Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Bătălia celor 50 de bani

Comentarii

4 comentarii pentru articolul „Bătălia celor 50 de bani”

  • https://www.facebook.com/100003030760450/posts/pfbid028SMFhigYfRtVQD4iEs8uSSGxsBpLbjuGitHo3PqwuyJqsMB9WzUWbytSehDRRZk3l/

    Este dincolo de cele mai negre scenarii
    ceea ce se întâmplă în chestiunea verificării tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, suspect de furt intelectual după ce jurnalista Emilia Șercan a publicat în ianuarie un articol (tinyurl.com/yc5b5tp6) în care a arătat că lucrarea prezintă conținut plagiat în 42 de pagini din totalul de 138.

    După publicarea articolului, mai multe sesizări au fost depuse la CNATDCU, instituția abilitată să verifice formal onestitatea academică a tezei care l-a făcut pe generalul Ciucă doctor în științe militare.

    Deși public a declarat ferm că vrea ca lucrarea sa să fie analizată cât mai repede, spre a fi înlăturate toate suspiciunile publice de plagiat, premierul Ciucă a demarat în culise o amplă acțiune legală, vizând anularea sesizărilor, adică însăși stoparea procesului de verificare formală.

    La început de martie, o instanță a Curții de Apel București a suspendat efectele înregistrării sesizărilor la CNATDCU. Iar câteva luni mai târziu, o altă instanță a anulat cu totul înregistrarea acestor sesizări, stopând practic din fașă orice verificare a tezei premierului de către organismul instituțional care ar fi putut consta formal prezența sau absența plagiatului.

    În sine, odiseea judiciară conține detalii înfiorătoare. Fiorii sunt rezervați, desigur, cetățenilor plătitori de taxe și impozite, îndeobște chemați să respecte ordinea statului de drept, în care toți suntem egali în fața legii, dar unii sunt mai egali decât alții.

    G4Media publică aceste detalii în două articole care arată cum:

    A. la prima instanță, efectele sesizărilor privind eventualul plagiat doctoral au fost suspendate cu justificarea că pot afecta credibilitatea premierului și a partidului său (tinyurl.com/kkpcj2ze)

    B. la a doua instanță, efectele sesizărilor privind eventualul plagiat doctoral au fost anulate prin decizia unui judecător la care dosarul Ciucă a ajuns dirijat, prin trucarea procesului de repartizare aleatorie; după luarea deciziei, judecătorul în cauză s-a pensionat imediat (tinyurl.com/2m8vwznu)

    „Luând în considerare contextul social şi politic în care s-a desfăşurat procesul de verificare al tezei de doctorat, chiar până ca CNATDCU, respectiv instanţa de judecată să se pronunţe asupra veridicităţii susţinerilor invocate prin sesizări, Curtea apreciază că reclamantul a suferit un prejudiciu prin aceea că […] sesizările […] nu conţin o analiză personală, motivată şi sprijinită pe probe a celor care au formulat sesizările.”, notează motivarea primei instanțe.

    Ați înțeles, da? Cine sesizează o faptă (de posibil furt intelectual în cazul de față – dar la fel de bine am putea vorbi de o faptă penală) trebuie să facă analize personale, să încadreze legal, să aducă probe și, eventual, să furnizeze organelor abilitate toate elementele de care acestea, nedepunând niciun efort, s-ar putea folosi pentru a emite o dispoziție sau alta.

    De ce mai avem, în acest caz, instituții însărcinate să verifice, în loc să strângem noi, cetățenii, tot probatoriul necesar și să mergem cu el direct la judecător, spre a obține o decizie formală? Statul de drept nu ne mai spune asta prin vocea judecătorului care a scris motivarea citată mai sus.

    Nu dezarmați, totuși, că abia am început! În motivarea CAB mai sunt și următoarele rânduri:

    „Luând în considerare cariera profesională şi, în concret, cea politică a reclamantului (n.m. – Nicolae Ciucă), generarea unei astfel de ştiri are un impact major în credibilitatea electoratului şi a partidului, care poate să conducă la retragerea încrederii acordate, mai ales în contextul social şi politic actual, în care este nevoie de o stabilitate în conducerea executivă a statului.

    Astfel de sesizări neconforme sunt susceptibile de a deveni arme ale adversarilor politici, important de menţionat fiind şi faptul că sesizările şi declanşarea verificărilor au avut loc în scurt timp de la preluarea de către reclamant a funcţiei de prim-ministru al României.”

    Ați înțeles, deci, la ce sunt bune taxele și impozitele pe care le plătiți inclusiv pentru existența și îmbunătățirea serviciului public reprezentat de justiție? Ei bine, le plătiți pentru ca în acest caz simplu (citim sau nu citim o teză suspectă de plagiat?) un judecător să vină și să acționeze cu justificările și îngrijorările unui membru PNL.

    Nu abilitatea efectivă a unei instituții sau alteia de a funcționa (când e sesizată) este importantă pentru un astfel de judecător, ci efectele electorale și de imagine pe care însăși funcționarea instituțională le-ar putea cauza asupra „stabilității conducerii executive a statului”.

    Tiparul acesta de gândire legală poate determina mâine, ba chiar azi, dispariția jurnalismului din societate – care devine în noile condiții nu doar inutil, ci impracticabil într-o societate în care judecătorii ajung să se preocupe ca oamenii politici să-și păstreze funcțiile.

    Orice formă de control democratic se poate evapora pe fondul unei asemenea gândiri locotenente, care nu mai are ca instrumente nici legea, nici egalitatea în fața legii, ci onorabilitatea factorilor politici, de neatins de suspiciuni, mai ales în perioadele în care e nevoie de luminata lor conducere.

    Nici mai mult, nici mai puțin: suntem în condiții de război.

  • Bine v-am găsit , Maestre Ion Cristoiu ! Se vrea ieftinirea benzinei cu 50 de bani ,după ce s-a scumpit cu un leu ! Nu știu ce avantaje aduce acest lucru, pentru că ,dacă produsele sunt solicitate (benzina, motorina),cu cât cererea lor este mai mare, cu atât prețul lor … crește mai mult, o economie prost înțeleasă și nu mă refer la a fi cumpătat ,ci la procesul economic în sine ,cerere și ofertă, prost gestionat ! Ne bâlbâim , ne poticnim și…tot de unde am plecat ,ne întoarcem ! Premierul Ciucă abia știe și poate să se exprime ,de parcă ar fi un copil gângăvit ,iar președintele îl aprobă ! În ” Țara lui Papură Vodă „, un președinte se luptă cu …morile de vânt ale democrației demult apuse ! Vă mulțumim pentru un podcast foarte frumos și foarte interesant ,superb, Maestre Ion Cristoiu !

  • Caligula imperator
    A facut un cal senator
    Insa Werner mai sinistru
    Facu boul prim-ministru

  • Eroul bătăliei celor 50 de bani habar n-are că la noi nu mai există benzinării de stat, toate-s private. Arta vorbirii generalului se pare că este o mare necunoscută. Exprimarea cu ă..ă…ă este inadmisibilă, dă semne de necunoaștere a chestiunilor pe care le discută.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *