Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

BBC: De la Puterea Adevărului la Puterea Manipulării

Sub titlul De ce incidentul cu voturile de la Eurovision ar trebui să ne înspăimânte pentru viitorul politic al continentului, Patrick André de Hillerin face în Libertatea o radiografie fără iluzii a Scandalului Eurovision semnalînd înainte de toate brutalitatea cu care EBU ne-a luat voturile date Republicii Moldova pentru a le pune în poala Ucrainei. Pe drept cuvînt publicistul e stupefiat de minima lipsă de preocupare pentru salvarea aparențelor. Cu încălcări ale corectitudinii din partea Occidentului România s-a mai întîlnit în postdecembrism. E pentru prima oară însă cînd încălcarea se face pe față, brutal, ca un viol în grup, și , aș spune, ostentativ, să fie lecție pentru toți babuinii . Comentariul lui Patrick André de Hillerin dă seamă și de uimirea autorului față de lipsa de reacție a unor instituții media importante precum BBC:

„Faptul că instituții media atât de importante precum BBC, repere aproape necontestate în lumea presei, nu reacționează deloc la ideea că în Europa anului 2022 niște voturi pot fi nu doar anulate, ci și înlocuite după cum crede organizatorul că ar fi mai bine, ar trebui să ne îngrijoreze foarte tare. Să ne înspăimânte, chiar. Pentru că este un semnal că ideea de vot în sine nu este, așa cum credeam cei mai mulți dintre noi, sacră.”

Pe autor, citit de mine de fiecare dată cînd se produce la Libertatea, pentru că în publicistica noastră e printre puținii rămași pe dinafara spălării creierului, îl știu înainte de toate lipsit de iluzii. Poate de aceea mă miră părerea bună pe care o are despre BBC. A defini BBC drept unul dintre reperele necontestate în lumea presei înseamnă a nu fi urmărit activitatea instituției media britanice de la începutul Războiului din Ucraina. Despre prestația BBC în cel de-al Doilea Război Mondial am scris pe vremuri eseul Puterea Adevărului. Plecam de la realitatea că în cel de-al Doilea Război Mondial BBC și-a asumat drept misiune spunerea Adevărului. În timp ce posturile germane și ale aliaților Germaniei mințeau sub semnul propagandei de război, BBC respecta Adevărul. Și astfel BBC a ajuns postul cel mai ascultat chiar de nemți și de români. Prin aceasta BBC a contribuit la victoria Aliaților.

În excelenta sa carte Propagandă și Război. 1941- 1944, apărută la Tritonic, Mioara Anton pune ”dezinteresul pentru luptă al celor care se întorceau pe front din permisie” și pe seama ”propagandei britanice, mult mai credibilă și mai puțin agresivă, permisionarii fiind încrezători în informațiile furnizate de BBC.” Asta deoarece – notează autoarea- în timpul Războiului ”BBC-ul a excelat prin acuratețea informațiilor.” Eu, care am urmărit prestația BBC în timpul Războiului din Ucraina, o împins la început de ceea ce știam că fusese BBC în timpul Războiului mondial, am rămas uluit. Prestația BBC a fost sub nivelul propagandei bolșevice dintr-o gazetă de perete sindicală de pe vremea stalinismului. Cele mai deșănțate fake-news-uri de tip nou, cum ar trebui să le spunem fake news-urilor în care informația mincinoasă e fiartă în ciorba unei telenovele leșinate, au apărut pe site-ul BBC.

Dar nu numai atît.
Așa cum s-a întîmplat și în timpul Războiului din Siria, BBC a pus la cale, sub conducerea serviciilor secrete britanice, veritabile diversiuni. Altfel spus BBC nu numai că a publicat, în deplinătatea facultățile de gazetărie, fake news-uri peltea, dar mai mult a regizat pe teren, prin redactori transformați în agenți ai serviciilor, diversiuni periculoase. Da, BBC a fost în anii Războiului mondial un post al Adevărului. Nu pentru că redactorii s-ar fi prăpădit după respectarea normelor profesionale, ci pentru că au primit ordin de la Churchill să facă din Adevăr o armă de luptă. Acum însă BBC a fost rechiziționat de Serviciile secrete britanice. Astfel că uimirea lui Patrick André de Hillerin, pentru că BBC a trecut sub tăcere banditismul de la Eurovision, mărturisește un publicist care păstrează despre BBC imaginea de pe vremuri. Eu aș fi fost mirat dacă BBC ar fi scris despre manevra grosolană a Eurovision. Dacă ar fi făcut-o, BBC și-ar fi încălcat statutul din ultima vreme. Statut de Unitate Militară Diversionistă a Serviciilor Secrete Britanice.

Mai putem vorbi în cazul BBC de Puterea Adevărului?
Evident, nu.
Putem vorbi de Puterea Manipulării.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

32 comentarii pentru articolul „BBC: De la Puterea Adevărului la Puterea Manipulării”

  • saracu ce naiv este:
    BBC inseamna „big black cock” si atata tot!

  • Nu va suparati, las si eu aceasta aici pentru Smarandita. Poate intr-o zi citeste comentariile si gaseste.
    https://www.youtube.com/watch?v=dN1XUV6QclU

  • Banuiati dumneavoastra ceva Domnule Cristoiu, ca o sa fie declaratie comuna ….
    Asa cum Iohanis a spus ca de vina pentru tot ce se intampla in Romania este Putin, tot la fel l-am auzit azi la radio pe ministrul german al economiei Robert Habeck
    spunand acelasi lucru , doar ca in limba germana . Acest speech a fost conceput intr-un institut si trebuie spus de toti leaderii lumii, asa s-a stabilit.
    Aici link catre declaratia ministrului preluata si de Süddeutsche Zeitung : https://www.sueddeutsche.de/politik/bundesrat-bundesrat-stimmt-neuen-regeln-fuer-lng-terminals-zu-dpa.urn-newsml-dpa-com-20090101-220520-99-365089

    „Wir dürfen in dieser Situation nicht der Gefahr erliegen, das Gesamtbild aus den Augen zu verlieren”, sagte Habeck. Solidarität sei nötig. Er habe bei Gesprächen in Ostdeutschland den Eindruck, dass da „manchmal die Kategorien verrutschen”. Es gebe hohe Energiepreise und Inflation, das sei aber nicht einer falschen Politik in Deutschland sondern dem Angriffskrieg Putins zuzuschreiben.

  • Domnule Cristoiu, va semnalez 2 lucruri, de ce pretentiile de la BBC erau altele fata de restul mediei europene:

    1. Eurovision este al UE. BBC este in afara UE, de la Brexit incoace. Speranta era ca macar britanici vor fi diferiti, nu vor urma linia dictata de UE.
    2. Lumea se astepta ca BBC-ul sa spuna ceva pt ca marea dezavantajata a fost piesa britanica. Este ca si cum Anglia ar fi furata de arbitri in finala campionatului european, iar presa britanica s-ar bucura nespus, sustinand ca adversara de acolo, sa zicem Ucraina, a meritat pe deplin victoria.

    Nu este vorba, deci, doar de istoricul BBC, ci si de aceste 2 detalii.

  • La fel si Antena 3 prezenta scene dintr-un joc video ca fiind imagini cu razboiul din Ucraina.

  • Donald Trump, acum câțiva ani, despre BBC: „another beauty”.

  • atunci cind ‘serviciile de informatii’ au cunoscut mandria, ele l-au folosit pe SAU, in relatia cu ‘serviciile de informatii poreclite si ‘institutii media’
    ‘eu SAU tu’ s-a transformat in ‘ori eu ori voi’, iar acum doar observam ca a fost cu ‘ele’, adica doar ele au ramas in viata :)))
    ‘libertarea presei’ se mai manifesta dor ca sa nu plictiseasca ‘ochiul’ :)), insa ‘majoritatea’ ( covarsitoare ), atunci cind pe planeta se ‘voteaza’ o ‘informatie’, apartine, azi, ‘serviciilor de informatii’

    • ‘serviciilor de informatii’ pentru ca ele tind sa formeze un Intreg :), …cu mai multe Capete

      • @online
        sri….sie…sts…spp…dgia….sipa….dgpi….”serviciul popilor’…..”octogonul”…..
        Nu dau „doi bani”….pe ei………
        O Zi Frumoasa!!!

        • IO zic ca ele sint…’aducatoare de lumina’ 🙂
          deci sint nepretuite
          insa…asa e, ‘nepretuite’ se exprima prin superpozitii 🙂

          • @online
            ……………..pai cate sunt…..ca am identificat…..8…..2*3……poate sunt….9….3*2…….sau poate sunt…..12…..poate sunt….”numere”

          • ăăă…habar n am !
            mi se pare ca lipseste unul, pentru a fi sase, deci cu tot cu contre 12, si cu masa, 13, ca vorbaia, e vb despre o osie, a „urletului” inimii, nu i asa ? :))))

          • ultimele doua devin trei, iar primele sapte devin ‘sase si unu’, insa statul e cel care are nevoie de o definitie pe masura vremurilor, mai intai, pentru ca digitalizarea, echilibrata cu talerul aferent, va redefini ecuatia de miscare a statului
            :)))

          • 0 1 2 sint un Intreg,
            Cifrele, șapte, il au ca referinta pe 6, care e ibtreita manifestare a lui 2, Pluralul, parte a Sfintei Treimi, 0 1 2

          • rinduitul ‘serviciilor de informatii’ e un efect, el..se arata singur la fata, cauza fiind suprapunerea balanțelor statului peste Sistemul de Balante al Creatiei

    • insa…folosindu l pe SAU ca pe-o biblie, ele au intrat si in Simbria AntiAdevarului 🙂

  • Domnule Ion Cristoiu
    Inainte de 1989 ascultam si Noi….radio europa libera….vocea americii…dw si evident bbc….
    Dintre toate….bbc parea cel mai echilibrat…
    Daca si bbc-ul….se duce „de rapa’…..pacat…trist….
    Toata Stima!!!

  • povestea Adevarului se aseamana cu cea a limbii unui ceas, care se misca libera.
    atunci cind arata 12 ea se afla intr un echilibru instabil. olecut daca o misti din pozitia asta ea se va duce…direct in pozitie opusa, la 6, leganandu se in jurul pozitiei orei 6 o vreme.

    insa Cerul si Pamantul ( ale Universului ) sint ‘in oglinda’,
    adica echilibrul stabil in Cer e vazut pe Pamant ca fiind un echilibru instabil, adica e cam asa: pozitia de la ora 12, a limbii ceasului, in Cer, e pozitia de la ora 6, pe Pamant

    mai simplu:
    iesind din Adevar nu te indrepti inspre Manipulare, ci inspre AntiAdevar.

    prin urmare modific titlul astfel:
    de la Puterea Adevarului la Puterea AntiAdevarului.

    • care e faza cu AntiAdevarul ai idee exclusiv in masura cu care privesti Adevarul.

      iar Adevarul e chiar ‘a treia’ componenta a Unicului Foton despre care povesteam ieri, cind vorbeam despre trialitatea, pot spune chiar Trinitatea Unicului Foton.

      • acest ȘI, din ‘Cer ȘI Pamant’, din ‘Bine ȘI Rau’, din ‘Unda ȘI Corpuscul’ e Adevarul, care se regaseste chiar in Matricea Creatiei, ca toate cele insirate anterior se suprapun peste aceasta.

        prin urmare iata cam care e treaba cu AntiAdevarul: el e SAU
        mai simplu spus e cam asa: Raul se Defineste pe sina ca fiind Binele iar tot ce nu e ca el…’nu e’!
        deci practic daca nu te inchini lui SAU, adica AntiAdevarului, care abia el e Minciuna cu m mare, …nu existi. adica pentru ‘ecuatia de miscare a Minciunii, adica a AntiAdevarului…nu existi!, daca ‘zici’ altfel decit zice AntiAdevarul,
        pentru ca cel care dispare ( la limita!) , atunci cind apare Antiadevarul, este chiar ȘI
        adica EU ȘI TU ramane doar EU SAU TU. si cum EU zice ca șmai bine EUț, TU dispare din Orizontul AntiAdevarului.

        prin urmare mai degraba habar n au cu ce se ‘joaca’ cei care se preocupa cu Manipularea, pentru ca mai degraba nu stiu ce fac, lucrind in Simbria lui SAU. ( ‘nu stiu’ macar pentru ca pina una alta paici, pe planeta asta, se vorbeste despre dualitatea fotonului, n-am auzoit vorbindu se despre trialitaea lui, despre trinitatea lui nici nu mai zic…

    • @online
      Eu am fost cuminte….n-am postat nimic….bun….inca doua „jucarii matematice”……functii de corelatie si autocorelatie….
      La ce se folosesc….”practic”……masoara/estimeaza aemanarea unui semnal/oscilatii electromagnetice/”vibratii” cu altul sau cu ea insasi
      Pe bune….chiar astea fac astea doua functii matematice…..masoara asemanarea a doua semnale sau asemnarea unui semnal cu el insusi…..frecventa…faza….adica un semnal usor defazat…..se poate asemana cu el….incearca sa intelegi asta….frecventa…faza….sinfazare…defazare….qpsk….qam….4qam…..8qam…..16qam…..32qam….64qam….128qam….256qam….512qam….1024qam….2048qam…..4096qa……”modularea semnalelor in amplitudine si faza”……vezi ca sunt niste „norisori de electroni” acolo…..”pe bune”…..o „constelatie” de „semnale „amplitudine si faza….de la 2 la puterea 0 adica 1 pana la 2 la puterea 12 adica 4096
      O Zi Frumoasa!!!

      • cind vad Cifre n fata ochilor…ma btreb direct: despre care o fi vorba, despre alea Sapte? sau despre alelate?!:)))

        cred ca e olecut mai simplu de inteles daca Cerul si Pamantul, adica Aripile Curcubeului, sau Stanga si Dreapta Sefirotului sint vazute ca fiind ‘Ochi’, caz in care imaginea pe care o vezi e proiectata pe Retina Ochiului ‘pe dos si cu capul in jos’ ( de asta nici nu face prea multe parale cunoasterea de sine, ci recunoasterea de sine, pentru ca abia Recunoasterea ‘intoarce’ Imaginea de pe Retina Ochiului, povestindu ti despre…’ceea ce vezi’
        o zi frumoasa! sa aveti 🙂

      • pentru mine Maestrul este Muza!:)), asa ca rezulta ca din aceasta perspectiva ar fi in regula sa mi cititi comentariile, atunci cind faceti asta 🙂

      • @online……
        Bun…….
        ……particulele astea……fotoni….electroni…..cica se „misca” cu 3×10*8 m/s…..aproximativ……adica…..”viteza luminii”……
        Acum…..intrebare…..”vidul”…..ce e „vidul”….adica acolo e „nimic”……pai si cum se „propaga”…..undele/oscilatiile/vibratiile…..prin „nimic”….
        Altceva…..gravitatia….acceleratie gravitationala…..9.8 m/sec*2 parca…..pai….de unde…adica ar trebui sa fie o „particula”….pai „unde e”….”gravitonul”…..
        Sper ca te-am lamurit….online…”stiinta” are „limite”….
        O Zi Frumoasa
        ps.
        qam…..gasesti pe wikipedia….in principiu inseamna….”modulatia semnaleor in quadratura….amplitudine si faza”…..si….”de fapt”…..o „modulatie digitala”….e…..una….”analogica”…..ne intoarcem…..de unde am plecat….Inginerii….inteleg ce am spus….ca „dirac” e de fapt „o aproximare”…..ca „1 sau 0” logic….nu e un „semnal dreptunghiular”…ci un „clopot gauss”…..adica aceste”semnale”…nu pot fi „modelate”….”modulate”….”perfect” de oameni
        pps.
        modulatia…unii spun ca e imprimarea unui semnal de inalta frecventa pe o purtatoare de joasa frecventa……mixarea….combinarea….amestecarea…..suma…..inmultire…..”impreunarea”…..a doua „semnale”….oscilatii/vibratii
        O Zi Frumoasa!!!

        • Vidul (……) ca vidul (……) dar unde-i virgula la dumneavoastra in propozitii?

          • daca nu amintea domnul Mihai despre vid…:)))
            deci:
            ‘vidul’ adica…Zero? adica ‘Totul SI Nimicul’ ?
            despre el vorbiti?:))))
            vidul, in conceptia stiintelor Pamantului este…Nimicul, insa el, prin prisma stiintelor Cerului este
            Totul SI Nimicul,
            exprimarea fiind prin superpozitii, referinta acestora fiind SI, adica Reazemul Absolut, caruia i s e mai spune si Piatra din Unghi :)))

      • informatiile, la prima mana, difuzate bi-matematic :)) catre de la 2 la puterea 0 adica 1 pana la 2 la puterea 12 adica 4096,
        daca sint de folos unei matematici…atunci sint de folos in aceeasi masura si celeilalte :)).
        insa la un moment dat o matematica se va desavarsi ajungind sa se suprapuna peste Infinit, caz in care isi va deduce ‘pasul urmator’, mapandu si singura Istoria Viitorului, caz in care ‘informatiile’ vor fi considerate ca fiind de prisos 🙂

  • Adevărat. Din nefericire multă lume care se documentează puțin a căzut în capcana adevărului deformat grosolan spus de alții…

  • BBC este aflat de mult timp redacțional in zona corectitudinii politice iar asta i-a afectat credibilitatea. In general presa care a trecut acest Rubicon a tăia punțile cu adevărul obiectiv intrând în zona unei principialități suis generis vecine cu militantismul ideologic. Cu toate astea pe parcursul acestui razboi BBC a avut totuși prudența de a filtra anumite informații din zona conflictului fata de celălalt mare post de știri britanic Sky News care s-a complacut a fi o trompetă stridentă a propagandei abandonând ca și CNN principiile onestității deontologice. Este trist sa vezi că în marea presa nu mai contează informarea corectă ci doar subiectivitatea unei cauze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *