România a câștigat meciul contra Ucrainei cu 3-0, în primul meci al grupei E de la EURO 2024

Bolșevicul și martirul

Un text de Eugen Mihăescu 

Din când în când, așa, ca din senin, trezit parcă din somnolența cauzată poate de lipsa de activitate de la Institutul pentru studierea Holocaustului în România “Elie Wiesel”, Alexandru Florian se apucă să dezgroape iarăși și iarăși martirii asasinați în timpul instaurării regimului comunist în România, după cel de-al Doilea Război Mondial, aruncați în gropile comune de la Aiud sau Sighet.

Parlamentarii României au votat în 2015 cu lașitate și indiferență, aproape în unanimitate o lege care poate interzice învățământului românesc să comenteze, să înțeleagă perioada care a precedat instaurării comunismului. O lege care, în loc să permită cunoaștere, dezbatere, înțelegere, nu face decât să interzică. La fel ca pe vremea Inchiziției, în Evul Mediu.

Legea aceasta este însă arma pe care o folosește directorul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în România “Elie Wiesel”, domnul Alexandru Florian, pentru a-și continua lupta de “curățare a spațiului românesc de simbolurile fasciste”. Ultima sa țintă nu este nouă. A mai încercat să schimbe numele Liceului Tehnologic “Mircea Vulcănescu” și în anul 2017. Înverșunarea sa împotriva intelectualilor interbelici, care au fost exterminați de comuniști, m-a determinat să scriu câteva articole, “Deșteaptă-te române!” și “Vânătorii de români”, în care mă întrebam dacă nu cumva încrâncenarea domnului Alexandru Florian împotriva unor intelectuali ca Nichifor Crainic sau Mircea Vulcănescu se datorează, de fapt, patriotismului lor, anti-comunismului lor explicit.

E curios însă că astăzi, în această perioadă frământată, când în apropierea țării se desfășoară un conflict armat, domnul Alexandru Florian nu s-a manifestat în favoarea Păcii. În fond, Holocaustul pe care îl studiază institutul pe care îl conduce s-a produs în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și ura împotriva unui popor nu poate aduce decât moarte și distrugere. Nu l-am auzit să comenteze în vreun fel existența în Ucraina a zeci de monumente ridicate în amintirea unor naziști notorii, condamnați de justiția internațională pentru crime împotriva evreilor, așa cum sunt Stepan Bandera și Simon Petliura. Nu l-a îngrijorat în niciun fel pe domnul Alexandru Florian că în țara vecină există monede cu efigia unora care au trimis la moarte evrei, polonezi și ruși? Alexandru Florian nu poate dormi însă pentru că un liceu din București poartă numele unui intelectual asasinat în pușcăriile comuniste.

Scriam în 2017: “În anul 2007, regimul comunist a fost condamnat în plenul Parlamentului României ca fiind ilegitim și criminal. Tribunalele Poporului și sentințele lor nu sunt și ele ilegitime și criminale? Câți nevinovați au fost trimiși în lagărele morții de comuniști? Câte dosare s-au inventat persoanelor care s-au opus fățiș instaurării regimului comunist în România? Avem încă un institut: Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, care cercetează tocmai asta. Se pare că nu are la dispoziție o legislație la fel de eficientă pentru a-i putea condamna pe cei găsiți vinovați. Și se pare că nimeni nu s-a gândit să-i urmărească și să-i pedepsească pe intelectualii care au sprijinit, au predat în școli și facultăți o ideologie criminală. Acuzatoarea publică din dosarul ziariștilor judecați de Tribunalul Poporului în perioada mai-iunie 1945, Alexandra Sidorovici — soția lui Silviu Brucan — spunea despre Nichifor Crainic că “este vinovat pentru că a dus o campanie de otrăvire a sufletelor, mai cu seamă a celor tinere, deoarece ca profesor universitar avea putința influenței asupra tineretului!” Conform legii din 2007, Radu Florian și fiul său Alexandru, profesori de socialism științific la Universitatea din București — primul timp de 50 de ani! — se fac vinovați de “otrăvirea sufletelor tinere”. Cum de nu se regăsesc pe lista lui Tismăneanu din raportul pe care Băsescu l-a citit în Parlamentul României?”
Poate a sosit momentul ca bătrânul bolșevic Alexandru Florian să se retragă la pensie, obosit de vechile sale ranchiune. La urma urmei, ar trebui să constate că românii ar putea să dea și altora lecții despre toleranță.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

3 comentarii pentru articolul „Bolșevicul și martirul”

 • Este plina de compasiune asteptarea dumneavoastra. Dar astia n au venit pe lumea asta ca aducatori ai pacii si fii ai lui Dumnezeu.

 • Dupa Revolutie , asistam la o Reconquista a duhului Anei Pauker .
  -Raportul Tismaneanu critica perioada national-socialista tocmai pt a oculta perioada minoritar comunista in care s-au produs atrocitatile.
  -Sant reabilitati calaii obsedantului deceniu : vezi cartea despre Pauker [Cu ajutorul lui Vladimir Tismăneanu, istoricul american Robert Levy a avut acces, în acea perioadă, la întregul material dedicat anchetării Anei Pauker, aflat la Arhivele Ministerului Apărării Naţionale (şi identificate ca atare). În 2001, Levy a publicat ediţia în engleză a cărţii Gloria şi decăderea Anei Pauker si , surpriza, licitatia unor doc intre care „Stenograma şedinţei tov. Moghioroş cu Ana Pauker – 12 iunie 1953” –, însă stenograma propriu-zisă lipseşte. Numărul filei este 725 – iar numărul filei imediat următoare este 815, indicînd cît se poate de precis extracţia a 90 de file (dar despre ăsta estimez că e alt caz de subtilizare).] , protapirea lui Augustin Lazar la conducerea Parchetului , si monumentul securistilor de la Pitesti.
  -se identifica nationalismul cu antisemitismul ( paduchii Muraru , apud Cristoiu ) si apar placutele pe monumente.
  -Institutul Oyveyului interzice si dirijeaza pe cine sa iubim si pe cine sa uram , se amesteca in dictionarul lb romane si in istoria si literatura romaneasca .
  -apar “cercetatori “ care isi insusesc rechizitoriile Securitatii “obsedantului deceniu“ si isi permit calificari : “…Mădălin Hodor și spune că fenomenul Pitești n-a fost teroare. ”Legionarii ăia drepți și buni erau doar niște căcați cu ochi care se torturau între ei pentru un blid în plus. Cu voluptate, aș spune!” “
  – bannerul semnalat de CTP cu portretele lui Pacepa , Foris, EBarbu afisate pe un gard in Bucuresti constituie un balon de testare pt Pauker , Nicolschi , etc ( in consonanta cu monumental de la Pitesti)
  Nota: in art. din Adevarul al Iuliei Popovici , “Cum au ajuns răfuielile intestine ale comuniştilor o marfă pe piaţa liberă “ , 30 ianuarie 2022, am avut surpriza neplacuta sa descoper la o accesare ulterioara lipsa fragmentului “însă stenograma propriu-zisă lipseşte. Numărul filei este 725 – iar numărul filei imediat următoare este 815, indicînd cît se poate de precis extracţia a 90 de file (dar despre ăsta estimez că e alt caz de subtilizare).” De ce oare a disparut fragmentul ?

 • Familia Florian e de neam ales…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *