Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Calm și ordine în Ciad, la trei luni de la moartea lui Idriss Déby

La 20 aprilie, a doua zi după realegerea sa în funcția de președinte al Ciadului, armata a anunțat că președintele Idriss Déby Itno, cel care a condus țara timp de 30 de ani, a fost ucis pe linia frontului împotriva rebelilor. Trei luni mai târziu, calmul și ordinea domnesc în această țară saheliană, crucială în războiul împotriva jihadiștilor. De îndată ce a fost anunțată moartea sa, o juntă formată din 15 generali l-a proclamat pe unul dintre fiii săi, Mahamat Idriss Déby Itno, un general cu patru stele în vârstă de 37 de ani, președinte al Republicii, în fruntea unui Consiliu Militar de Tranziție (CMT). De asemenea, junta a dizolvat Adunarea Națională și guvernul și a abrogat Constituția.

Deși CMT a promis alegeri libere și transparente la sfârșitul unei tranziții de 18 luni, care poate fi reînnoită, incertitudinea și îngrijorarea au planat asupra unei țări care se confruntă cu diverse rebeliuni, dar a cărei armată este unul dintre pilonii războiului împotriva jihadiștilor în Sahel, alături de Franța. Aceste îngrijorări au fost rapid înlăturate: comunitatea internațională l-a susținut rapid pe Mahamat Déby și CMT, cu Franța în frunte, iar Uniunea Africană (UA) nu a sancționat ceea ce opoziția a denunțat ca fiind o lovitură de stat militară. Dar, dialogul național promis, care ar trebui să includă chiar și opoziția cea mai critică, nu a început încă, în ciuda numirii, la începutul lunii mai, a unui guvern condus de Albert Pahimi Padacké, ultimul prim-ministru al regretatului Idriss Déby.

Un Consiliu Național de Tranziție (CNT), format din 93 de membri, despre care CMT a afirmat că ar trebui să fie numit rapid pentru a prelua puterea legislativă și a redacta o nouă constituție, este încă în așteptare. Mahamat Déby și ceilalți 14 generali continuă să exercite cea mai mare parte a puterii, iar opoziția nu poate sau nu dorește să mobilizeze strada. Nu mai mult decât în timpul mareșalului Idriss Déby. Acesta din urmă a fost ucis, potrivit CMT, în timpul luptelor din nordul țării între armată și rebelii Frontului pentru alternanță și concordie în Tchad (Fact), care au lansat o ofensivă pe 11 aprilie, ziua alegerilor prezidențiale, dar care au fost rapid respinși, potrivit N’Djamena și surselor militare din regiune.

Pe frontul militar este liniște. Mahamat Déby îi acuză pe rebelii ciadieni că sunt mercenari în Libia și că sunt antrenați de forțe străine. Togo a încercat să medieze între N’Djamena și diverse grupări de rebeli, în iunie, dar fără succes. „În afară de FACT, au mai fost reprezentate alte două grupuri armate, dar nu a existat nicio urmărire de atunci”, a declarat, pentru AFP, un oficial rebel care a participat la aceste întâlniri, sub protecția anonimatului. În orice caz, grupările au stabilit ca premisă eliberarea prizonierilor și faptul că nu recunosc noile autorități. Pozițiile guvernului și ale rebelilor par deocamdată ireconciliabile. Pe frontul politic, UA a cerut ca tranziția să nu depășească 18 luni înainte de alegeri și Franța cere și ea acest lucru, dar într-un interviu acordat, în iunie, revistei Jeune Afrique, Mahamat Déby, deși a afirmat că „CMT nu este menit să confiște puterea”, nu a exclus o prelungire în cazul în care condițiile pentru alegeri nu sunt îndeplinite. „Prima este ca noi, ciadienii, să fim capabili să ne înțelegem, iar a doua este ca partenerii noștri să ne ajute să finanțăm dialogul și alegerile”, a spus el.

Președintele francez Emmanuel Macron a fost singurul șef de stat occidental care a participat la funeraliile mareșalului Déby și care a apărut atunci alături de Mahamat, pe care l-a primit apoi la Paris, la 5 iulie, pentru a-și reitera sprijinul pentru tranziție și a promite un nou ajutor bugetar pentru fosta sa colonie. „Ciadul are cu adevărat nevoie de bani și, pe modelul lui Idriss Déby, CMT știe cum să folosească faptul că țara își desfășoară forțele în străinătate pentru a șantaja Franța”, a declarat Jérôme Tubiana, un cercetător francez specializat în Ciad, care atrage, de asemenea, atenția asupra responsabilității Uniunii Africane. ,,UA ar fi putut fi un mijloc de presiune asupra noilor autorități, dar a decis să închidă ochii”, a afirmat Tubiana într-un interviu acordat AFP.

Primirea lui Mahamat Déby la Palatul Elysée a avut loc cu trei zile înainte de un summit între Franța și țările G5-Sahel, o coaliție antijihadistă condusă de armata ciadiană, în timpul căruia Parisul și-a reiterat decizia de a-și retrage treptat trupele din regiune în cadrul operațiunii Barkhane, în speranța că armatele țărilor saheliene vor ieși în față.

Mahamat Déby – dreapta, în uniformă militară. În stânga sa, se află răposatul său tată, fostul președinte, Idriss Déby. Foto: africabnn


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *