Vladimir Putin a câștigat alegerile prezidențiale din Rusia cu 87,97 la sută

Când vânătorul se transformă în pradă

Un presupus braconier a fost călcat în picioare până la moarte de o turmă de elefanți, în weekend, în Parcul Național Kruger (KNP) din Africa de Sud, potrivit unui comunicat al oficialilor parcului. Declarația arată că persoana decedată și complicii săi fugeau de rangeri când au dat peste o turmă de elefanți care se reproducea. Rangerii de teren se aflau într-o patrulă de rutină în zona Phabeni când au detectat semnalul care se apropia și au făcut o urmărire în căutarea suspecților. Trei indivizi au fost reperați de către rangeri și, pentru că au încercat să fugă, rangerii au solicitat întăriri de la Airwing și de la unitatea K9”, se arată în document. Unul dintre suspecți a fost arestat în urma asistenței din partea Airwing și a unității K9. Suspectul i-a informat pe rangeri că grupul a dat peste o turmă de elefanți și nu era sigur dacă prietenul lui a reușit să scape. Rangerii l-au descoperit pe complicele său grav călcat în picioare și, din nefericire, a murit în urma rănilor suferite. Se mai spune că al treilea suspect ar fi fost rănit la ochi, dar a continuat să fugă. O pușcă a fost recuperată, iar cazul a fost trimis la poliție, care, împreună cu echipa de legiști a făcut cercetări la fața locului. Căutarea celui de-al treilea suspect este în curs de desfășurare. Fildeșul de elefant este râvnit, deoarece poate fi transformat în obiecte precum piepteni, pandantive și alte bijuterii exotice.

Comerțul mondial cu fildeș de elefant, cu rare excepții, a fost interzis din anul 1989, după ce populația de animale africane a scăzut de la milioane, la mijlocul secolului douăzeci, la aproximativ 600.000 la sfârșitul anilor 1980. Ambele specii de elefanți au înregistrat scăderi accentuate, începând cu anul 2008, pe măsură ce braconajul pentru fildeș a explodat. Problema a atins punctul culminant în 2011, dar continuă să amenințe populațiile, a arătat Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN). Poate chiar mai alarmantă, potrivit lui Okita-Ouma, co-președintele IUCN, este distrugerea tot mai mare a habitatelor elefanților din cauza extinderii utilizării terenurilor pentru agricultură și alte activități. „Dacă nu ne planificăm corespunzător utilizarea terenurilor, mergând mai departe, atunci, oricât de mult am opri braconajul și am opri uciderea ilegală a acestor animale, vor exista în continuare alte forme de ucidere indirectă, ca urmare a unei planificări deficitare a utilizării terenurilor”, a spus oficialul. În ciuda tendinței generale de scădere, raportul de joi a evidențiat impactul pozitiv pe care îl pot avea eforturile de conservare. Unele populații de elefanți de pădure s-au stabilizat în zonele de conservare bine gestionate din Gabon și Republica Congo. Iar efectivele de elefanți de savană au fost stabile sau în creștere de zeci de ani în zona de conservare transfrontalieră Kavango-Zambezi, care se întinde peste granițele a cinci țări din Africa de Sud. „Mai multe țări africane au deschis calea în ultimii ani, demonstrând că putem inversa declinul elefanților, iar noi trebuie să lucrăm împreună pentru a ne asigura că exemplul lor poate fi urmat”, a declarat Okita-Ouma. El a adăugat că pandemia Covid-19 își pune amprenta asupra eforturilor de conservare, deoarece în multe țări s-au evaporat veniturile din turism folosite pentru a finanța măsurile de protecție. În același timp, a spus el, declinul dramatic al activității umane în multe zone a permis elefanților să „recolonizeze” zonele din care fuseseră alungați anterior: „În timpul blocajelor, am văzut animale care se deplasează peste tot, iar aceasta este o parte pozitivă pentru animale”. Stimați cititori, știați că 98% dintre elefanții africani se nasc fără colți de fildeș deoarece genele acestora au fost alterate din cauza braconajului excesiv?

Foto: Africanews, Gianluigi Guercia


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *