Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Ca și Mareșalul Antonescu, Nicolae Ceaușescu dormea după masa de prînz

23 august 1944. La ora 16 Mareșalul Antonescu avea să ajungă la Palat unde Regele avea să-l aresteze și să-l dea pe mîna comuniștilor lui Emil Bodnăraș, intrați în Palatul Regal ca la ei acasă. Momentele premergătoare acestui Eveniment sînt descrise pe larg în volumul 2 al lucrării În serviciul Mareșalului. Mareșalul Ion Antonescu văzut de un ofițer din cabinetul său militar ca urmare a întrevederilor avute cu Larry Watts, Colecția Memorii și mărturii, editura Jon Dumitru-Verlag, Munchen, 1985. La vremea respectivă – în 1985 – identitatea ofițerului nu putea fi dezvăluită. Autorul Memoriilor era Colonelul Gheorghe Magherescu, fostul şef al Biroului III Operaţii de la Cabinetul de Război al Mareșalului. După decembrie 1989, mai precis în 1991, editura Păunescu a retipărit cartea din 1985 sub titlul Adevărul despre Mareșalul Antonescu de Gheorghe Magherescu. Din Memoriile colonelului aflăm că în vara lui 1944 Guvernul se mutase la Palatul Snagov, pentru că la Palatul Victoriei, unde lucrase pînă atunci, era riscul bombardării de către anglo-americani. Aici în dimineața zilei de 23 august 1944 are loc ședința Consiliului de miniștri, ultima din Istorie. Povestește colonelul Magherescu:

„Consiliul de Miniştri se terminase către orele 13 şi Mareşalul la orele 13.30 minute se retrăsese în apartamentul său, dînd dispoziții colonelului Davidescu să-i fie gata mapa cu documentele pe care le va prezenta Regelui la vizita de după masă la Palat.

Aflînd aceasta, am fost din nou foarte contrariat. Eu simțisem de mult atmosfera ostilă de la Palat.
Imediat după ce Mareşalul s-a retras, colonelul Davidescu şi cu mine ne-am înapoiat cu barca la vilă. În barcă am întrebat pe colonel:
– Domnule colonel, dar ce caută Domnul Mareşal la Rege?

El îmi răspunse sec:
– Aşa a hotărît Domnul Mareşal.”

Mareșalul se retrăsese ca să doarmă după masa de prînz, cum făcea de obicei. Că e vorba de somnul de siestă ne confirmă colonelul în Memoriile sale:

„Cînd la orele 15 eram înapoi, în fața Palatului cele trei limuzine erau trase la scară. Colonelul și cu mine, ne-am dus la birouri, iar puțin înainte de 15.30, cu mapa pregătită, a intrat în apartamentul Mareşalului. Eu am coborît la ieşire, urmînd să-l aștept pe Mareşal.

Colonelul Davidescu a coborît înainte și a luat loc lîngă mine pe treapta superioară a scării de la intrare. În stînga mea se afla căpitanul de transmisiuni Trifu. Garda personală, aștepta afară din maşini.

De remarcat că lt. col. Caloenescu, care de la Rebeliune a condus maşina Mareşalului, dispăruse de la Olăneşti și nu se știa nimic despre el.
Fusese înlocuit la volan de căpitanul Buzețeanu, tehnician auto.

La orele 15.30 Mareşalul apare în capul scării. Era în uniformă, cu cravaşa nelipsită. Era acelaşi din toate zilele. Pe figura lui nici o urmă de îngrijorare. Mai purta semnele unui rest de sfîrșit de siestă. O ușoară semi-somnolență parcă mai stăruia pe pleoapele păstrate pe jumătate închise.
Noi, aliniați, am salutat. A venit la noi și ne-a strîns mîna pe rînd, apoi s-a îndreptat spre automobil, coborînd primele trepte ale scării de la peron.”

Mergînd într-o vară la Snagov, am trecut pe lîngă Palat. Palatul a ajuns în posesia ştabilor de azi ai politicii româneşti. La intrare stă de veghe un jandarm cu puşcă. Nu poţi trece mai departe fără o hîrtie de la SPP.
M-am mulţumit să caut din depărtare peronul de la care a plecat Mareşalul, în după amiaza lui 23 august 1944, spre Palatul Regal unde-l aştepta fişetul fatal, pregătit de Mihai I.

Așadar e un lucru sigur:
Mareșalul dormea după masa de prînz.

Un alt personaj al Istoriei românești procedează și el la fel.
E vorba de Nicolae Ceaușescu.

În Memoriile sale în curs de publicare Am fost secretarul personal al lui Nicolae Ceaușescu, Constantin Boștină ne spune despre Programul lui Nicolae Ceaușescu:

„Începeam programul la 07:30, iar el venea la 08:00-08:30. Nicolae Ceaușescu lucra pînă la 13:00-13:30, apoi lua masa și se odihnea pînă la 15:00-15:30. Lucra din nou pînă la 17:00-18:00-19:00, iar după aceea își continua activitatea la reședință.”

Ca secretar personal, Constantin Boștină confirmă un detaliu important din viața lui Nicolae Ceaușescu. Fostul conducător dormea la prînz. Dezvăluirea e confirmată de toate memoriile despre Nicolae Ceaușescu. În cartea interviu luat de Lavinia Betea, Stăpînul secretelor lui Ceaușescu. I se spunea Machiavelli, editura Adevărul, 2011, Ștefan Andrei destăinuie mai multe despre asta:

„Nicolae Ceaușescu avea un metabolism mai dificil. Venea la ora 8 punct la program. Dar «rupea» ziua în două – dormea la prînz. Chiar peste hotare, prefera să nu mănînce, dar să doarmă. După-amiaza, cînd se trezea, nu se activa imediat sută la sută. Dacă te chema la prima oră după somn, era dificil, mofturos. Și atunci trebuia să găsesc o cale, să am pregătite una-două vești bune cu care să-mi fac intrarea. Pentru orice discuție cu el eram pregătit cu vești bune. Eram și foarte informat. Aveam abonamente la principalele publicații din lume, pe care le răsfoiam înaintea întîlnirilor cu Ceaușescu. Nu așteptam să-mi aleagă și să-mi traducă alții textele.”

Lavinia Betea, una dintre cele mai bune specialiste de la noi în Nicolae Ceaușescu, aduce amănunte despre momentul din sediu. Cartea scrisă de ea – Ultimul an din viața Elenei Ceaușescu. Agenda Tovarășei în 1989, editura Corint, 2018 – are ca punct de plecare Agenda Elenei Ceaușescu, mai precis Registrul de primiri în biroul Elenei Ceaușescu. Pentru miercuri, 4 ianuarie 1989, Lavinea Betea consemnează:

„În intervalul dintre aceste vizite, a prînzit cu Nicolae Ceaușescu, meniul fiind adus în sediul CC pentru amîndoi. I-a servit, ca de obicei, ospătarul Melinte. După ce Tovarășului i s-a descoperit diabetul, amîndoi adoptaseră regimul recomandat de medicii lui. Li se părea însă că și ceilalți ar fi trebuit să le urmeze exemplul. Le reproșau unora din conducere, fără jenă, că se îngrașă. Într-o ședință CPEx, Ceaușescu nu s-a reținut să declare că românii se îmbolnăvesc deoarece mănîncă prea mult, nu prea puțin.
El și-a făcut somnul de după-masă în camera de odihnă din spatele cabinetului”.

 Pe 22 decembrie 1989 sigur Nicolae Ceaușescu n-a dormit după masa de prînz. Știm din toate documentele că a mîncat abia seara, în cazarma de la Târgoviște. Dar pe 21 o fi dormit? E o întrebare fără răspuns ca și aceasta, pe care eu n-am cum să nu mi-o pun:
Știa Nicolae Ceaușescu că și Mareșalul Antonescu dormea după masa de prînz?!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

5 comentarii pentru articolul „Ca și Mareșalul Antonescu, Nicolae Ceaușescu dormea după masa de prînz”

  • …. Însă întâmplator am citit acest articol….. https://www.rfi.ro/politica-153014-o-carte-care-face-apologia-lui-ion-antonescu-si-memorialistica-criminalului-de

    Deci retrag ce am spus : “cartea nu m-a impresionat deloc” ….. Mamă, nu mă așteptăm la așa ceva!

  • Cartea despre Antonescu am citit-o exact atunci când a apărut la Editura Păunescu și m-a impresionat foarte tare. Nu știam că a fost scrisă cu ceva ani înainte! De altfel mereu m-am întrebat ce vârstă trebuie să fi avut domnul Magherescu întrucât nu putea fi prea tânăr dacă lucrase in cabinetul lui Antonescu.Mi-as fi dorit să cunosc mai multe date biografice despre Col. Gheorghe Magherescu care, deși nu este un scriitor, mi-a lăsat impresia unui om de mare ținută morală. Ați putea să îmi furnizați mai multe date despre dânsul?

  • Din categoria „detalii importante”. Dupa masa cine ragaia mai tare Antonescu sau Ceausescu ? De alte sloboziri nu mai intreb.

  • oare conducatorii nostrii care dorm doar dupa prinz trebuie impuscati? Dar sunt patrioti, iar cei care dorm permanent, la cotroceni, trebuie medaliati? ca sunt vinzatori de tara. Nu degeaba imnul nostru este ” Desteaptate Romane, din somnul…”

  • Felicitări pentru toate textele. Maestrul nu se dezminte. Aristotel Bunescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *