Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Bilanț 2021. Topul momentelor politice interne

2021 a fost marcat de trei mari Procese politice, în desfășurare pe mai multe săptămîni:
1) Formarea Guvernului Nicolae Ciucă prin crearea Coaliției PNL-PSD-UDMR-Minorități.
2) Bătălia pentru șefia PNL și, mai puțin spectaculoasă, bătălia pentru șefia USRPLUS.
3) Criza Coaliției de guvernare PNL-USRPLUS-UDMR, formată în 20 decembrie 2020, ca urmare a scrutinului parlamentar din 6 decembrie 2020, Criză care a debutat prin revocarea ministrului USRPLUS al Justiției, Stelian Ion, și a fost prefațată de miniCriza din 14 aprilie 2021, cînd a fost revocat ministru USRPLUS al Sănătății, Vlad Voiculescu.

De regulă, Cronologiile istorice se concentrează asupra momentelor importante ale unei perioade desemnate de date precise, chiar dacă acestea încep sau încheie un proces. De aceea, pentru topul nostru, am preferat formula momentelor și nu a Proceselor.
Așadar:

1. Depunerea Jurămîntului de investitură de către Guvernul Nicolae Ciucă // 25 noiembrie 2021

Formarea Guvernului Nicolae Ciucă a trecut prin multe momente constituționale. Potrivit Constituției, un Guvern există doar după depunerea jurămîntului la Cotroceni.

Prin jurămîntul de investitură din 25 noiembrie 2021 viața noastră politică înregistrează mai multe premiere postdembriste:

  • a) Formarea unui Guvern cu puteri de Guvern de Uniune Națională, alcătuit din PSD, PNL, UDMR, Minorități. Cu o asemenea majoritate, orice proiect de Lege trece prin Parlament cît ai bate din palme. Legea Bugetului pe 2021 a fost dezbătută și votată cu o asemenea iuțeală încît mulți români nu știu c-avem deja Bugetul aprobat.
  • b) Formarea unui Guvern sprijinit de o Coaliție alcătuită din două partide despărțite nu numai prin Program, dar și – dacă nu mai ales – prin cinci ani de dușmănie crîncenă: PSD și PNL.
  • c) Formarea unui Guvern condus de un militar. Chiar dacă a trecut în rezervă în 2019, Nicolae Ciucă e militar de carieră. El a ajuns general nu printr-o avansare excepțională, ci prin străbaterea unei lungi cariere. Un asemenea destin n-are cum să nu-și pună amprenta asupra viziunii lui Nicolae Ciucă asupra lumii.
  • d) Formarea în Parlament a celei mai slabe Opoziții din postdecembrism. Formată din două partide despărțite de o ură evidentă – USR și AUR – Opoziția e slabă nu numai prin ponderea neînsemnată în Parlament, prin imposibilitatea colaborării celor două partide, dar și prin slabul prestigiu în planul vieții publice. Opoziția din 1990, deși slabă numericește, beneficia de un prestigiu imens.

2. Înscrierea lui Florin Cîțu în cursa pentru șefia PNL // 30 mai 2021

Beneficiind de o regie ieșită din comun, înscrierea lui Florin Cîțu în cursa pentru șefia PNL a fost o surpriză imensă pe scena politică. Din mai multe motive:

  • a) Ludovic Orban, președintele în exercițiu al PNL, părea că nu va avea un concurent serios la șefia PNL.
    Se preconiza ivirea unui concurent de formă. Florin Cîțu nu numai că beneficia de avantajele funcției de premier, dar mai mult, era candidatul grupului rebel din PNL, alcătuit din personalități ale partidului și sprijinit de Klaus Iohannis.
  • b) Florin Cîțu nu dăduse semne pînă atunci că l-ar interesa o șefie în plan politic. În postul de ministru al Finanțelor și în cel de premier, Florin Cîțu a lăsat impresia unui tehnocrat din domeniul bancar.
  • c) Florin Cîțu era membru PNL doar din 2016, promovat în politică după ce performase ca tehnocrat. Un dezavantaj imens față de Ludovic Orban care se confunda cu istoria postdecembristă a PNL.

Înscrierea în cursă a premierului a transformat competiția pentru șefia PNL într-o campanie electorală la nivel național cu note de competiție prezidențială. Contrazicînd așteptările celor care l-au numit, Florin Cîțu s-a dovedit un slab competitor. Pentru victoria de la Congresul din 25 septembrie 2021 s-au cheltuit energii enorme din partea Statului condus de Klaus Iohannis. Victoriei lui Florin Cîțu i s-au alocat resurse bugetare uriașe și multe diversiuni pe scena noastră publică. Chiar și în aceste condiții, Victoria lui Florin Cîțu a fost jalnică.
În aceste condiții, putem spune că perioada campaniei pentru șefia PNL, 30 mai – 25 septembrie 2021, a fost o nenorocire pentru țară.

3. Revocarea lui Stelian Ion de la ministerul Justiției // 1 septembrie 2021

Începutul marii Crize politice a anului 2021. După nici un an de Guvernare, Coaliția de Centru-Dreapta s-a făcut pulbere. Pînă la finele Crizei – desemnarea lui Nicolae Ciucă drept candidat al noi Coaliții pe 22 noiembrie 2021, – România a fost profund marcată de confruntarea dintre PNL pe de o parte și USRPLUS pe de altă parte. Cum Klaus Iohannis a fost bănuit că e la capătul Crizei, în această perioadă a avut loc unul dintre cele mai interesante procese postdecembriste:
Cu trei ani înainte de încheierea mandatului, Klaus Iohannis s-a prăbușit în sondaje. Mult mai grav, talibanii de Dreapta, care l-au sprijinit timp de șapte ani, i-au devenit acum adversari.

Criza rămîne importantă și printr-un alt efect:
USRPLUS părăsește guvernarea la nici un an de la parvenirea la Putere. E un eșec din care partidul nu și-a revenit nici azi.

4. Alegerea lui Dacian Cioloș ca președinte al USRPLUS // 1 octombrie 2021

A fost o surpriză, deoarece președintele în exercițiu, Dan Barna, condusese USR, partidul adevărat al Coaliției USR-PLUS. Eșecul lui Dan Barna a fost consecința directă a plecării USRPLUS de la Guvernare.
Dacian Cioloș părea a veni cu un nou program pentru USRPLUS, marcat de hotărîrea evadării din bula de pe Facebook.
Pînă acum această speranța nu s-a îndeplinit.

5. Revocarea lui Vlad Voiculescu de la șefia ministerului Sănătății // 14 aprilie 2021

Deși Criza declanșată s-a rezolvat pînă la urmă prin semnarea unei hîrtii, ea și-a pus amprenta asupra Guvernării de pînă la noua Criză, 1 septembrie 2021.
Criza a scos în evidență o neînțelegere de fond dintre PNL și USRPLUS.
Guvernarea de după miniCriză a stat sub semnul înarmării fiecărui partid pentru bătălia finală.
Și asta a văzut în calitatea Guvernării Cîțu.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

11 comentarii pentru articolul „Bilanț 2021. Topul momentelor politice interne”

  • S-a ”i-luminat” distinsul istoric Marius Oprea (!!!!????) La aritmetică de clasa a 2-a, la o banală scădere: 2021 – 1993 = 18 ani (!!!???) pentru domnia sa? https://bit.ly/3e8Ex4C … A. Drăghici ”a murit în 8 decembrie 1993.”

  • Cicicov nu cumpara suflete moarte ci suflete vii. Nu a reusit din cauza lui Dostoievski !

  • Aoleu Maestre, l-ați uitat pe Iohannis și „corurile (reunite) ale sclavilor”, nu din Nabucco, ci din media.
    Păi Iohannis a fost tartorul „combinațiilor” el de ce nu e inclus în Top!?
    Unde sunt „deontologii”? Unde e cartastrofa de Pieleanu care a s-a plimbat și de Crăcin prin studiouri ca să ne rămână dumicatul în gât?
    A fost un an de rahat în politică, anul neputinței totale, anul mizeriei morale.

    *
    Dacă priviți Dâmbovița de pe Pasajul N. Grigorescu aveți îmaginea declinului, ruinării, regresului acestui oraș.
    Păpurișui, lăstarișul, buruienile au răsărit chiar în albia râulul.
    Pe alocuri o îngustează, pe alocuri o lasă mai largă.
    Dalele au luat-o la vale împinse de rădăcinile puternice.
    Ce mai, arată ca înainte de regularizare cînd avea malurile de pământ.
    Cam așa arată și marile artere: Magheru e un dezastru, Stefan Cel Mare e un dezastru. Străzile din jurul Parlamentului pline de țigani sunt un dezastru.
    Peste tot ruiana îți arată colții.
    Blocuri vechi, scorojite, topite de ploi și ninsori, săpate de igrasie care abia mai stau drepte sub acoperișuri.
    Suntem o țară de faliți și nici că ne pasă.
    Trăim de azi pe mâine, și nici că ne pasă.

  • orice top, daca nu are ca referinta Marea Revolutie, care la rindul ei are o referinta absoluta, nu face doua parale pe vremurile astea, pentru ca pe vremurile astea, pentru prima data in Istorie, o ecuatie de miscare a unei civilizatii poate fi legata de o referinta absoluta.

    astfel, pe vremurile astea, pasul pe care-l faci, indiferent cum arata el, este un pas facut in Univers,
    dupa cum si Universul, atunci cind ‘paseste’, isi imprima dinamica in cel mai pitit ungher, pe vremurile astea.
    ”sistemul’ e plenar deschis, dinamicile devin absolute, ‘momentele politice…interne’ nu mai fac doua parale, pentru ca odata cu manifestarea ‘sistemului deschis’ ‘intern’ si ‘extern’ si-au pierdut definitia…

    nu mai poti sta cu propriul neam la ‘masa’ mare cit planeta,…povestea asta a expirat. se cere sa stai cu neamul in spate la ‘masa’ mare cit Universul, ba chiar mai mult, la ‘masa’ mare cit Creatia.
    in cazul asta…ce e aia ‘politica interna’ ?!

  • dinamica sistemului politic este un efect, cauza fiind dinamica Marii Revolutii.
    dinamica Marii Revolutii urmareste demolarea sistemelor sociale, in frunte cu cel politic, prin urmare deja stim inspre ce se indreapta sistemul politic, pentru ca Marea Revolutie e ea insasi un efect, cauza putind fi gasita in dinamica tuturor civilizatiilor care s-au manifestat pe planeta asta, prin urmare manifestarea Marii Revolutii e un proces implacabil.

  • topul momentelor politice interne pare a fi un soi de manual despre cum pot pierde politicienii increderea poporului

  • E foarte greu sa faci orice fel de top in politica, mai ales al neroziilor facute de politicieni.Cind zici ca mai rau de atit nu se poate, imediat se gaseste unu’ care o face si mai lata si uite asa nu mai stii unde-i limita de jos.As vrea sa gindesc pozitiv, gen „paharu’ e plon pe jumate”, da’ cind vad gloata de netrebnici, lunatici si analfabeti care conduc tara asta, ma ia cu frig.E so-o parte „pozitiva” totusi. Nu doar la noi avem politicieni de nimic, pe toata planeta s-a ajuns sa fie ca trasi la indigo….acum chiar ca ma ia cu tremurat de la cit frig mi se face cind ma gindesc cine conduce lumea si unde o conduce…inconstienta administratorilor de tari e atit de mare incit nu ai cum sa-i trezesti din amorteala mintala in care sint adinciti. E ca si cind de lupti cu morile de vint ca Don Ouixote…De s-ar putea intoarce roata si sa devina politicienii Don Chishcotzi, ce bine ar fi…Acum se intelege perfect ce mascarada s-a jucat in ’89…nu romanu’ a facut lovitutia, romanu a fost figurant si fraier de serviciu. Daca romanu’ ar fi fost pe bune cel care a dat jos regimul de dinainte de ’89, apai de atunci si pina acum, am fi avut multi politicieni trasi in tzeapa ca pe vremea lu’ Vlad…Ce avem acum in administratie sint oportunistii de moment, fripturistii, pilosii, provincialii cu pretentii si ifose pe care si le etaleaza in ideea ca-i face sa arate mai „intelijentzi”…Daca le dai la astia un test de clasa a IV-a la matematica, i-ai bagat in ceatza, si cu toate astea ei sint aia care conduc o tzara…ma rog, se fac „ca conduc” o tzara…si nici asta nu le iese pt ca escrocheria e prea pe fatza…unde mai pui ca „unii” se cred si economisti de talie internationala…cred ca li se trage de la etnobotanice…in plus, inca n-au primit memo-ul prin care sint instiintati ca diploma luata pe bani poate fi pusa la WC ca sa se poata sterge la cur cu ea…da’ conduc ei o tara? O conduc…Nu ma lungesc la vorba, nu vreu sa ma repet, am spus de prea multe ori ca partidele trebuie eliminate complet, sint o pacoste pt Romania…prea multe si prea plone de prosti. Va pun aici link-ul la un clip de un minut jumatate…ma uit la reportera si tzipa prostia in fatuca aia. Daca s-ar opri doar la a fi proasta, ar fi ideal,da’ ma uit la fata ei de scorpie si manipulatoare si mi se face greatza…a prezentat stirea din punctul ei de vedere?A fost pusa s-o prezinte asa? Nu de alta, da eu inteleg din acest clip scurt ca ii este potrivnica Dianei Sosoaca. Nu vreau sa se inteleaga gresit, sint lucruri la care nu sint de acord cu aceasta doamna… dar sint mult mai multe lucruri la care sint total de acord cu dumneaei, cu felul cum pune problema si cu felul cum ii baga sub mese cind vine vorba de legi si Constitutie. Ce-mi pare rau pt ea, e ca se enerveaza, PE MOTIVE INTEMNEIATE SI CLARE, dar in momentul in care se enerveaza, devine tinta usoara de atac pt neavenitii care nu fac nimic pt votul ala pt care au cersit bunavointa alegatorului. Cum vin alegerile, incepe si cersetoria calificata la nivel inalt…incep promisiunile…incep injuraturile de la unu’ la altu’…incep Tarzanii sa s ebata cu pumnii in piept cu ce-au facut ei pt popor…incep cu jelitu’ de zile mari…isi pun iar cenusa in cap pt ce-au facut sau n-au facut si tot asa…Un singur lucru nu e nici unu’ in stare sa dovedeasca atunci cind cere votul alegatorului: anume, ca stie CONSTITUTIA, si atunci cind face legi, le face cu capu’ si in ton cu CONSTITUTIA. Orice alegator poate vedea ca legile sint facute dupa ureche, handra-landra, ba din rau, au deschis usa spre si mai rau…deci canci CONSTITUTIA TARII…asa ca cine vrea vot de acu’ inainte, trebuie sa dovedeasca ca stie pe de rost carticica asta prapadita si terfelita numita CONSTITUTIE, altfel ne inghite UE-ul si nu numai, din cauza unor indivizi care vor musai sa ne reprezinte, da’ ei habar n-au ce e permis, sau nu, in propria tara…Mi-e chiar mila de Sosoaca, se lupta cu niste vipere si serpi de coral, e provocata continuu,intentionat, ca sa fie determinata sa aiba o reactie de care sa se poata profita…cine doreste, uitati un clip scurt: https://www.youtube.com/watch?v=j2XZIGFRfC4…In urmatorul clip, tot de un minut, uitati cum sint transmise stirile, reporteri incapabili sa lege 2 vorbe coerent,cu o dictie de rahat, voci si atitudine de provinciali…lamentabil cum s-a ajunsin aceasta tara.
    Ca sa inchei, domnule Cristoiu, orice incercare de a face topuri neroziilor acestor dobitoci numiti politicieni, e pierdere de timp.Zici ca-s mina in mina cu mari „stiriste”, niste fufe pierdute in vopseaua de par si unghiile de plastic, de machiaj nu mai zic, arata la fel de false cum sint si politicienii. Aia e.

      • Top 100:
        1…100. Gestionarea dezastruoasa a pandemiei si a efectelor acesteia. (E si un win-win pentru multi politicieni, oameni de afaceri si presa pe aici. Deci intra si la politica)

    • Ăștia de la Antena 3, în ultima lună, și-au pierdut jumătate de telespectatori din cauza atitudinii neprincipiale arătate față de Diana Șoșoacă. S-au bucurat ca niște proști de amenzile primite de aceasta, exact cum ne bucuram noi, când eram la grădiniță, când un copil care ne trăsese de codițe primea pedeapsă de la ”tovarășa”! Lamentabili! Acum încearcă din răsputeri să dreagă busuiocul, dar e greu să lipești bucățile unui vas spart! Sunt în cădere liberă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *