Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Bătălia din PNL – o bolboroseală care nu e clocot

Deși prezentul nu duce lipsă de evenimente interne și internaționale spectaculoase, viața noastră publică e acaparată de ceea ce eu numesc Războiul civil din PNL. Zilnic, presa consemnează, pentru a transmite opiniei publice prin site-uri, bloguri, televiziuni de știri și chiar postări, declarații și fapte de pe frontul care a cuprins întregul PNL și, fiind vorba de un partid de Guvernămînt, întreaga țară. Ultima rundă de alegeri în filialele județene a evidențiat o revenire spectaculoasă a șanselor lui Ludovic Orban de a cîștiga prin victoria oamenilor săi în multe județe din Sud. Un interviu dat de Ilie Bolojan, pentru PNL un fel de Lenin care n-a venit încă pentru a salva Rusia, cu locomotiva, din Finlanda, a semnalat existența unei grupări care concretizează în politică vorba lui Luigi Cazzavillan din Presă, cînd a înființat Universul:
Nitzi cu unii, Nitzi cu alții.

Ilie Bolojan nu se interesează de Istorie. Dacă s-ar fi interesat, s-ar fi grăbit să asemene Gruparea sa cu ceea ce în Convenția Franceză se numea Mlaștina, Grupare neoficială a deputaților care ocupau parterul sălii între cele două aripi în război, Girondinii și Iacobinii. Cum se întîmplă în politruceala moldo-valahă, au apărut deja și cugetările de tipul celor emise de Gîgă. La acest capitol locul întîi îl ocupă Florin Cîțu. Tot presa consemnează, la fiecare fine de săptămînă, dialogul la distanță dintre Florin Cîțu și Ludovic Orban, poreclit și schimb de replici. Nu s-a deslușit pînă acum o regulă:
Cine zice primul și cine replică.
Uneori le zice Florin Cîțu și Ludovic Orban răspunde. Alteori, la zice Ludovic Orban și răspunde Alina Gorghiu.

Sînt comentatori care susțin teza unei Diversiuni din spatele Bătăliei. Îmbrînceala din PNL ar avea menirea de a abate atenția opiniei publice de la succesiunea de erori, gafe și prostii comise de Coaliția de guvernare, dar și – dacă nu mai ales – de la marile miș-maș-uri prin care-și umflă conturile liderii celor trei partide, flămînzi de parale după ani întregi de Opoziție.

Concentrarea atenției asupra Războiului civil din PNL nu cred că ascunde o Diversiune. Cred că interesul presei pentru această Bătălie e real și, evident, întemeiat. Pe lîngă faptul că această confruntare are loc într-un partid de Guvernămînt, interesul presei e dat și de personajele antrenate în luptă: Premierul și Președintele Camerei Deputaților, amîndoi vedete ale scenei publice.

Luptătorii de vîrf din cele două grupări sînt și ei vedete: Rareș Bogdan, Emil Boc, Marcel Vela, Raluca Turcan, Alina Gorghiu.
După înregistrarea interviului cu prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, am publicat pe cristoiublog.ro, în 16 ianuarie 2021, comentariul intitulat Dacă nu dă în clocot, PNL riscă să moară încetul cu încetul. Îmi justificam astfel titlul:

„Interviul de la Aleph News a fost gîndit de Rareș Bogdan ca începutul spectaculos al ofensivei de proporții a Grupării Reformiste din Partid pentru a schimba radical starea de lucruri din Partidul de Guvernămînt.

Gruparea condusă de Ludovic Orban ar putea obiecta că PNL are nevoie de liniște, pentru că e partid de guvernămînt.
Eu cred însă că PNL are nevoie de o fierbere, de o tulburare în perioada următoare tocmai pentru că e la guvernare.

Provocările care stau în fața PNL, multe dintre ele izvorînd din bătălia declanșată de USRPLUS pentru a cîștiga noi hălci din electoratul de dreapta, nu pot fi înfruntate eficient de partidul mort care e acum PNL.

De la alegeri pînă acum, PNL ca partid s-a complăcut într-o băltire călduță.
Faptul că pentru dezastrul alegerilor n-a plătit nimeni, nici măcar Ludovic Orban, care trebuia să plece din fruntea PNL, așa cum se întîmplă în Occident cu toți liderii de partid după astfel de eșecuri, a coborît și mai tare PNL în sondaje. Într-un efort uriaș de a supraviețui în fruntea partidului, Ludovic Orban a blocat orice dezbatere în partid, a curmat orice început de fierbere.

Pentru o formațiune precum PNL această băltire e cel mai rău lucru cu putință.
Timp de o lună PNL n-a existat în spațiul public. Miniștrii, premierul au avut intervenții. Dar nu în postura de lideri ai Partidului, ci în postura de demnitari.

Rareș Bogdan a exprimat în interviu teama ca după guvernarea 2020-2024 PNL să n-aibă soarta PNȚCD după guvernarea 1996-2000.
Indiscutabil, evitarea unui astfel de destin depinde nu atît de calitatea guvernării, cît de calitatea vieții de partid.

Dacă nu dă în clocot, PNL riscă să moară încetul cu încetul.
Fericit că totul e bine.”

Cînd vorbeam de clocot eu mă refeream la clocot și nu la bolboroseală. Da, în PNL nu mai e liniștea amintind de suprafața calmă a unei bălți. Așa cum își dă seama orice cetățean al acestei țări, în PNL e mare hărmălaie.

Prin clocot eu înțelegeam însă o confruntare publică, evident spectaculoasă, între Grupările concurente, dar nu numai, ci și între activiștii de rînd ai PNL, în chestiuni de esență vitală pentru acest partid. Din 2014, cînd s-a format prin fuziunea dintre PDL și PNL, PNL n-a traversat un proces de limpezire a apelor, de clarificare a locului ocupat de acest partid pe scena noastră publică. Eșecul de la parlamentare – pentru că eșec, e și încă unul de proporții, să-ți ia un sfert din electorat un partid ca USRPLUS, format de cîțiva ani – și-a avut cauza în absența unor poziții clare, categorice ale PNL în chestiuni cruciale pentru România de azi.
De la poziția față de negarea familiei tradiționale pînă la relația cu Uniunea Europeană.

Nici una dintre întrebările de care depinde supraviețuirea PNL ca principal partid de Dreapta n-a fost abordată de nici o grupare în Războiul civil din PNL.
Pînă acum – cel puțin pînă acum – Bătălia pentru șefia din PNL a fost o simplă bolboroseală.
În nici un caz clocot!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

9 comentarii pentru articolul „Bătălia din PNL – o bolboroseală care nu e clocot”

  • Ce batalie fratilor,nu i nici o batalie,e un circ cu finalul stiut,in rest ,o pierdere de vreme a i urmari pe astia si circul lor.Dupa cum am zis,finalu i cunoscut,Catu presedinte PNL,si poate,daca Sistemul nu l vrea pe vivacele Raresica guralivu,Catu presedinte,Iohannis prim ministru dupa 2024.De ce? Asta i scenariul,pe care l vrea Sistemul.Iar cand Sistemul vrea ceva,cam aia si se intampla.Asa ca ,scandal,bolboroseala,part nu mai conteaza,finalul este stiut.A te uita la batalia din PNL este ca si cum te ai uita la un meci de fotbal la care stii scorul final,si numele echipei invingatoare,nu stiu de ce se mai discuta subiectul,meciul e jucat deja.

  • VII Resurse ale reconstituirii
    Surse si Concepte
    A Surse

    Exemplificari ale afirmatiilor generale legate de marturii , interviuri , memorii :
    ( continuare )

    Mirel Palada :
    Realitatea prezintă geometrie variabilă. Noi nu percepem realitatea nemijlocit decît în foarte mică măsură. În rest, ce aflăm de la alții. Deci nu e realitate. E narațiune. Poveste. Ceva spus de altcineva. Rude neamuri cunoștințe. Presă televiziune radio social media. Ai fost tu acolo? Nu. Ai aflat.
    Realitatea, în consecință, ajunge în mințile noastre în funcție de interesele celor care construiesc narativul și ni-l servesc pe tavă, mai mult sau mai puțin credibil, gustos, epic.
    Stăpînii (…) realității oficiale.
    Discursul (…) a căpătat utilitate geostrategică.(…) narativul se schimbă. În funcție de nevoile hegemonului
    Realitatea prezintă geometrie variabilă. Beți încet, căci conține adevăruri în continuă schimbare.
    [Realitatea prezintă geometrie variabilă http://turambarr.blogspot.com/2021/05/realitatea-prezinta-geometrie-variabila.html ]

    “…Dinspre centrul satului se ridica o zarvă atît de mare încît bătrînul Ionică Purdel, din Vintileasa Deal, despre care se spunea că l-a uitat moartea pe Pămînt, tresărea din scaunul cu rotile şi începe să zbiere:
    – Ascundeţi-vă pe unde puteţi, vin turcii!
    Sesizaţi de această reacţie membrii Comisiei de ateism şi educaţie ştiinţifică de la județ poposiră în sat, curioşi să afle cum de tresare astfel moş Ionică Purdel, avînd în vedere că turcii nu mai dădeau năvală de cel puţin două secole.
    Oricît se străduiseră academicienii, nu reuşiră să desluşească dacă bolboroselile bătrînului exprimau sau nu o experienţă de viaţă. Abia la plecare, cînd mulţumeau lui Dumnezeu că scăpau de duhoarea obielelor lui moş Ionică Purdel, descoperiră adevărul. Pe una dintre oalele cu lapte pus la prînz văzuseră cărticica Muma lui Ştefan cel Mare. La una dintre pagini – cea mai mînjită cu untură şi, prin asta, semn al lecturii asidue – se găsea fragmentul dedicat năvălirii turcilor. Ionică Purdel nu ştia să citească. În ultimii ani, ca să-l adoarmă şi să poată merge şi ea la bal, nepoata, Ionela, îi citea din cărticică, interpretînd sonor unele momente. De fiecare dată la rîndurile cu strigătul Vin turcii!, striga şi ea cît putea de tare şi cît putea de dramatic. Cu anii, prin repetare, scena se întipări în memoria moşneagului ca şi cum ar fi trăit-o el. “
    [https://www.ioncristoiu.ro/afacerea-numita-pastele-blajinilor/ ]

    E bine ca se culeg si se publica marturii. Exista insa majoritar opere literar-musical-coregrafice care vin in contradictoriul celor sustinute , prin inadvertente grosiere .

  • Va semnalez :
    Avocatul Piperea acuză cenzură: „Nu voi accepta această absurditate totalitară”
    Avocatul Gheorghe Piperea a anunțat vineri, 18 iunie, că i-a fost suspendată pagina de Facebook. [https://www.cotidianul.ro/piperea-acuza-cenzura-nu-voi-accepta-aceasta-absurditate-totalitara/ ]

    Blogul dlui Palada nu mai poate fi gasit dupa art. “Sfînta Greta Trotineta și PeNeNeReta “ . [http://turambarr.blogspot.com/2021/06/sfinta-greta-trotineta-si-penenereta.html , sâmbătă, 19 iunie 2021]

    Alti paduchi vor sa ne impiedice sa pomenim mortii :
    Guvernul sesizează MAI şi Parchetul General pentru o încercare de reabilitare a lui Ion Antonescu într-o biserică din Vaslui
    [ https://adevarul.ro/news/eveniment/guvernul-sesizeaza-mai-parchetul-general-incercare-reabilitare-ion-anonescu-intr-o-biserica-vaslui-1_60ba25b95163ec4271c0dab1/index.html ]

    De aceea va sfatuiesc sa va constituiti arhive proprii in Word cu articolele SI comentariile interesante . Dispar cenzurate tot mai multe opinii si informatii pertinente, neconvenabile unora .

  • Se joaca strategic. Ca un fel de sah, in care toate piesele grele sunt inlocuite cu nebuni ( sau ma rog, ofiteri)…
    Ni se distrage atentia pana ne f. Raluka varsta de pensionare!

  • ..’razboi civil’
    ceva nu suna bine, aici:))

    păi…hai sa vedem, mai intai, daca in sistemul politic din ro e posibil un razboi, si abia dupaia putem merge la pasul urmator, adica la un razboi, fie el si civil, in sanul vrunui partid politic.

    un lider politic a spus ca, fara presedite, PNL nu ajungea la guvernare. de aici se poate intelege ca, daca ar fi fost posibil un razboi in sistemul politic, el ar fi fost pierdut. insa a fost castigat pentru ca razboiul n a fost posibil.

    exista si piese de teatru care se refera la razboaie, insa cei care joaca piesa sint actoru, nu razboinici fiorosi, chiar daca asa par a fi, pe scena.

    domnule Cristoiu, spectatorii stau si se uita la…un razboi civil…pentru ca asa l ati defint dvs:)), daca i ziceati melodrama, la asta se uitau:))

    In sistemul politic de paici razboiul este imposibil ( teoretic ), prin urmare el n are cum sa se manifeste nici in vreun partid, …oricare ar fi el.

    de fapt chiar definitia ‘razboiului’ s a modificat, structural, oriunde in lumea mare, singurul razboi posibil mai fiind doar ‘razboiul matematic’:))
    ( prin urmare si razboaiele politice de paici pot fi cel mult…implementari ale unor ecuatii matematice prestabilite :))) )

    • chiar si definitia ‘democratiei’ a expirat, noua definitie urmand a cuprinde in sine, in mod fundamental, o temelie matematica 🙂

      mai altfel spus, datul in clocot va fi posibil exclusiv daca el urmeaza o ecuatie matematica:))
      strategiile fosite, mai nou, oriunde in lumea mare, sint bazate pe manifestari matematice.
      si mai altfel spus…orice clocot nu cuprinde, in mod a priori, si o…infierbantare!:))), de unde rezulta ca, mai nou, exista si…clocot matematic:)))

      ecuatia matematica pe care se misca viitorul presedinte…al PNL e deja definita, ce vedem e…cum arata ea atunci cind e implementata in Realitate:))
      artificializarea dinamicilor, adica punerea lor pe o ecuatue matematica prestabilita, deci cu erori cunoscute, secatuieste orice strategie, …ii ia tot farmecul!:)))

      • …nu exista ‘simpla bolboroseala’ in sistemul politic.
        simpla bolboroseala definita matematic intr un mod complex…asta da, exista!:)))

        • …insa atunci cind va da in clocot sa ne amintim ca…nu e nicio infierbantare in ecuatia matematica aferenta clocotului:))

          • intr o lume-matematica strategiile sint pe masura lumii, adica seci! , lipsite de…scanteie, mai cu seama de aia veche:))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *