Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Breaking News: PSD nu va iniția și nici măcar nu va da o mînă de ajutor la inițierea procedurilor de suspendare a lui Klaus Iohannis!

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a fost marți, 16 februarie 2021, seara, invitatul lui Ion Cristache la emisiunea România9 de la TVR.
Pe parcursul zilei, Ionuț Cristache m-a rugat, la telefon, să intervin pe Skype spre finele emisiunii pentru a-i pune întrebări lui Marcel Ciolacu.

Gînd la gînd cu bucurie.
Și eu căutam un prilej să aflu de la Marcel Ciolacu răspunsuri la cîteva întrebări ținînd de politica PSD față de continua încălcare a Constituției de către Klaus Iohannis.

Luni, 15 februarie, seara, prezent în platou la emisiunea Marius Tucă Show de pe Aleph News, am profitat de intervenția video a lui George Simion, președintele AUR, pentru a afla ce se mai întîmplă cu inițiativa declanșării procedurilor de suspendare a președintelui Klaus Iohannis cu care AUR s-a fălit chiar din seara alegerilor parlamentare. Curiozitatea mea era legitimă. La două luni și ceva de la alegeri, dinspre partea din sală, ocupată de parlamentarii AUR nu s-a mai auzit nici măcar o tuse seacă despre suspendare. Cînd vine vorba de suspendarea președintelui, mulți români, chiar și cei pe zi ce trece tot mai revoltați de violarea în grup a Constituției de către Klaus Iohannis, sînt reticenți față de Suspendare pe motiv că anterior, două Referendumuri de suspendare au fost tot atîtea eșecuri în România postdecembristă. Eu însă m-am numărat printre cei care au susținut și continuă să susțină că, indiferent de rezultat, chiar dacă nu se ajunge la Referendum, inițierea procedurilor de suspendare trebuie făcută de Opoziție, pentru că e singurul mijloc prin care Klaus Iohannis poate fi făcut atent că încalcă grav, adică sistematic și sfidător, Constituția, implicîndu-se în campania electorală, patronînd ședințe PNL și, mai ales, convocînd la Cotroceni miniștri pentru a lucra cu el. Convocarea miniștrilor pe post de Superpremier și-a permis doar Carol al II-lea, dar numai după ce a dat lovitura de stat din 10/11 februarie 1938. Și de fiecare dată, am adus ca exemplu acțiunea Opoziției întruchipate de PNȚCD în iulie 1994 de Suspendare a președintelui Ion Iliescu pentru infinit mai puțin decît a făcut și face Klaus Iohannis. Era vorba de niște biete ziceri ale lui Ion Iliescu într-un turneu prin Ardeal.

Pe 28 iunie 1994, parlamentarii din Opoziție au înaintat Camerei Deputaților cererea de suspendare din funcție semnată, potrivit Constituției, de o treime din parlamentari (167 în cazul de față). Potrivit programării, pe 4 iulie 1994, în ședința Comună a celor două Camere a fost prezentată de Ioan Mureșan, parlamentar PNȚD, Cererea de suspendare, s-a ascultat punctul de vedere al lui Ion Iliescu, înfățișat într-o scrisoare citită de Adrian Năstase și s-a decis să se aștepte opinia CCR. CCR, condusă de Vasile Gionea, a răspuns că declarațiile lui Ion Iliescu nu încalcă grav Constituția. Pe 7 iulie 1994, Parlamentul a respins (cu 242 de voturi contra și 166 pentru) cererea Opoziției.

Un asemenea demers – am susținut în mai multe rînduri – ar putea fi întreprins și azi de Opoziția alcătuită din PSD și AUR. Chiar dacă Cererea ar fi respinsă prin vot (cele două partide n-au majoritatea) acțiunea ar fi un semnal puternic dat românilor că violarea Constituției de către Klaus Iohannis nu poate fi acceptată ca un fapt împlinit. Pentru Klaus Iohannis, dar și pentru viitorul președinte, ar fi un avertisment că nu se pot hîrjoni cu democrația.

Sub acest semn, l-am întrebat pe George Simion dacă mai inițiază procedura de suspendare și mi-a răspuns că da și că abia așteaptă să vadă reacția PSD.

Marți seara, profitînd de invitația lui Ionuț Cristache, l-am întrebat pe Marcel Ciolacu ce va face PSD dacă AUR i se va adresa să fie alături în procedura de suspendare. O întrebare inevitabilă, dat fiind că AUR n-are o treime din Parlament. Pentru declanșarea procedurilor, e nevoie ca cererea să fie semnată și de parlamentari PSD.

Marcel Ciolacu mi-a răspuns că PSD nu consideră oportună inițierea procedurilor de suspendare. Președintele PSD a ținut să sublinieze: Nu e de acord nu pentru că operațiunea ar eșua (cele două partide n-au majoritate), ci pentru că însăși inițierea n-ar fi oportună. Redau mai jos fragmentul din emisiune:

„Ion Cristoiu: Domnul George Simion a reiterat, probabil că eram eu prezent la emisiune, inițiativa lor de a iniția procedurile de suspendare a președintelui spunînd că abia așteaptă să vadă cum reacționați dumneavoastră. Dumneavoastră cum veți reacționa dacă ei inițiază procedura deocamdată în Parlament?
Marcel Ciolacu: Păi ca să inițiezi o astfel de procedură trebuie să ai un număr de parlamentari.
Ion Cristoiu: O treime.
Marcel Ciolacu: Momentan, domnul Simion nu are o treime din Parlament, PSD-ul are.

Ionuț Cristache: Dar ați ajuta la demararea unui astfel de demers?
Marcel Ciolacu: Ca să ai și un demers care să meargă pînă la capăt trebuie să ai și o majoritate. În acest moment PSD-ul și formațiunea AUR n-au această majoritate.
Ionuț Cristache: Dar nu trebuie să-l duceți pînă al capăt, poate fi doar un semnal politic pe care îl trageți că uite derapajele de la Constituție sunt penalizate.
Marcel Ciolacu: Asta vorbim din punct de vedere tehnic. Ca și oportunitate îmi asum ceea ce spun, nu cred că în acest moment este oportună declanșarea unei proceduri de suspendare a domnului președinte Klaus Iohannis.

Ionuț Cristache: De ce? Din cauză de pandemie? Din cauză de date economice?
Marcel Ciolacu: Și de pandemie, și de criză economică și de context internațional, și de o perioadă mult prea mică care a trecut de la alegeri. Partidul Social Democrat a mai inițiat…

Ionuț Cristache: Dar aceasta nu e un semnal pe care îl dați unui președinte – cum bine ați spus și dumneavoastră și vede toată lumea care vrea să vadă – pentru viitoare abuzuri constituționale?
Marcel Ciolacu: A depășit o linie roșie. Știe și președintele că a făcut acest lucru. Acum, fiecare politician, fie el și președinte al României, hotărăște singur cum vrea să iasă din istorie. Din punctul meu de vedere a făcut o greșeală majoră implicîndu-se în campanie.

Ion Cristoiu: Iertați-mă, eu sînt atent la ceea ce se spune. Iată o știre! Știrea, dacă am înțeles eu bine, este următoarea: dumneavoastră nu sunteți de acord cu inițierea procedurilor de suspendare nu pentru că din punct de vedere tehnic n-ați avea majoritate, ci pentru că nu considerați oportun. Deci dacă ar apela la dumneavoastră AUR parlamentarii dumneavoastră nu ar semna acea moțiune ca să fie o treime.
Marcel Ciolacu: Nu, nu categoric în acest moment nu. Sunt două lucruri, sunt diferite lucrurile dar nu se exclud una pe alta. Ar însemna să inițiem un demers care nu are finalitate, pentru că nu există o majoritate. Dacă avem o majoritate i-aș propune domnului Simion să depunem o Moțiune de cenzură, să dăm acest guvern jos, al pierzătorilor. Mi se pare mai oportună schimbarea guvernului, chiar după 50 de zile, dar mai ales după ce-am văzut cu ce buget doresc să vină, decît suspendarea președintelui. Cred că este o temă falsă.

Ion Cristoiu: Ca o concluzie: Dacă ei au nevoie de o treime pentru a iniția, neavând o treime, dacă apelează la dumneavoastră, dumneavoastră nu veți fi de acord ca parlamentari PSD-iști să completeze lista aia de o treime, da?
Marcel Ciolacu: Corect. Aveți perfectă dreptate. Consider că nu este oportună și este o temă falsă în acest moment. Derapajele de la călcarea la Constituției, mai ales că nu sînt niște fapte care se prescriu, maestre, ele pot fi invocate și într-un moment oportun.

Ionuț Cristache: Pot fi strînse, domnule Cristoiu, puse la dospit și la un moment dat va face o prăjiturică frumoasă.
Ion Cristoiu: Nu, nu, nu. Stați că ați făcut o știre. E foarte important, nu întîmplător l-am întrebat. E clar că nu există nici o șansă de inițiere. Dar domnul Ciolacu înțelege ce e aia inițiere.
Marcel Ciolacu: Da, nu există nici o șansă de inițiere din punctul meu de vedere.”

Am putut exclama:
Iată o știre!
PSD nu va iniția și nici măcar nu va contribui la inițierea procedurilor de Suspendare a lui Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis poți încălca și de acum înainte, timp de patru ani, pînă în 2024, Constituția.
PSD nici măcar nu te va fluiera!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

24 comentarii pentru articolul „Breaking News: PSD nu va iniția și nici măcar nu va da o mînă de ajutor la inițierea procedurilor de suspendare a lui Klaus Iohannis!”

  • Ar fi o chestie,evident doar ipotetica, sa iasa de o suspendare sa vezi lume si popor presedinte interimar cum se suie in copac,cine,cine,pai Anca Dana Dragu number two, aia despre care nu stie nimeni de unde si cum a aparut pe turnanta, a fost candva ceva pe la FMI si ne transmitea sa fim atenti ca mancam prea mult iar apoi ca min. de fin. ne spunea sa fim multumiti daca castigam doi lei . Parca nu merita efortu, sa ramana luteranul,el lute care ne…, macar stim de unde sa-l(nu-l) luam.

  • Singura chestie interesanta,”nu sunt niste fapte care se prescriu”. Ba se prescriu d-le Ciolacu dar mai greu ,ma rog, asteptati momenul oportun.Sa nu vina dupa terminarea mandatului ! Ati avut 72% si nici macar nu ati incercat iar KWI va lua in pl si va respingea „de indata” remanierile si va ataca toate legile la CCR. Ba nu a vrut Dragnea si e bine merci ,ba Tariceanu, acum se pregateste sa evolueze si el la aparat.

  • Incalcarea Constitutiei…asta e o tema savanta pentru electoratul PSD, care se rezuma la nivelul de alocatii sau subventii date de PSD…Ciolacu si el un mediocru, fara charisma, fara discurs, fara inteligenta…doar cu puturoasa siretenie a unui vechi psd-ist…Ceea ce dezamageste e generatia tinara de politicieni…la fel de insipizi ca generatia Ciolacu…degeaba va chinuiti Dle Cristoiu cu subtiliyati…nu aveti cu cine…asa electorat, asa alesi…

  • Modelul spre care ne indreptam, este cel al partenerului strategic.
    Vreti democratie?
    Pai aveti doua partide (pnl si psd), votati cu cine vreti voi ( a se citi: dintre cei pe care v-i aratam noi ). E cel mai usor de controlat situatia ( de aia, care de fapt, trag sforile pe lumea asta), pastreaza aparentele unui exercitiu democratic si in acelasi timp controleaza doua partide ( nu 5, ca i mai putin predictibil atunci..) mult mai sigur / facil. Uitati va cum au facut la ei acasa, cand a aparut Trump. A fost ceva care iesea din planul tactic si atunci au aplicat metoda lui Stalin: nu conteaza ce voteaza ei, conteaza cine numara voturile.
    Similar, la noi, a aparut AUR. Nimeni nu credea ca i posibil cu doua saptamani inainte de 6 dec.. Totusi s a petrtecut. Vedeti acuma, ce de lupte se dau, sa i discrediteze, sa i aduca sub control.
    Ce putem face?
    In prima faza, sa intelegem ce se petrece!
    In psd nu va puneti sperante. Echipa de acolo (ciolacu, tudose, grindeanu, dincu, etc) a fost pregatita sa faca din psd un partid care vine alternativ (fata de pnl) la guvernare. Au resursele financiare necesare, de la un mandat la altul – de ce credeti ca si au votat legea aia de finantare a partidelor, de la buget? Asa ca, dau din gura doar, mimand opozitia si isi asteapta randul la guvernare.
    Da oameni buni, asta se petrece!

  • Stimate Maestre, nu mai fiti atat de modest, aratandu-va admiratia nemarginita fata de Pamfil Seicaru! A fost un mare gazetar, dar nu de talia Domniei Voastre. Istoria gazetatiei romanesti pe Dvs. va va pune pe primul loc.

    • Corectare: gazetariei.
      Altceva: Rog pe Dl. webmaster al blogului sa repare defectiunea tehnica care face ca postarile mele logate cu Facebook sa nu fie retinute pe blog.

    • Si inca ceva: vrand-nevrand, Stimate Maestre, Dvs. sunteti acum adevaratul lider al Opozitiei. Nu va lasati descurajat de inactiunea liderilor PSD. Grosul pesedistilor de Dvs. asculta, nu de Ciulacu. Nu uitati ca Sosoaca zicea aseara ca ea, oricum, va initia procedura de suspendare, asa ca insistati in continuare si sustineti-o, in speranta ca ea va gasi majoritatea necesara pentru suspensare. Prin Sosoaca il vom darama pe Klaus!

      • Aoleo sosoaca cascada urlatoare sa l darme pe clausica,bai astia reveniti va ,aia stie doar sa dea basini pe gura,demagogie si circ ,altceva nu stie.

  • „PSD nu va iniția și nici măcar nu va da o mînă de ajutor la inițierea procedurilor de suspendare a lui Klaus Iohannis!”
    Nu e de mirare la cati „îmbelciugaţi” ( vorba dlui Șerban Nicolae ) are ( si ) PSD -ul.
    Tara toata are in prim plan in SRI , Justitie , Guvern, administratie , partide, media, „îmbelciugaţi”.

  • Nu cred ca suspendarea l-ar martiriza pe Cotrocean. In fond poporul prin referendum decide daca mai vrea sau nu o portie de PNL.
    Si daca mai vrea, cine suntem noi sa-i zicem ca nu-i face bine? 🙂

  • Replica lui Ciolacu e tembela. Cum adica e mai bine motiune de cenzura decat suspendare? Pai daca dati jos guvernul, o sa vina un altul exact LA FEL, ca la Controceni nu s-a schimbat peisajul.
    Cred ca binomul DNA-SRI are pistoalele atintite asupra pesedeilor. Au ei destule schelete in dulap ca sa nu se puna cu sistemul. Si se pare ca nici aureii astia noi nu clatina barca. Sigur, isi pastreaza discursul radical ca sa nu piarda electorat, dar cand e sa treaca la fapte, sunt niste politicieni autentici. 😛

  • democratia pilotata face din orice stire o impotenta si din orice impotenta o stire. democratia pilotata se aseamana cu adevarul…pilotat. in! tr o democratie pilotata nu exista stiri. altele decat scrise pe peretii exteriori.

    • ‘Ce rost ar avea sa-i spun copilului acestuia ciudat ca nu exista pitici ? Oare viata nu-i va fi mai bogata şi mai fericita daca are sa creada în ei ?’ Steinbeck

      • mai intai democratia pilotata si abia dupaia doctrina Anti!
        pentru ca abia democratia pilotata e in stare sa faca dintr o balanta, taler.( caz in care se naste nevoia de echilibrare, deci un nou taler, in fapt ‘doctrina Anti!’ )

        • diferenta dintre ‘a fi lasat in balta’ si ‘a fi lasat balta’ poate ajuta la intelegerea ‘doctrinei Anti!’,
          pentru ca aceasta nu din nevoia de echilibrare a mocirlei, se naste, ci din nevoia de a echilibra baltirea!
          globalizarea a facut din lumea mare o balta. iar pentru ca globalizarea e un proces propriu Creatiei, nu vreunei civilizatii, fie ea si aia cu moț in frunte, adica asta, ea e implacabila. de unde rezulta ca si doctrina Anti! e implacabila…
          de unde rezulta ca fix preocuparea fundamentala nu se manifesta.

          • Civilizatia, un produs Artificial, se! cere echilibrata, prin urmare Natura trebuie sa si stalceasca Imaginea pentru ca, adunata cu manifestarea Artificiala a Civilizatiei Tabloul sa fie echilibrat.

          • Cum arata Natura, atunci cind isi stalceste, spre absoluta echilibrare, Imaginea?
            paiii……sa stam si sa privim!

  • Aveti dreptate dna Adriana Petrescu la dl Ciolacul nu este inca oportun.Pentru el si altii nu este suficient unde s-a ajuns.Ei nu simt „pe pielea lor”.

  • Aveti dreptate dna Adriana Petrescu la dl Ciolacul nu este inca oportun.Pentru el si altii nu este suficient unde s-a ajuns.Ei nu sint „pe pielea lor”.

  • Cine mai este acum in P.S.D.ma refer la cei care sunt in prezent la conducere. Uitati-va la ei! Cum le este vorba asa si portul(spune un proverb).Au inceput sa simta gustul comoditatii(au un exemplu bun),mai vocifereaza din cand in cand cate unul pe ici pe colo sa nu-i prinda „somnul ratiunii”. La ei nu a fost si nu este niciodata oportun sa fie urniti din amorteala. Pana si dna Firea se complace in situatie,nu mai este asa de vocala ca pe „vremuri”,cred c-a obosit sau nu mai are cu cine sau pentru ce „lupta”.S-a vazut fiecare pe locul dorit si…dupa noi potopul.

  • In ultimii 30 de ani nu a existat partid care sa se comporte mai ”lesinat” si mai tembel in opozitie mai decat o face PSD-ul condus de ”drona” neosecuristica Marcel Ciolacu..!

    • PSD-ul ”dronei” neosecuristice Marcel Ciolacu a reusit o dubla performata, una intr-atat de tampa incat cu siguranta ar intra in primele 3 locuri ale topului unei antologiei a imbecililor din politica mondiala: si-a ”trantit” nu numai guvernul, ci si majoritatea parlamentara care-l sustinea, fara sa fie obligat de niciun eveniment intern sau extern ce ar fi impus asa ceva…!

  • Suspendarea l ar martiriza si l ar resapa pe Iohannis, l ar ridica pe sas in ochii oamenilor,lasat sasul sa faca ce vrea ,fara oprelisti ,asa il vad oamenii in splendoarea sa pe sas,si asa se vede ca imparatu i gol,asa are sasul ocazia sa se compromita,asa cum si USR la putere nu scapa o zi in care sa nu se compromita grav,daca vrei sa compromiti pe cineva i dai puterea si l lasi sa o exercite dupa bunul plac,asa se poate autodistruge singur,iar Iohannis si USR asta fac in momentul actual.

  • Pai ce i bou Ciolacu,daca Romanii au votat Dreapta sa se spele cu ea pe cap,ce vrea PSD la putere acum in Pandemie si n Criza,au innebunit PSD istii ❓ ❓ ❓ Pai PSD sta frumos in Opozitie si i va toca 4 ani pe astia de Dreapta,in rest nu trebuie sa faca nimic decat sa astepte 2024 si sa nu faca nimic,si sa i lase pe iohanita si camarila lui PNL-USR sa si rupa dintii la guvernare in anii astia cumpliti care se prefigureaza si sa vina pe cal alb in 2024 si sa ia tot,asta i strategia lor si nu i rau gandita.Iar AUR,astia vor disparea ca si partidul lui Diaconescu iar voturile vor merge tot la PSD.Si atunci de ce sa lupte PSD ❓ ❓ ❓ Fac joc de asteptare si lasa pandemia si criza sa le distruga adversarii in asa fel incat Dreapta sa crape in anii astia de criza,si PSD sa vina mare si tare pe cai mari dupa 2024.Nu i rea strategia nici a Ciolacului,nici a Dancului.(Ca doar sunt animale politice,sulfe batrane in politica).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *