Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Bizarerii: Titlu olimpic acordat după 110 ani

Medaliile olimpice, visul de aur mărturisit sau nu al fiecărui sportiv, este de puține ori atins, de cele mai multe ori rămâne la stadiul de năzuință. Este, cu alte  cuvinte, o speranță care se face din ce în ce mai mică odată cu trecerea timpului și părăsirea definitivă a sistemului competițional.

Câștigătorul urcă pe prima treaptă a podiumului olimpic, primește medalia pentru locul 1, trofeul campionului, mascota, eventual și un buchet de flori. Apoi, cu ochii în lacrimi privește steagul țării sale cum urcă pe catarg, ascultând acordurile imnului național. Totul are loc la puțin timp după terminarea probei sale.

Onorabili cititori, hai, fiți sinceri! Ați auzit de un titlu olimpic acordat după 110 ani de la finalizarea întrecerilor? La aproape 70 de ani de la moartea sportivului? Dar chiar asta s-a întâmplat.

Americanul Jim Thorpe şi-a recuperat recent cu titlul post-mortem, titlurile sale de campion olimpic din 1912 la pentatlon şi decatlon, după  110 ani de când a pierdut medaliile de aur pentru încălcarea regulilor privind sportivii amatori în vigoare la acea vreme, informează agențiile internaționale de presă.

„Numele lui Jim Thorpe va apărea de acum înainte ca fiind singurul şi unicul medaliat cu aur la pentatlon şi decatlon”, a declarat preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, într-un comunicat al forului olimpic internaţional de reabilitare a fostului sportiv.
„Este o situaţie cu totul specială şi unică, un gest extraordinar de fair-play al comitetelor naţionale olimpice vizate care au permis îndreptarea acestei situaţii”, se mai arată în comunicat.

Thorpe, care avea la acel moment 25 de ani, a câştigat detaşat la Jocurile Olimpice de la Stockholm din 1912 probele de pentatlon şi decatlon, care îşi făceau debutul olimpic.
Dar atletul de origine ameridiană şi-a pierdut cele două titluri anul următor, când strămoşul Comitetului olimpic american a descoperit că acesta încasase bani înaintea Jocurilor Olimpice pentru a juca baseball.
Norvegianul Ferdinand Bie şi suedezul Hugo Wieslander, clasaţi pe locurile secunde la pentatlon şi decatlon, au fost desemnaţi la acea vreme campioni olimpici.

„Ca urmare a acestei decizii, numele lui Jim Thorpe va apărea ca singurul şi unicul medaliat cu aur la pentatlon şi decatlon, iar cele ale lui Ferdinand Bie şi Hugo Wieslander ca medaliaţi de argint”, a precizat CIO.

„Americanul James Donahue şi canadianul Frank Lukeman vor păstra totodată medaliile de argint şi de bronz la pentatlon care le-au fost atribuite în cursul modificării rezultatelor din 1913. La fel va fi în cazul suedezilor Charles Lomberg şi Gosta Holmer, medaliaţi cu argint şi bronz la decatlon”, a mai precizat instanţa olimpică.

Jim Thorpe a decedat în 1953, la vârsta de 64 de ani.
Ca o curiozitate, cronica vremii notează că înaintea competiției, Jim Thorpe a observat că pantofii săi au fost furați și a trebuit să alerge cu pantofi găsiți la gunoi. Dreptul era mai mare ca stângul, așa că s-a apelat rapid la niște șosete în plus pentru a se putea prezenta omul la linia de start.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *