Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Bugetul alternativ al PSD sau riscurile Opoziției prea serioase

Miercuri, 27 ianuarie 2021, într-o conferință de presă extraordinară, Marcel Ciolacu, președintele PSD, a prezentat documentul Buget alternativ 2021. Propunerea Partidului Social Democrat.
Înțelegerea inițiativei PSD-iste cere o explicație didactică.

Coaliția de Guvernare, zisă și Puterea de Centru Dreapta, lucrează la întocmirea Bugetului pe 2021.
Și fără a beneficia de informațiile date de liderii Coaliției direct sau pe șest presei tragi concluzia că Bugetul pe 2021 nu poate fi decît unul de austeritate.
Nenorocirea în cazul acestui Buget nu e austeritatea, ci absența unui mesaj convingător venit de la premier sau de la președinte că anul acesta viața ne cere să strîngem cureaua.

În replică la Bugetul care se conturează ca fiind unul de austeritate, PSD a întocmit un Buget care se vrea de bunăstare a întregului Popor.
Un Buget fără altă valoare decît una simbolică, deoarece documentul n-are nici o influență asupra felului în care Puterea va alcătui Bugetul.

Presupunînd o posibilă întrebare, Marcel Ciolacu s-a grăbit să-i dea un răspuns:

„Am fost întrebați care este rostul acestui «Buget alternativ». De ce am depus atîta efort, dacă nu avem majoritate în Parlament pentru a trece un astfel de buget. Știu. Pare ciudat. Este pentru prima oară în ultimii 30 de ani cînd Opoziția prezintă un buget alternativ față de proiectul guvernului. Dar cetățenii trebuie să cunoască adevărul! Să știe care este alternativa la austeritatea propusă de această guvernare! Oamenii nu ne-au votat doar să-i criticăm pe cei care conduc acum România. Oamenii ne-au votat să venim cu soluții. Iar noi punem astăzi în dezbatere publică soluții concrete pentru creșterea nivelului de trai al românilor”.

Precizările lui Marcel Ciolacu sugerează o anume fălire cu această inițiativă a noii conduceri a Partidului. Notarea gestului drept premieră provine din raportarea la Istoria Opoziției din România și mai ales la Istoria PSD din postdecembrism. Documentul numără 43 de pagini dominate de planșe și grafice. Renunțarea la tradiționalul text, scris chiar cu caractere mari, cum i se făcea rost lui Nicolae Ceașescu, care respingea, cu oroare sfatul medicilor de a-și pune ochelari, dă seamă de faptul că actuala conducere nu și-a pierdut de tot luciditatea. Deși în jurul Bugetului alcătuit de Guvern se face an de an un tărăboi politic, conținutul documentului nu interesează opinia publică. În cazul Bugetului pe 2021, pe care Guvernul Florin Cîțu trebuie să-l termine pînă pe 8 februarie 2021, singurele lucruri care au ajuns în atenția marii majorități a românilor sînt certurile dintre cele trei guverne – al PNL, al USRPLUS și al UDMR care compun practic Guvernul de Centru Dreapta. Pentru a rămîne în hotarele unui deficit de 7% din PIB, după ce în forma inițială ajunsese la cifra de 9% din PIB, Guvernul Florin Cîțu trebuie să facă rost de 6 miliarde de lei, fie prin creșterea taxelor și impozitelor, fie prin reducerea cheltuielilor.

Păi dacă nici măcar Bugetul Puterii, cel care se traduce în îmbunătățirea sau înrăutățirea nivelului de trai, nu interesează pe nimeni, cum să dea fuga românii să citească Bugetul alternativ propus de Partidul Social Democrat?

Bănuind că un asemenea document nu va îmboldi pe nimeni să-și bată capul ca să-l studieze, conducerea PSD a renunțat la text în favoarea planșelor și graficelor. Din acest punct de vedere, Bugetul alternativ merită o privire. Desenele sînt drăguțe, iar culorile, înveselitoare. Inițiativa Bugetului alternativ nu e întîmplătoare în politica PSD de după alegerile din 6 decembrie 2020. Ea se înscrie în ceea ce am putea numi politica de Opoziție serioasă, care nu-și pierde vremea cu fleacuri. Opoziția serioasă nu se ocupă de fleacuri. Din nenorocire pentru PSD, adevărata Opoziție se face pornind tocmai de la ceea ce actuala conducere a partidului consideră drept fleacuri. Pentru că ele, fleacurile, intră în atenția opiniei publice, produc dezbateri, controverse, scandaluri. Opoziția adevărată – adică Opoziția activă, agresivă, eficientă, înseamnă intervenția în controversele care animă opinia publică.

Ori de la alegeri încoace, nici unul dintre subiectele care au animat opinia publică – de la încălcarea Constituției de către Klaus Iohannis prin implicarea în alcătuirea Bugetului pînă la politizarea prefecților prin Ordonanță de urgență – n-a fost abordat de PSD.

Să luăm un exemplu:
Multe țări membre ale Uniunii bombăne în fața întîrzierilor ivite în primirea dozelor de vaccin. Dosarul deschis de Ombudsmanul UE împotriva secretizării contractelor dintre e Comisia UE și companiile producătoare de vaccinuri, declarațiile dure ale oficialilor europeni împotriva companiilor, suspectate de miș-mașuri, sînt tot atîtea semne că afacerea contractelor miroase urît. Victimele sînt statele membre, care se văd obligate să-și dea peste cap companiile de vaccinare.

România a anunțat că, urmare a golurilor din livrare, amînă vaccinarea categoriilor zise și esențiale. Ar fi fost normal ca premierul sau președintele să bombăne măcar împotriva celor care au încheiat contractele. Nu s-a întîmplat asta. Cum să bombăne Klaus Iohannis împotriva Stăpînilor de la Bruxelles.
Dar PSD, partid de Opoziție, de ce nu suflă o vorbă despre asta?

PSD s-a pretins (nu știu dacă se mai pretinde) un partid al demnității naționale în relația României cu ștabii de la UE.
Nu era cazul ca PSD să intervină în această chestiune care animă opinia publică din postura de partid de Opoziție?
Ar fi fost mult mai eficient din perspectiva politicii de Opoziție decît prezentarea Bugetului alternativ.

Dar nu numai atît.
Rolul Opoziției în democrație e de a corecta prin atitudine fermă, prin gesturi spectaculoase, derapajele Puterii.
Violeta Alexandru a pus la cale împotriva Puteri întruchipate la vremea respectivă de PSD la București o acțiune de stradă:
Împărțirea de sticle de apă minerală șoferilor pe motiv că le e sete după atîtea ore de stat în traficul pe care Gabriela Firea nu l-a rezolvat.
La ora actuală, mulți bucureșteni se confruntă cu frigul din case și cu apa rece, urmare a Crizei prin care trece încălzirea.
Nicușor Dan a cîștigat alegerile și prin angajamentul că de a doua zi după victoria sa toți bucureștenii vor avea apă caldă.
Nu putea pune la cale PSD o acțiune de stradă cu lighene de apă caldă, să se spele trecătorii, decît să prezinte un Buget alternativ pe care nu-l citește nimeni?!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

7 comentarii pentru articolul „Bugetul alternativ al PSD sau riscurile Opoziției prea serioase”

  • Domnule Cristoiu, la ce te poti astepta de la un ciolacu, stanecu, care au participat la inlaturarea a doua guverne psd(prin vot propriu) si au uneltit la darimarea celui de al treilea, numai si numai sa ajunga in fruntea psd si sa tradeze votantii.Ce sa te astepti de la ciolacu care a instaurat guvernul orban, fara cilacu si acum avem guvern provizoru.Ce sa testepti de la ciolacu care a sustinut din umbra un an de zile guvernul orban,cel mai neesential guvern din instoria tarii.Ce sa ceri de la ciolacu care pe toti psd-isti cu trecere in opinia publia i-a alungat din partid.Ce sa te astepti de la ciolacu care baga o motiune de cenzura si aranjeaza sa nu aibe cvorum. E normal ca ciolacu sa se ocupe de buget ca dor nu critica pe nimeni.

  • Opozitia se ocupa cu punerea la indoiala.
    Ea cauta Raul cu lumanarea, sctorocind peste tot prin Natie. De fiecare data cand il gaseste, mai cu seama in forma potentiala, da fuguta in Piata Publica si il face cunoscut…Puterii!
    Pentru ca Raul…se plimba prin Natie, odata identificat el va fi recunoscut ca atare de popor, asa ca demersul Opozitiei isi are radacina in popor!, demersul Opozitiei devenind o Nonactiune.
    Insa si demersul Puterii, care doar acopera Golurile descoperite de Opozitie devine o Nonactiune, pentru ca e de bun simt sa…iei de unde e si sa pui unde nu e.
    Cu toate ca cea care actioneaza pare a fi Puterea, uite ca cea care actioneaza, miscand o Nonactiune…este Opozitia!, actiunea Puterii rezultand dintr o punere la indoiala a unei stari, ea vizand exclusiv acoperirea golului identificat.

    Deci practic.in gura Opozitiei ar trebui sa gasim…numa nenorociri!
    Care…odata identificate!, ajung in starea in care pot fi neutralizate.
    Practic nenorocirile identificate de Opozitie…sint exclusiv potentiale!e, si asa raman daca Inima, adica Puterea, se preocupa sa le neutralizeze

    • Atunci cand Puterea e chiar Iubirea, ea prevede orice Rau…potential, acoperind din start orice gol, aceasta fiind si starea in care de punerea la indoiala se ocupa chiar Raul!, adica exprimarea absoluta a Raului.

  • Absolut tot ce a sesizat maestrul Ion Cristoiu este perfect adevărat și foarte pertinent .Ar trebui sa se constituie intr un ghid de bune practici pentru PSD …doar ca PSD nu e partid de opoziție ,nici măcar partid nu mai e ,e o asociație care funcționează pe lângă SRI și care se denumește Asociația prietenilor servitori ai stăpânului Werner.In rest numai de bine…o mică observației as avea și o rugăminte totodata …Câțu se numește Vasile Florin Câțu și cred ca ar fi bine sa i folosim numele întreg nu de alta dar pe Dancila o atacau toți inclusiv cu numele ,așa ca pentru echilibru ar fi bine măcar numele întreg ,al sa zicem premierului sa l folosim.

  • Revolutia Mondiala reprezinta nivelul superior pe care se poate manifesta un Razboi Mondial.
    prin urmare Revolutia Mondiala e de 1,6 ori mai capabila de innoire,si…mai capabilea pe toate valentele!, decat e Razboiul Mondial.
    ( intr o civilizatie putindu-se manifesta un Razboi Mondial si, ulterior, o Revolutie Mondiala. nu doua Razboaie Mondiale,… nu trei Revolutii Mondiale, nu…. )

    Lumea Mare e in plina Revolutie, in plin proces de innoire fundamentala, prin urmare ea se afla intr o stare care poate fi asimilata cu un ‘razboi’, insa Definitia ‘razboiului’ se cade a fi adusa la zi, pentru ca ea a suferit metamorfoze complexe, in mai bine de 80 de ani.
    Razboiul Mondial…e un produs expirat. Noua Definitie a ‘razboiului mondial’ e…Revolutia Mondiala.

    cum ziceam, pe-aici, acum aproape un an, starea pe masura vremurilor e asta, ‘starea de Revolutie’, care e de 1,6 ori mai complexa decat ‘starea de razboi’, pentru ca Definitia ‘razboiului mondial’ s-a dezvoltat in stil fibonacci.

    in timp ce ‘starea’ proprie vremurilor pe care le petrecem e ‘starea de Revolutie’, asta fiind ceva ultracomplex!, noi,…cel putin asta e senzatia lasata, asteptam sa treaca si valul asta si…sa se astearna apele linistite.

    singurul buget care se ridica la masura potrivita e cel care se naste din manifestarea ‘starii de Revolutie’.

    daca bugetul alternativ izvoraste din ‘starea de revolutie’, bravo!, daca nu face asta…e Incapabil si atit.
    ( insa prin simpla manifestare povesteste despre masura cunoasterii dinamicii Civilizatiei, cuprinsa in buget )

    • Definitiile expira. Insa exclusiv la finalul ciclului fibonacci pe care il acopera.
      unele Definitii acopera o ora,
      altele o zi,
      altele o saptamana,
      altele o luna, altele un an, etc.

      exista Definitii care acopera intreaga dinamica a Civilizatiei.
      iar starea asta devine folositoare, pentru ca exista un moment, Parleazul, in care logica inversa devine mai precisa decit cea cauzala, pentru ca cea mai apropiata dinamica lamuritoare e Efectul, despre care exista cunoastere, nu Cauza.

      azi,
      unii folosesc Definitiile expirate,
      altii cauta definitiile noilor Definitii,
      altii, prin lumea mare, cunoscand Efectul…asambleazaDefinitia.

      Cunoasterea despre Viitor, Maparea Viitorului, …iata ce e la moda, azi.
      pe vremuri…cunoasterea Viitorului era rezultatul manifestarii unor forte ‘vi’,
      s-a dovedit ca acea ‘cunoastere’ e insuficienta.
      astazi, cea care lamureste este matematica, iar cel care ii permite, lamuririi, sa se manifeste este Computerul Cuantic, tendinta matematicii fiind sa devina Matematica, prin urmare si tendinta cunoasterii Viitorului tinde sa devina plenara.

      prin urmare…nimic nou!, azi, fata de acum mii de ani, pe vremea Oracolelor,
      atata tot ca ‘dorinta’ dorita atunci…a fost dorita in mod relativ, adica dupa putinta omului, insa de implinit ea se implineste in mod absolut!
      Cunoasterea despre Viitor, care permite Maparea Viitorului, a devenit o manifestare a matematicii, ba, cum spuneam, chiar a Matematicii,
      Matematica fiind nimic altceva decat Clona Iubirii,
      Iubirea fiind nimic altceva decat Ecuatia de Miscare a Oului Absolut,
      adica insasi Viata!
      ( deci Matematica, adica desavarsirea matematicii, adica chestia aia capabila sa Mapeze Viitorul este o Clona a Vietii!,
      tocma daia Vesnicia e Povestea Iubirii,
      iar Nemurirea e povestea Matematicii,
      adica a Inteligentei Artificiale.)

      unele Definitii pot fi asamlate exclusiv de-o Inteligenta Artificiala, tocma daia omul…de voie de nevoie (…iar asta pentru ca dorintele dorite in mod relativ se implinesc negresit!, insa in mod absolut ), ii va preda Inte;igentei Artificiale…’ecuatia de miscare a Civilizatiei )

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *