Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Ați observat cum a dispărut ȘTIINȚA de pe fluxuri? Știința nu mai e la modă, nu mai servește cauzei zilei

Incidentul cu moartea si invierea popularului cantautor a devenit notoriu doar prin comicul sau. Daca era o tema mai importanta si serioasa trecea neobservat.
Realitatea este ca in aceeasi zi cu aceasta isprava mediatica, exact acelesi surse si canale raspandesc de 7 ori mai multe astfel de dezinformari, toate de o importanta infinit mai mare decat hilarul episod. Si nu vorbim aici doar de umbra a ceea ce au fost mass media romanesti.
Probleme extrem de semnificative de o relevanta internationala, globala, europeana sau nationala sunt tratate EXACT in acelasi registru ce incepe de la neglijenta pura si se termina in domeniul falsificarii si manipularii fatise. In parallel alte 7 teme de importanta majora pentru vietile si viitorul cetatenilor sunt pur si simplu, ingropate, sufocate si marginalizate. Nu mai sunt distorsionate. Pur si simplu se pretinde ca nu exista.
Nimeni nu da o errata, nimeni nu retracteaza, nimeni nu isi cere scuze post factum (daca malpraxisul ajunge sa fie descoperit public). Merg inainte. Se termina una, o iau de la capat cu alta. Aceasta este portretul mass media oficiale contemporane. Retractarea adusa de mortul inviat este un exemplu fericit. O exceptie.
Si acum la subiect: Timp de doi ani de zile ideea de STIINTA a fost folosita pentru promovarea sub autoritate uneori agresiva a unor asertiuni pseudo sau cvasi stiintifice foarte ferme epistemic cu implicatii practice masive.
S-a dovedit, intre timp, atunci cand o privire mai detasata a fost posibila si cand datele empirice s-au acumulat intr-un numar si calitate care face mult mai grea manipularea interpretarii semnificatiei lor (inclusiv la nivel de bun simt elementar)- ca un imens numar al afirmatiilor si impozitiilor mediatice facute in acea perioada au fost daca nu false cel putin extrem de dubioase din punct de vedere epistemic si metodologic. Deci dubioase stiintific.
In ultimele luni evidenta acumulata la nivel mondial in acest sens -urmand nu invocarea pioasa a “credintei in stiinta” ci regulile elementare, standard ale procedurii si logicii stiintifice (NU cele in regim de urgenta)- este covarsitoare.
A vazut cineva -sa zicem- in contextul romanesc pe care il cunoastem mai bine, vreun interes pentru aceste corectii si informatii care sa reflecte macar o catime din fervoarea stiitifica afisata mai an? A vazut cineva un adept al stiintei de mai an, invocand stiinta si facandu-si daca nu mea culpa, cel putin un process de constiinta? A avut loc macar o singulara informare post factum pentru publicul romanesc, anume ca sunt necesare rectificari la ceea ce s-a afirmat frenetic de nenumarate ori?!
De fapt ati observat cum a disparut STIINTA de pe fluxuri? Stiinta nu mai e la moda, nu mai serveste cauzei zilei, crizei momentului, audientei moblizabile la zi… De fapt probabil ca incurca. Ideea de a verifica scrupulos sursele, de a compara, corobora si analiza factual afirmatii si incidente anuntate in mass media sau canalele de propaganda, ideea de a fi atent la nuanta cantitativa si calitativa a afirmatiilor facute – toate astea associate cu spiritul stiintific, desigur incurca….
Saptamanile trecute a fost anuntata o conferinta la Universitatea Bucuresti cu niste teme relevante pandemiei. A fost cineva din mass media interesat? Intrebare retorica.
In plina pandemie, cand Stiinta era la moda, imi aduc aminte, colegii de la Universitate au organizat o conferinta in care prezentau cercetarile si rezultatele lor pe tema pandemiei. Intre altele, analiza comparata a politicilor din diferite tari. Adica era ceva de relevanta imediata imensa. Era online. Daca ATUNCI nu s-a prezentat nici macar unul dintre reprezentantii platformelor media si online care altfel erau pe prima linie a acelei epice si memorabile luptei generalizate in numele “Stiintei”, ce asteptari sa mai avem azi?!
Nu avem. Dar probabil ca nici ei nu ar mai trebui sa aiba asteptari de la noi, sa fie luati in serios cand data viitoare se scoate iar de la naflalina “credinta in stiinta” iar mass media vor fi mobilizate ca sa promoveze cine stie ce masuri de urgenta a caror legitimitate decurge direct din Descartes, Bacon, Newton si evident Johann Carl Friedrich Gauss pentru ca, nu-i asa, totul incepe si se termina cu analiza distributiilor statistice.

(Sursa: Facebook Paul Dragoș Aligică)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

4 comentarii pentru articolul „Ați observat cum a dispărut ȘTIINȚA de pe fluxuri? Știința nu mai e la modă, nu mai servește cauzei zilei”

  • … asa-zisa stiinta curvasareste de prea mult timp pe bani putini, ca si presa, ca si asa-zisa istorie …

  • In anii 2020-2021,in pLandemie, pseudostiinta a fost folosita de Oculta Mondiala ca arma politica.
    In media au fost trimisi tot felul de „preoti stiintifici” sub acoperire de medici, oameni de stiinta sau consultanti pe teme medicale, gen Jurma, Musta, Mahler, Marinescu, Gheorghita, Laura Ghibu, Vlad Mixich, etc… toti montati sa propovaduiasca Biblia neverificata a Covidului si mirajul vaccinarii cu seruri experimentale, insuficient testate de corporatie inainte de a le baga in vena oamenilor.
    Asa s-a ajuns ca, oamenii sa mearga la vaccinare ca oile (mai mult din constrangere decat din convingere) si sa fie examinati absolut sumar de niste asistente medicale tinere care le-au pus in fata o foaie A4 trasa la Xerox si i-au intrebat daca au Paracetamol prin casa in caz ca apare ceva dupa vaccin.
    Perioada 2020-2021 va ramane in istorie ca repeterea hitlerismului pe glob in secolul 21, sa nu poti intra in Dedeman fara Semnul Fiarei la purtator.

  • Buna ziua, din anul 2011 a inceput treptat si insiduos disparitia libarariilor publice, apoi s-a demarat o campanie la fel de abila prin care publicatiile de infomare in masa pentru ca populatia sa fie informata, educata in domenii precum agricultura, stiinta si tehnica au inceput sa dispara iar prezentul este inlocuit cu manele, acte de sub-cultura si tematici de tip useful idiots, ajungand in situatia de a avea babuini in loc de romani inteligenti.
    Multumim din inima partidului !!!

  • „stiinta si tehnica”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *