Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Bine că alții pot! Felicitări pentru Sudan, Franța uită de datorii

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat anularea datoriei, în valoare de 5 miliarde de dolari, a Sudanului față de Franța, într-un efort de a sprijini încercările de tranziție ale țării și de a ajuta la redresarea economiei sale paralizate. Dialogul oficial a fost purtat în cadrul unei conferințe de la Paris, care reunește lideri africani și creditori internaționali. Macron a găzduit, luni, evenimentul pentru generalul Abdel-Fattah Burhan, șeful Consiliului suveran de guvernământ al Sudanului, și premierul Abdalla Hamdok. Au fost prezenți în special șefii de stat ai țărilor vecine, Egipt și Etiopia, precum și directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, și președintele Comisiei Uniunii Africane, Moussa Faki Mahamat.

Conferința a avut drept scop marcarea reintegrării Sudanului în comunitatea internațională după trei decenii de izolare. O revoltă populară din această națiune africană a dus la răsturnarea de către armată a autocratului de lungă durată Omar al-Bashir în anul 2019. „Suntem în favoarea anulării în întregime a datoriei Sudanului (față de Franța). Așteptăm de la alți participanți… să facă un efort similar, efortul necesar pentru a elibera Sudanul de povara datoriei”, a declarat Macron în cadrul conferinței de presă. Președintele francez a afirmat că un proces global de reducere a datoriei Sudanului ar trebui să fie lansat în mod oficial de către FMI până la sfârșitul lunii iunie. Franța va oferi, de asemenea, un împrumut de 1,5 miliarde de dolari pentru a elimina arieratele Sudanului față de FMI. Guvernul de tranziție al Sudanului a luat o serie de măsuri, în ultimele luni, pentru a transforma economia țării. Aceste măsuri au inclus o flotare gestionată a lirei sudaneze, într-un pas fără precedent care a dus la creșterea prețului la combustibil și la alte bunuri esențiale. Introducerea la bursă a fost o cerință cheie a FMI, cu care Sudanul ar trebui să încheie, în septembrie, un program de 12 luni pentru a obține o reducere a datoriei sale externe, care se ridică la 70 de miliarde de dolari. Drept comparație, datoria externă a României a ajuns la 149,5 miliarde de dolari, în februarie 2021, față de 152,2 mld. dolari în luna precedentă, ajungând la o pondere de 48% din PIB. Depăşirea nivelului de 50% din PIB reprezintă un semnal de alarmă pentru economia naţională, moment în care Guvernul ar trebui să ia măsuri urgente de reducere a datoriei. Sper din tot sufletul ca soluția să nu fie, din nou, alte împrumuturi externe.

De asemenea, armata sudaneză a predat aproximativ 100 de suspecți procurorilor pentru a investiga implicarea lor în uciderea a doi protestatari în timpul unui miting la Khartoum, săptămâna trecută. Demonstranții se adunaseră în fața sediului central al armatei, cerând dreptate pentru zecile de persoane ucise în urma represiunii asupra protestatarilor în timpul și după revolta populară care a dus la răsturnarea de către armată a autocratului de lungă durată, Omar al-Bashir.

Spre finalul materialului meu, vin către dumneavoastră, stimați cititori și stimate cititoare, cu o colecție de lucruri interesante despre Sudan. În timp ce Egiptul se remarcă prin piramidele sale, Sudanul este cunoscut ca fiind locul cu cea mai mare colecție de piramide din lume. În această țară sunt peste 200 de piramide. Mai mult de 97% din populația Sudanului este musulmană. Aceștia practică tradiția sunnită. Capitala Sudanului este Khartoum. În arabă, Khartoum înseamnă trompă de elefant, iar capitala are o suprafață de 22.142 de kilometri pătrați. În anul 2021, populația capitalei a fost estimată la 6 milioane de locuitori. Populația actuală a Sudanului este de 44.909.353 de persoane, ceea ce reprezintă o creștere de 2,42% față de anul 2020. Populația Sudanului era, în 2020, de 43.849.260 de persoane, o creștere tot de 2,42%, față de anul 2019. Data de 1 ianuarie este o sărbătoare națională în Sudan. În timp ce sud-africanii sărbătoresc Anul Nou, localnicii din Sudan își sărbătoresc independența față de Egipt și Marea Britanie din anul 1956. Sudanul are o climă tropicală în sud, iar în nordul statului sunt condiții deșertice.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, îl întâmpină pe prim-ministrul sudanez Abdalla Hamdok la sosirea acestuia pentru un dineu la Palatul prezidențial Elysee din Paris, la 17 mai 2021. Foto: LUDOVIC MARIN


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *