Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Bucureștiul – oraș atît de dornic să aibă despre ce vorbi

Viitorul hotărît chiar de la naștere. Tacitus despre relația dintre Destin și Întîmplare în Istorie. Citez din Anale:

„Dar eu, de cîte ori aud vorbindu-se despre aceste chestiuni și de altele asemenea, nu pot spune hotărît dacă viața omului se desfășoară după o lege a destinului și după o necesitate imuabilă, sau la voia întîmplării. Într-adevăr, cei mai înțelepți dintre cei vechi și cei care le urmează ideile se deosebesc între ei și mulți au părerea adînc întipărită că zeii nu se preocupă nici de nașterea, nici de sfîrșitul nostru, nici, într-un cuvînt, de noi, oamenii: de aceea, zic ei, cei buni au parte de nenorociri și cei răi de bucurii. Alții, dimpotrivă, cred că este o legătură între destin și întîmplările vieții, dar aceasta nu e determinată de mersul stelelor, ci de principiile și de corelațiile cauzelor naturale; și totuși, ei ne lasă nouă alegerea felului de viață care, o dată ales, determină ordinea, inevitabilă, a evenimentelor. Căci răul și binele nu sînt ce crede vulgul: mulți dintre cei ce par a se lupta cu nevoile sînt fericiți și mulți dintre cei ce înoată în bogății sînt cu totul nefericiți, dacă cei dintîi suportă bărbătește apăsarea soartei, iar ceilalți se folosesc prostește de norocul lor. Dar altminteri, celor mai mulți oameni nu li se poate scoate din minte ideea că viitorul cuiva e hotărît chiar de la naștere și, dacă unele se întîmplă altfel decît i-a fost scris, vina o poartă șarlataniile prezicătorilor, care prezic ce nu știu: se pierde astfel încrederea într-o știință care și-a dat serioase dovezi atît în vremea veche, cît și într-a noastră.”

*

Tacitus despre vremurile de azi. Tacitus despre România de azi scriind despre Roma vremii lui Nero:

„De aceea, la Roma, oraș atît de dornic să aibă despre ce vorbi”.

Tot Tacitus ne lasă nouă, celor de azi, o meditație desprinsă din vremurile despre care scrie, valabilă în eternitatea lumii:

„Nimic din tot ce-i omenesc nu e mai nestatornic și mai efemer decît faima unei puteri ce nu se bizuie pe propria forță.”

*

Împotriva atacului la persoană. Nae Ionescu în tableta Mentalitatea personalistă din Cuvîntul, 8 august 1927, denunță folosirea atacului la persoană în ceea ce se numește polemică din presă:

„Un preot îmi scrie, pentru a mă ameninţa cu… o polemică. Ca şi cînd polemica e un lucru de care ne-a fost vreodată teamă, nouă, ăstora de la «Cuvîntul»! Ca şi cînd nu am dovedit cu toţii, cu vîrf şi îndesat, că sîntem întotdeauna perfect orientaţi şi că ştim să răspundem.

Numai că Prea Cuviosul (aşa se zice) respectiv va trebui să ţină seamă de un bun care la noi primează: logica. Polemicele sînt bune cînd lămuresc o problemă. Ele sînt absolut oţioase cînd se raportează la persoane. Persoanele ne interesează foarte puţin, de cînd există «Cuvîntul».

Parcă nu ştim noi cum se fac polemicele în ţara românească! «Eşti pungaş!» «Ba tu eşti!» Ei, da, e – să zicem. Dar asta schimbă valoarea primei afirmații?
Că aşa se discută în presă şi în viaţa publică, nu e nici un fel de mirare. Că tot aşa – cu argumente ad personam – se discută şi în biserica noastră, asta e şi grav.”

*

Elogiul faptului. Găsesc în volumul de publicistică al lui Nae Ionescu nu prea la înălțimea jurnalistului filosof, evidențiat de culegerea Roza Vînturilor, o formulare menită a deveni motto pentru activitatea mea publicistică. Scriind despre creșterea morală a Opoziției întruchipate de național-țărăniști în articolul Începutul sfîrșitului din Cuvîntul, 30 iulie 1927, publicistul se oprește pentru a nota:

„E bine sau e rău? E fapt(fapt scris cu cursive pentru a-i accentua importanța – n.n.)”.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

6 comentarii pentru articolul „Bucureștiul – oraș atît de dornic să aibă despre ce vorbi”

  • Maestre, am văzut Jurnalul video. Aveți dreptate, toată tevatura din presă este regizată de Iohannis cu SRI.
    Nutreț pe jgheab, cum ziceși dumneavoastră.
    Da, au lansat două teme:
    1. să boicotăm Austria care a făcut și a dres etc.
    2. Austria este „un hub al serviciilor secrete ale Moscovei”
    Nici un cuvânt despre eșecul guvernului Ciucă.
    Să ne aducem aminte că în aceiași situație, cu ratarea intrării în Schengen in 2011, guvernul Boc a fost demis.
    Opozița a urmat exact calea indicată de Iohannis prin trompeta Rareș Bogdan, adik boicotarea Austriei și Putin e de vină.
    *

    Acum era momentul ca PSD să-l înghesuie pe Iohannis cănd în sondaje era slab, să-i încolțescă pe peneliști fiindcă au ratat intrarea, și să ceară demisia întregului guvern sau macar a miniștrilor responsabili – Aurescu, Bode, Popescu și Predoiu.
    Să ceră retragerea ambasadorilor de la de la Viena (Emil Hurezeanu), Paris, Berlin, Bruxelles care nu au întreprins nimik, nu au informat pe nimeni despre situația cu Schengen.
    Europarlamentarii să ceră explicații grupului PPE și să explice ce draq făceu ei la Bruxelles de nu au aflat din timp de intențiile Austriei și Olandei.

    În plus parlamentarii PSD trebuiau să-l convoace pe Iohannis în parlament, deorece Iohannis este constituțional responsabil de politica externă, și să-l întrebe dacă a fost informat de către SIE și SRI de relația ocultă dintre Austria și Rusia.
    Parlamentarii PSD să-i ceară lui Iohannis un Raport în care să explice (conform art.88 din Constituție), dacă SRI și SIE și consilierii săi l-au informat despre situația cu refuzul Austriei și Olandei, și dacă știa să explice ce măsuri concrete a intreprins pentru a evita eșecul, și ce măsuri concrete va lua în viitor pentru rezolvarea impasului diplomatic.
    Deasemenea parlamentarii să ceară și un Raport de la Guvernul Ciucă prin care să prezinte cum de miniștrii au mai semnat contracte de milioane cu companii austriece dacă știau că în spatele lor sunt rușii (ultimul fiind cel de la TAROM).
    Acei miniștrii trebuie demiși fiindcă nu au respectat sancțiunile impuse de UE contra Rusiei.
    *

    PSD cu Ciolacu de când sunt în guvern au uitat că ei ca partid sunt în opozițe, și că au câștigat alegerie cu cu votul nostru, și că au responsabilități pentru electorat. Dacă nu se mișcă ca partid de opoziție se confundă și se scufundă împreună cu PNL.
    Eșecul de cu Schengen apare ca fiind și al lor, cu toate că miniștrii responsabili sunt ai PNL.
    Ciolacu trebuie să aibă propiile teme nu să se alinieze la temele de la Cotroceni și mai mult, vocea de la Cotroceni.
    Cum adik nu poate să ceră demisia lui Popescu-OMV? sau lui Aurescu, Bode și Predoiu care a mințit că schimbă legile justiției ca să fim admiși în Schengen.
    Cum adik să voteze să închidă minele și termocentalele lăsând țara fără siguranța energetică!?
    Daca ei uită că sunt social-democrați și noi nu o să-i confundăm cu orice alt partid la votare.

    • Ciucă nu este dispus ca el cu guvernul și patridul său să-și asume acest eșec.
      De când e premier a ajuns lat cât ecranul, probabil de la atâta furj înghițit de la Iohannis.
      Prevăd că vor exista repercursiuni fiindcă populația este nemulțumită și cere capete.
      Hai cu facturile nu a făcut nimik, cu inflația nimik, cu Schengen nimik, dar până cînd să mai supotrăm acest NIMIK?

    • Corect…Ciolanis=un vindut nenorocit…Ciolacu= un magraon tradator, Ciuca si restul gastii pnl si psd, parlamentul= niste prostovani ordinari…poporul=o ameobă, nici o reactie…ce pretentii sa ai?

  • E bine sau e rău? E fapt, insa orice fapt e cale catre Bine, cale catre Rau.

    Binele e chiar Natura, iar Raul e Antinatura. fapt-ul poate fi cale catre Bine, insa poate fi si cale catre Rau. un fapt e ‘bine si rau’, insa el duce la o singura destinatie, ori Binele, ori Raul, iar Binele e sinonim cu SI, pe cind Raul e sinonim cu SAU.

    prin urmare …’fapt’ sa fie, insa el e despre SI …sau despre SAU?!, ca nu e tot una.

  • „Nimic din tot ce-i omenesc nu e mai nestatornic și mai efemer decît faima unei puteri ce nu se bizuie pe propria forță.”

    asta suna a motto tocma bun de pus in fruntea Armatei:))), care mai are olecut si …le trimite un fax, dusmanilor, rugindu i sa ii vanda ceva praf de pusca, ca altfel nu mai au cu ce sa lupte, si chiar nu i frumos :))))

  • oamenii nu se nasc …pe stoc, adica sa fie acolo …poate ti trebuie, cine stie?! :))
    exista o rinduiala a nasterilor in Cer mai inaintea rinduielii de pe Pamant.
    exista un soroc in Cer si abia dupaia unul pe pamant.

    Universul conspira in a implini dorintele oamenilor. nimic nu i sta in cale!
    atata tot ca mai multi oameni presupun mai multe dorinte, mai multe tipuri de dorinte, deci…tre sa faci Pace atunci cind ‘implineset dorinte’ :))

    io imbin, intr un Intreg in opinia mea, ortodoxia cu hinduismul si cu alte si alte religii, deci e un ghiveci ‘religia’ mea :)), chiar daca Intregul asta il are ca Referinta pe Iisus Hristos, care se suprapune peste una dintre fetele Unicului Foton care se manifesta in Creatie, tocmai daia si fiind Lumina Lumii :)) :))))

    prin urmare uite cum nasterile sint un Efect, Cauza fiind dorintele oamenilor, …care sint ca spicul de grau, pui un bob in Pamant si rasar mai multe boabe:))), insa nu numai ‘in Pamant’, ci si in Cer :)), ca dorintele omului, neimplinite pe lumea asta i se vor implini intr o alta lume :)), …dupa cum si dorintele pe care i le ‘doresti’ unui neam se vor implini negresit, chiar daca e nevoie de un timp egal cu tot timpul din Univers:))

    ‘ideea că viitorul cuiva e hotărît chiar de la naștere’ e chiar tare:)), insa io o modific astfel: viitorul chiar tu ti l ai hotarat:)), iar ideea ca viitorul e hotarat chiar inainte de nastere e de bun simt in masura in care el spune ca omul se naste avand din start, din fabrucatie, adic inca din ‘gestatia’ din Cer, o ecuatie de miscare predefinita:)), viata, realitatea in care va trai fiind pe masura acesteia, deci tocma buna pentru a se implini armonios, indiferent cum arata ecuatia 🙂

    din ‘stiinta’ asta, care pina la urma e parte a Dinamicii Dorintelor, eu am retinut in mod fundamental asta: cei care ti se nasc in neam pot fi gradinariti inca mai nainte ca ei sa se nasca:)), deci practic exista si gradinari ai Cerului, nu doar daia ai Pamantului 🙂

    deci practic poti gradinari ecuatiile de miscare ale celor care ti se vor naste in neam, abia asa putind gradinari si sub Anotimpuri, nu doar sub Timp, deci nu doar o generatie ci dincolo de generatii:)

    bineinteles ca odata ce aceasta ecuatie de miscare predefinita, fundamentala, care doar se cizeleaza intr o viata de om, exista, ea poate fi si ‘ghicita’, …chiar si in stea:)), care Era pe când nu s-au zărit, / Azi o vedem, şi nu e 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *