Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Bădiucu Hozo II (2)

“Apăi astă rejină s-ar hsi mântuit demult la vârsta ei. Văd că-i prefăcută într-o tinerică pe bani, da aiastă femee, o să hsie purtată azi-mâne cătă împărăție, stai liniștit că doară o avut vreme. Îi oloioasă. Unsă toată de când șede pe scaunu majestății de tânără.”

  • Hozuț, te rugăm să iei în serios propunerea noastră de integrare. Acest vers binecuvântat este în imnul național al Regatului Marii Britanii și ar fi foarte convingător ca oamenii să te vadă binevoitor să te asimilezi cu cultura și valorile țării. Oricât de straniu ar apărea tatuajul acesta britanic pe Hozuțul nostru drag din Apuseni. Ar fi o dovadă supremă că dorești să semeni cu ei și că râvnești tare să te integrezi cu tot trupul, toată mintea, tot sufletul tău, ființa ta din Apuseni, bărbat născut în Gura Moț Sunt acum în societatea britanică. Aici am ajuns în viață. Aici mă și integrez.”

“Și care ar hsi cela bai, dacă un englez ar vedea ușor că sunt străin de țara lui? Când descălecam autobuzu-n Mănăștur? Cum îmi era? Doară se putie ceti că sunt venit din măguri și lumea alergândă erau clujenii neaoși. Io împodobesc lumea Fane, prin al meu feleșag. Să se uite englezii la mine ca la o podoabă din măguri.”

  • Acest tatuaj va fi o însemnătură foarte bună eu zic pe un picior, de preferință.”

“Pe un pticior? Haram de cela pticioruș. Când m-oi întórce în sat aș hsi făcut de râs ca hsiind ăla om cu pticioru-so mântuit. “God save the Queen.” Așe mi-ar rămâne porecla.

“Cine o fo ăla care tomna o plecat?”

“Pticioru mântuit,” îi zicem noi.

“Unde mi drujba? Cine o lot-o? Mă?!”

“O lot-o God save the Queen. Amu-i dus acasă, o zis că vine mâne sară cu ea.”

“Na vezi ce nume aș ave în Someșu Mare? N-am nevoie să mărg arătând un astfel de pticior.”

  • Păi să nu îl vadă. Îl acoperi. Poți să ridici nădragul celuilalt picior dacă vrei să te bronzezi când coseș Așa fac și cei care lucrează joburile foarte profesionale, Hozuț. Își fac tatuajele în locuri mai puțin vizibile. Mânecile și cămașa sunt acoperământul, dar când sunt la plajă pierd inhibiția și își țâpă hainele jos și tatuajele sunt văzute foarte frumoase. Sătenii amărâți n-ar înțelege ce stă scris pe piciorul tău fiindcă le e limba străină.”

“Engleza de circulație? Până și în Someșu Mare se știe amu bugată limbă ca sătenii să priceapă ce stă scris pe pticioru meu. Ce crezi că învață amu copchiii la ișcóla? Nu aiastă limbă? Vorba s-ar răspândi iureș pe vale: lucrul britanic întipărit pe veci pe pticioru lu Hozo. Vai de inima bădiucului. Copchiii m-ar rușina, io care-s bărbat de vârtute încă în sat, de ce să stric?”

  • Vei avea mult noroc și voie bună datorită publicității piciorului. N-ai de ce să te necăjeș Chef bun, glume, povești aduse de tine acasă în sat din Anglia. Ce experiențe trăite în acel timp scurt până ce cumnata a scos odorul sfânt la lumină. Acompaniat de un picior care a reușit să salveze un bărbat desăvârșit din măguri. Ce legendă! Hozuț, nu fi prost. Vei avea o aură în jurul tău. Vei fi impunător. Mai impunător. La biserică acoperi drăcovenia și n-ai treabă în fața altarului. Vei fi cel mai alduit dintre toți, fi doar cuminte.

“De amu înainte, n-oi mai putea intra în făgădău tihnit. Când oi mere la târg n-oi mai putea sta nicări să mă hodin fără ceva deocheat. Omul cel ros cu o faimă: God save the Queen, tăt pe ptielea me, pe un atare Bădiucu Hozo!”

  • Spui că dacă nu ți-l făceai te aruncau afară nu mă lăsa, și deci n-aveai încotro. Faptul că ai stat a dovedit un copil. Vei fi de laudă prin însăși gura părintelui Găvrilă care va grăi de curajul tău creș Curaj să te fi jertfit prin trup ca să scoți la viată un alt trup. Ce jertfă și ce inscripție regală te vor mări Hozuț. Aproape un om suferind martirajul în Marea Britanie! Soț și soție aduși la liman înapoi în vatră, cu un copil în fașă acum gătit pentru botezul tainei cerești. Ce istorie scrisă!

(va urma)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *