUS TRUMP.Bun ,poate globalistii americani impreuna cu chinezoii ne or fi cadorisit cu carcalacu,dar domnilor,mai vrem si DOVEZI,nu doar ca asa s a intamplat,pentru ca asa SPUNEM NOI ,adeptii Marii Teorii a Conspiratiei Emise de TRUMP,vesnicii CUNOSCATORI AI SUPREMULUI ADEVAR.Si noi PROSTIMEA trebuie sa credem si sa ne insusim DOGMA.Imi pare rau dar lasati mi DREPTUL filosofului de a se INDOI DE ORICE. ❗ ❗ ❗

          • Si boul de Trump nu vede,ca poate l lucreaza serviciile lui,care i dau informatii despre cum complotau aia la Wuhan impotriva Americii,fara sa i aduca probe concludente,ci doar,cel mult dovezi circumstantiale,iar asta fara ca sa analizeze informatiile sa vada daca sunt reale sau nu,iese pe TV si face acuzatii non stop fara sa prezinte probe clare,zdrobitoare,ci doar pareri,faza e ca in drept exista si acuzatia de denunt calomnios sau de lezare a imaginii,adica daca cineva denunta,sau acuza pe cineva fara sa aduca probe ,cel acuzat fara probe poate sa il acuze pe acuzator de denunt calomnios si de lezare a imagini ,si sa ceara despagubiri de la acesta.In aceasta speta,daca pe tot parcursul anului Trump continua sa acuze China de razboi biologic sau de neglijenta in „administrarea” virusilor in cadrul laboratorului din Wuhan,fara sa vina cu vreo proba concludenta,s ar putea ca si China sa devina acuzatoare in acest caz ,si in loc ca Trump sa faca China sa plateasca,este posibil ca Administratia Trump sa plateasca,paradoxal,pentru ca China va spune ca Administratia Trump a acuzat o pe ea,China pe nedrept,cica,fara probe,si ca i a lezat Chinei imaginea internationala,astfel ca chinejii vor cere ei daune uriase SUA pentru ca i au lezat imaginea internationala,folosind acuze nedovedite prin probe,asa functioneaza dreptul in Occident,si China nu va avea nici o rusine sa faca acest lucru daca Trump nu aduce probe.Daca insa Trump aduce probe concludente,Trump va trebui sa vorbeasca amplu despre”partenerii” americani ai gastii de la Wuhan,si despre „afacerea chinezo-americana de la Wuhan”(care nu mai reprezinta de mult un secret)in ceea ce priveste virusologia underground.Ups maestre Trump,you are in deep shit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *