Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

Campania de răsturnare a lui Ludovic Orban prin intermediul congresului din 25 septembrie 2021

Finalul comentariului meu anterior dedicat celui mai important eveniment al lui 2021 – Congresul PNL de alegere a unui nou președinte, din 25 septembrie 2021 – făceam trimitere la un interviu acordat mie pentru Aleph News, emisiunea din 17 ianuarie 2021, de Rareș Bogdan, prim vicepreședinte al PNL:

„În 17 ianuarie 2021, Rareș Bogdan mi-a acordat un interviu pentru Aleph News despre motivele pentru care Ludovic Orban trebuie să plece de la șefia PNL.
După vizionarea interviului dat de Florin Cîțu, am revăzut interviul dat de Rareș Bogdan. Și-am realizat ce i-a lipsit interviului lui Florin Cîțu:
Un Rareș Bogdan care, din regie, să-i spună lui Florin Cîțu, în cască. de ce trebuie schimbat Ludovic Orban.”

Unora această referire li s-a părut a sta sub semnul unui Cult al personalității lui Rareș Bogdan, la care aș lucra mai ceva ca Dumitru Popescu, cel care a inițiat, cu talentul de publicist, Cultul Personalității lui Nicolae Ceaușescu. Altfel spus, eu aș fi sugerat că Rareș Bogdan e atît de bun politician încît Florin Cîțu, premier și candidat la șefia PNL, ar putea lua lecții de la el fie și prin formula ascultării în cască a indicațiilor din regie. Desigur, Rareș Bogdan e mai bun politician decît Florin Cîțu. De altfel nu e deloc greu să fii mai bun politician decît premierul. E ca și cum ai spune că un om care merge pe picioarele sale e mai bun alergător decît unul care se tîrăște, deoarece are picioarele retezate de la șolduri. Dar nu pentru a face o comparație invocam eu interviul lui Rareș Bogdan din 17 ianuarie 2021. Îl invocam, pentru că revederea interviului ar explica tot ce se întîmplă acum în PNL. Toată lumea vorbește de un Congres de alegeri. Toată lumea vorbește de o confruntare între Ludovic Orban și Florin Cîțu pentru șefia PNL.

Nici vorbă de un Congres de alegeri.
Nici vorbă de o cursă electorală pentru șefia PNL.
Firește, din punct de vedere statutar în PNL s-a declanșat cursa pentru obținerea la Congresul din 25 septembrie 2021 a funcției de președinte al PNL.

Din punct de vedere statutar, avem un președinte – Ludovic Orban – care vrea să-și păstreze șefia Partidului după patru ani de mandat și un concurent – Florin Cîțu – care vrea să obțină el șefia Partidului.
În realitate, e vorba de o Campanie de răsturnare a lui Ludovic Orban prin intermediul Congresului din 25 septembrie 2021.

Să ne reamintim.
Sîmbătă, 19 decembrie 2020, așa cum scriam în editorialul din 20 decembrie 2020, intitulat Un puci care a eșuat înainte de a începe, viața noastră politică a marcat un eveniment mai puțin obișnuit:
Un puci în PNL.

Ce s-a întîmplat?
Scriam în editorialul cu pricina:

„Desfășurarea
Rareș Bogdan și Robert Sighiartău, sprijiniți de Ilie Bolojan, Raluca Turcan, Emil Boc, Alina Gorghiu, Dan Motreanu, au convocat prin sistemul de comunicare internă al partidului, aflat la dispoziția secretarului general care e Robert Sighiartău, pentru sîmbătă, ora 19, un BPN, prin sistem video conferință. Evident, grupul știa că Ludovic Orban nu va fi de acord. Ludovic Orban a contracarat trimițînd membrilor BPN că ședința nu e statutară. Întrerupînd negocierile Ludovic Orban a sunat personal pe șefii de organizații din țară că ședința nu e convocată de el, ci de puciști.”

Așa cum am scris la vremea respectivă puciul a fost întrerupt de Klaus Iohannis, care și-a motivat intervenția prin nevoia de formare urgentă a unui guvern după alegeri.
Pe 17 ianuarie 2021, cînd s-a difuzat interviul, Gruparea care a încercat un puci în PNL în 19 decembrie 2020 a declanșat prin Rareș Bogdan o campanie de răsturnare a lui Ludovic Orban înainte de alegerile din partid. Interviul fost solicitat de Rareș Bogdan. Tot ce a spus el în cadrul interviului n-a fost rezultatul întrebărilor mele capcană, ci un grupaj de puncte de vedere pregătite anterior și a căror expunere publică urma să aibă loc prin intermediul interviului. Presa de la vremea respectivă a remarcat virulența atacurilor la Ludovic Orban. Într-unul din comentariile dedicate interviului – cel intitulat În PNL s-a declanșat războiul civil între Nordiști și Sudiști (18 ianuarie 2021) – eu remarcam altceva. Și anume că Rareș Bogdan nu vorbea în nume personal, ci în numele unei Grupări:

„Din cîte am înțeles, interviul a fost gîndit de Rareș Bogdan ca debut al unei ofensive mediatice de proporții împotriva președintelui PNL Ludovic Orban. Al unei ofensive declanșate de Rareș Bogdan ca purtător de cuvînt al unei Grupări din PNL pe care aș putea-o numi Gruparea pentru salvarea PNL de la naufragiu.

E însă doar vîrful de ac de viespe al unui atac lansat de un elefant. Și cînd spun elefant, nu mă refer la Rareș Bogdan, ci la Gruparea anti Orban din partid (cîteva nume au fost spuse în interviu – Robert Sighiartău, Iulian Dumitrescu, Mircea Hava, Florin Roman, Ilie Bolojan, Gheorghe Flutur, Emil Boc), grupare masivă, al cărei purtător de cuvînt a fost duminică seara Rareș Bogdan.”

Dacă ne uităm mai bine la fotografia lansării lui Florin Cîțu în cursa pentru șefia PNL vom descoperi că Grupul din jurul candidatului e Gruparea invocată de Rareș Bogdan, desigur lărgită, așa cum Gruparea invocată în interviu nu era alta decît Gruparea care încercase Puciul din 19 decembrie 2021, evident, lărgit.

În numele Grupului, Rareș Bogdan cerea demisia Dictatorului Ludovic Orban din funcția de președinte ca urmare a dezastrului de la alegerile parlamentare:

„După atîtea interviuri luate în cei peste 30 de ani de gazetărie, puține răspunsuri mă mai surprind. Acesta însă m-a surprins pînă la descumpănire. Rareș Bogdan, în numele Grupării Reformiste, îl acuză pe Ludovic Orban de instaurarea în PNL a unei dictaturi de talia celei instaurate de Liviu Dragnea în PSD. M-a surprins răspunsul, deoarece PNL, partidul pe care-l știu din 1990, s-a deosebit de alte partide, de PSD, în primul rînd, tocmai prin democrația internă. PNL n-a fost niciodată pînă acum partidul amintind de PCR-ul lui Nicolae Ceaușescu.

Purtătorul de cuvînt al Grupării reformiste a susținut că Ludovic Orban trebuia să demisioneze a doua zi după anunțarea rezultatelor la alegeri. Pentru că – indiscutabil – alegerile din 6 decembrie 2020 au fost un eșec lamentabil pentru PNL. Să iei doar 25%, tu, partid rezultat din fuziunea a două partide de guvernămînt – PNL și PDL –, creat în 2014 tocmai pentru ca pe partea Dreaptă să fie o forță de talia celei întruchipate de PSD pe partea Stîngă, în condițiile unui PSD erodat de cei 8 ani de guvernare, supus de Marcel Ciolacu unei Schimbări la față, e mai mult decît un eșec:
E un dezastru.

În alte părți ale Europei, un lider de partid demisiona chiar din seara lui 6 decembrie 2020. Asta deoarece în lumea civilizată, eșecul se plătește. În cazul lui Ludovic Orban demisia era cu atît mai mult necesară cu cît, așa cum spune Rareș Bogdan, toate deciziile din campanie n-au fost colective. Ele au fost ale unui singur om:
Ludovic Orban.

Și dacă urmare a acestor decizii PNL a pierdut, era o chestiune de bun simț ca Ludovic Orban să fi demisionat.
Prin Rareș Bogdan Gruparea reformistă trage un semnal de alarmă.
Dacă Ludovic Orban nu pleacă din fruntea PNL, partidul va avea soarta PNȚCD.”

Campania de răsturnare a lui Ludovic Orban s-a oprit brusc, deși a doua zi după interviu și alți membri ai Grupării s-au pronunțat pentru plecarea Dictatorului din fruntea PNL.
Cine a oprit-o?
Cum cine?
Klaus Iohannis!

Se vede limpede astfel că pentru Gruparea Reformistă Congresul din 25 septembrie 2021 nu e un moment de alegeri în PNL, ci un moment în care se poate duce pînă la capăt puciul întrerupt de două ori pînă acum.

Florin Cîțu e opțiunea Grupului, pentru că răsturnarea lui Ludovic Orban nu poate avea loc decît prin victoria unui contracandidat. Pentru Grupare acest concurent nu contează. Putea fi și Plopul care nu face mere. Contează răsturnarea Dictatorului Ludovic Orban.

Întrebarea întrebărilor:
Îi va opri și de data asta pe puciști Klaus Iohannis?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

11 comentarii pentru articolul „Campania de răsturnare a lui Ludovic Orban prin intermediul congresului din 25 septembrie 2021”

  • Moțiunea va fi după alegerile din PNL. PSD(Ciolacu) nu e prost.

  • Bună ziua,
    Moțiunea va trece cu largul concurs al USR și PNL. Motivul?(justificat de altfel) va fi că UE ne va tăia ceva din cei 29.2 mld. Rămân contractele și procedurile inițiate deja la care, ”la cârmă” se va afla PSD. Care se va bate cu pumnii în piept că au adus prosperitate românilor. Pierzător va fi USR care va deconta incompetența miniștrilor săi. Poate rămânem și noi, la fel ca SUA sau Anglia cu 2 partide definite doctrinar.
    Păcat de Câțu, care e bun manager.

    • Da si nu Sorine,Ciolacu nu este prost,USR va deconta tot dezastrul guvernarii (pana in 2024,de asta au si fost adusi la guvernare ca sa si o ia,si sa scape PNL de decontarile prostei guvernari) nu PNL,care va ramane mare si tare,vor ramane doua partide mari (PNL si PSD),dupa modelul Anglo American,cu UDMR vesnica balama politica,aici sunt total de acord cu tine.Catu mare manager,motiunea va trece,cu aceste chestiuni NU sunt de acord,PSD nu vrea la guvernare,Nu au nici un interes sa treaca motiunea,astfel ca actualul guvern va ramane pana in 2024,iar Catu,el este un personaj fabricat,un om creat si pus in functie de catre altii,el doar indeplineste niste ordine intocmai si la timp,el nu manageriaza nimic el este un bun executant pus sa execute niste ordine.Atat.De asta este si promovat si sustinut.

  • Maestre, în primul rând deschideți comentariile, că este enervant să scriem note de subsol.
    Publicați CV-ul adevărat a lui Cîțu, să vedem și noi ce făcea el când noi plăteam taxe și impozite în țară.

    • Maestre, pun la indoiala ce zice Adriana despre notele de subsol!:))
      Ele erau note de subsol atunci cind exista etaj:), acuma, ca nu mai exista etaj, Adriana e tot in prim plan!:))
      Ii sta bine,…nu zic!:)))
      …deci sa se retina: militez pentru pastrarea Adranei in prim-plan!
      🙂

  • creca va fi… oarecum… o lupta dreapta, totusi:))
    in sensul ca motiunea de cenzura va trece, iar viitorul premier va fi Florin Citu. deci practic congrsul se transeaza oleaca mai inainte, prin sustinerea lui Florin Citu pentru pozitia de prim-ministru ( pe care o va si castiga, sustinerea de care Florin Citu beneficiaza fiind nu doar teoretica, ci si demonstrata…pe campul de lupta. ideea e ca un lider se dovedeste asa…pe campul de lupta, prin urmare creezi un camp de lupta, daca vrei sa creezi un lider :))

    • Daca motiunea de cenzura trece, cum mai poate fii citu premier, cu atit mai putin presedintele pnl???

      • Moțiunea va fi după alegerile din PNL. PSD(Ciolacu) nu e prost.

        • motiunea se poate declansa una pe sesiune parlamentala. Deci se poate si acum si la toamna.

      • pai…asta spuneam, ca va castiga lupta data pentru validarea noului prim-ministru, dovedindu si, abia astfel, puterea,
        iar din noua pozitie de…tot prim-ministru :)) va castiga, indirect, …deci indirect!:), sefia pnl, ocuparea acestei pozitii rezultand din lupta intre partidele politice, nu din lupta intestina, deci…ce mai!, e si eleganta!:)))
        iar in cazul asta…motiunea chiar ca e depusa atunci cind are cele mari sanse sansi treaca:))

        domnule mihai mihai, va rog sa va amintiti ca io ma ocup cu..extraterestri:)), deci poa sa fie oricum altfel decat am zis mai sus:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *