Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Când doi se ceartă, pensionarii își pierd încrederea

Ne apropiem de sfârșitul lunii noiembrie, iar, de principiu, proiectul de buget pe anul 2023 ar trebui să fie gata și să ajungă în dezbaterea Legislativului. Cu toate astea, vedem că, încă, două dintre partidele coaliției-PSD și PNL- nu au ajuns la un acord asupra modului în care se va face creșterea pensiilor. PSD este de acord cu creșterea cu până la 15% a sumelor alocate, în 2023, pentru pensii, dar consideră că distribuirea acestor bani suplimentari trebuie să se facă diferențiat pentru ca persoanele cu venituri mici să beneficieze de creșteri mai mari, așa încât să facă față creșterii prețurilor. La rândul său, PNL vrea ca procentul de 15 % să fie valabil pentru toți pensionarii, indiferent dacă este vorba despre pensiile mici, medii sau mari. Nu-i vorbă, până la urmă se va ajunge la un compromis, dar, fără teamă că greșesc, vreau să spun că, recapitulând declarațiile pe care le-au difuzat în spațiul public, de cam ceva vreme, unii dintre principalii decidenți în materie, campania de publicitate asupra acestui atât de sensibil subiect îmi lasă un gust amar. Și, desigur, nu numai mie!…

De bună seamă, nici-un om cu scaun la cap care, la viața lui, a trecut prin atâtea și atâtea perioade de cumpănă și de incertitudine, nu ar avea pretenția ca, de la 1 ianuarie 2023, punctul de pensie să atingă cote astronomice, dar nici să îi ții pe pensionari într-o prelungită stare de așteptare, de tensiune, jonglând ba cu 10%, ba cu 15%, după care să te întorci la un 11 și un pic, dar și acela încă improbabil, nu mi se pare corect. În cazul de față fiind vorba, vă rog să rețineți, nu despre niște dătători cu părerea, din categoria celor care au potopit media alternativă, ci despre personalități ale vieții publice care au un cuvânt decisiv în negocierea setului de soluții și în luarea deciziilor privind acest subiect. Primul pe listă fiind însuși președintele Klaus Iohannis. Cel care, nu cu multă vreme în urmă, a declarat, cu subiect și predicat, că 15% este procentul, acum tace chitic și nu cere guvernului să termine controversele, în cabinete și în spațiul public, și să ia decizia.

De acord cu dumneavoastră, bugetul statului trebuie să asigure venituri sigure și decente pentru toate categoriile de pensionari, dar zău că nu văd de ce, azi, cineva, persoană importantă, vine și aruncă pe piață un procent- de exemplu 10 %-, pentru ca, a doua zi, același cineva sau altul, tot persoană importantă, să vină cu alt procent, iar peste trei sau patru zile să se reia discuția de la un procent, cică!, bătut în cuie, să zicem 15 %. Urmând ca, în zilele următoare, să se revină cu alte condiționări, cu alți dacă și cu alți parcă, și așa mai departe. Până când? Păi până când să își piardă biet român săracul răbdarea și să spună: cât o fi, dar numai să fie!…

Revenind la controversele din coaliția de guvernare asupra modului în care ar urma să crească pensiile, ar mai fi, cred, de reținut un fapt foarte semnificativ, pe care, însă, preopinenți nu îl menționează totdeauna și anume că, în fapt, niciuna dintre cele două variante nu va reuși să acopere scăderea reală a pensiilor pe care o cauzează rata crescândă a inflației. Realitate pe care ar fi fost de dorit ca intervențiile publice la care m-am referit să o recunoască și să ne spună foarte deschis că atât poate Guvernul în exercițiu să mărească pensiile, în loc să se jongleze cu tot felul de procente și de procentaje. Aș da, însă, dovadă de un nedorit subiectivism dacă aș spune că, până acum, nu există acel necesar consens numai în ceea ce privește creșterea pensiilor. Dimpotrivă, de pe fluxul de știri aflăm și că nici pentru creșterea salariului mediu, tot de la 1 ianuarie 2023, nu s-a realizat un consens, discuțiile urmând să fie reluate lunea sau marțea viitoare. Asta înseamnă că atât salariații cât și pensionarii rămân în așteptarea consensului și a unei decizii ferme. Ca nu cumva să se discute favorizați și defavorizați și despre un nou conflict între generații, nu-i așa?

Repet și întăresc: până la urmă, va trebui să se ajungă la o soluție de compromis, că doar nu o să rămână țara fără buget pe anul 2023 și nici fără ca sumele alocate plății pensiilor pe anul viitor să lipsească din buget. Un lucru este, însă, sigur de pe acum și anume că, atunci când doi se ceartă, în cazul de față PSD și PNL, al treilea… își pierde încrederea. În cazul de față, pensionarul, de fapt pensionarii! Din rândul cărora fac și eu parte și cărora doresc să le dea Dumnezeu viață liniștită, sănătate și putere, pentru ca să își poată exercita dreptul de vot la cvadrupla votare din 2024. An în care vor avea loc alegerile prezidențiale, parlamentare, locale și europene și când, în opțiunile electoratului, un cuvânt greu de spus va avea și soluția cu care partidele actualei coaliții vor încheia (și) disputele asupra creșterii pensiilor de la 1 ianuarie 2023.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Când doi se ceartă, pensionarii își pierd încrederea”

  • Eu cred că este un spectacol de circ foarte bine inspirat pentru a-i duce în eroare pe bieții pensionari. Se tot promite dar se tot amână, exact așa cum i-ai arăta unui înfometat o pâine dar ai așeza -o undeva unde să nu ajungă la ea.
    In alta ordine de idei nu pot fi rea dar pot fi realistă. Adică să se meargă pe un fel de ” uniformizare” a pensiilor? Adică cel care a muncit și a contribuit timp de 40 – 50 de ani să aibă aproape aceeași pensie cu cel care s-a odihnit in tot acest timp? Este oare normal??? Dacă până mai ieri eram convinsă că cei de la cârma țării sunt bine intenționați dar nu știu ce și cum să facă, acum îmi dau seama că trăiesc în alte sfere și cred că cei care le asigură confortul sunt o turmă de idioți pe care o pot manipula cum doresc. Să le fie rușine!( Asta dacă mai au un dram de bun simț)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *