BRICS și Argentina. Administrația de la Washington pierde influența în America de Sud

Argentina este din ce în ce mai aproape de a se alătura grupului de națiuni BRICS, intrarea sa în Noua Bancă de Dezvoltare fiind practic pecetluită în urma turneului sino-rus al președintelui Alberto Fernández de la începutul lunii februarie, a confirmat joi ambasadorul la Beijing, Sabino Vaca Narvaja. Iar jurnaliștii de la buenosairestimes au scris un articol mai mult decât bun. În rândurile următoare, vom vedea ce, de ce și cum.

Luând cuvântul în cadrul unui summit BRICS prin videoconferință, trimisul statului argentinian a citit o scrisoare a președintelui Fernández, în care scria că grupul reprezintă o excelentă alternativă de cooperare în fața unei ordini mondiale care funcționează în beneficiul câtorva state. Surse guvernamentale sunt încrezătoare că intrarea Argentinei în ceea ce era cunoscut anterior sub numele de Banca de Dezvoltare BRICS ar putea chiar să se concretizeze în următoarele luni. Sprijinul Braziliei, au spus acestea, a fost crucial pentru accelerarea procesului, fiind susținut și de China și India. Pozițiile Rusiei și Africii de Sud (ceilalți membri ai blocului) sunt necunoscute. Sursele consultate au dat asigurări că Argentina se va alătura blocului politic anul viitor. Orice astfel de mișcare va ridica, cu siguranță, sprâncene la Washington, administrația președintelui american Joe Biden fiind ferm împotriva oricărei apropieri de Rusia în urma deciziei de a invada Ucraina. BRICS caută să își extindă cooperarea cu alte țări și chiar ia în considerare aderarea. Condus de către RPC, datorită marii sale puteri economice, blocul caută să se deschidă pe plan internațional, nu doar pentru chestiuni economice, ci și în contextul global generat de războiul din Ucraina, cu Rusia jucând un rol foarte important în diplomația mondială.

BRICS a fost format în 2009 ca un forum de cooperare economică și comercială între principalele economii emergente ale lumii la acea vreme, pentru a se opune organizațiilor financiare și comerciale internaționale conduse de țările occidentale, în special de Statele Unite. Președintele Argentinei a mai afirmat în scrisoarea sa că BRICS este, fără îndoială, o grupare importantă, cu rol decisiv pentru dezvoltarea economică mondială. Este clar că stabilitatea macroeconomică globală și creșterea economică trec și vor trece din ce în ce mai mult prin acest grup de țări. El a concluzionat: „Noua bancă de dezvoltare a BRICS, la care țara mea ar putea participa, reprezintă pentru mine instituționalizarea unei noi ordini mondiale centrate pe dezvoltare și departe de speculațiile financiare care au provocat atâtea daune țărilor noastre”.

Miercuri, ministrul argentinian de externe, Santiago Cafiero, confirmase ambițiile țării, declarând că are voința de a se alătura blocului cu o agendă emergentă. „BRICS reprezintă 40% din populația lumii și 20% din PIB-ul mondial. Argentina are posibilitatea de a participa cu o agendă emergentă. Aceasta este sarcina pe care ne-am propus-o anul trecut și pe care președintele a abordat-o cu Xi Jinping”, a declarat Cafiero la El Destape Radio. „Pentru Argentina este important să se avanseze spre o mai mare coordonare cu țările BRICS”, a mai spus ministrul de externe. Ministrul a dezvăluit și că guvernul lucrează la acest obiectiv încă de anul trecut și a susținut că grupul BRICS ar beneficia de încorporarea unei țări vorbitoare de limbă spaniolă. Surse diplomatice au declarat joi, pentru agenția de presă de stat Télam, că procesul de aderare este unul îndelungat, dar că guvernul a primit angajamente neoficiale din partea Braziliei, Chinei și Indiei. În aprilie, ministrul brazilian de externe Paulo Guedes a afirmat că guvernul președintelui Jair Bolsonaro este pregătit să promoveze candidatura Argentinei atât pentru BRICS în ansamblul său, cât și pentru banca de dezvoltare NDB. În discursul său de joi, ministrul chinez de externe, Wang Yi, a anunțat că blocul trebuie „să injecteze” o nouă vitalitate în cooperarea organizației în fața noilor provocări ale situației internaționale. Comentariile au fost făcute în contextul în care președintele chinez Xi Jinping a trimis o invitație specială Argentinei pentru a participa la summitul BRICS, care se va desfășura până pe 24 iunie (a început la data de 19 mai). „Solidaritatea și cooperarea cu țările emergente și în curs de dezvoltare este o tradiție excelentă a țărilor BRICS și este, de asemenea, o cale inevitabilă pentru dezvoltarea și creșterea mecanismului blocului”, a subliniat ministrul chinez, care a afirmat și că blocul trebuie să demonstreze și mai multă deschidere și incluziune. „Beijingul propune începerea procesului de extindere a BRICS, discutarea standardelor și procedurilor acestei extinderi și formarea treptată a unui consens”, a mai subliniat ministrul.

În această ordine de idei, Cafiero a spus la o întâlnire cu colegii săi: „Președințiile succesive ale G20 a trei puteri emergente, Indonezia (2022), India (2023) și Brazilia (2024), ne oferă o oportunitate imediată de a impulsiona un nou accent și de a atrage atenția lumii asupra nevoilor țărilor în curs de dezvoltare”. Cafiero s-a întâlnit recent cu prim-ministrul indian Narendra Modi, primind sprijinul acestuia pentru aderarea Argentinei la BRICS. „Pentru Argentina, este important să avanseze spre o mai mare coordonare cu BRICS. De aceea, apreciem această invitație și ne punem la dispoziția lor pentru a continua să construim punți între Argentina și BRICS”, a subliniat el. Ministrul a subliniat și că numai printr-o mai mare coordonare a țărilor în curs de dezvoltare în cadrul unor forumuri precum G20, Organizația Mondială a Comerțului, Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional vor putea consolida o agendă în care economiile emergente să fie motorul unei redresări economice incluzive și durabile.

Fotografie: Reuniune informală a BRICS în timpul Summitului G20 din 2019 de la Osaka – Alan Santos


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *